http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/ " />
Sirup iz melise in mete

Liste oberemo oz. narežemo, ko so lepo zeleni in mladi. Najboljše je zjutraj, ne pa popoldne. Delamo enako kot šabeso ali bezgov sirup: namočimo v prekuhamo vodo s sladkorjem ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

14. 6. 2021
Sirup iz melise in mete

Liste oberemo oz. narežemo, ko so lepo zeleni in mladi. Najboljše je zjutraj, ne pa popoldne. Delamo enako kot šabeso ali bezgov sirup: namočimo v prekuhamo vodo s sladkorjem ... 

Matjaž Merljak

VEČ ...|14. 6. 2021
Sirup iz melise in mete

Liste oberemo oz. narežemo, ko so lepo zeleni in mladi. Najboljše je zjutraj, ne pa popoldne. Delamo enako kot šabeso ali bezgov sirup: namočimo v prekuhamo vodo s sladkorjem ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|14. 6. 2021
Šabesa

Potrebujemo: 10 l vode, 100 cvetov (1-2 kg in peclje očistimo) ter 5 kg sladkorja in 20 dag citronke. Pripravlja se prav tako kot sirup. Namakamo 3-4 dni dni na hladnem, ena od poslušalk pa je sporočila, da ima to na toplem. Steklenice (lahko tudi v manjše) pa obvezno hranimo na hladnem (hladilnik). Zamaške ne zavijemo do konca, da malo diha, ali pa da pokrijemo s tremi plastmi gaze ter zatesnimo z elastiko. Lahko jo tudi zamrznemo ...

Šabesa

Potrebujemo: 10 l vode, 100 cvetov (1-2 kg in peclje očistimo) ter 5 kg sladkorja in 20 dag citronke. Pripravlja se prav tako kot sirup. Namakamo 3-4 dni dni na hladnem, ena od poslušalk pa je sporočila, da ima to na toplem. Steklenice (lahko tudi v manjše) pa obvezno hranimo na hladnem (hladilnik). Zamaške ne zavijemo do konca, da malo diha, ali pa da pokrijemo s tremi plastmi gaze ter zatesnimo z elastiko. Lahko jo tudi zamrznemo ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Šabesa

Potrebujemo: 10 l vode, 100 cvetov (1-2 kg in peclje očistimo) ter 5 kg sladkorja in 20 dag citronke. Pripravlja se prav tako kot sirup. Namakamo 3-4 dni dni na hladnem, ena od poslušalk pa je sporočila, da ima to na toplem. Steklenice (lahko tudi v manjše) pa obvezno hranimo na hladnem (hladilnik). Zamaške ne zavijemo do konca, da malo diha, ali pa da pokrijemo s tremi plastmi gaze ter zatesnimo z elastiko. Lahko jo tudi zamrznemo ...

VEČ ...|14. 6. 2021
Šabesa

Potrebujemo: 10 l vode, 100 cvetov (1-2 kg in peclje očistimo) ter 5 kg sladkorja in 20 dag citronke. Pripravlja se prav tako kot sirup. Namakamo 3-4 dni dni na hladnem, ena od poslušalk pa je sporočila, da ima to na toplem. Steklenice (lahko tudi v manjše) pa obvezno hranimo na hladnem (hladilnik). Zamaške ne zavijemo do konca, da malo diha, ali pa da pokrijemo s tremi plastmi gaze ter zatesnimo z elastiko. Lahko jo tudi zamrznemo ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|14. 6. 2021
Odzivi na recept za rožičev biskvit

Recept poslušalke Saše: 4 jajca penasto umešamo z 1 JL sladkorja in 1 vanilijevim sladkorjem. Dodamo: 1 JL olja, 1 JL bele moke, 1 JL rožičeve moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 JL v rum namočenih rozin, 4 naribana jabolka in malo grenkega kakava. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah Celzija. Po želji lahko prelijemo: 7 dag margarine penasto umešamo s 15 dag sladkorja v prahu, 4 žlice kakava in toliko mleka, da bo masa ravno prav gosta.
Recept poslušalke Elizabete: 1 JL olja, 1 JL bele moke, 1 JL rozicev moke, 1/2 JL mleka ali 1 nav. jogurt, 1JL sladkorja, 4 jajca (sneg iz beljakov), 1 pecilni, 1 vanili, 1JL rozin, 4 jabolka. Polovico testa damo v pomazan pekač, dodamo naribana jabolka, potresemo rozine, dodamo drugo polovico testa. Spečemo. Na pečen biskvit damo čokoladni preliv. (JL = jogurtov lonček) 

Odzivi na recept za rožičev biskvit

Recept poslušalke Saše: 4 jajca penasto umešamo z 1 JL sladkorja in 1 vanilijevim sladkorjem. Dodamo: 1 JL olja, 1 JL bele moke, 1 JL rožičeve moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 JL v rum namočenih rozin, 4 naribana jabolka in malo grenkega kakava. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah Celzija. Po želji lahko prelijemo: 7 dag margarine penasto umešamo s 15 dag sladkorja v prahu, 4 žlice kakava in toliko mleka, da bo masa ravno prav gosta.
Recept poslušalke Elizabete: 1 JL olja, 1 JL bele moke, 1 JL rozicev moke, 1/2 JL mleka ali 1 nav. jogurt, 1JL sladkorja, 4 jajca (sneg iz beljakov), 1 pecilni, 1 vanili, 1JL rozin, 4 jabolka. Polovico testa damo v pomazan pekač, dodamo naribana jabolka, potresemo rozine, dodamo drugo polovico testa. Spečemo. Na pečen biskvit damo čokoladni preliv. (JL = jogurtov lonček) 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Odzivi na recept za rožičev biskvit

Recept poslušalke Saše: 4 jajca penasto umešamo z 1 JL sladkorja in 1 vanilijevim sladkorjem. Dodamo: 1 JL olja, 1 JL bele moke, 1 JL rožičeve moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 JL v rum namočenih rozin, 4 naribana jabolka in malo grenkega kakava. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah Celzija. Po želji lahko prelijemo: 7 dag margarine penasto umešamo s 15 dag sladkorja v prahu, 4 žlice kakava in toliko mleka, da bo masa ravno prav gosta.
Recept poslušalke Elizabete: 1 JL olja, 1 JL bele moke, 1 JL rozicev moke, 1/2 JL mleka ali 1 nav. jogurt, 1JL sladkorja, 4 jajca (sneg iz beljakov), 1 pecilni, 1 vanili, 1JL rozin, 4 jabolka. Polovico testa damo v pomazan pekač, dodamo naribana jabolka, potresemo rozine, dodamo drugo polovico testa. Spečemo. Na pečen biskvit damo čokoladni preliv. (JL = jogurtov lonček) 

VEČ ...|14. 6. 2021
Odzivi na recept za rožičev biskvit

Recept poslušalke Saše: 4 jajca penasto umešamo z 1 JL sladkorja in 1 vanilijevim sladkorjem. Dodamo: 1 JL olja, 1 JL bele moke, 1 JL rožičeve moke, 1 žlička pecilnega praška, 1 JL v rum namočenih rozin, 4 naribana jabolka in malo grenkega kakava. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah Celzija. Po želji lahko prelijemo: 7 dag margarine penasto umešamo s 15 dag sladkorja v prahu, 4 žlice kakava in toliko mleka, da bo masa ravno prav gosta.
Recept poslušalke Elizabete: 1 JL olja, 1 JL bele moke, 1 JL rozicev moke, 1/2 JL mleka ali 1 nav. jogurt, 1JL sladkorja, 4 jajca (sneg iz beljakov), 1 pecilni, 1 vanili, 1JL rozin, 4 jabolka. Polovico testa damo v pomazan pekač, dodamo naribana jabolka, potresemo rozine, dodamo drugo polovico testa. Spečemo. Na pečen biskvit damo čokoladni preliv. (JL = jogurtov lonček) 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|14. 6. 2021
Ribanje jabolk z lupino

Jabolka naribamo skupaj z olupki, saj vsebujejo veliko arome in vitaminov ter mineralov. Pazimo pa, da odstranimo peščišče.

Ribanje jabolk z lupino

Jabolka naribamo skupaj z olupki, saj vsebujejo veliko arome in vitaminov ter mineralov. Pazimo pa, da odstranimo peščišče.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Ribanje jabolk z lupino

Jabolka naribamo skupaj z olupki, saj vsebujejo veliko arome in vitaminov ter mineralov. Pazimo pa, da odstranimo peščišče.

VEČ ...|14. 6. 2021
Ribanje jabolk z lupino

Jabolka naribamo skupaj z olupki, saj vsebujejo veliko arome in vitaminov ter mineralov. Pazimo pa, da odstranimo peščišče.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|14. 6. 2021
Mleko pri omaki iz kopriv

Poslušalka je vprašala, če mora dodati mleko pri omaki iz kopriv tako kot to dela pri omaki iz blitve in špinače. Sestra Nikolina svetuje, da je to dobro že zaradi okusa jedi, prav tako pa tudi zaradi absorbcije železa iz zelenjave. Dober okus bo tudi, če dodamo žlico kisle smetane. 

Mleko pri omaki iz kopriv

Poslušalka je vprašala, če mora dodati mleko pri omaki iz kopriv tako kot to dela pri omaki iz blitve in špinače. Sestra Nikolina svetuje, da je to dobro že zaradi okusa jedi, prav tako pa tudi zaradi absorbcije železa iz zelenjave. Dober okus bo tudi, če dodamo žlico kisle smetane. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Mleko pri omaki iz kopriv

Poslušalka je vprašala, če mora dodati mleko pri omaki iz kopriv tako kot to dela pri omaki iz blitve in špinače. Sestra Nikolina svetuje, da je to dobro že zaradi okusa jedi, prav tako pa tudi zaradi absorbcije železa iz zelenjave. Dober okus bo tudi, če dodamo žlico kisle smetane. 

VEČ ...|14. 6. 2021
Mleko pri omaki iz kopriv

Poslušalka je vprašala, če mora dodati mleko pri omaki iz kopriv tako kot to dela pri omaki iz blitve in špinače. Sestra Nikolina svetuje, da je to dobro že zaradi okusa jedi, prav tako pa tudi zaradi absorbcije železa iz zelenjave. Dober okus bo tudi, če dodamo žlico kisle smetane. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|14. 6. 2021
Domači sladoled

Potrebujemo: sadje očistimo, namrežemo in zmiskamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonin sok ter po okusu sladkamo. Dodamo jogurt (navadni oz. glede na okus sadja) ter premešamo in dodamo 1/2 l stepene sladke smetane (dodamo vanilijev sladkor). Damo v večjo skledo, postavimo v skrinjo ter vmes večkrat pomešamo. Dobro je, da ga eno uro pred serviranjem damo v hladilnik. Bogatejši okus sladoleda dobimo tako, da sadju dodamo zmiksana rumenjaka ter samo še smetano - jogurta pa ne. 

