Is podcast Kuhajmo s sestro Nikolino http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/ " /> Is podcast
Znova zamrznjeno meso

Ali lahko zamrznemo jed, ki smo jo pripravili iz zamrznjenega mesa, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina je dejala, da to ni škodljivo, paziti pa moramo, da je bila jed skrbno pripravljena. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

6. 3. 2023
Znova zamrznjeno meso

Ali lahko zamrznemo jed, ki smo jo pripravili iz zamrznjenega mesa, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina je dejala, da to ni škodljivo, paziti pa moramo, da je bila jed skrbno pripravljena. 

Matjaž Merljak

VEČ ...|6. 3. 2023
Znova zamrznjeno meso

Ali lahko zamrznemo jed, ki smo jo pripravili iz zamrznjenega mesa, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina je dejala, da to ni škodljivo, paziti pa moramo, da je bila jed skrbno pripravljena. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 3. 2023
Vzhajanje kruha

Poslušalko zanima, kaj dela narobe, da se ji kruh zelo drobi. Običajno peče iz mešanice polnozrnate pirine, bele moke in mletega lanenega semena. Kruh se še bolj drobi, če ga zamrzne in porabi pozneje. Sestra Nikolina odgovarja, da je najbrž testo preveč krepko, zato naj doda tekočino (sploh ker uporablja polnozrnato moko). Če razpoka, je bilo testo premalo vzhajano. Mehkobo testu in kruhu pa dosežemo z dodatkom maščobe (olja). 

Vzhajanje kruha

Poslušalko zanima, kaj dela narobe, da se ji kruh zelo drobi. Običajno peče iz mešanice polnozrnate pirine, bele moke in mletega lanenega semena. Kruh se še bolj drobi, če ga zamrzne in porabi pozneje. Sestra Nikolina odgovarja, da je najbrž testo preveč krepko, zato naj doda tekočino (sploh ker uporablja polnozrnato moko). Če razpoka, je bilo testo premalo vzhajano. Mehkobo testu in kruhu pa dosežemo z dodatkom maščobe (olja). 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Vzhajanje kruha

Poslušalko zanima, kaj dela narobe, da se ji kruh zelo drobi. Običajno peče iz mešanice polnozrnate pirine, bele moke in mletega lanenega semena. Kruh se še bolj drobi, če ga zamrzne in porabi pozneje. Sestra Nikolina odgovarja, da je najbrž testo preveč krepko, zato naj doda tekočino (sploh ker uporablja polnozrnato moko). Če razpoka, je bilo testo premalo vzhajano. Mehkobo testu in kruhu pa dosežemo z dodatkom maščobe (olja). 

VEČ ...|6. 3. 2023
Vzhajanje kruha

Poslušalko zanima, kaj dela narobe, da se ji kruh zelo drobi. Običajno peče iz mešanice polnozrnate pirine, bele moke in mletega lanenega semena. Kruh se še bolj drobi, če ga zamrzne in porabi pozneje. Sestra Nikolina odgovarja, da je najbrž testo preveč krepko, zato naj doda tekočino (sploh ker uporablja polnozrnato moko). Če razpoka, je bilo testo premalo vzhajano. Mehkobo testu in kruhu pa dosežemo z dodatkom maščobe (olja). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 3. 2023
Venci pri krofih

Poslušalko je zanimalo, zakaj imajo njeni krofi včasih venček, včasih pa ne. Sestra Nikolina je odgovorila, da je najbolj pomembna priprava testa, in sicer ne sme biti pretežko oz. preveč maščobe v njem. Biti mora bolj mehko (kot za potico) in v njem naj bo dovolj kvasa. Biti mora tudi dobro pregneteno (15 minut). 

Venci pri krofih

Poslušalko je zanimalo, zakaj imajo njeni krofi včasih venček, včasih pa ne. Sestra Nikolina je odgovorila, da je najbolj pomembna priprava testa, in sicer ne sme biti pretežko oz. preveč maščobe v njem. Biti mora bolj mehko (kot za potico) in v njem naj bo dovolj kvasa. Biti mora tudi dobro pregneteno (15 minut). 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Venci pri krofih

Poslušalko je zanimalo, zakaj imajo njeni krofi včasih venček, včasih pa ne. Sestra Nikolina je odgovorila, da je najbolj pomembna priprava testa, in sicer ne sme biti pretežko oz. preveč maščobe v njem. Biti mora bolj mehko (kot za potico) in v njem naj bo dovolj kvasa. Biti mora tudi dobro pregneteno (15 minut). 

