Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|21. 11. 2022
Shranjevanje ohrovta

Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo. 
Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake. 

Shranjevanje ohrovta

Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo. 
Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje ohrovta

Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo. 
Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake. 

VEČ ...|21. 11. 2022
Shranjevanje ohrovta

Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo. 
Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Svetovalnica

VEČ ...|21. 11. 2022
Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz ohrovta, kuhanje krompirja, mašinski keksi, keksi s salom, kvas, pasta fižol, žganci ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz ohrovta, kuhanje krompirja, mašinski keksi, keksi s salom, kvas, pasta fižol, žganci ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

svetovanjekuhajmo

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz ohrovta, kuhanje krompirja, mašinski keksi, keksi s salom, kvas, pasta fižol, žganci ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

VEČ ...|21. 11. 2022
Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz ohrovta, kuhanje krompirja, mašinski keksi, keksi s salom, kvas, pasta fižol, žganci ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

svetovanjekuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|21. 11. 2022
Keksi s salom

Lahko naredimo žepke z marmelado (salovčki) ali rogljičke. Za slednje potrebujemo: 1 kg moke, žlička soli, 3 dag kvasa raztopimo v mleku, 2 vanilin sladkorja,  40 dag sala, 2 rumenjaka in zamesimo z mlekom ali vinom. Salo nastrgamo in predelamo, dodamo malo moke. Posebej zamesimo testo. Razvaljanega namažemo s salom ter naložimo po plasteh. Vsako plast še malo namažemo. Pustimo počivati (30-45 minut). Razvaljamo ... Delamo kot listnato testo ... Po drugem postopku pa vse skupaj ugnetemo in pustimo vzhajati. Oblikujmo 3-4 hlebčke, razvaljamo v obliko kroga, s koleščkom naredimo trikotnike. Nadevamo in nežno oblikujemo rogljičike. 

Keksi s salom

Lahko naredimo žepke z marmelado (salovčki) ali rogljičke. Za slednje potrebujemo: 1 kg moke, žlička soli, 3 dag kvasa raztopimo v mleku, 2 vanilin sladkorja,  40 dag sala, 2 rumenjaka in zamesimo z mlekom ali vinom. Salo nastrgamo in predelamo, dodamo malo moke. Posebej zamesimo testo. Razvaljanega namažemo s salom ter naložimo po plasteh. Vsako plast še malo namažemo. Pustimo počivati (30-45 minut). Razvaljamo ... Delamo kot listnato testo ... Po drugem postopku pa vse skupaj ugnetemo in pustimo vzhajati. Oblikujmo 3-4 hlebčke, razvaljamo v obliko kroga, s koleščkom naredimo trikotnike. Nadevamo in nežno oblikujemo rogljičike. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Keksi s salom

Lahko naredimo žepke z marmelado (salovčki) ali rogljičke. Za slednje potrebujemo: 1 kg moke, žlička soli, 3 dag kvasa raztopimo v mleku, 2 vanilin sladkorja,  40 dag sala, 2 rumenjaka in zamesimo z mlekom ali vinom. Salo nastrgamo in predelamo, dodamo malo moke. Posebej zamesimo testo. Razvaljanega namažemo s salom ter naložimo po plasteh. Vsako plast še malo namažemo. Pustimo počivati (30-45 minut). Razvaljamo ... Delamo kot listnato testo ... Po drugem postopku pa vse skupaj ugnetemo in pustimo vzhajati. Oblikujmo 3-4 hlebčke, razvaljamo v obliko kroga, s koleščkom naredimo trikotnike. Nadevamo in nežno oblikujemo rogljičike. 