Domači sladoled

Potrebujemo: sadje očistimo, namrežemo in zmiskamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonin sok ter po okusu sladkamo. Dodamo jogurt (navadni oz. glede na okus sadja) ter premešamo in dodamo 1/2 l stepene sladke smetane (dodamo vanilijev sladkor). Damo v večjo skledo, postavimo v skrinjo ter vmes večkrat pomešamo. Dobro je, da ga eno uro pred serviranjem damo v hladilnik. Bogatejši okus sladoleda dobimo tako, da sadju dodamo zmiksana rumenjaka ter samo še smetano - jogurta pa ne. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Domači sladoled

Potrebujemo: sadje očistimo, namrežemo in zmiskamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonin sok ter po okusu sladkamo. Dodamo jogurt (navadni oz. glede na okus sadja) ter premešamo in dodamo 1/2 l stepene sladke smetane (dodamo vanilijev sladkor). Damo v večjo skledo, postavimo v skrinjo ter vmes večkrat pomešamo. Dobro je, da ga eno uro pred serviranjem damo v hladilnik. Bogatejši okus sladoleda dobimo tako, da sadju dodamo zmiksana rumenjaka ter samo še smetano - jogurta pa ne. 

VEČ ...|14. 6. 2021
Domači sladoled

Potrebujemo: sadje očistimo, namrežemo in zmiskamo s paličnim mešalnikom, dodamo limonin sok ter po okusu sladkamo. Dodamo jogurt (navadni oz. glede na okus sadja) ter premešamo in dodamo 1/2 l stepene sladke smetane (dodamo vanilijev sladkor). Damo v večjo skledo, postavimo v skrinjo ter vmes večkrat pomešamo. Dobro je, da ga eno uro pred serviranjem damo v hladilnik. Bogatejši okus sladoleda dobimo tako, da sadju dodamo zmiksana rumenjaka ter samo še smetano - jogurta pa ne. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|14. 6. 2021
Bezgov sirup

Potrebujemo 5 l vode. Vsaj polovico jo prekuhamo in ohladimo ter vanjo namočimo 30-40 bezgovih cvetov. Če imamo, dodamo 2-3 narezane limone. Stoji naj 2-3 dni (lahko tudi štiri dnI) na hladnem, vmes pomešamo. V ostali vodi skuhamo 3-4 kg sladkorja in ohladimo. Dodamo vodo, v kateri so bili namočeni cvetovi (seveda brez cvetov). Zamešamo 8 g citronske kisline. Precedimo in nalijemo v steklenice. 
Poslušalka je povedala svojo izkušnjo, da del sladkorja karamelizira. S tem sok dobi lepo barvo in tudi okus se izboljša. 

Bezgov sirup

Potrebujemo 5 l vode. Vsaj polovico jo prekuhamo in ohladimo ter vanjo namočimo 30-40 bezgovih cvetov. Če imamo, dodamo 2-3 narezane limone. Stoji naj 2-3 dni (lahko tudi štiri dnI) na hladnem, vmes pomešamo. V ostali vodi skuhamo 3-4 kg sladkorja in ohladimo. Dodamo vodo, v kateri so bili namočeni cvetovi (seveda brez cvetov). Zamešamo 8 g citronske kisline. Precedimo in nalijemo v steklenice. 
Poslušalka je povedala svojo izkušnjo, da del sladkorja karamelizira. S tem sok dobi lepo barvo in tudi okus se izboljša. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Bezgov sirup

Potrebujemo 5 l vode. Vsaj polovico jo prekuhamo in ohladimo ter vanjo namočimo 30-40 bezgovih cvetov. Če imamo, dodamo 2-3 narezane limone. Stoji naj 2-3 dni (lahko tudi štiri dnI) na hladnem, vmes pomešamo. V ostali vodi skuhamo 3-4 kg sladkorja in ohladimo. Dodamo vodo, v kateri so bili namočeni cvetovi (seveda brez cvetov). Zamešamo 8 g citronske kisline. Precedimo in nalijemo v steklenice. 
Poslušalka je povedala svojo izkušnjo, da del sladkorja karamelizira. S tem sok dobi lepo barvo in tudi okus se izboljša. 

VEČ ...|14. 6. 2021
Bezgov sirup

Potrebujemo 5 l vode. Vsaj polovico jo prekuhamo in ohladimo ter vanjo namočimo 30-40 bezgovih cvetov. Če imamo, dodamo 2-3 narezane limone. Stoji naj 2-3 dni (lahko tudi štiri dnI) na hladnem, vmes pomešamo. V ostali vodi skuhamo 3-4 kg sladkorja in ohladimo. Dodamo vodo, v kateri so bili namočeni cvetovi (seveda brez cvetov). Zamešamo 8 g citronske kisline. Precedimo in nalijemo v steklenice. 
Poslušalka je povedala svojo izkušnjo, da del sladkorja karamelizira. S tem sok dobi lepo barvo in tudi okus se izboljša. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|31. 5. 2021
Žganci

Zakaj ostane moka v grudicah, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da mogoče odlije preveč tekočine in naj uporablja kuhalnico, ki je na koncu ploščata - v obliki lopatke. Med mešanjem naj večkrat priliva, s kuhalnico pa naj gre do dna in sten posode. Če naredi iz ajdove in pšenične moke, ju mora na začetku premešati.

Žganci

Zakaj ostane moka v grudicah, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da mogoče odlije preveč tekočine in naj uporablja kuhalnico, ki je na koncu ploščata - v obliki lopatke. Med mešanjem naj večkrat priliva, s kuhalnico pa naj gre do dna in sten posode. Če naredi iz ajdove in pšenične moke, ju mora na začetku premešati.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Žganci

Zakaj ostane moka v grudicah, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da mogoče odlije preveč tekočine in naj uporablja kuhalnico, ki je na koncu ploščata - v obliki lopatke. Med mešanjem naj večkrat priliva, s kuhalnico pa naj gre do dna in sten posode. Če naredi iz ajdove in pšenične moke, ju mora na začetku premešati.

VEČ ...|31. 5. 2021
Žganci

Zakaj ostane moka v grudicah, je spraševala poslušalka. Sestra Nikolina je odgovorila, da mogoče odlije preveč tekočine in naj uporablja kuhalnico, ki je na koncu ploščata - v obliki lopatke. Med mešanjem naj večkrat priliva, s kuhalnico pa naj gre do dna in sten posode. Če naredi iz ajdove in pšenične moke, ju mora na začetku premešati.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|31. 5. 2021
Štruklji

Štruklje lahko naredimo tudi iz ajdove moke, lahko dodamo kakšno žlico pšenične ali pirine. Moko je treba popariti: 30 dag moke in 6-7 dl vrele vode, ki jo počasi prilivamo ter mešamo, da dobimo lepo gmoto. Postrgamo stene ter pokrijemo s servieto in pokrovko. Tako naj počiva in se ohladi, vmes pa naredimo naved (skutin, orehov, mesni ...). Testo na dobro pomokani površini (z ostro belo je lažje) oblikjemo ter valjamo v lepo pravokotno obliko. Po potrebi vmes še pomokamo površino, ker je testo lepljivo. Nadevamo in s pomočjo kartice zavijemo. Lahko ga skuhamo na sopari ali v servieti (ožeti in potreseni z drobtinami) do pol ure - posoda mora biti pokrita. 

Štruklji

Štruklje lahko naredimo tudi iz ajdove moke, lahko dodamo kakšno žlico pšenične ali pirine. Moko je treba popariti: 30 dag moke in 6-7 dl vrele vode, ki jo počasi prilivamo ter mešamo, da dobimo lepo gmoto. Postrgamo stene ter pokrijemo s servieto in pokrovko. Tako naj počiva in se ohladi, vmes pa naredimo naved (skutin, orehov, mesni ...). Testo na dobro pomokani površini (z ostro belo je lažje) oblikjemo ter valjamo v lepo pravokotno obliko. Po potrebi vmes še pomokamo površino, ker je testo lepljivo. Nadevamo in s pomočjo kartice zavijemo. Lahko ga skuhamo na sopari ali v servieti (ožeti in potreseni z drobtinami) do pol ure - posoda mora biti pokrita. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Štruklji

Štruklje lahko naredimo tudi iz ajdove moke, lahko dodamo kakšno žlico pšenične ali pirine. Moko je treba popariti: 30 dag moke in 6-7 dl vrele vode, ki jo počasi prilivamo ter mešamo, da dobimo lepo gmoto. Postrgamo stene ter pokrijemo s servieto in pokrovko. Tako naj počiva in se ohladi, vmes pa naredimo naved (skutin, orehov, mesni ...). Testo na dobro pomokani površini (z ostro belo je lažje) oblikjemo ter valjamo v lepo pravokotno obliko. Po potrebi vmes še pomokamo površino, ker je testo lepljivo. Nadevamo in s pomočjo kartice zavijemo. Lahko ga skuhamo na sopari ali v servieti (ožeti in potreseni z drobtinami) do pol ure - posoda mora biti pokrita. 

VEČ ...|31. 5. 2021
Štruklji

Štruklje lahko naredimo tudi iz ajdove moke, lahko dodamo kakšno žlico pšenične ali pirine. Moko je treba popariti: 30 dag moke in 6-7 dl vrele vode, ki jo počasi prilivamo ter mešamo, da dobimo lepo gmoto. Postrgamo stene ter pokrijemo s servieto in pokrovko. Tako naj počiva in se ohladi, vmes pa naredimo naved (skutin, orehov, mesni ...). Testo na dobro pomokani površini (z ostro belo je lažje) oblikjemo ter valjamo v lepo pravokotno obliko. Po potrebi vmes še pomokamo površino, ker je testo lepljivo. Nadevamo in s pomočjo kartice zavijemo. Lahko ga skuhamo na sopari ali v servieti (ožeti in potreseni z drobtinami) do pol ure - posoda mora biti pokrita. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|31. 5. 2021
Biskvit iz rožičeve moke

Biskvit se suši in drobi, če pečemo predolgo, sploh v ventilatorski pečici. 
Sestavine: 1 JL rožičeve moke, 2 JL bele moke, sladkor, pecilni prašek, rum, 3 jajca, 1/2 JL olja, 1 JL mleka. Med mešanjem jajc s sladkorjem je treba prilivati olje in nato dodajmo mleko, na koncu pa moko (rožičevo in belo ter pecilni prašek). Nato z mešanjem prenehamo - več mešamo, slabše bo. To vlijemo v pekač in pečemo pol ure. JL = jogurtov lonček

Biskvit iz rožičeve moke

Biskvit se suši in drobi, če pečemo predolgo, sploh v ventilatorski pečici. 
Sestavine: 1 JL rožičeve moke, 2 JL bele moke, sladkor, pecilni prašek, rum, 3 jajca, 1/2 JL olja, 1 JL mleka. Med mešanjem jajc s sladkorjem je treba prilivati olje in nato dodajmo mleko, na koncu pa moko (rožičevo in belo ter pecilni prašek). Nato z mešanjem prenehamo - več mešamo, slabše bo. To vlijemo v pekač in pečemo pol ure. JL = jogurtov lonček

Matjaž Merljak

kuhajmo

Biskvit iz rožičeve moke

Biskvit se suši in drobi, če pečemo predolgo, sploh v ventilatorski pečici. 
Sestavine: 1 JL rožičeve moke, 2 JL bele moke, sladkor, pecilni prašek, rum, 3 jajca, 1/2 JL olja, 1 JL mleka. Med mešanjem jajc s sladkorjem je treba prilivati olje in nato dodajmo mleko, na koncu pa moko (rožičevo in belo ter pecilni prašek). Nato z mešanjem prenehamo - več mešamo, slabše bo. To vlijemo v pekač in pečemo pol ure. JL = jogurtov lonček

VEČ ...|31. 5. 2021
Biskvit iz rožičeve moke

Biskvit se suši in drobi, če pečemo predolgo, sploh v ventilatorski pečici. 
Sestavine: 1 JL rožičeve moke, 2 JL bele moke, sladkor, pecilni prašek, rum, 3 jajca, 1/2 JL olja, 1 JL mleka. Med mešanjem jajc s sladkorjem je treba prilivati olje in nato dodajmo mleko, na koncu pa moko (rožičevo in belo ter pecilni prašek). Nato z mešanjem prenehamo - več mešamo, slabše bo. To vlijemo v pekač in pečemo pol ure. JL = jogurtov lonček

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|31. 5. 2021
Pita

Pita, pripravljena samo z ajdovo moko, je preveč težka in jo je težje pripraviti. Sestra Nikolina je svetovala uporabo pol ajdove, pol pšenične ali polovico ajdove, četrtino pa pšenične in četrtino pirine moke. Tako bo testo lažje obdelati.