VEČ ...|6. 3. 2023
Venci pri krofih

Poslušalko je zanimalo, zakaj imajo njeni krofi včasih venček, včasih pa ne. Sestra Nikolina je odgovorila, da je najbolj pomembna priprava testa, in sicer ne sme biti pretežko oz. preveč maščobe v njem. Biti mora bolj mehko (kot za potico) in v njem naj bo dovolj kvasa. Biti mora tudi dobro pregneteno (15 minut). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 3. 2023
Kako lahko uporabimo olje od cvrtja krofov

Če je bilo olje uporabljeno samo enkrat in ni bilo precvrto, lahko v njem ocvremo krompirjev svaljke, krompirjeve hlebčke. Uporabimo ga lahko po delih za npr. praženje čebule, kruhovih rezin ...

Kako lahko uporabimo olje od cvrtja krofov

Če je bilo olje uporabljeno samo enkrat in ni bilo precvrto, lahko v njem ocvremo krompirjev svaljke, krompirjeve hlebčke. Uporabimo ga lahko po delih za npr. praženje čebule, kruhovih rezin ...

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kako lahko uporabimo olje od cvrtja krofov

Če je bilo olje uporabljeno samo enkrat in ni bilo precvrto, lahko v njem ocvremo krompirjev svaljke, krompirjeve hlebčke. Uporabimo ga lahko po delih za npr. praženje čebule, kruhovih rezin ...

VEČ ...|6. 3. 2023
Kako lahko uporabimo olje od cvrtja krofov

Če je bilo olje uporabljeno samo enkrat in ni bilo precvrto, lahko v njem ocvremo krompirjev svaljke, krompirjeve hlebčke. Uporabimo ga lahko po delih za npr. praženje čebule, kruhovih rezin ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 3. 2023
Trganje testa

Pri valjanju kvašenega testa se na sredini trga - zakaj je tako, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina pravi, da do tega najbrž pride, ker je testo preveč vzhajano. Dobro je, da testo z valjarjem potolče v želeno obliko, nato pa ga razvalja. Drugi vzrok pa je preveč kvasa v testu.

Trganje testa

Pri valjanju kvašenega testa se na sredini trga - zakaj je tako, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina pravi, da do tega najbrž pride, ker je testo preveč vzhajano. Dobro je, da testo z valjarjem potolče v želeno obliko, nato pa ga razvalja. Drugi vzrok pa je preveč kvasa v testu.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Trganje testa

Pri valjanju kvašenega testa se na sredini trga - zakaj je tako, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina pravi, da do tega najbrž pride, ker je testo preveč vzhajano. Dobro je, da testo z valjarjem potolče v želeno obliko, nato pa ga razvalja. Drugi vzrok pa je preveč kvasa v testu.

VEČ ...|6. 3. 2023
Trganje testa

Pri valjanju kvašenega testa se na sredini trga - zakaj je tako, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina pravi, da do tega najbrž pride, ker je testo preveč vzhajano. Dobro je, da testo z valjarjem potolče v želeno obliko, nato pa ga razvalja. Drugi vzrok pa je preveč kvasa v testu.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 3. 2023
Kruh upade

Kruh lahko upade, če je zelo vzhajan (prehajan) in pečica ni dovolj vroča. V vsakem primeru je dobro kruh dati pečt v vročo pečico, ko dobiva barvo, pa temperaturo znižamo ali ga pokrijemo. Za pol kilograma moke vzamemo pol kocke kvasa. 

Kruh upade

Kruh lahko upade, če je zelo vzhajan (prehajan) in pečica ni dovolj vroča. V vsakem primeru je dobro kruh dati pečt v vročo pečico, ko dobiva barvo, pa temperaturo znižamo ali ga pokrijemo. Za pol kilograma moke vzamemo pol kocke kvasa. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kruh upade

Kruh lahko upade, če je zelo vzhajan (prehajan) in pečica ni dovolj vroča. V vsakem primeru je dobro kruh dati pečt v vročo pečico, ko dobiva barvo, pa temperaturo znižamo ali ga pokrijemo. Za pol kilograma moke vzamemo pol kocke kvasa. 