VEČ ...|21. 11. 2022
Keksi s salom

Lahko naredimo žepke z marmelado (salovčki) ali rogljičke. Za slednje potrebujemo: 1 kg moke, žlička soli, 3 dag kvasa raztopimo v mleku, 2 vanilin sladkorja,  40 dag sala, 2 rumenjaka in zamesimo z mlekom ali vinom. Salo nastrgamo in predelamo, dodamo malo moke. Posebej zamesimo testo. Razvaljanega namažemo s salom ter naložimo po plasteh. Vsako plast še malo namažemo. Pustimo počivati (30-45 minut). Razvaljamo ... Delamo kot listnato testo ... Po drugem postopku pa vse skupaj ugnetemo in pustimo vzhajati. Oblikujmo 3-4 hlebčke, razvaljamo v obliko kroga, s koleščkom naredimo trikotnike. Nadevamo in nežno oblikujemo rogljičike. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|21. 11. 2022
Strojni keksi

Lahko jih naredimo z maslom ali s salom. Razmerje maščob je lahko poljubno. Potrebujemo: 1 kg moke in 2 pecilna praška, zdrobimo 30-50 dag maščobe (masla ali sala), 30 dag sladkorja v prahu, 4 jajca, 2 žlici ruma in kislo smetano (ali sok dveh limon). Z roko naredimo krepko testo. Pustimo ga počivati in nato s pomočjo mesoreznice oblikujemo kekse. 

Strojni keksi

Lahko jih naredimo z maslom ali s salom. Razmerje maščob je lahko poljubno. Potrebujemo: 1 kg moke in 2 pecilna praška, zdrobimo 30-50 dag maščobe (masla ali sala), 30 dag sladkorja v prahu, 4 jajca, 2 žlici ruma in kislo smetano (ali sok dveh limon). Z roko naredimo krepko testo. Pustimo ga počivati in nato s pomočjo mesoreznice oblikujemo kekse. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Strojni keksi

Lahko jih naredimo z maslom ali s salom. Razmerje maščob je lahko poljubno. Potrebujemo: 1 kg moke in 2 pecilna praška, zdrobimo 30-50 dag maščobe (masla ali sala), 30 dag sladkorja v prahu, 4 jajca, 2 žlici ruma in kislo smetano (ali sok dveh limon). Z roko naredimo krepko testo. Pustimo ga počivati in nato s pomočjo mesoreznice oblikujemo kekse. 

VEČ ...|21. 11. 2022
Strojni keksi

Lahko jih naredimo z maslom ali s salom. Razmerje maščob je lahko poljubno. Potrebujemo: 1 kg moke in 2 pecilna praška, zdrobimo 30-50 dag maščobe (masla ali sala), 30 dag sladkorja v prahu, 4 jajca, 2 žlici ruma in kislo smetano (ali sok dveh limon). Z roko naredimo krepko testo. Pustimo ga počivati in nato s pomočjo mesoreznice oblikujemo kekse. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|21. 11. 2022
Če kvas ne prime

Poslušalka sprašuje: zakaj ne zraste kvas npr. za kruh, niti svež  niti suh ... dam ga v lonček z malo mleka na štedilnik na zelo nizko temperaturo.  Ali je možno da je pretoplo? Sestra odgovarja: seveda! Kvas zdrobimo v posodico in dodamo nekaj žlic prijetno toplega mleka, malo sladkorja in razmešamo ter dodamo malo moke. Pokrijemo in sobni temperaturi pustimo vzhajati. Sicer pa zadevo lahko reši tako, da testu še doda kvas ali pa ga uporabi za kakšno drugo pecivo (krhki flancati).

Če kvas ne prime

Poslušalka sprašuje: zakaj ne zraste kvas npr. za kruh, niti svež  niti suh ... dam ga v lonček z malo mleka na štedilnik na zelo nizko temperaturo.  Ali je možno da je pretoplo? Sestra odgovarja: seveda! Kvas zdrobimo v posodico in dodamo nekaj žlic prijetno toplega mleka, malo sladkorja in razmešamo ter dodamo malo moke. Pokrijemo in sobni temperaturi pustimo vzhajati. Sicer pa zadevo lahko reši tako, da testu še doda kvas ali pa ga uporabi za kakšno drugo pecivo (krhki flancati).