Pita

Pita, pripravljena samo z ajdovo moko, je preveč težka in jo je težje pripraviti. Sestra Nikolina je svetovala uporabo pol ajdove, pol pšenične ali polovico ajdove, četrtino pa pšenične in četrtino pirine moke. Tako bo testo lažje obdelati.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pita

Pita, pripravljena samo z ajdovo moko, je preveč težka in jo je težje pripraviti. Sestra Nikolina je svetovala uporabo pol ajdove, pol pšenične ali polovico ajdove, četrtino pa pšenične in četrtino pirine moke. Tako bo testo lažje obdelati.

VEČ ...|31. 5. 2021
Pita

Pita, pripravljena samo z ajdovo moko, je preveč težka in jo je težje pripraviti. Sestra Nikolina je svetovala uporabo pol ajdove, pol pšenične ali polovico ajdove, četrtino pa pšenične in četrtino pirine moke. Tako bo testo lažje obdelati.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|31. 5. 2021
Pečenje v jena posodi

Sestra Nikolina svetuje, da na začetku pečemo pokrito. Če ni originalnega pokrova, pa pokrijemo z alu-folijo. To naj bo vsaj prvo tretjino časa peke. Ko dovolj naraste (meso pa tudi že zakrkne), lahko odkrijemo in spečemo do konca. Če pa kasneje vidimo, da ima jed že pravo barvo, ni pa še pečena, pa spet pokrijemo. 

Pečenje v jena posodi

Sestra Nikolina svetuje, da na začetku pečemo pokrito. Če ni originalnega pokrova, pa pokrijemo z alu-folijo. To naj bo vsaj prvo tretjino časa peke. Ko dovolj naraste (meso pa tudi že zakrkne), lahko odkrijemo in spečemo do konca. Če pa kasneje vidimo, da ima jed že pravo barvo, ni pa še pečena, pa spet pokrijemo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pečenje v jena posodi

Sestra Nikolina svetuje, da na začetku pečemo pokrito. Če ni originalnega pokrova, pa pokrijemo z alu-folijo. To naj bo vsaj prvo tretjino časa peke. Ko dovolj naraste (meso pa tudi že zakrkne), lahko odkrijemo in spečemo do konca. Če pa kasneje vidimo, da ima jed že pravo barvo, ni pa še pečena, pa spet pokrijemo. 

VEČ ...|31. 5. 2021
Pečenje v jena posodi

Sestra Nikolina svetuje, da na začetku pečemo pokrito. Če ni originalnega pokrova, pa pokrijemo z alu-folijo. To naj bo vsaj prvo tretjino časa peke. Ko dovolj naraste (meso pa tudi že zakrkne), lahko odkrijemo in spečemo do konca. Če pa kasneje vidimo, da ima jed že pravo barvo, ni pa še pečena, pa spet pokrijemo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|31. 5. 2021
Pečenjak

Vzamemo 1 jajce na osebo, ločimo beljake in rumenjake. Iz prvih naredimo sneg (solimo jih in dodamo vanilijev sladkror). Med rumenjake pa damo sladkor in prilijemo 2 dl mleka ter razžvrkljamo (lahko dodamo tudi žlico ruma). Na vsako jajce damo zvrzhano žlico moke, mešamo in prilivamo (še do 2,5 dl mleka). Testo naj bo gosto. Dodamo sneg ter potresemo 1-2 žlici moke ter nežno premešamo. Posodo namastimo z oljem ter sprečemo prvi del testa (za višino dveh omlet), raztrgamo in premešamo. Postopek ponavaljamo, dokler imamo testo. Če je pregosto, dolijemo kakšno žlico mleka ali mineralne vode ali pinjenca.

Pečenjak

Vzamemo 1 jajce na osebo, ločimo beljake in rumenjake. Iz prvih naredimo sneg (solimo jih in dodamo vanilijev sladkror). Med rumenjake pa damo sladkor in prilijemo 2 dl mleka ter razžvrkljamo (lahko dodamo tudi žlico ruma). Na vsako jajce damo zvrzhano žlico moke, mešamo in prilivamo (še do 2,5 dl mleka). Testo naj bo gosto. Dodamo sneg ter potresemo 1-2 žlici moke ter nežno premešamo. Posodo namastimo z oljem ter sprečemo prvi del testa (za višino dveh omlet), raztrgamo in premešamo. Postopek ponavaljamo, dokler imamo testo. Če je pregosto, dolijemo kakšno žlico mleka ali mineralne vode ali pinjenca.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pečenjak

Vzamemo 1 jajce na osebo, ločimo beljake in rumenjake. Iz prvih naredimo sneg (solimo jih in dodamo vanilijev sladkror). Med rumenjake pa damo sladkor in prilijemo 2 dl mleka ter razžvrkljamo (lahko dodamo tudi žlico ruma). Na vsako jajce damo zvrzhano žlico moke, mešamo in prilivamo (še do 2,5 dl mleka). Testo naj bo gosto. Dodamo sneg ter potresemo 1-2 žlici moke ter nežno premešamo. Posodo namastimo z oljem ter sprečemo prvi del testa (za višino dveh omlet), raztrgamo in premešamo. Postopek ponavaljamo, dokler imamo testo. Če je pregosto, dolijemo kakšno žlico mleka ali mineralne vode ali pinjenca.

VEČ ...|31. 5. 2021
Pečenjak

Vzamemo 1 jajce na osebo, ločimo beljake in rumenjake. Iz prvih naredimo sneg (solimo jih in dodamo vanilijev sladkror). Med rumenjake pa damo sladkor in prilijemo 2 dl mleka ter razžvrkljamo (lahko dodamo tudi žlico ruma). Na vsako jajce damo zvrzhano žlico moke, mešamo in prilivamo (še do 2,5 dl mleka). Testo naj bo gosto. Dodamo sneg ter potresemo 1-2 žlici moke ter nežno premešamo. Posodo namastimo z oljem ter sprečemo prvi del testa (za višino dveh omlet), raztrgamo in premešamo. Postopek ponavaljamo, dokler imamo testo. Če je pregosto, dolijemo kakšno žlico mleka ali mineralne vode ali pinjenca.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|31. 5. 2021
Limonin led

Pripravimo mešanico 30-35 dag sladkorja v prahu in beljak drobnejšega jajca. Posebej zavremo 1-2 žlici limoninega soka in 1 žlico vode. Nato počasi zlivamo med sladkor in beljak ter mešamo z žlico. Preikusimo ga razliti čez zadnjo stran žlice - razlivati se mora počasi.

Limonin led

Pripravimo mešanico 30-35 dag sladkorja v prahu in beljak drobnejšega jajca. Posebej zavremo 1-2 žlici limoninega soka in 1 žlico vode. Nato počasi zlivamo med sladkor in beljak ter mešamo z žlico. Preikusimo ga razliti čez zadnjo stran žlice - razlivati se mora počasi.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Limonin led

Pripravimo mešanico 30-35 dag sladkorja v prahu in beljak drobnejšega jajca. Posebej zavremo 1-2 žlici limoninega soka in 1 žlico vode. Nato počasi zlivamo med sladkor in beljak ter mešamo z žlico. Preikusimo ga razliti čez zadnjo stran žlice - razlivati se mora počasi.

VEČ ...|31. 5. 2021
Limonin led

Pripravimo mešanico 30-35 dag sladkorja v prahu in beljak drobnejšega jajca. Posebej zavremo 1-2 žlici limoninega soka in 1 žlico vode. Nato počasi zlivamo med sladkor in beljak ter mešamo z žlico. Preikusimo ga razliti čez zadnjo stran žlice - razlivati se mora počasi.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|17. 5. 2021
Sirup iz cvetov in sadja

Sadni sirup lahko pripravimo iz bezgovih ali regratovih cvetov, pa tudi iz malin, ribeza, breskev ... Naredi se lahko napitek iz melise. Liste namoči in osladka, doda limonin sok ter prevre.   

Sirup iz cvetov in sadja

Sadni sirup lahko pripravimo iz bezgovih ali regratovih cvetov, pa tudi iz malin, ribeza, breskev ... Naredi se lahko napitek iz melise. Liste namoči in osladka, doda limonin sok ter prevre.   

Matjaž Merljak

kuhajmo

Sirup iz cvetov in sadja

Sadni sirup lahko pripravimo iz bezgovih ali regratovih cvetov, pa tudi iz malin, ribeza, breskev ... Naredi se lahko napitek iz melise. Liste namoči in osladka, doda limonin sok ter prevre.   

VEČ ...|17. 5. 2021
Sirup iz cvetov in sadja

Sadni sirup lahko pripravimo iz bezgovih ali regratovih cvetov, pa tudi iz malin, ribeza, breskev ... Naredi se lahko napitek iz melise. Liste namoči in osladka, doda limonin sok ter prevre.   

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|17. 5. 2021
Piškoti, obliti s čokolado

10 dag čokolade za kuhanje ali mlečne damo 2-3 dag masla in 1-2 žlici olja. To damo v posodo v vodno kopeli ali na pokrovko, da dobimo tekočo zmes. Vanjo  pomakamo piškote. Če bo obliv imel svetle pramene, je to zaradi prevelike količine masla, olje pa da lesk. Po želji lahko potresemo z narezanimi orehi, lešniki, mandlji ...

