Is podcast
Tudi pozimi se marsikaj da, tudi v zrelih letih je mogoče marsikaj. Ena od priljubljenih oblik gibaje nordijska hoja, nekaj o njej in o gibanju nasploh nam je zaupala dr. Veronika Dolenc, ki je s svojim programom ZDRAVO ŽIVI spravila v gibanje že marsikoga.
Tudi pozimi se marsikaj da, tudi v zrelih letih je mogoče marsikaj. Ena od priljubljenih oblik gibaje nordijska hoja, nekaj o njej in o gibanju nasploh nam je zaupala dr. Veronika Dolenc, ki je s svojim programom ZDRAVO ŽIVI spravila v gibanje že marsikoga.
Tudi pozimi se marsikaj da, tudi v zrelih letih je mogoče marsikaj. Ena od priljubljenih oblik gibaje nordijska hoja, nekaj o njej in o gibanju nasploh nam je zaupala dr. Veronika Dolenc, ki je s svojim programom ZDRAVO ŽIVI spravila v gibanje že marsikoga.
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Kako se izognemo plastiki in na katere oznake na embalaži moramo biti pozorni, nam je v tokratni oddaji povedala Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja.
Kako se izognemo plastiki in na katere oznake na embalaži moramo biti pozorni, nam je v tokratni oddaji povedala Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja.
Pehtranova potica, kutinova marmelada, njoki iz ostankov krompirja, shranjevanje kostanja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. (link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/)
Pehtranova potica, kutinova marmelada, njoki iz ostankov krompirja, shranjevanje kostanja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. (link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/)
V pogovoru z mag. Barbaro Vesel Barborič, socialno pedagoginjo, učiteljico in svetovalno delavko dolgoletnih izkušenj, smo izpostavili več dejstev iz šolskega, družbenega in domačega vzgojenega okolja, ki predstavijo trikotnik šola-otroci-starši v novi luči. Oddajo smo pripravili v sodelovanju z Društvom katoliških pedagogov Slovenije.
V pogovoru z mag. Barbaro Vesel Barborič, socialno pedagoginjo, učiteljico in svetovalno delavko dolgoletnih izkušenj, smo izpostavili več dejstev iz šolskega, družbenega in domačega vzgojenega okolja, ki predstavijo trikotnik šola-otroci-starši v novi luči. Oddajo smo pripravili v sodelovanju z Društvom katoliških pedagogov Slovenije.
O osamljenosti na eni strani in priložnosti na drugi, da nekdo postane prijatelj vašega srca bomo spregovorili v Svetovalnici. Pri Zavodu Aktivna starost je zaživel program povezovanja med prostovoljci in starejšimi, ki potrebujejo pomoč ali pa preprosto nekoga, s katerim bi poklepetali in spili skodelico kave. Več o tem, kako postati prijatelj srca oziroma kako prijaviti starejšega, ki bi bil vesel družbe, boste izvedeli ob 8. uri, ko bo z nami vodja programa Anja Skale.
O osamljenosti na eni strani in priložnosti na drugi, da nekdo postane prijatelj vašega srca bomo spregovorili v Svetovalnici. Pri Zavodu Aktivna starost je zaživel program povezovanja med prostovoljci in starejšimi, ki potrebujejo pomoč ali pa preprosto nekoga, s katerim bi poklepetali in spili skodelico kave. Več o tem, kako postati prijatelj srca oziroma kako prijaviti starejšega, ki bi bil vesel družbe, boste izvedeli ob 8. uri, ko bo z nami vodja programa Anja Skale.
V Svetovalnici ste slišali nekaj nasvetov glede priprave zemlje za zimo, izvedeli, kaj sadimo v tem času na naše vrtove, kako dolgo počakati s pobiranjem pridelkov in katere so najboljše možnosti shranjevanja posameznih pridelkov. Svetovala je Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
V Svetovalnici ste slišali nekaj nasvetov glede priprave zemlje za zimo, izvedeli, kaj sadimo v tem času na naše vrtove, kako dolgo počakati s pobiranjem pridelkov in katere so najboljše možnosti shranjevanja posameznih pridelkov. Svetovala je Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
V tokratni oddaji smo se posvetili slovenskemu jeziku. V studiu se nam je pridružil dr. Hotimir Tivadar s Filozofske fakultete. Kako se jezik spreminja, katera so veljavna pravila, kako je z jezikom v javnosti in kakšna so njegova opažanja ob spremljanju medijske krajine?