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Če kvas ne prime

Poslušalka sprašuje: zakaj ne zraste kvas npr. za kruh, niti svež  niti suh ... dam ga v lonček z malo mleka na štedilnik na zelo nizko temperaturo.  Ali je možno da je pretoplo? Sestra odgovarja: seveda! Kvas zdrobimo v posodico in dodamo nekaj žlic prijetno toplega mleka, malo sladkorja in razmešamo ter dodamo malo moke. Pokrijemo in sobni temperaturi pustimo vzhajati. Sicer pa zadevo lahko reši tako, da testu še doda kvas ali pa ga uporabi za kakšno drugo pecivo (krhki flancati).

VEČ ...|21. 11. 2022
Če kvas ne prime

Poslušalka sprašuje: zakaj ne zraste kvas npr. za kruh, niti svež  niti suh ... dam ga v lonček z malo mleka na štedilnik na zelo nizko temperaturo.  Ali je možno da je pretoplo? Sestra odgovarja: seveda! Kvas zdrobimo v posodico in dodamo nekaj žlic prijetno toplega mleka, malo sladkorja in razmešamo ter dodamo malo moke. Pokrijemo in sobni temperaturi pustimo vzhajati. Sicer pa zadevo lahko reši tako, da testu še doda kvas ali pa ga uporabi za kakšno drugo pecivo (krhki flancati).

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|21. 11. 2022
Grudice v žgancih

Poslušalka sprašuje: kaj naredim narobe pri kuhanju žgancev, ker se mi pojavijo grudice moke, ko so žganci že zmešani? Sestra odgovarja: moko presejemo, še posebej, če kombiniramo ajdovo in pšenično ali pirino moko. Sicer pa naj take žgance dobro umeša, da se grudice zdrobijo. Potem šele zabelimo!

Grudice v žgancih

Poslušalka sprašuje: kaj naredim narobe pri kuhanju žgancev, ker se mi pojavijo grudice moke, ko so žganci že zmešani? Sestra odgovarja: moko presejemo, še posebej, če kombiniramo ajdovo in pšenično ali pirino moko. Sicer pa naj take žgance dobro umeša, da se grudice zdrobijo. Potem šele zabelimo!

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Grudice v žgancih

Poslušalka sprašuje: kaj naredim narobe pri kuhanju žgancev, ker se mi pojavijo grudice moke, ko so žganci že zmešani? Sestra odgovarja: moko presejemo, še posebej, če kombiniramo ajdovo in pšenično ali pirino moko. Sicer pa naj take žgance dobro umeša, da se grudice zdrobijo. Potem šele zabelimo!

VEČ ...|21. 11. 2022
Grudice v žgancih

Poslušalka sprašuje: kaj naredim narobe pri kuhanju žgancev, ker se mi pojavijo grudice moke, ko so žganci že zmešani? Sestra odgovarja: moko presejemo, še posebej, če kombiniramo ajdovo in pšenično ali pirino moko. Sicer pa naj take žgance dobro umeša, da se grudice zdrobijo. Potem šele zabelimo!

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|21. 11. 2022
Kuhanje krompirja

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj se krompir ne kuha predolgo. Če bo vrel predolgo in na visoki temperaturi, se lahko razkuha. Na kocke narezan krompir takoj, ko je kuhan (10-12 minut), odcedimo in zabelimo. V pokriti posodi bo počakal do kosila. Če bi ga pustili v vodi, bi se preveč razmehčal. Za izdelavo testa je najbolje, da ga skuhamo v olupku, takoj pretlačimo in zabelimo ter ohladimo.  