Piškoti, obliti s čokolado

10 dag čokolade za kuhanje ali mlečne damo 2-3 dag masla in 1-2 žlici olja. To damo v posodo v vodno kopeli ali na pokrovko, da dobimo tekočo zmes. Vanjo  pomakamo piškote. Če bo obliv imel svetle pramene, je to zaradi prevelike količine masla, olje pa da lesk. Po želji lahko potresemo z narezanimi orehi, lešniki, mandlji ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Piškoti, obliti s čokolado

10 dag čokolade za kuhanje ali mlečne damo 2-3 dag masla in 1-2 žlici olja. To damo v posodo v vodno kopeli ali na pokrovko, da dobimo tekočo zmes. Vanjo  pomakamo piškote. Če bo obliv imel svetle pramene, je to zaradi prevelike količine masla, olje pa da lesk. Po želji lahko potresemo z narezanimi orehi, lešniki, mandlji ...

VEČ ...|17. 5. 2021
Piškoti, obliti s čokolado

10 dag čokolade za kuhanje ali mlečne damo 2-3 dag masla in 1-2 žlici olja. To damo v posodo v vodno kopeli ali na pokrovko, da dobimo tekočo zmes. Vanjo  pomakamo piškote. Če bo obliv imel svetle pramene, je to zaradi prevelike količine masla, olje pa da lesk. Po želji lahko potresemo z narezanimi orehi, lešniki, mandlji ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|17. 5. 2021
Musaka

Star krompir lahko porabimo tudi za musako. Krompir skuhamo v olupku in nato na olupimo ter tanko narežemo. Zložimo plast krompirja in mesa ali zelenjave. Na vrhu naj bo kropmir. Prelijemo z jajčnim mlekom ali juho. Na vrhu potresemo s sirom. 10-12 minut pečemo pokrito z alu-folijo, nato pa do konca pečemo odkrito. 

Musaka

Star krompir lahko porabimo tudi za musako. Krompir skuhamo v olupku in nato na olupimo ter tanko narežemo. Zložimo plast krompirja in mesa ali zelenjave. Na vrhu naj bo kropmir. Prelijemo z jajčnim mlekom ali juho. Na vrhu potresemo s sirom. 10-12 minut pečemo pokrito z alu-folijo, nato pa do konca pečemo odkrito. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Musaka

Star krompir lahko porabimo tudi za musako. Krompir skuhamo v olupku in nato na olupimo ter tanko narežemo. Zložimo plast krompirja in mesa ali zelenjave. Na vrhu naj bo kropmir. Prelijemo z jajčnim mlekom ali juho. Na vrhu potresemo s sirom. 10-12 minut pečemo pokrito z alu-folijo, nato pa do konca pečemo odkrito. 

VEČ ...|17. 5. 2021
Musaka

Star krompir lahko porabimo tudi za musako. Krompir skuhamo v olupku in nato na olupimo ter tanko narežemo. Zložimo plast krompirja in mesa ali zelenjave. Na vrhu naj bo kropmir. Prelijemo z jajčnim mlekom ali juho. Na vrhu potresemo s sirom. 10-12 minut pečemo pokrito z alu-folijo, nato pa do konca pečemo odkrito. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|17. 5. 2021
Kuhanje štrukljev

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala naj alu-folijo namaže z oljem. Sama jih kuha v vodni kopeli. Vmes jih z vilicami obrne. Nato jih da na desko in z nitko prereže (s tem jih ne potlači). 

Kuhanje štrukljev

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala naj alu-folijo namaže z oljem. Sama jih kuha v vodni kopeli. Vmes jih z vilicami obrne. Nato jih da na desko in z nitko prereže (s tem jih ne potlači). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhanje štrukljev

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala naj alu-folijo namaže z oljem. Sama jih kuha v vodni kopeli. Vmes jih z vilicami obrne. Nato jih da na desko in z nitko prereže (s tem jih ne potlači). 

VEČ ...|17. 5. 2021
Kuhanje štrukljev

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala naj alu-folijo namaže z oljem. Sama jih kuha v vodni kopeli. Vmes jih z vilicami obrne. Nato jih da na desko in z nitko prereže (s tem jih ne potlači). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|17. 5. 2021
Kruh iz več mok

Poslušalka bi ga rada pripravila iz več vrst moke in sestra Nikolina ji je svetovala, da ima pri izbiri mešanice moke povsem proste roke. Kruh bo svež, če bo dodala kakšno žlico olivnega olja.  Ko so hlebčki (naj naredi več manjših hlebčkov kot enega velikega) na pol ohlajeni, jih zavijemo v papirnato brisačko in damo v vrečko. Takega damo v skrinjo.

Kruh iz več mok

Poslušalka bi ga rada pripravila iz več vrst moke in sestra Nikolina ji je svetovala, da ima pri izbiri mešanice moke povsem proste roke. Kruh bo svež, če bo dodala kakšno žlico olivnega olja.  Ko so hlebčki (naj naredi več manjših hlebčkov kot enega velikega) na pol ohlajeni, jih zavijemo v papirnato brisačko in damo v vrečko. Takega damo v skrinjo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kruh iz več mok

Poslušalka bi ga rada pripravila iz več vrst moke in sestra Nikolina ji je svetovala, da ima pri izbiri mešanice moke povsem proste roke. Kruh bo svež, če bo dodala kakšno žlico olivnega olja.  Ko so hlebčki (naj naredi več manjših hlebčkov kot enega velikega) na pol ohlajeni, jih zavijemo v papirnato brisačko in damo v vrečko. Takega damo v skrinjo.

VEČ ...|17. 5. 2021
Kruh iz več mok

Poslušalka bi ga rada pripravila iz več vrst moke in sestra Nikolina ji je svetovala, da ima pri izbiri mešanice moke povsem proste roke. Kruh bo svež, če bo dodala kakšno žlico olivnega olja.  Ko so hlebčki (naj naredi več manjših hlebčkov kot enega velikega) na pol ohlajeni, jih zavijemo v papirnato brisačko in damo v vrečko. Takega damo v skrinjo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|17. 5. 2021
Jedi iz starega krompirja

Stari krompir lahko še skuhamo ali spečemo. Pripravimo lahko krompirjevo testo (za njoke, svaklje, cmoke, štruklje ...), ki ga lahko damo v skrinjo. To nam bo prav prišlo čez nekaj tednov, saj se takega testa ne da narediti iz novega krompirja. To testo damo na folijo in na pladenj, da zamrzne. Nato ovijemo in naložimo v škatle ter zamrzneno. 

Jedi iz starega krompirja

Stari krompir lahko še skuhamo ali spečemo. Pripravimo lahko krompirjevo testo (za njoke, svaklje, cmoke, štruklje ...), ki ga lahko damo v skrinjo. To nam bo prav prišlo čez nekaj tednov, saj se takega testa ne da narediti iz novega krompirja. To testo damo na folijo in na pladenj, da zamrzne. Nato ovijemo in naložimo v škatle ter zamrzneno. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Jedi iz starega krompirja

Stari krompir lahko še skuhamo ali spečemo. Pripravimo lahko krompirjevo testo (za njoke, svaklje, cmoke, štruklje ...), ki ga lahko damo v skrinjo. To nam bo prav prišlo čez nekaj tednov, saj se takega testa ne da narediti iz novega krompirja. To testo damo na folijo in na pladenj, da zamrzne. Nato ovijemo in naložimo v škatle ter zamrzneno. 

VEČ ...|17. 5. 2021
Jedi iz starega krompirja

Stari krompir lahko še skuhamo ali spečemo. Pripravimo lahko krompirjevo testo (za njoke, svaklje, cmoke, štruklje ...), ki ga lahko damo v skrinjo. To nam bo prav prišlo čez nekaj tednov, saj se takega testa ne da narediti iz novega krompirja. To testo damo na folijo in na pladenj, da zamrzne. Nato ovijemo in naložimo v škatle ter zamrzneno. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|17. 5. 2021
Štruklji nad soparo

Štruklje lahko skuhamo tudi nad soparo. Na rešetko damo servieto. Gluhi štruklji so kvašeni štruklji brez nadeva.

Štruklji nad soparo

Štruklje lahko skuhamo tudi nad soparo. Na rešetko damo servieto. Gluhi štruklji so kvašeni štruklji brez nadeva.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Štruklji nad soparo

Štruklje lahko skuhamo tudi nad soparo. Na rešetko damo servieto. Gluhi štruklji so kvašeni štruklji brez nadeva.

VEČ ...|17. 5. 2021
Štruklji nad soparo

Štruklje lahko skuhamo tudi nad soparo. Na rešetko damo servieto. Gluhi štruklji so kvašeni štruklji brez nadeva.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|17. 5. 2021
Čufti

Potrebujemo: 1/2 kg mletega mesa (vsaj dve vrsti) in 10-15 dag riža, ki ga pražimo na čebuli ter zalijemo z enojno količino vode, da se pokuha. Dodamo še: sol, poper, česen, jajce in rumenjak. Z roko naredimo čvrsto testo. Naj malo počiva. Oblikujemo kroglice in jih skuhamo v paradižnikovi omaki ali pa najprej ocvremo na olju.

Čufti

Potrebujemo: 1/2 kg mletega mesa (vsaj dve vrsti) in 10-15 dag riža, ki ga pražimo na čebuli ter zalijemo z enojno količino vode, da se pokuha. Dodamo še: sol, poper, česen, jajce in rumenjak. Z roko naredimo čvrsto testo. Naj malo počiva. Oblikujemo kroglice in jih skuhamo v paradižnikovi omaki ali pa najprej ocvremo na olju.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Čufti

Potrebujemo: 1/2 kg mletega mesa (vsaj dve vrsti) in 10-15 dag riža, ki ga pražimo na čebuli ter zalijemo z enojno količino vode, da se pokuha. Dodamo še: sol, poper, česen, jajce in rumenjak. Z roko naredimo čvrsto testo. Naj malo počiva. Oblikujemo kroglice in jih skuhamo v paradižnikovi omaki ali pa najprej ocvremo na olju.

VEČ ...|17. 5. 2021
Čufti

Potrebujemo: 1/2 kg mletega mesa (vsaj dve vrsti) in 10-15 dag riža, ki ga pražimo na čebuli ter zalijemo z enojno količino vode, da se pokuha. Dodamo še: sol, poper, česen, jajce in rumenjak. Z roko naredimo čvrsto testo. Naj malo počiva. Oblikujemo kroglice in jih skuhamo v paradižnikovi omaki ali pa najprej ocvremo na olju.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|26. 4. 2021
Zakaj kruh poči

Možnosti je več: testo je preveč gosto ali pa je testo premalo vzhajano. Zato dodajmo malo tekočine in testo vzhajajmo dvakrat ali trikrat. Zato kruha ne dajmo v prevročo pečico (170 stopinj, nato dvigujemo na 190 stopinj), pa na vrhu ga prerežimo. 
Poslušalec je svetoval večratno gnetenje. Kruh tudi na vrhu zarežemo - premalo vzhajanega globoko zarežemo, preveč vzhajanega pa malo zarežemo.  

