Is podcast
Ob današnjem godovnjaku svetem Atanaziju Velikem se moramo zamisliti v čas krščanskega starega veka - tja v oddaljeno …
Ob današnjem godovnjaku svetem Atanaziju Velikem se moramo zamisliti v čas krščanskega starega veka - tja v oddaljeno …
Na prvi dan meseca maja - ta je s šmarnicami posebej posvečen Božji Materi - obhaja Cerkev god Jožefa Delavca. Marijin mož in Jezusov rejnik goduje sicer …
Na prvi dan meseca maja - ta je s šmarnicami posebej posvečen Božji Materi - obhaja Cerkev god Jožefa Delavca. Marijin mož in Jezusov rejnik goduje sicer …
Rodil se je blizu Torina 1786. leta v družini z 12-imi otroki. Kar trije so si izbrali …
Rodil se je blizu Torina 1786. leta v družini z 12-imi otroki. Kar trije so si izbrali …
Katarina Sienska je bila 24-ti otrok v družini mestnega barvarja. Odraščala je v razburkanih časih …
Katarina Sienska je bila 24-ti otrok v družini mestnega barvarja. Odraščala je v razburkanih časih …
Današnji godovnjak je izgubil življenje na otoku Futuna v Oceaniji, ker je krstil …
Današnji godovnjak je izgubil življenje na otoku Futuna v Oceaniji, ker je krstil …
V toskanskem mestecu Lucca počiva nestrohnjeno telo Cite iz Monsagratija, rojene v tej vasi leta …
V toskanskem mestecu Lucca počiva nestrohnjeno telo Cite iz Monsagratija, rojene v tej vasi leta …
Današnji godovnjak je zelo češčen med ruskimi pravoslavnimi in grškokatoliškimi …
Današnji godovnjak je zelo češčen med ruskimi pravoslavnimi in grškokatoliškimi …
Kratka predstavitev svetnika oz. svetnice, ki ima godovni praznik.
Naš junak se po koncu počitnic vrne v Kozje, kjer ga je nestrpno čakala sestra Marica, s katero sta se ob otoku igrala sveto mašo. Družina je bila spet skupaj.
Več kot 70 let rojaki na vzhodu Francije za prvi maj poromajo v Habsterdick. V svetišču je tudi vitraž brezjanske Matere Božje in vsak četrtek je tam tudi slovenska sveta maša. Jutrišnjo slovesnost pa bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Župnik in delegat Jože Kamin je še povedal, da bo popoldanski program po tradiciji potekal na sedežu župnije v Freyming-Merlebachu. Omenjeni koncert bo v zahvalo dolgoletnem delegatu slovenskih duhovnikov v Evropi msgr. Janezu Puclju. Pričakujejo tudi rojake iz Stuttgarta in Luksemburga.
V oddaji Moja zgodba bomo predstavili dve razmišljani z znanstvenega posveta z naslovom Ob 100. obletnici Gentilejeve šolske reforme: posledice za primorski prostor, ki sta ga organizirala Študijski center za narodno spravo in Društvo slovenskih izobražencev in je potekal septembra 2023 v Trstu. Milan Pahor bo spregovoril o partizanskem šolstvu na Primorskem med leti 1943 in 1945, Erika Jazbar pa bo predstavila delovanje Slovenske gimnazije pod Kapelo v Gorici v letih 1944–1945.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 03. maj 2024 ob 05-ih
»Dobro v nas počasi raste. Počasi rastejo naše življenjske izkušnje. Počasi raste naša modrost. Naš značaj se počasi preoblikuje, prilagaja in postaja vse bolj človeški. Tudi dobrota človeške družbe počasi raste. Počasi rastejo spoznanja o dostojanstvu človeške osebe. O enakopravnosti. O potrebi po sodelovanju. Počasi rastejo spoznanja o tem, kako uničujoče je sovraštvo in ljubosumje, kako nesmiselno je tratiti svoje moči za prekomerno kopičenje materialnih dobrin. In počasi v nas in v družbi raste spoznanje o tem, da je najdragocenejše tisto, kar je v srcu in kar živi v naših odnosih,« je v zadnjem malem misijonskem nagovoru med drugim poudaril duhovnik Mitja Markovič. Vabljeni, da mu prisluhnete v celoti!
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalka je sestro Nikolino prosila za recept za čokolado. Potrebujemo: ½ kg sladkorja, 1 dl mleka, 12-13 dag masla, 5-7 dag kakava, ¼ l mleka v prahu, lahko še malo čokolade v prahu ... Za obogatitev okusa dodamo zdrobljene lešnike, orehe, rozine, mandlje ... Sestavine skuhamo in pripravljeno zmes vlijemo na peki papir ali v modelčke, ki jih dobro namastimo z oljem.
24. aprila smo obeležili 4. slovenski dan zavržene hrane. Udeleženci posveta Spoštujmo hrano, spoštujmo planet so spodbujali k premišljenim nakupom in preprečevanju nastajanja zavržene užitne hrane. Svoj pogled poslanke NSi in predsednice odbora za kmetijstvo je podala Vida Čadonič Špelič.
V svetu bogate ponudbe in bujnega potrošništva sta vse večji izziv tudi vztrajnost in disciplina. Zaradi široke ponudbe se pogosto premislimo, preizkušamo, hitro odnehamo in se odločimo za kaj novega. Z mag. Miho Novakom, psihoterapevtom, s Študijsko raziskovalnega centra za družino, smo govorili o zdravi meji discipline in urjenju vztrajnosti.