Is podcast
Ker je avgust tradicionalno planinski mesec, smo na kratko spregovorili o hoji v gore, še enkrat pa smo ponovili informacijo o praznovanju velikega šmarna na Kredarici, ki se začne 14. avgusta (2024).
Ker je avgust tradicionalno planinski mesec, smo na kratko spregovorili o hoji v gore, še enkrat pa smo ponovili informacijo o praznovanju velikega šmarna na Kredarici, ki se začne 14. avgusta (2024).
Ker je avgust tradicionalno planinski mesec, smo na kratko spregovorili o hoji v gore, še enkrat pa smo ponovili informacijo o praznovanju velikega šmarna na Kredarici, ki se začne 14. avgusta (2024).
V prvem delu Vabila na pot smo povabili na Pohod po Trubarjevi rojstni fari in na Pohod od Šteberka do Karlovce ob Cerkniškem jezeru. V drugem delu pa je prišel na vrsto še odmev s kolesarskega romanja - del poti nas je namreč spremljal nekdanji maratonec in kolesar Stanislav Koselj.
V prvem delu Vabila na pot smo povabili na Pohod po Trubarjevi rojstni fari in na Pohod od Šteberka do Karlovce ob Cerkniškem jezeru. V drugem delu pa je prišel na vrsto še odmev s kolesarskega romanja - del poti nas je namreč spremljal nekdanji maratonec in kolesar Stanislav Koselj.
Petkova spodbuda h gibanju je tokrat prišla s terena in - s kolesarskega sedeža. Na tradicionalnem kolesarskem romanju Od Marije k Mariji smo poiskali nekaj dobrih rekreativnih namigov.
Petkova spodbuda h gibanju je tokrat prišla s terena in - s kolesarskega sedeža. Na tradicionalnem kolesarskem romanju Od Marije k Mariji smo poiskali nekaj dobrih rekreativnih namigov.
Kineziolog Vojko Vučković je spregovoril o pomenu gibljivosti za starejše, povabili pa smo tudi na koncert irske glasbe v jamo Dimnice.
Kineziolog Vojko Vučković je spregovoril o pomenu gibljivosti za starejše, povabili pa smo tudi na koncert irske glasbe v jamo Dimnice.
Nekaj besed smo namenili hoji brez cilja, povabili pa smo tudi na Tabor nad Cerovim na žegnanjski praznik. Okolica je namreč nadvse primerna tudi za lep sprehod.
Nekaj besed smo namenili hoji brez cilja, povabili pa smo tudi na Tabor nad Cerovim na žegnanjski praznik. Okolica je namreč nadvse primerna tudi za lep sprehod.
Nadaljujemo s spodbudami za hojo - seveda je v avgustovski vročini potrebno izbrati prave ure. Tokrat smo nekaj besed namenili hoji s psom. Vsem organizatorjem romanj ali pohodov sporočamo, da lahko, če želijo objavo svojega dogodka v rubriki, pošljejo sporočilo na rekreacija@ognjisce.si!
Nadaljujemo s spodbudami za hojo - seveda je v avgustovski vročini potrebno izbrati prave ure. Tokrat smo nekaj besed namenili hoji s psom. Vsem organizatorjem romanj ali pohodov sporočamo, da lahko, če želijo objavo svojega dogodka v rubriki, pošljejo sporočilo na rekreacija@ognjisce.si!
Spregovorili smo o blagodejnem učinku bosonoge hoje, povabili na koncert v jamo in spomnili na sv. mašo na Kredarici.
Spregovorili smo o blagodejnem učinku bosonoge hoje, povabili na koncert v jamo in spomnili na sv. mašo na Kredarici.
Tokrat smo povabili k hoji z zemljevidom in vodenim pohodom v Tolminska korita in po Soški poti.
Petkovo zgodnje popoldne je kot nalašč za kakšno dobro idejo za gibanje, praviloma na svežem zraku. In v (dobri) družbi. V rubriki "za zdrav v zdravem telesu" preletimo rekreativno ponudbo konca tedna, v kateri dajemo prednost pohodom z vsebino. Peš romanja, planinski vzponi ali družinski pohodi.
Kaj vemo o zgodovini krščanskih praznikov? Kako so nastali in kako se praznovanje razlikuje od dežele do dežele? O tem in še o čem nam je povedal naš gost, umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbel. Ne zamudite zanimivega sogovornika.
Gostili smo izjemnega poznavalca vesoljskega vremena dr. Primoža Kajdiča. Več kot 21 let je kot raziskovalec zaposlen v Mehiki na tamkajšnji državni univerzi. Spregovorili smo o vse večji aktivnosti Sonca, polarnem siju in o vplivih vesoljskega vremena na življenje na Zemlji.
Neki mož je ugotovil, da bi potreboval slušni aparat, a zanj ...
Iz knjige Zgodbe za veselje do življenja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Slovenska športna zveza, krovna organizacija, ki združuje slovenska in dvojezična športna društva v Avstriji, praznuje 75-letnico. Ob tem je sinoči v iKultu v Celovcu pripravila slovesno proslavo. V razgibanem programu so bili orisani največji projekti, aktivnosti ter mednarodno delovanje zveze, predstavili so zbornik TranSport 2.0 ter s pomočjo arhivskih posnetkov in prispevkov zbrane popeljali zgodovino organizacije. Pozdravila sta koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser in predsednik Slovenske športne zveze Marijan Velik. Podpredsednik slovenske vlade in minister Matej Arčon pa je zvezi podelil zahvalo in priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno uspešno delovanje in povezovanje na področju športa ter za dragocen prispevek k ohranjanju slovenskega jezika in slovenske identitete med pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Napovedal je ustanovitev koordinacije vseh zamejskih krovnih športnih organizacij. Slovenska športna zveza v Avstriji združuje 33 športnih društev s približno 3000 aktivnimi športniki in športnicami ter skoraj 500 športnimi funkcionarji, športnimi delavci, trenerji in pedagogi.
Tokrat smo gostili kitaristko in pevko zabavne glasbe Evo Hren. Izvrstno se znajde ob orkestru, etno zasedbah, s kitaro, pa tudi na festivalih. Na letošnji Popevki je s skladbo Žige Pirnata Kako zveni pomlad prepričala strokovno žirijo. Eva Hren je bila z nami v oddaji, ki se je začela ob dvajsetih.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.
Tokrat smo se posvetili poeziji Dejana Kosa. Pesmi iz njegove pesniške zbirke Zahvalni spevi so globoka, filozofska razmišljanja o smislu, življenju in Bogu, so molitve in so seveda poezija.
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.