VEČ ...|6. 3. 2023
Kruh upade

Kruh lahko upade, če je zelo vzhajan (prehajan) in pečica ni dovolj vroča. V vsakem primeru je dobro kruh dati pečt v vročo pečico, ko dobiva barvo, pa temperaturo znižamo ali ga pokrijemo. Za pol kilograma moke vzamemo pol kocke kvasa. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 3. 2023
Krompirjevi polpeti

Lahko jih naredimo iz kuhanega ali sveže naribanega krompirja. Kuhan krompir stisnemo, dodamo maščobo (maslo in olje), jajce, sol, drobtine. Oblikujemo polpete (zajemamo z žlico), v ponvi na olju opečemo z obeh strani (da dobijo lepo barvo). To je priloga k solati in jed, pri kateri lahko uporabimo krompir, ki je ostal prejšnji dan. Na drug način pa sveži krompir olupimo in naribamo. Dodamo jajce, drobtine in sol, oblikujemo in zajemamo z žlico, položimo na olje in še malo potapljamo ter spečemo.  

Krompirjevi polpeti

Lahko jih naredimo iz kuhanega ali sveže naribanega krompirja. Kuhan krompir stisnemo, dodamo maščobo (maslo in olje), jajce, sol, drobtine. Oblikujemo polpete (zajemamo z žlico), v ponvi na olju opečemo z obeh strani (da dobijo lepo barvo). To je priloga k solati in jed, pri kateri lahko uporabimo krompir, ki je ostal prejšnji dan. Na drug način pa sveži krompir olupimo in naribamo. Dodamo jajce, drobtine in sol, oblikujemo in zajemamo z žlico, položimo na olje in še malo potapljamo ter spečemo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Krompirjevi polpeti

Lahko jih naredimo iz kuhanega ali sveže naribanega krompirja. Kuhan krompir stisnemo, dodamo maščobo (maslo in olje), jajce, sol, drobtine. Oblikujemo polpete (zajemamo z žlico), v ponvi na olju opečemo z obeh strani (da dobijo lepo barvo). To je priloga k solati in jed, pri kateri lahko uporabimo krompir, ki je ostal prejšnji dan. Na drug način pa sveži krompir olupimo in naribamo. Dodamo jajce, drobtine in sol, oblikujemo in zajemamo z žlico, položimo na olje in še malo potapljamo ter spečemo.  

VEČ ...|6. 3. 2023
Krompirjevi polpeti

Lahko jih naredimo iz kuhanega ali sveže naribanega krompirja. Kuhan krompir stisnemo, dodamo maščobo (maslo in olje), jajce, sol, drobtine. Oblikujemo polpete (zajemamo z žlico), v ponvi na olju opečemo z obeh strani (da dobijo lepo barvo). To je priloga k solati in jed, pri kateri lahko uporabimo krompir, ki je ostal prejšnji dan. Na drug način pa sveži krompir olupimo in naribamo. Dodamo jajce, drobtine in sol, oblikujemo in zajemamo z žlico, položimo na olje in še malo potapljamo ter spečemo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 3. 2023
Kozice

Poslušalko je zanimalo, kaj lahko pripravi iz kuhanih in očiščenih kozic. Sestra Nikolina ji je svetovala rižoto, zelenjavno juho, prilogo, namaz, v solati ...

Kozice

Poslušalko je zanimalo, kaj lahko pripravi iz kuhanih in očiščenih kozic. Sestra Nikolina ji je svetovala rižoto, zelenjavno juho, prilogo, namaz, v solati ...

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kozice

Poslušalko je zanimalo, kaj lahko pripravi iz kuhanih in očiščenih kozic. Sestra Nikolina ji je svetovala rižoto, zelenjavno juho, prilogo, namaz, v solati ...

VEČ ...|6. 3. 2023
Kozice

Poslušalko je zanimalo, kaj lahko pripravi iz kuhanih in očiščenih kozic. Sestra Nikolina ji je svetovala rižoto, zelenjavno juho, prilogo, namaz, v solati ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Moja zgodba

VEČ ...|19. 3. 2023
O prestavitvi socrealističnih kipov z Brda v Pivko

Ministrstvo za kulturo je organiziralo posvet o zbirki kipov s posestva Brdo pri Kranju, ki so jih preselili v odprti depo Parka vojaške zgodovine v Pivki. Na posvetu so problematiko kipov in njihove umestitve v prostor osvetlili z različnih zornih kotov mi pa smo o tej temi spregovorili z nekdanjim direktorjem zdaj ukinjenega Muzeja novejše zgodovine Slovenije dr. Jožetom Dežmanom.