Kuhanje krompirja

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj se krompir ne kuha predolgo. Če bo vrel predolgo in na visoki temperaturi, se lahko razkuha. Na kocke narezan krompir takoj, ko je kuhan (10-12 minut), odcedimo in zabelimo. V pokriti posodi bo počakal do kosila. Če bi ga pustili v vodi, bi se preveč razmehčal. Za izdelavo testa je najbolje, da ga skuhamo v olupku, takoj pretlačimo in zabelimo ter ohladimo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kuhanje krompirja

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj se krompir ne kuha predolgo. Če bo vrel predolgo in na visoki temperaturi, se lahko razkuha. Na kocke narezan krompir takoj, ko je kuhan (10-12 minut), odcedimo in zabelimo. V pokriti posodi bo počakal do kosila. Če bi ga pustili v vodi, bi se preveč razmehčal. Za izdelavo testa je najbolje, da ga skuhamo v olupku, takoj pretlačimo in zabelimo ter ohladimo.  

VEČ ...|21. 11. 2022
Kuhanje krompirja

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj se krompir ne kuha predolgo. Če bo vrel predolgo in na visoki temperaturi, se lahko razkuha. Na kocke narezan krompir takoj, ko je kuhan (10-12 minut), odcedimo in zabelimo. V pokriti posodi bo počakal do kosila. Če bi ga pustili v vodi, bi se preveč razmehčal. Za izdelavo testa je najbolje, da ga skuhamo v olupku, takoj pretlačimo in zabelimo ter ohladimo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|7. 11. 2022
Kaki

Obrane kakije lahko shranimo v skrinji ali v zelo hladnem in temnem prostoru. Mehkejše pa naložimo v posodice in zamrznemo v skrinji. Lahko pa naredimo tudi kakijevo marmelado.

Kaki

Obrane kakije lahko shranimo v skrinji ali v zelo hladnem in temnem prostoru. Mehkejše pa naložimo v posodice in zamrznemo v skrinji. Lahko pa naredimo tudi kakijevo marmelado.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kaki

Obrane kakije lahko shranimo v skrinji ali v zelo hladnem in temnem prostoru. Mehkejše pa naložimo v posodice in zamrznemo v skrinji. Lahko pa naredimo tudi kakijevo marmelado.

VEČ ...|7. 11. 2022
Kaki

Obrane kakije lahko shranimo v skrinji ali v zelo hladnem in temnem prostoru. Mehkejše pa naložimo v posodice in zamrznemo v skrinji. Lahko pa naredimo tudi kakijevo marmelado.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Priporočamo
|
Aktualno

Pogovor o

VEČ ...|23. 11. 2022
Referendumi 2022

Pred nami je še ena nedelja, ki jo bo zaznamovalo glasovanje na voliščih. Izrekli se bomo o noveli zakona o RTV Slovenija ter o spremembah zakonov o dolgotrajni oskrbi in o vladi. Predlagala jih je koalicija premierja Roberta Goloba, v SDS ocenjujejo, da so škodljive, zato so zbrali podpise za referendume. Na Radiu Ognjišče smo pred odločanjem vseh volivcev soočili argumente obeh strani. Z nami v studiu sta bila poslanka največje opozicijske stranke Alenka Jeraj in vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Vabljeni k poslušanju!

Referendumi 2022

Pred nami je še ena nedelja, ki jo bo zaznamovalo glasovanje na voliščih. Izrekli se bomo o noveli zakona o RTV Slovenija ter o spremembah zakonov o dolgotrajni oskrbi in o vladi. Predlagala jih je koalicija premierja Roberta Goloba, v SDS ocenjujejo, da so škodljive, zato so zbrali podpise za referendume. Na Radiu Ognjišče smo pred odločanjem vseh volivcev soočili argumente obeh strani. Z nami v studiu sta bila poslanka največje opozicijske stranke Alenka Jeraj in vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Vabljeni k poslušanju!

Helena Križnik

politikaživljenjereferendumi 2022

Svetovalnica

VEČ ...|25. 11. 2022
Kako lajšati stiske

V Tednu karitas smo v Svetovalnici iskali odgovor na vprašanje, kako lajšati stisko v času draginje. Z nami je bila strokovna sodelavka Karitas Ljubljana Alenka Petek.