Zakaj kruh poči

Možnosti je več: testo je preveč gosto ali pa je testo premalo vzhajano. Zato dodajmo malo tekočine in testo vzhajajmo dvakrat ali trikrat. Zato kruha ne dajmo v prevročo pečico (170 stopinj, nato dvigujemo na 190 stopinj), pa na vrhu ga prerežimo. 
Poslušalec je svetoval večratno gnetenje. Kruh tudi na vrhu zarežemo - premalo vzhajanega globoko zarežemo, preveč vzhajanega pa malo zarežemo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj kruh poči

Možnosti je več: testo je preveč gosto ali pa je testo premalo vzhajano. Zato dodajmo malo tekočine in testo vzhajajmo dvakrat ali trikrat. Zato kruha ne dajmo v prevročo pečico (170 stopinj, nato dvigujemo na 190 stopinj), pa na vrhu ga prerežimo. 
Poslušalec je svetoval večratno gnetenje. Kruh tudi na vrhu zarežemo - premalo vzhajanega globoko zarežemo, preveč vzhajanega pa malo zarežemo.  

VEČ ...|26. 4. 2021
Zakaj kruh poči

Možnosti je več: testo je preveč gosto ali pa je testo premalo vzhajano. Zato dodajmo malo tekočine in testo vzhajajmo dvakrat ali trikrat. Zato kruha ne dajmo v prevročo pečico (170 stopinj, nato dvigujemo na 190 stopinj), pa na vrhu ga prerežimo. 
Poslušalec je svetoval večratno gnetenje. Kruh tudi na vrhu zarežemo - premalo vzhajanega globoko zarežemo, preveč vzhajanega pa malo zarežemo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|26. 4. 2021
Testo za lazanjo

Lahko se naredi domače testo - kot za rezance ali za mlince. Poslušalka Marta je dodala, da ona za pripravo lazanje namesto testa uporabi palačinke. 

Testo za lazanjo

Lahko se naredi domače testo - kot za rezance ali za mlince. Poslušalka Marta je dodala, da ona za pripravo lazanje namesto testa uporabi palačinke. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Testo za lazanjo

Lahko se naredi domače testo - kot za rezance ali za mlince. Poslušalka Marta je dodala, da ona za pripravo lazanje namesto testa uporabi palačinke. 

VEČ ...|26. 4. 2021
Testo za lazanjo

Lahko se naredi domače testo - kot za rezance ali za mlince. Poslušalka Marta je dodala, da ona za pripravo lazanje namesto testa uporabi palačinke. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|26. 4. 2021
Sir na lazanji

Manj kot je sir masten, hitreje se bo sušil. Sicer pa najprej namažemo z bešamelom in sprva pečemo pokrito (s pokrovom ali alu folijo).

Sir na lazanji

Manj kot je sir masten, hitreje se bo sušil. Sicer pa najprej namažemo z bešamelom in sprva pečemo pokrito (s pokrovom ali alu folijo).

Matjaž Merljak

kuhajmo

Sir na lazanji

Manj kot je sir masten, hitreje se bo sušil. Sicer pa najprej namažemo z bešamelom in sprva pečemo pokrito (s pokrovom ali alu folijo).

VEČ ...|26. 4. 2021
Sir na lazanji

Manj kot je sir masten, hitreje se bo sušil. Sicer pa najprej namažemo z bešamelom in sprva pečemo pokrito (s pokrovom ali alu folijo).

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|26. 4. 2021
Kosmiči plesni na marmeladi

Če je samo malo, odstanimo z žličko in poskusimo. Če se okus ni spremenil, jo lahko uporabimo, sicer pa zavržemo.

Kosmiči plesni na marmeladi

Če je samo malo, odstanimo z žličko in poskusimo. Če se okus ni spremenil, jo lahko uporabimo, sicer pa zavržemo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kosmiči plesni na marmeladi

Če je samo malo, odstanimo z žličko in poskusimo. Če se okus ni spremenil, jo lahko uporabimo, sicer pa zavržemo.

VEČ ...|26. 4. 2021
Kosmiči plesni na marmeladi

Če je samo malo, odstanimo z žličko in poskusimo. Če se okus ni spremenil, jo lahko uporabimo, sicer pa zavržemo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|26. 4. 2021
Pesto iz čemaža

Čemaž narežemo, dodamo olivno olje in sol ter dobro potlačimo, da izpustimo zračne mehurčke. Lahko dodamo tudi narezane oreščke, a moramo tak pesto čim prej porabiti. 

Pesto iz čemaža

Čemaž narežemo, dodamo olivno olje in sol ter dobro potlačimo, da izpustimo zračne mehurčke. Lahko dodamo tudi narezane oreščke, a moramo tak pesto čim prej porabiti. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pesto iz čemaža

Čemaž narežemo, dodamo olivno olje in sol ter dobro potlačimo, da izpustimo zračne mehurčke. Lahko dodamo tudi narezane oreščke, a moramo tak pesto čim prej porabiti. 

VEČ ...|26. 4. 2021
Pesto iz čemaža

Čemaž narežemo, dodamo olivno olje in sol ter dobro potlačimo, da izpustimo zračne mehurčke. Lahko dodamo tudi narezane oreščke, a moramo tak pesto čim prej porabiti. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|26. 4. 2021
Jedi iz muškatnih bučk

Iz njih lahko naredimo omako, juho ali jih uporabimo pri lazanji. 

Jedi iz muškatnih bučk

Iz njih lahko naredimo omako, juho ali jih uporabimo pri lazanji. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Jedi iz muškatnih bučk

Iz njih lahko naredimo omako, juho ali jih uporabimo pri lazanji. 

VEČ ...|26. 4. 2021
Jedi iz muškatnih bučk

Iz njih lahko naredimo omako, juho ali jih uporabimo pri lazanji. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|26. 4. 2021
Brezmesne omake

Paradižnikova omaka: na maščobi prepražimo čebulo, potresemo z žlico moke (bele, pirine, ajdove) in zalijemo z mezgo (iz konzerve ali domačo). Premešamo. Okus obogati narezana rezina paprike ali narezan korenček. Po okusu dodamo sladkor. Špinačna omaka: razstopimo maščobo (olje in/ali masla), zamešamo moko in zalijemo z vodo ali juho, da se moka dobro skuha, nato dodamo zmiksano špinačno ali blitvo (dodamo še narezan peteršilj). Počakamo do vrenja in po potrebi dopolnimo z žlico kisle smetane. Če je preveč redka, v smetano dodamo žličko moke. Sirova omaka: ko sladka smetana (ali smetana in mleko) začenja brbotati, dodamo narezan sir (topljeni ali gorgonzola ...) Lahko pa najprej popražimo gobe in nato nadaljujemo s postopkom sirove omake.  

Brezmesne omake

Paradižnikova omaka: na maščobi prepražimo čebulo, potresemo z žlico moke (bele, pirine, ajdove) in zalijemo z mezgo (iz konzerve ali domačo). Premešamo. Okus obogati narezana rezina paprike ali narezan korenček. Po okusu dodamo sladkor. Špinačna omaka: razstopimo maščobo (olje in/ali masla), zamešamo moko in zalijemo z vodo ali juho, da se moka dobro skuha, nato dodamo zmiksano špinačno ali blitvo (dodamo še narezan peteršilj). Počakamo do vrenja in po potrebi dopolnimo z žlico kisle smetane. Če je preveč redka, v smetano dodamo žličko moke. Sirova omaka: ko sladka smetana (ali smetana in mleko) začenja brbotati, dodamo narezan sir (topljeni ali gorgonzola ...) Lahko pa najprej popražimo gobe in nato nadaljujemo s postopkom sirove omake.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Brezmesne omake

Paradižnikova omaka: na maščobi prepražimo čebulo, potresemo z žlico moke (bele, pirine, ajdove) in zalijemo z mezgo (iz konzerve ali domačo). Premešamo. Okus obogati narezana rezina paprike ali narezan korenček. Po okusu dodamo sladkor. Špinačna omaka: razstopimo maščobo (olje in/ali masla), zamešamo moko in zalijemo z vodo ali juho, da se moka dobro skuha, nato dodamo zmiksano špinačno ali blitvo (dodamo še narezan peteršilj). Počakamo do vrenja in po potrebi dopolnimo z žlico kisle smetane. Če je preveč redka, v smetano dodamo žličko moke. Sirova omaka: ko sladka smetana (ali smetana in mleko) začenja brbotati, dodamo narezan sir (topljeni ali gorgonzola ...) Lahko pa najprej popražimo gobe in nato nadaljujemo s postopkom sirove omake.  

VEČ ...|26. 4. 2021
Brezmesne omake

Paradižnikova omaka: na maščobi prepražimo čebulo, potresemo z žlico moke (bele, pirine, ajdove) in zalijemo z mezgo (iz konzerve ali domačo). Premešamo. Okus obogati narezana rezina paprike ali narezan korenček. Po okusu dodamo sladkor. Špinačna omaka: razstopimo maščobo (olje in/ali masla), zamešamo moko in zalijemo z vodo ali juho, da se moka dobro skuha, nato dodamo zmiksano špinačno ali blitvo (dodamo še narezan peteršilj). Počakamo do vrenja in po potrebi dopolnimo z žlico kisle smetane. Če je preveč redka, v smetano dodamo žličko moke. Sirova omaka: ko sladka smetana (ali smetana in mleko) začenja brbotati, dodamo narezan sir (topljeni ali gorgonzola ...) Lahko pa najprej popražimo gobe in nato nadaljujemo s postopkom sirove omake.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Zakaj kruh poči?

Testo je preveč trdo in gosto, zato ni dovolj vzhajano in med peko pride do razpok. Testo mora biti dovolj mehko in dvakrat mora vzhajati v skledi, tretjič pa še v modelu ali pekaču za 1 uro.  

Zakaj kruh poči?

Testo je preveč trdo in gosto, zato ni dovolj vzhajano in med peko pride do razpok. Testo mora biti dovolj mehko in dvakrat mora vzhajati v skledi, tretjič pa še v modelu ali pekaču za 1 uro.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zakaj kruh poči?

Testo je preveč trdo in gosto, zato ni dovolj vzhajano in med peko pride do razpok. Testo mora biti dovolj mehko in dvakrat mora vzhajati v skledi, tretjič pa še v modelu ali pekaču za 1 uro.  

VEČ ...|12. 4. 2021
Zakaj kruh poči?

Testo je preveč trdo in gosto, zato ni dovolj vzhajano in med peko pride do razpok. Testo mora biti dovolj mehko in dvakrat mora vzhajati v skledi, tretjič pa še v modelu ali pekaču za 1 uro.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Velikonočni kruh

Moko presejemo, ob strani solimo, v jamico pa damo kvas (30 g s sladkorjem in mlekom), 2 žlici ruma ali žganja. Ko začne kvas vzhajati, prilivamo toplo mleko in mešamo. Dodamo še pol raztopljenega masla in olja (za 1 kg moke 12-15 dag). Gnetemo in po potrebi prilivamo mleko. Lahko dodamo še malo sladkorja in jajce. Vzhajamo dvakrat v posodi, kjer je bil pregneten in še enkrat v modelu. Damo v vročo pečico in pečemo brez ventilatorja. Pečemo do 1 uro in površino namažemo s kapljicama olja. Ohlaja se na deski ali rešetki. Pokrijemo s servietama ter folijo.  