O prestavitvi socrealističnih kipov z Brda v Pivko

Ministrstvo za kulturo je organiziralo posvet o zbirki kipov s posestva Brdo pri Kranju, ki so jih preselili v odprti depo Parka vojaške zgodovine v Pivki. Na posvetu so problematiko kipov in njihove umestitve v prostor osvetlili z različnih zornih kotov mi pa smo o tej temi spregovorili z nekdanjim direktorjem zdaj ukinjenega Muzeja novejše zgodovine Slovenije dr. Jožetom Dežmanom.

Jože Bartolj

spominpolitikaJože Dežmansocrealistični kipiMatevž Čelik VidmarŠpela SpanželMartina KikeljMiloš KosecHerman Gvardjančič

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|19. 3. 2023
Koroška poje 2023 - reportaža

V največji koncertni dvorani v Celovcu je Krščanska kulturna zveza 12. 3. 2023 pripravila tradicionalni koncert Koroška poje. Sogovorniki: Veronika Lesjak (Mladi akzent iz Ledinc), Milena in Daniela Zankl (Mešani pevski zbor Peca iz Globasnice), David Zwitter (Kvartet OisterniX iz Zahomca), Dominik Hudl (Vokalna skupina Lipa iz Velikovca), Stanko Polzer (Mešani pevski zbor Danica iz Šentprimoža), Zdravko Klanjšček in Andrej Čevdek (Moški pevski zbor Mirko Filej iz Gorice), Marjetka Kozmus (Dekliški zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane), Janko Krištof (predsednik Krščanske kulturne zveze). Na koncertu so predstavili tudi sodobno, spletno pesmarico Venec slovenskih. V oddaji smo predvajali tudi posnetke pesmi (zanje se zahvaljujemo Slovenskemu uredništvu ORF iz Celovca, posnetek celotne oddaje).  Naslednja oddaja bo zaradi Radijskega misijona na cvetno nedeljo, 2. 4. 2023.  

Koroška poje 2023 - reportaža

V največji koncertni dvorani v Celovcu je Krščanska kulturna zveza 12. 3. 2023 pripravila tradicionalni koncert Koroška poje. Sogovorniki: Veronika Lesjak (Mladi akzent iz Ledinc), Milena in Daniela Zankl (Mešani pevski zbor Peca iz Globasnice), David Zwitter (Kvartet OisterniX iz Zahomca), Dominik Hudl (Vokalna skupina Lipa iz Velikovca), Stanko Polzer (Mešani pevski zbor Danica iz Šentprimoža), Zdravko Klanjšček in Andrej Čevdek (Moški pevski zbor Mirko Filej iz Gorice), Marjetka Kozmus (Dekliški zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane), Janko Krištof (predsednik Krščanske kulturne zveze). Na koncertu so predstavili tudi sodobno, spletno pesmarico Venec slovenskih. V oddaji smo predvajali tudi posnetke pesmi (zanje se zahvaljujemo Slovenskemu uredništvu ORF iz Celovca, posnetek celotne oddaje).  Naslednja oddaja bo zaradi Radijskega misijona na cvetno nedeljo, 2. 4. 2023.  

Matjaž Merljak

družbarojaki

Dogodki

VEČ ...|29. 1. 2023
Ervin Mozetič: Ni mogoče biti v globini srečen, če ne sprejmemo tudi teže življenja!

»Ni mogoče živeti polno in v globini veselo, če se izogibamo vsemu težkemu. Ne smemo bežati pred naporom, ki ga zahtevajo ideali, ne smemo bežati pred bolečino, ki jo prinaša vsako prizadevanje za ljubezen. Ni mogoče biti v globini srečen, če ne sprejmemo tudi teže življenja,« je na današnjo ’nedeljo blagrov’ v pridigi razmišljal Ervin Mozetič, župnik pri sv. Marku v Kopru.

Ervin Mozetič: Ni mogoče biti v globini srečen, če ne sprejmemo tudi teže življenja!

»Ni mogoče živeti polno in v globini veselo, če se izogibamo vsemu težkemu. Ne smemo bežati pred naporom, ki ga zahtevajo ideali, ne smemo bežati pred bolečino, ki jo prinaša vsako prizadevanje za ljubezen. Ni mogoče biti v globini srečen, če ne sprejmemo tudi teže življenja,« je na današnjo ’nedeljo blagrov’ v pridigi razmišljal Ervin Mozetič, župnik pri sv. Marku v Kopru.