Kako lajšati stiske

V Tednu karitas smo v Svetovalnici iskali odgovor na vprašanje, kako lajšati stisko v času draginje. Z nami je bila strokovna sodelavka Karitas Ljubljana Alenka Petek.

Blaž Lesnik

svetovanjekaritas

Naš gost

VEČ ...|26. 11. 2022
Dr. Tomo Virk

K nam v goste je prišel akademik dr. Tomo Virk. V oddaji nam je povedal o svoji življenjski poti, ki je bila nekaj časa športna pot alpskega smučarja. Tudi o tem, kako so potem prevladale knjige in primerjalna književnost.

Dr. Tomo Virk

K nam v goste je prišel akademik dr. Tomo Virk. V oddaji nam je povedal o svoji življenjski poti, ki je bila nekaj časa športna pot alpskega smučarja. Tudi o tem, kako so potem prevladale knjige in primerjalna književnost.

Mateja

spominživljenje

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|20. 11. 2022
Z Dejanom Valentinčičem o izseljevanju in vračanju v Slovenijo

O izseljevanju iz Slovenije in vračanju vanjo, pogojih, ki jih mora ustvariti država in primerih dobrih praks drugih držav ste slišali v pogovoru z doc. dr. Dejanom Valentinčičem. Z Marijo Gruškovnjak smo govorili o zborniku o dr. Vinku Zwitterju. 

V sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom vas vabimo k poslušanju prvega pogovora pri projektu »Kongres na klepetu« na temo »Nazaj v Slovenijo?«.  V tokratnem nizu pogovorov bomo z različnimi sogovorniki iz domovine in sveta govorili o razlogih za vračanje oz. nevračanje v Slovenijo in o tem kaj bi lahko Slovenija naredila, da bi se čim več rojakov vrnilo in jo obogatilo s svojim znanjem. 

 Prvi »klepet« nam predstavi širši uvod v bolj osebne pogovore z našimi rojaki po svetu. Pogovarjali smo se z doc. dr. Dejanom Valentinčičem. Zaposlen je kot pravnik na Okrožnem sodišču v Novi Gorici, dodatno pa še kot vodja Centra za družboslovno raziskovanje pri Ameriško slovenski izobraževalni fundaciji ASEF in prodekan Fakultete za slovenske in mednarodne študije Nove univerze. Med marcem 2020 in junijem 2022 je bil državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.  

Na Fakulteti za uporabne družbene študije je habilitiran kot docent za področje politologije, na Evropski pravni fakulteti in Fakulteti za državne in evropske študije pa kot docent za področje ustavnega prava in človekovih pravic.  

Redno obiskuje slovenske skupnosti na vseh koncih sveta. Je avtor treh knjig, o Reziji, o etnični situaciji na Goriškem na obeh straneh meje in monografije o starosti slovenske politike Ivanu Omanu.  

Med leti 2019 in 2021 je bil nosilec ciljnega raziskovalnega projekta »Omilitev posledic bega možganov in krepitev mehanizma kroženja možganov«, katerega namen je bil preučiti katere ukrepe bi morala Slovenija sprejeti, da bi se manj mladih in izobraženih izseljevalo ter kako spodbujati njihovo vračanje v Slovenijo. 

Vsi posnetki bodo objavljeni na spletni strani www.slokongres.com in na Youtube kanalu SSK 

https://www.slokongres.com/dogodek/kongres-na-klepetu-doc-dr-dejan-valentincic/ 

 

Dr. Vinko Zwitter (19. 6. 1904 – 3. 5. 1977) je bil politik in kulturnik, prvi predsednik slovenskega dela Katoliške akcije v celovški-krški škofiji, urednik Koroškega Slovenca, tajnik Slovenske krščansko-socialne zveze, sooblikovalec izobraževalnega in kulturnega ustvarjanja koroških Slovencev. Mohorjeva družba je leta 2020 izdaja zbornik prispevkov in spominov, ki ga je uredila Marija Gruškovnjak. Zbornik je ponaslovljen Vizionar in sejalec. Pred dnevi so ga predstavili tudi v Ljubljani in urednico smo povabili tudi v naš studio. 