Velikonočni kruh

Moko presejemo, ob strani solimo, v jamico pa damo kvas (30 g s sladkorjem in mlekom), 2 žlici ruma ali žganja. Ko začne kvas vzhajati, prilivamo toplo mleko in mešamo. Dodamo še pol raztopljenega masla in olja (za 1 kg moke 12-15 dag). Gnetemo in po potrebi prilivamo mleko. Lahko dodamo še malo sladkorja in jajce. Vzhajamo dvakrat v posodi, kjer je bil pregneten in še enkrat v modelu. Damo v vročo pečico in pečemo brez ventilatorja. Pečemo do 1 uro in površino namažemo s kapljicama olja. Ohlaja se na deski ali rešetki. Pokrijemo s servietama ter folijo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Velikonočni kruh

Moko presejemo, ob strani solimo, v jamico pa damo kvas (30 g s sladkorjem in mlekom), 2 žlici ruma ali žganja. Ko začne kvas vzhajati, prilivamo toplo mleko in mešamo. Dodamo še pol raztopljenega masla in olja (za 1 kg moke 12-15 dag). Gnetemo in po potrebi prilivamo mleko. Lahko dodamo še malo sladkorja in jajce. Vzhajamo dvakrat v posodi, kjer je bil pregneten in še enkrat v modelu. Damo v vročo pečico in pečemo brez ventilatorja. Pečemo do 1 uro in površino namažemo s kapljicama olja. Ohlaja se na deski ali rešetki. Pokrijemo s servietama ter folijo.  

VEČ ...|12. 4. 2021
Velikonočni kruh

Moko presejemo, ob strani solimo, v jamico pa damo kvas (30 g s sladkorjem in mlekom), 2 žlici ruma ali žganja. Ko začne kvas vzhajati, prilivamo toplo mleko in mešamo. Dodamo še pol raztopljenega masla in olja (za 1 kg moke 12-15 dag). Gnetemo in po potrebi prilivamo mleko. Lahko dodamo še malo sladkorja in jajce. Vzhajamo dvakrat v posodi, kjer je bil pregneten in še enkrat v modelu. Damo v vročo pečico in pečemo brez ventilatorja. Pečemo do 1 uro in površino namažemo s kapljicama olja. Ohlaja se na deski ali rešetki. Pokrijemo s servietama ter folijo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Skutin nadev za potico

Če je preveč vlažen, dodamo vanilin puding ali kakšno žlico pšeničnega zdroba. Lahko zdrob posujemo tudi po že namazanem nadevu. 

Skutin nadev za potico

Če je preveč vlažen, dodamo vanilin puding ali kakšno žlico pšeničnega zdroba. Lahko zdrob posujemo tudi po že namazanem nadevu. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Skutin nadev za potico

Če je preveč vlažen, dodamo vanilin puding ali kakšno žlico pšeničnega zdroba. Lahko zdrob posujemo tudi po že namazanem nadevu. 

VEČ ...|12. 4. 2021
Skutin nadev za potico

Če je preveč vlažen, dodamo vanilin puding ali kakšno žlico pšeničnega zdroba. Lahko zdrob posujemo tudi po že namazanem nadevu. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Skorja kruha iz krušne peči

Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.

Skorja kruha iz krušne peči

Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Skorja kruha iz krušne peči

Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.

VEČ ...|12. 4. 2021
Skorja kruha iz krušne peči

Da skorja kruha ne bo preveč trda, ga po peki zavijemo v prt in nato še ovije s folijo ali da v vrečko.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Rozinova potica

Testo je treba trikrat preložiti, vmes naj vzhaja.

Rozinova potica

Testo je treba trikrat preložiti, vmes naj vzhaja.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Rozinova potica

Testo je treba trikrat preložiti, vmes naj vzhaja.

VEČ ...|12. 4. 2021
Rozinova potica

Testo je treba trikrat preložiti, vmes naj vzhaja.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Panirano meso iz pečice

Meso damo na peki papir, prelijmo z žlico olja in pečemo eno uro pri 180 stopinjah, vmes enkrat obrnemo. Nato ga preložimo v posodo in pokrijemo, da se omehča. 

Panirano meso iz pečice

Meso damo na peki papir, prelijmo z žlico olja in pečemo eno uro pri 180 stopinjah, vmes enkrat obrnemo. Nato ga preložimo v posodo in pokrijemo, da se omehča. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Panirano meso iz pečice

Meso damo na peki papir, prelijmo z žlico olja in pečemo eno uro pri 180 stopinjah, vmes enkrat obrnemo. Nato ga preložimo v posodo in pokrijemo, da se omehča. 

VEČ ...|12. 4. 2021
Panirano meso iz pečice

Meso damo na peki papir, prelijmo z žlico olja in pečemo eno uro pri 180 stopinjah, vmes enkrat obrnemo. Nato ga preložimo v posodo in pokrijemo, da se omehča. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Iz ostankov žegna

Mesne ostanke žegna narežem ali zmeljemo. Na dno pekača damo palačinke in jih prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potem v plasteh nalagamo mesnino in palačinke, prepikamo in prelijemo z jajčnim mlekom ter naribamo sir. Zapečemo - prvih 20 minut pokrito, 10 minut pa odkrito. Zraven se poda krompirjev hren  - v sočen pire krompir dodamo nariban hren. Odlično se poda zraven narezan drobnjak. Mesne ostanke lahko uporabimo tudi za pripravo kanelonov (ti so lahko tudi zelenjavni, pečeni ali ocvrti). 

Iz ostankov žegna

Mesne ostanke žegna narežem ali zmeljemo. Na dno pekača damo palačinke in jih prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potem v plasteh nalagamo mesnino in palačinke, prepikamo in prelijemo z jajčnim mlekom ter naribamo sir. Zapečemo - prvih 20 minut pokrito, 10 minut pa odkrito. Zraven se poda krompirjev hren  - v sočen pire krompir dodamo nariban hren. Odlično se poda zraven narezan drobnjak. Mesne ostanke lahko uporabimo tudi za pripravo kanelonov (ti so lahko tudi zelenjavni, pečeni ali ocvrti). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Iz ostankov žegna

Mesne ostanke žegna narežem ali zmeljemo. Na dno pekača damo palačinke in jih prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potem v plasteh nalagamo mesnino in palačinke, prepikamo in prelijemo z jajčnim mlekom ter naribamo sir. Zapečemo - prvih 20 minut pokrito, 10 minut pa odkrito. Zraven se poda krompirjev hren  - v sočen pire krompir dodamo nariban hren. Odlično se poda zraven narezan drobnjak. Mesne ostanke lahko uporabimo tudi za pripravo kanelonov (ti so lahko tudi zelenjavni, pečeni ali ocvrti). 

VEČ ...|12. 4. 2021
Iz ostankov žegna

Mesne ostanke žegna narežem ali zmeljemo. Na dno pekača damo palačinke in jih prelijemo z mešanico jajc in smetane. Potem v plasteh nalagamo mesnino in palačinke, prepikamo in prelijemo z jajčnim mlekom ter naribamo sir. Zapečemo - prvih 20 minut pokrito, 10 minut pa odkrito. Zraven se poda krompirjev hren  - v sočen pire krompir dodamo nariban hren. Odlično se poda zraven narezan drobnjak. Mesne ostanke lahko uporabimo tudi za pripravo kanelonov (ti so lahko tudi zelenjavni, pečeni ali ocvrti). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Nadev za čokoladno potico

Uporabimo čokolado v prahu in raztopljeno jedilno čokolado. 

Nadev za čokoladno potico

Uporabimo čokolado v prahu in raztopljeno jedilno čokolado. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Nadev za čokoladno potico

Uporabimo čokolado v prahu in raztopljeno jedilno čokolado. 

VEČ ...|12. 4. 2021
Nadev za čokoladno potico

Uporabimo čokolado v prahu in raztopljeno jedilno čokolado. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Moka za rezance

Lahko iz ostre ali mehke moke, lahko pol pol.

Moka za rezance

Lahko iz ostre ali mehke moke, lahko pol pol.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Moka za rezance

Lahko iz ostre ali mehke moke, lahko pol pol.

VEČ ...|12. 4. 2021
Moka za rezance

Lahko iz ostre ali mehke moke, lahko pol pol.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Jed iz mladih govejih ledvic

Očistimo jih in narežemo, kakor jetra ter na čebuli prepražimo. Lahko jih pripravimo pražena v omaki. Za omako potrebujemo: juho, smetano, mezgo, gorčico, moko. Če k praženim dodamo krompir ter zalijemo, dobimo juho. 

Jed iz mladih govejih ledvic

Očistimo jih in narežemo, kakor jetra ter na čebuli prepražimo. Lahko jih pripravimo pražena v omaki. Za omako potrebujemo: juho, smetano, mezgo, gorčico, moko. Če k praženim dodamo krompir ter zalijemo, dobimo juho. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Jed iz mladih govejih ledvic

Očistimo jih in narežemo, kakor jetra ter na čebuli prepražimo. Lahko jih pripravimo pražena v omaki. Za omako potrebujemo: juho, smetano, mezgo, gorčico, moko. Če k praženim dodamo krompir ter zalijemo, dobimo juho. 

VEČ ...|12. 4. 2021
Jed iz mladih govejih ledvic

Očistimo jih in narežemo, kakor jetra ter na čebuli prepražimo. Lahko jih pripravimo pražena v omaki. Za omako potrebujemo: juho, smetano, mezgo, gorčico, moko. Če k praženim dodamo krompir ter zalijemo, dobimo juho. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|12. 4. 2021
Ajdovi žganci

Naredimo jih iz 30 dag moke (=1/2 litra) in 3/4 litra vode. Kuhati moramo v višjem loncu. Vrejo naj 10-12 minut.

Ajdovi žganci

Naredimo jih iz 30 dag moke (=1/2 litra) in 3/4 litra vode. Kuhati moramo v višjem loncu. Vrejo naj 10-12 minut.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Ajdovi žganci

Naredimo jih iz 30 dag moke (=1/2 litra) in 3/4 litra vode. Kuhati moramo v višjem loncu. Vrejo naj 10-12 minut.

VEČ ...|12. 4. 2021
Ajdovi žganci

Naredimo jih iz 30 dag moke (=1/2 litra) in 3/4 litra vode. Kuhati moramo v višjem loncu. Vrejo naj 10-12 minut.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|29. 3. 2021
Telečja krača

Če je velika, jo je dobro prerezati na pol, da bo prej pečena. Sicer pa jo solimo in začinimo ter damo v pekač. Zraven damo čebulo in korenčke ter prelijemo z vročo maščobo, na dno pa damo malo vroče vode ali juhe. To damo v vročo pečico (vsaj 180 stopinj) in pokrito pečemo do prvega obračanja (20 minut). Večkrat jo obrnemo in polijemo z mesnim sokom. Pečemo jo do dve uri. 