Radio Ognjišče

nedleja blagrovErvin Mozetičpridiga

Pogovor o

VEČ ...|15. 3. 2023
Deset let papeža Frančiška

Osvetlili smo nekatere vidike njegovega pontifikata, ki niso pomembni le za katoličane, za Cerkev kot tako, ampak za vse ljudi; za tiste, ki si prizadevajo za dobro vseh, za ohranitev stvarstva in za mir med narodi in dialog med verstvi. O tem so spregovorili pravnik dr. Andrej Fink, diplomat Tomaž Kunstelj in teolog dr. p. Mari Osredkar. Govorili so o njegovih odzivih na krize, ki pretresajo človeštvo od vprašanja migrantov in obrobnih do novega koronavirusa in vojn, ki smo jim priča. Predstavili so nam tudi osebne poglede na njegovo vodenje Cerkve in dialog s svetom.

Deset let papeža Frančiška

Osvetlili smo nekatere vidike njegovega pontifikata, ki niso pomembni le za katoličane, za Cerkev kot tako, ampak za vse ljudi; za tiste, ki si prizadevajo za dobro vseh, za ohranitev stvarstva in za mir med narodi in dialog med verstvi. O tem so spregovorili pravnik dr. Andrej Fink, diplomat Tomaž Kunstelj in teolog dr. p. Mari Osredkar. Govorili so o njegovih odzivih na krize, ki pretresajo človeštvo od vprašanja migrantov in obrobnih do novega koronavirusa in vojn, ki smo jim priča. Predstavili so nam tudi osebne poglede na njegovo vodenje Cerkve in dialog s svetom.

Tone Gorjup

Cerkevpapež

Za življenje

VEČ ...|18. 3. 2023
Vloge v družini

V oddaji smo se tokrat posvetili vlogam v družini s poudarkom na vlogi za očeta. Vabljeni k poslušanju kaj sta o tem spregovorila zakonca Ruparčič. 

Vloge v družini

V oddaji smo se tokrat posvetili vlogam v družini s poudarkom na vlogi za očeta. Vabljeni k poslušanju kaj sta o tem spregovorila zakonca Ruparčič. 

Mateja Subotičanec

vzgojaduhovnost

Program zadnjega tedna

VEČ ...|20. 3. 2023
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 20. marec 2023 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 20. marec 2023 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Pevci zapojte, godci zagodte

VEČ ...|20. 3. 2023
Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči praznujejo 20 let

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. V skupini se druži devet pevk, vse pa so članice Aktiva kmečkih žena Mirna Peč. Ob 20-letnici organiziranega delovanja so v začetku marca pripravile slavnostni koncert in nanj povabile pevske prijatelje. Odlomke s prireditve je prinesla oddaja o ljudski glasbi.

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči praznujejo 20 let

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. V skupini se druži devet pevk, vse pa so članice Aktiva kmečkih žena Mirna Peč. Ob 20-letnici organiziranega delovanja so v začetku marca pripravile slavnostni koncert in nanj povabile pevske prijatelje. Odlomke s prireditve je prinesla oddaja o ljudski glasbi.

Vesna Sever Borovnik

glasbadružbaspomin

Prijatelji Radia Ognjišče

VEČ ...|20. 3. 2023
Papež Frančišek - MISLI IZ SRCA

V oddaji PRO smo prebirali sporočila papeža Frančiška, ki so zbrana v knjigi Papež Frančišek - MISLI IZ SRCA, ki jo je izdala Založba Ognjišče v letu 2014.

Papež Frančišek - MISLI IZ SRCA

V oddaji PRO smo prebirali sporočila papeža Frančiška, ki so zbrana v knjigi Papež Frančišek - MISLI IZ SRCA, ki jo je izdala Založba Ognjišče v letu 2014.

Franci Trstenjak

glasbapropapež

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|20. 3. 2023
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 20. 3.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 20. 3.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Lahko noč, moj angel

VEČ ...|20. 3. 2023
Angel izposojene knjige

Iz knjižnice sem prinesel knjigo, in ko sem jo odprl, me je spreletela …

Angel izposojene knjige

Iz knjižnice sem prinesel knjigo, in ko sem jo odprl, me je spreletela …

Gregor Čušin

duhovnost