 

Z Dejanom Valentinčičem o izseljevanju in vračanju v Slovenijo

O izseljevanju iz Slovenije in vračanju vanjo, pogojih, ki jih mora ustvariti država in primerih dobrih praks drugih držav ste slišali v pogovoru z doc. dr. Dejanom Valentinčičem. Z Marijo Gruškovnjak smo govorili o zborniku o dr. Vinku Zwitterju. 

V sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom vas vabimo k poslušanju prvega pogovora pri projektu »Kongres na klepetu« na temo »Nazaj v Slovenijo?«.  V tokratnem nizu pogovorov bomo z različnimi sogovorniki iz domovine in sveta govorili o razlogih za vračanje oz. nevračanje v Slovenijo in o tem kaj bi lahko Slovenija naredila, da bi se čim več rojakov vrnilo in jo obogatilo s svojim znanjem. 

 Prvi »klepet« nam predstavi širši uvod v bolj osebne pogovore z našimi rojaki po svetu. Pogovarjali smo se z doc. dr. Dejanom Valentinčičem. Zaposlen je kot pravnik na Okrožnem sodišču v Novi Gorici, dodatno pa še kot vodja Centra za družboslovno raziskovanje pri Ameriško slovenski izobraževalni fundaciji ASEF in prodekan Fakultete za slovenske in mednarodne študije Nove univerze. Med marcem 2020 in junijem 2022 je bil državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.  

Na Fakulteti za uporabne družbene študije je habilitiran kot docent za področje politologije, na Evropski pravni fakulteti in Fakulteti za državne in evropske študije pa kot docent za področje ustavnega prava in človekovih pravic.  

Redno obiskuje slovenske skupnosti na vseh koncih sveta. Je avtor treh knjig, o Reziji, o etnični situaciji na Goriškem na obeh straneh meje in monografije o starosti slovenske politike Ivanu Omanu.  

Med leti 2019 in 2021 je bil nosilec ciljnega raziskovalnega projekta »Omilitev posledic bega možganov in krepitev mehanizma kroženja možganov«, katerega namen je bil preučiti katere ukrepe bi morala Slovenija sprejeti, da bi se manj mladih in izobraženih izseljevalo ter kako spodbujati njihovo vračanje v Slovenijo. 

Vsi posnetki bodo objavljeni na spletni strani www.slokongres.com in na Youtube kanalu SSK 

https://www.slokongres.com/dogodek/kongres-na-klepetu-doc-dr-dejan-valentincic/ 

 

Dr. Vinko Zwitter (19. 6. 1904 – 3. 5. 1977) je bil politik in kulturnik, prvi predsednik slovenskega dela Katoliške akcije v celovški-krški škofiji, urednik Koroškega Slovenca, tajnik Slovenske krščansko-socialne zveze, sooblikovalec izobraževalnega in kulturnega ustvarjanja koroških Slovencev. Mohorjeva družba je leta 2020 izdaja zbornik prispevkov in spominov, ki ga je uredila Marija Gruškovnjak. Zbornik je ponaslovljen Vizionar in sejalec. Pred dnevi so ga predstavili tudi v Ljubljani in urednico smo povabili tudi v naš studio. 

 

Matjaž Merljak

družbarojaki

Naš pogled

VEČ ...|22. 11. 2022
Novinarsko delo v tem letu

Volitve spomladi, jeseni, nova imena, referendumi, …

Komentirala je novinarka Tanja Dominko.

Novinarsko delo v tem letu

Volitve spomladi, jeseni, nova imena, referendumi, …

Komentirala je novinarka Tanja Dominko.