Telečja krača

Če je velika, jo je dobro prerezati na pol, da bo prej pečena. Sicer pa jo solimo in začinimo ter damo v pekač. Zraven damo čebulo in korenčke ter prelijemo z vročo maščobo, na dno pa damo malo vroče vode ali juhe. To damo v vročo pečico (vsaj 180 stopinj) in pokrito pečemo do prvega obračanja (20 minut). Večkrat jo obrnemo in polijemo z mesnim sokom. Pečemo jo do dve uri. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Telečja krača

Če je velika, jo je dobro prerezati na pol, da bo prej pečena. Sicer pa jo solimo in začinimo ter damo v pekač. Zraven damo čebulo in korenčke ter prelijemo z vročo maščobo, na dno pa damo malo vroče vode ali juhe. To damo v vročo pečico (vsaj 180 stopinj) in pokrito pečemo do prvega obračanja (20 minut). Večkrat jo obrnemo in polijemo z mesnim sokom. Pečemo jo do dve uri. 

VEČ ...|29. 3. 2021
Telečja krača

Če je velika, jo je dobro prerezati na pol, da bo prej pečena. Sicer pa jo solimo in začinimo ter damo v pekač. Zraven damo čebulo in korenčke ter prelijemo z vročo maščobo, na dno pa damo malo vroče vode ali juhe. To damo v vročo pečico (vsaj 180 stopinj) in pokrito pečemo do prvega obračanja (20 minut). Večkrat jo obrnemo in polijemo z mesnim sokom. Pečemo jo do dve uri. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|29. 3. 2021
Šunka za veliko noč

Šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana.  Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ... 
Naredimo kvašeno testo - kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.

Šunka za veliko noč

Šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana.  Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ... 
Naredimo kvašeno testo - kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Šunka za veliko noč

Šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana.  Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ... 
Naredimo kvašeno testo - kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.

VEČ ...|29. 3. 2021
Šunka za veliko noč

Šunko splaknemo pod vodo in damo kuhat. Vode v loncu naj bo toliko, da je dobro pokrita. Mirno naj vre, posoda naj bo pokrita. Kuhamo približno eno uro na kilogram teže. Preverimo z vilico - če zabodemo in iz šunke ne izteka sok, je kuhana.  Ohlajamo jo v tej vodi - odkrito. Nato jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
V vodo ne dodajamo začimb, lahko pa po želji damo dva lovorova lista in zrna popra. To tekočino uporabimo za t.i. suho juho. Zakuhamo lahko sukanec (lahko z ajdovo moko), repne olupke. Juho lahko damo zamrznit in jo uporabimo pri kuhi jote, fižolove juhe ... 
Naredimo kvašeno testo - kot za kruh. Pustimo ga vzhajati, nato ga razvaljamo in na sredino, ki naj bo malo debelejša, postavimo kos mesa in testo zagrnemo. Ob strani nabodemo z vilicami, prižgemo pečico in jed že postavimo v pečico. Tudi tu pečemo eno uro za kilogram mesa.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|29. 3. 2021
Rezanci se drobijo

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki, kako naj suši testo za izdelavo rezancev, da bo ravno prav suho za izdelavo na strojček. Na sušenje vpliva več dejavnikov ... 

Rezanci se drobijo

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki, kako naj suši testo za izdelavo rezancev, da bo ravno prav suho za izdelavo na strojček. Na sušenje vpliva več dejavnikov ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Rezanci se drobijo

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki, kako naj suši testo za izdelavo rezancev, da bo ravno prav suho za izdelavo na strojček. Na sušenje vpliva več dejavnikov ... 

VEČ ...|29. 3. 2021
Rezanci se drobijo

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki, kako naj suši testo za izdelavo rezancev, da bo ravno prav suho za izdelavo na strojček. Na sušenje vpliva več dejavnikov ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|29. 3. 2021
Pirhi

V olupkih rumene čebule dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja. Če jih kuhamo v močnem črnem vinu, dobimo rdečo barvo. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z mleko rdečo papriko. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalko so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju

Pirhi

V olupkih rumene čebule dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja. Če jih kuhamo v močnem črnem vinu, dobimo rdečo barvo. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z mleko rdečo papriko. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalko so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pirhi

V olupkih rumene čebule dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja. Če jih kuhamo v močnem črnem vinu, dobimo rdečo barvo. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z mleko rdečo papriko. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalko so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju

VEČ ...|29. 3. 2021
Pirhi

V olupkih rumene čebule dobimo rjave pirhe, močnejšo barvo dobimo z olupki rdeče čebule. Olupki naj bodo v vodi. Mednje naložimo jajca in zalijemo z vročo vodo, da jajca čim prej zavro. Kuhajo naj se 6 do 8 minut. Če imamo večjo količino jajc, jih kuhamo s pomočjo mreže. V obeh primerih jih damo ohladiti v mrzlo vodo. Za sijaj jih namažemo kapljico olja. Če jih kuhamo v močnem črnem vinu, dobimo rdečo barvo. Lahko jih kuhana damo v sok rdeče pese, rdečo barvo dobimo tudi z mleko rdečo papriko. Zeleno barvo lahko dobimo s špinačo ali koprivami. Jajca sicer damo kuhat v toplo vodo, vrejo naj približno 7 minut, čim prej jih damo v hladno vodo.
Poslušalka je povedala, da rumene pirhe dobi, da jih položi v vodo, v kateri je skuhala kamilice in žafran. Druge poslušalko so predlagale kuhanje jajc v kurkumi ali curryju

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|29. 3. 2021
Pica

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede pice. Za pripravo lahko uporabi ostro ali mehko moko. Robovi - ti so zdaj trdi - naj ne bodo pretanki, hkrati pa naj bodo namazani in pokriti z nadevom. Peče 15-20 minut. Takoj jo ločimo od stene, damo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi.

Pica

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede pice. Za pripravo lahko uporabi ostro ali mehko moko. Robovi - ti so zdaj trdi - naj ne bodo pretanki, hkrati pa naj bodo namazani in pokriti z nadevom. Peče 15-20 minut. Takoj jo ločimo od stene, damo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pica

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede pice. Za pripravo lahko uporabi ostro ali mehko moko. Robovi - ti so zdaj trdi - naj ne bodo pretanki, hkrati pa naj bodo namazani in pokriti z nadevom. Peče 15-20 minut. Takoj jo ločimo od stene, damo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi.

VEČ ...|29. 3. 2021
Pica

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede pice. Za pripravo lahko uporabi ostro ali mehko moko. Robovi - ti so zdaj trdi - naj ne bodo pretanki, hkrati pa naj bodo namazani in pokriti z nadevom. Peče 15-20 minut. Takoj jo ločimo od stene, damo na desko in pokrijemo s pekačem, da se omedi.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|29. 3. 2021
Nojevo jajce

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede kuhanja in serviranja nojevega jajca. Težko je 1,40 kg, zato naj ga kuha vsaj uro in 20 minut. Olupljenega naj prereže na pol, potem pa znova po dolžini nareže na manjše kose. 

Nojevo jajce

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede kuhanja in serviranja nojevega jajca. Težko je 1,40 kg, zato naj ga kuha vsaj uro in 20 minut. Olupljenega naj prereže na pol, potem pa znova po dolžini nareže na manjše kose. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Nojevo jajce

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede kuhanja in serviranja nojevega jajca. Težko je 1,40 kg, zato naj ga kuha vsaj uro in 20 minut. Olupljenega naj prereže na pol, potem pa znova po dolžini nareže na manjše kose. 

VEČ ...|29. 3. 2021
Nojevo jajce

Sestra Nikolina je svetovala poslušalki glede kuhanja in serviranja nojevega jajca. Težko je 1,40 kg, zato naj ga kuha vsaj uro in 20 minut. Olupljenega naj prereže na pol, potem pa znova po dolžini nareže na manjše kose. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|8. 3. 2021
Zelišča v prehrani

Zelišča so na dnevnem redu vse leto. Z njimi lahko obogatimo okus jedi, kadar kuhamo postno. Zaokrožijo okus. V tem času uporabljamo suha zelišča, ki smo ji pravi čas nabrali in posušili. Pri juhah, omaka, enolončnicah ... Z uporabo zelišč se tudi zmanjša uporaba soli.

Zelišča v prehrani

Zelišča so na dnevnem redu vse leto. Z njimi lahko obogatimo okus jedi, kadar kuhamo postno. Zaokrožijo okus. V tem času uporabljamo suha zelišča, ki smo ji pravi čas nabrali in posušili. Pri juhah, omaka, enolončnicah ... Z uporabo zelišč se tudi zmanjša uporaba soli.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zelišča v prehrani

Zelišča so na dnevnem redu vse leto. Z njimi lahko obogatimo okus jedi, kadar kuhamo postno. Zaokrožijo okus. V tem času uporabljamo suha zelišča, ki smo ji pravi čas nabrali in posušili. Pri juhah, omaka, enolončnicah ... Z uporabo zelišč se tudi zmanjša uporaba soli.

VEČ ...|8. 3. 2021
Zelišča v prehrani

Zelišča so na dnevnem redu vse leto. Z njimi lahko obogatimo okus jedi, kadar kuhamo postno. Zaokrožijo okus. V tem času uporabljamo suha zelišča, ki smo ji pravi čas nabrali in posušili. Pri juhah, omaka, enolončnicah ... Z uporabo zelišč se tudi zmanjša uporaba soli.

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|8. 3. 2021
Nadev za skutino potico

Skuta ne sme biti premokra, sicer bo potica padla skupaj in izgleda, kot da ni pečeno. Dobro je dati v nadev vanilijev puding ali žlico pšeničnega zdroba. Seveda morajo biti tudi rumenjaki in sneg iz beljakov

Nadev za skutino potico

Skuta ne sme biti premokra, sicer bo potica padla skupaj in izgleda, kot da ni pečeno. Dobro je dati v nadev vanilijev puding ali žlico pšeničnega zdroba. Seveda morajo biti tudi rumenjaki in sneg iz beljakov

Matjaž Merljak

kuhajmo

Nadev za skutino potico

Skuta ne sme biti premokra, sicer bo potica padla skupaj in izgleda, kot da ni pečeno. Dobro je dati v nadev vanilijev puding ali žlico pšeničnega zdroba. Seveda morajo biti tudi rumenjaki in sneg iz beljakov

VEČ ...|8. 3. 2021
Nadev za skutino potico

Skuta ne sme biti premokra, sicer bo potica padla skupaj in izgleda, kot da ni pečeno. Dobro je dati v nadev vanilijev puding ali žlico pšeničnega zdroba. Seveda morajo biti tudi rumenjaki in sneg iz beljakov

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|8. 3. 2021
Pehtranova poticao

V nadev se po želji lahko da skuta, sicer pa je povsem v redu potica brez nje. Potresemo tudi s sočnimi rozinami. 

Pehtranova poticao

V nadev se po želji lahko da skuta, sicer pa je povsem v redu potica brez nje. Potresemo tudi s sočnimi rozinami. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Pehtranova poticao

V nadev se po želji lahko da skuta, sicer pa je povsem v redu potica brez nje. Potresemo tudi s sočnimi rozinami. 