V tokratni oddaji smo se posvetili slovenskemu jeziku. V studiu se nam je pridružil dr. Hotimir Tivadar s Filozofske fakultete. Kako se jezik spreminja, katera so veljavna pravila, kako je z jezikom v javnosti in kakšna so njegova opažanja ob spremljanju medijske krajine?
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Sveta Mati Terezija iz Kalkute ni bila za to, da bi ženske ...
Iz knjige Dragoceno darilo zgodb, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Z Alenko Rebula, priljubljeno psihologinjo, predavateljico, pesnico in avtorico več knjig. Številne so izšle v soavtorstvu z Josipo Prebeg. Ob Tednu otroka smo govorili o pomenu otroštva. Vsak otrok je nepopisan list, to spomni in nalaga odgovornost slehernemu odraslemu, da s svojimi dejanji, odzivi, spodbudami, zgledi, morebitnimi zmotami in nepravilnim razumevanjem otroka in njegovega doživljanja, puščamo svoje odtise in z njimi sooblikujemo otroka.
Govorili smo o moči in pomenu molitve. Katekizem pravi, da je »molitev povzdigovanje duha k Bogu.« Kako moliti in koliko? Ali lahko s svojo molitvijo prepričamo Boga, da izpolni naše želje? Jezus je namreč rekel: Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo. V mesecu rožnega venca in misijonov sta bila z nami župnik v Preski Jure Koželj in misijonar Tone Kerin, ki se je z Madagaskarja letos preselil v Slovenijo in prevzel župnijo Brusnice. Pridružite se nam – ob 20. uri v živo!
Na celjsko sodišče so pred dnevi privedli z lisicami vklenjenega sodnika Zvjezdana Radonjića. Prisilno privedbo naj bi izvedli na podlagi zahteve sodnega senata, ki je ocenil, da se obdolženi izmika sojenju. Radonjić je imel zdravniško potrdilo o bolniškem staležu in izvedensko mnenje, da iz zdravstvenih razlogov do začetka novembra ni sposoben sodelovati na sojenju. Oba dokumenta je predhodno dostavil sodnici... Dejstvo je, da je Radonjič prišel v nemilost pri predpostavljenih zaradi razsodbe v primeru Novič. S tem je povezana tudi trenutna obsodba na celjskem sodišču in verjetno prisilna privedba.
Z dr. Ernestom Petričem tokrat o pravni državi, ki je na veliki preizkušnji. o varovalnih mehanizmih demokracije, o ustavnem sodišču, ki skuša branti avtoriteto oblasti, o predsednici državnega zbora in njenih pravnih akrobacijah, o sodniku v okovih ... Slovenija je v Varnostnem svetu zavzela propalestinsko držo, je to prednost ali ovira pri njeni zunanji politiki. Tudi o Gazi in Libanonu, ki sta ju ugrabila Hamas in Hezbolah, pa o pretiranem odgovoru Izraela, ki bo svojo državo branil do konca... In za konec še o predčasnih volitvah in o tem kaj preostane volivcem.
Sadje skrtačimo in dobro operemo, da se da olupiti in z nožem razrežemo na četrtine. Tudi peščišče je treba dobro izrezati. V lonec dodamo še nekaj tekočine in med kuhanjem večkrat premešamo. Ko je kuhano, zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po okusu sladkamo in prilijemo domač ribezov ali malinov sok (lahko tudi malo limoninega soka). Nato naj se kuha še 10 do 15 minut, da se sladkor raztopi in je marmelada primerno gosta. Nalagamo jo v pogrete kozarce in dobro zapremo. Ta marmelada je izredno dobra za polnjenje buhteljnov in rogljičkov, ker ne steče.