Tanja Dominko

komentardružbainfo

Program zadnjega tedna

VEČ ...|26. 11. 2022
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. november 2022 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. november 2022 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Radijska kateheza

VEČ ...|26. 11. 2022
Odkriti advent, skrit med lučkami

Začenjamo advent, ki nas opozarja, da ni vse odvisno od naprezanj in trdne volje človeka. Povabljeni smo, da zavzamemo držo odprtosti in pričakovanja, ko bo Gospod dopolnil in odrešil vse, kar je nepopolno in boleče. Imamo straši sploh kakšne možnosti, da v obhajanje skrivnosti Božjega prihoda vključimo svoje otroke in najstnike? V iskanje odgovorov smo se podali z redovnico Magdo Burger.

Odkriti advent, skrit med lučkami

Začenjamo advent, ki nas opozarja, da ni vse odvisno od naprezanj in trdne volje človeka. Povabljeni smo, da zavzamemo držo odprtosti in pričakovanja, ko bo Gospod dopolnil in odrešil vse, kar je nepopolno in boleče. Imamo straši sploh kakšne možnosti, da v obhajanje skrivnosti Božjega prihoda vključimo svoje otroke in najstnike? V iskanje odgovorov smo se podali z redovnico Magdo Burger.

Silvestra Sadar, Magda Burger

duhovnostvzgoja

Sobotni duhovni večer

VEČ ...|26. 11. 2022
Pred 1. adventno nedeljo

V Sobotnem duhovnem večeru ste slišali duhovni nagovor nadškofa Marjana Turnška. Sledila je molitev prvih nedeljskih večernic in rožnega venca, ki smo ga namenili za vse ustvarjalce in poslušalce programa Radia Ognjišče, ki bo 28. novembra obeležil 28. obletnico oddajanja. V Radijski katehezi pa o adventu, ki nas opozarja, da ni vse odvisno od naprezanj in trdne volje človeka. Povabljeni smo, da zavzamemo držo odprtosti in pričakovanja, ko bo Gospod dopolnil in odrešil vse, kar je nepopolno in boleče. Imajo straši sploh kakšne možnosti, da v obhajanje skrivnosti Božjega prihoda vključijo svoje otroke in najstnike? V iskanje odgovorov smo se podali z redovnico sestro Magdo Burger. 

Pred 1. adventno nedeljo

V Sobotnem duhovnem večeru ste slišali duhovni nagovor nadškofa Marjana Turnška. Sledila je molitev prvih nedeljskih večernic in rožnega venca, ki smo ga namenili za vse ustvarjalce in poslušalce programa Radia Ognjišče, ki bo 28. novembra obeležil 28. obletnico oddajanja. V Radijski katehezi pa o adventu, ki nas opozarja, da ni vse odvisno od naprezanj in trdne volje človeka. Povabljeni smo, da zavzamemo držo odprtosti in pričakovanja, ko bo Gospod dopolnil in odrešil vse, kar je nepopolno in boleče. Imajo straši sploh kakšne možnosti, da v obhajanje skrivnosti Božjega prihoda vključijo svoje otroke in najstnike? V iskanje odgovorov smo se podali z redovnico sestro Magdo Burger. 

Franci Trstenjak

odnosidružinaduhovnost

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|26. 11. 2022
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 26. 11.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 26. 11.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Naš gost

VEČ ...|26. 11. 2022
Dr. Tomo Virk

K nam v goste je prišel akademik dr. Tomo Virk. V oddaji nam je povedal o svoji življenjski poti, ki je bila nekaj časa športna pot alpskega smučarja. Tudi o tem, kako so potem prevladale knjige in primerjalna književnost.

Dr. Tomo Virk

K nam v goste je prišel akademik dr. Tomo Virk. V oddaji nam je povedal o svoji življenjski poti, ki je bila nekaj časa športna pot alpskega smučarja. Tudi o tem, kako so potem prevladale knjige in primerjalna književnost.

Mateja

spominživljenje