VEČ ...|8. 3. 2021
Pehtranova poticao

V nadev se po želji lahko da skuta, sicer pa je povsem v redu potica brez nje. Potresemo tudi s sočnimi rozinami. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

VEČ ...|8. 3. 2021
Meso petelina

Pripravimo ga kot obaro, saj se bo tako najbolj zmehčal. Narezati ga je treba na koščke, večje kosti izločimo. To damo na praženo čebulo ter skupaj dobro pražimo. Začinimo z lovorjevim listom, brinjevo jagodo, šetrajem, soljo in strtim česnom. Zalijemo z vodo ali juho in skuhamo do mehkega. Za zgostitev damo malo paradižnikove mezge z malo gorčice in žlico moke. Pred serviranjem dodamo žlico domačega kisa ali limoninega soka. 

Meso petelina

Pripravimo ga kot obaro, saj se bo tako najbolj zmehčal. Narezati ga je treba na koščke, večje kosti izločimo. To damo na praženo čebulo ter skupaj dobro pražimo. Začinimo z lovorjevim listom, brinjevo jagodo, šetrajem, soljo in strtim česnom. Zalijemo z vodo ali juho in skuhamo do mehkega. Za zgostitev damo malo paradižnikove mezge z malo gorčice in žlico moke. Pred serviranjem dodamo žlico domačega kisa ali limoninega soka. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Meso petelina

Pripravimo ga kot obaro, saj se bo tako najbolj zmehčal. Narezati ga je treba na koščke, večje kosti izločimo. To damo na praženo čebulo ter skupaj dobro pražimo. Začinimo z lovorjevim listom, brinjevo jagodo, šetrajem, soljo in strtim česnom. Zalijemo z vodo ali juho in skuhamo do mehkega. Za zgostitev damo malo paradižnikove mezge z malo gorčice in žlico moke. Pred serviranjem dodamo žlico domačega kisa ali limoninega soka. 

VEČ ...|8. 3. 2021
Meso petelina

Pripravimo ga kot obaro, saj se bo tako najbolj zmehčal. Narezati ga je treba na koščke, večje kosti izločimo. To damo na praženo čebulo ter skupaj dobro pražimo. Začinimo z lovorjevim listom, brinjevo jagodo, šetrajem, soljo in strtim česnom. Zalijemo z vodo ali juho in skuhamo do mehkega. Za zgostitev damo malo paradižnikove mezge z malo gorčice in žlico moke. Pred serviranjem dodamo žlico domačega kisa ali limoninega soka. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|14. 6. 2021
Ustavni sodnik Jaklič, vrhovna sodnika Zobec in pravnik Zupančič ob 30 letnici Slovenije o težavah slovesnkega pravosodnega sistema

Pred 30-tim rojstnim dnevom Slovenije smo v oddaji Spoznanje več, predsodek manj gostili kar štiri goste. Ustavnega sodnika dr. dr. Klemena Jakliča, vrhovna sodnika Barbaro in Jana Zobca ter nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu dr. Boštjana M. Zupančiča. V ospredje smo postavili tranzicijo pravosodja, razvoj demokracije, vlogo vodstvenih struktur v pravosodju ter izobraževanja na tem področju. Nismo pa mogli mimo vprašanja o medijih kot sodnikih na naši samostojni poti.

Ustavni sodnik Jaklič, vrhovna sodnika Zobec in pravnik Zupančič ob 30 letnici Slovenije o težavah slovesnkega pravosodnega sistema

Pred 30-tim rojstnim dnevom Slovenije smo v oddaji Spoznanje več, predsodek manj gostili kar štiri goste. Ustavnega sodnika dr. dr. Klemena Jakliča, vrhovna sodnika Barbaro in Jana Zobca ter nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu dr. Boštjana M. Zupančiča. V ospredje smo postavili tranzicijo pravosodja, razvoj demokracije, vlogo vodstvenih struktur v pravosodju ter izobraževanja na tem področju. Nismo pa mogli mimo vprašanja o medijih kot sodnikih na naši samostojni poti.

Alen Salihović

pogovorustavno sodiščevrhovno sodiščepolitikaSlovenija 30 let

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|13. 6. 2021
Tischerjeva nagrada in Spominska proslava

42. Tischlerjevo nagrado je prejel Matevž Grilc za življenjsko delo na političnem in pravnem področju ter za njegovo delovanje na kulturnem področju med koroškimi Slovenci. Pogovarjali smo se s predsednikoma Krščanske kulturne zveze in Narodnega sveta koroških Slovecev Jankom Krištofom in Valentinom Inzkom. Rojaki v Argentini so že drugič pripravili Spominsko proslavo na virtualni način. Slišali ste nekaj odlomkov, tudi razmišljanje Božidarja Bajuka iz Mendoze.


 

Tischerjeva nagrada in Spominska proslava

42. Tischlerjevo nagrado je prejel Matevž Grilc za življenjsko delo na političnem in pravnem področju ter za njegovo delovanje na kulturnem področju med koroškimi Slovenci. Pogovarjali smo se s predsednikoma Krščanske kulturne zveze in Narodnega sveta koroških Slovecev Jankom Krištofom in Valentinom Inzkom. Rojaki v Argentini so že drugič pripravili Spominsko proslavo na virtualni način. Slišali ste nekaj odlomkov, tudi razmišljanje Božidarja Bajuka iz Mendoze.


 

Matjaž Merljak

družbarojaki

Duhovna misel

VEČ ...|16. 6. 2021
Darovati z veseljem

Že od malih nog sem bil obdan z ljudmi, ki jim ni bilo nič pretežko …

Darovati z veseljem

Že od malih nog sem bil obdan z ljudmi, ki jim ni bilo nič pretežko …

Marko Drevenšek

duhovnost

Dogodki

VEČ ...|8. 6. 2021
Mesto Trubarja na poti do samostojne Slovenije...

Na Radiu Ognjišče je o Trubarju spregovoril odličen poznavalec njegovega nemškega obdobja dr. Zvone Štrubelj. 

Mesto Trubarja na poti do samostojne Slovenije...

Na Radiu Ognjišče je o Trubarju spregovoril odličen poznavalec njegovega nemškega obdobja dr. Zvone Štrubelj. 

Tone Gorjup

družbatrubarslovenija

Moja zgodba

VEČ ...|13. 6. 2021
Dr. Dimitrij Rupel ob 30 letnici samostojnosti

V oddaji Moja zgodba je bil z nami nekdanji zunanji minister, pisatelj in profesor dr. Dimitrij Rupel. Spregovoril je o svojih prispevkih, ki so izšli ob 30 letnici samostojnosti Slovenije. Posebej nas je zanimala njegova vloga pri mednarodnem uveljavljanju naše države v zadnji 30. letih.

Dr. Dimitrij Rupel ob 30 letnici samostojnosti

V oddaji Moja zgodba je bil z nami nekdanji zunanji minister, pisatelj in profesor dr. Dimitrij Rupel. Spregovoril je o svojih prispevkih, ki so izšli ob 30 letnici samostojnosti Slovenije. Posebej nas je zanimala njegova vloga pri mednarodnem uveljavljanju naše države v zadnji 30. letih.

Jože Bartolj

spominpolitikaDimitrij Rupel

Zgodbe za otroke

VEČ ...|16. 6. 2021
Sovja bitka

Ste že slišali, da ljudje na Havajih častijo sovo? Bi radi izvedeli zakaj? Prisluhnite pravljici o boginji, lačnem možu in pravični hvaležnosti.

Sovja bitka

Ste že slišali, da ljudje na Havajih častijo sovo? Bi radi izvedeli zakaj? Prisluhnite pravljici o boginji, lačnem možu in pravični hvaležnosti.

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbapravljicapravljice

Pogovor o

VEČ ...|16. 6. 2021
Poraba energije, njeno pridobivanje in vpliv na okolje

Človeštvo je zelo odvisno od energije, vajeno je udobja ogrevanih stanovanj, rabe avtomobilov, naprav in pripomočkov, vse je narejeno na dotik po sistemu takoj in zdaj … Kaj to pomeni z vidika porabe energije, načinov njenega pridobivanja in predvsem varstva okolja tako doma kot v svetu? O dejstvih in možnostih bodo govorili predsednik uprave Gen-I Robert Golob, univerzitetni profesor in grosupeljski župan Peter Verlič in nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle.

Poraba energije, njeno pridobivanje in vpliv na okolje

Človeštvo je zelo odvisno od energije, vajeno je udobja ogrevanih stanovanj, rabe avtomobilov, naprav in pripomočkov, vse je narejeno na dotik po sistemu takoj in zdaj … Kaj to pomeni z vidika porabe energije, načinov njenega pridobivanja in predvsem varstva okolja tako doma kot v svetu? O dejstvih in možnostih bodo govorili predsednik uprave Gen-I Robert Golob, univerzitetni profesor in grosupeljski župan Peter Verlič in nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle.

Silvestra Sadar

politikaenergijaokolje

Kulturni utrinki

VEČ ...|16. 6. 2021
Župnik Jože Pibernik o prenovi Kulturnega doma Trebnje

Župnik Jože Pibernik o prenovi Kulturnega doma Trebnje

Jože Bartolj

kulturaJože Pibernik

Komentar Časnik.si

VEČ ...|16. 6. 2021
Matej Kovač: V dneh pred predsedovanjem Svetu EZ histerija med levičarji

V komentarju avtor razmišlja o ugledu Slovenije v svetu in o tem, kako so tisti Slovenci, ki imajo kompleks manjvrednosti obsedeni z mednarodnim ugledom. Kar izkorišča tranzicijska levica in s tem kvazi argumentom skuša ljudi prepričati v slabo delo trenutne vlade, celo več, skušajo prikazati, da Slovenija s tako vlado ne bi smela predsedovati EZ. Avtor pa meni, da se bo ravno s predsedovanjem Slovenije Svetu EZ več evropskih politikov in uradnikov zanimalo za stanje v Sloveniji in verodostojnost tistih, ki sedaj Slovenijo blatijo po Evropi, bo ogrožena.

Matej Kovač: V dneh pred predsedovanjem Svetu EZ histerija med levičarji

V komentarju avtor razmišlja o ugledu Slovenije v svetu in o tem, kako so tisti Slovenci, ki imajo kompleks manjvrednosti obsedeni z mednarodnim ugledom. Kar izkorišča tranzicijska levica in s tem kvazi argumentom skuša ljudi prepričati v slabo delo trenutne vlade, celo več, skušajo prikazati, da Slovenija s tako vlado ne bi smela predsedovati EZ. Avtor pa meni, da se bo ravno s predsedovanjem Slovenije Svetu EZ več evropskih politikov in uradnikov zanimalo za stanje v Sloveniji in verodostojnost tistih, ki sedaj Slovenijo blatijo po Evropi, bo ogrožena.

Matej Kovač

komentarSlovenijaugledEvropska zvezapolitikakompleks manjvrednosti

Spominjamo se

VEČ ...|16. 6. 2021
Spominjamo se dne 16. 6.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 16. 6.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče