Svetovalnica

VEČ ...|28. 8. 2023
Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz buče hokaido, marmelada in zavitek iz buč, domači ajvar, domači sladoled iz banan ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz buče hokaido, marmelada in zavitek iz buč, domači ajvar, domači sladoled iz banan ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

svetovanjekuhajmo

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz buče hokaido, marmelada in zavitek iz buč, domači ajvar, domači sladoled iz banan ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

VEČ ...|28. 8. 2023
Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz buče hokaido, marmelada in zavitek iz buč, domači ajvar, domači sladoled iz banan ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

svetovanjekuhajmo

Svetovalnica

VEČ ...|24. 7. 2023
Kuhajmo s sestro Nikolino

Kosilo za začetnike, uporaba surovih jajc, pohane bučke, katero vrsto govejega mesa uporabiti, suhi grah, vložen stročji fižol, zelenjavna juha ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kosilo za začetnike, uporaba surovih jajc, pohane bučke, katero vrsto govejega mesa uporabiti, suhi grah, vložen stročji fižol, zelenjavna juha ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

svetovanjekuhajmo

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kosilo za začetnike, uporaba surovih jajc, pohane bučke, katero vrsto govejega mesa uporabiti, suhi grah, vložen stročji fižol, zelenjavna juha ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

VEČ ...|24. 7. 2023
Kuhajmo s sestro Nikolino

Kosilo za začetnike, uporaba surovih jajc, pohane bučke, katero vrsto govejega mesa uporabiti, suhi grah, vložen stročji fižol, zelenjavna juha ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

svetovanjekuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 7. 2023
Suhi grah

Suhi grah naj poslušalka namoči ter ga skuha, lahko uporabi za juho, rižoto, rizi-bizi ... 

Suhi grah

Suhi grah naj poslušalka namoči ter ga skuha, lahko uporabi za juho, rižoto, rizi-bizi ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Suhi grah

Suhi grah naj poslušalka namoči ter ga skuha, lahko uporabi za juho, rižoto, rizi-bizi ... 

VEČ ...|24. 7. 2023
Suhi grah

Suhi grah naj poslušalka namoči ter ga skuha, lahko uporabi za juho, rižoto, rizi-bizi ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 7. 2023
Pohane bučke

Bučke narežemo na 1 cm debeline in posolimo ter polagamo v pekač. Ko spustijo vodo, jih obrišemo s servieto ali papirnato brisačo. Nato jih damo v moko in jajce (ter drobtine) ter v pravilno vročem olju ocvremo. Po drugem načinu naredimo pivovo testo: 2 jajci, sol, 2 žlici olja in 1/4 l piva, 12 dag moke. Naredimo gosto omletno testo, v katerega pomakamo osušene in v moki povaljane bučke ter sproti polagamo v olje. 

Pohane bučke

Bučke narežemo na 1 cm debeline in posolimo ter polagamo v pekač. Ko spustijo vodo, jih obrišemo s servieto ali papirnato brisačo. Nato jih damo v moko in jajce (ter drobtine) ter v pravilno vročem olju ocvremo. Po drugem načinu naredimo pivovo testo: 2 jajci, sol, 2 žlici olja in 1/4 l piva, 12 dag moke. Naredimo gosto omletno testo, v katerega pomakamo osušene in v moki povaljane bučke ter sproti polagamo v olje. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Pohane bučke

Bučke narežemo na 1 cm debeline in posolimo ter polagamo v pekač. Ko spustijo vodo, jih obrišemo s servieto ali papirnato brisačo. Nato jih damo v moko in jajce (ter drobtine) ter v pravilno vročem olju ocvremo. Po drugem načinu naredimo pivovo testo: 2 jajci, sol, 2 žlici olja in 1/4 l piva, 12 dag moke. Naredimo gosto omletno testo, v katerega pomakamo osušene in v moki povaljane bučke ter sproti polagamo v olje. 

VEČ ...|24. 7. 2023
Pohane bučke

Bučke narežemo na 1 cm debeline in posolimo ter polagamo v pekač. Ko spustijo vodo, jih obrišemo s servieto ali papirnato brisačo. Nato jih damo v moko in jajce (ter drobtine) ter v pravilno vročem olju ocvremo. Po drugem načinu naredimo pivovo testo: 2 jajci, sol, 2 žlici olja in 1/4 l piva, 12 dag moke. Naredimo gosto omletno testo, v katerega pomakamo osušene in v moki povaljane bučke ter sproti polagamo v olje. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 7. 2023
Tiramisu poleti

Mene zanima kako je poleti s surovini jajci. Najbolj me zanima glede priprave tiramisuja. Ali je sploh pametno poleti in tudi sicer, uživati surova jajca? Tako je vprašala poslušalka Lidija. Sestra Nikolina jih je odgovorila, naj pazi, da bodo jajca sveža, pripravljen tiramisu pa naj dosledno hrani v hladilniku.  

Tiramisu poleti

Mene zanima kako je poleti s surovini jajci. Najbolj me zanima glede priprave tiramisuja. Ali je sploh pametno poleti in tudi sicer, uživati surova jajca? Tako je vprašala poslušalka Lidija. Sestra Nikolina jih je odgovorila, naj pazi, da bodo jajca sveža, pripravljen tiramisu pa naj dosledno hrani v hladilniku.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Tiramisu poleti

Mene zanima kako je poleti s surovini jajci. Najbolj me zanima glede priprave tiramisuja. Ali je sploh pametno poleti in tudi sicer, uživati surova jajca? Tako je vprašala poslušalka Lidija. Sestra Nikolina jih je odgovorila, naj pazi, da bodo jajca sveža, pripravljen tiramisu pa naj dosledno hrani v hladilniku.  

VEČ ...|24. 7. 2023
Tiramisu poleti

Mene zanima kako je poleti s surovini jajci. Najbolj me zanima glede priprave tiramisuja. Ali je sploh pametno poleti in tudi sicer, uživati surova jajca? Tako je vprašala poslušalka Lidija. Sestra Nikolina jih je odgovorila, naj pazi, da bodo jajca sveža, pripravljen tiramisu pa naj dosledno hrani v hladilniku.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 7. 2023
Vlaganje fižola

Očiščenega skuhamo v vodi, ohladimo in nalagamo v kozarce ter zalijemo z raztopino vode in kisa za vlaganje, ki ji dodamo sol, poper in lovorjev list. Kozarce zapremo in pasteriziramo 20 minut. Lahko pa na koncu kuhanja fižola dodamo kis in sol ter takoj naložimo v kozarce, dobro zapremo in kozarce obrnemo na pokrovčke. V obeh primerih ohladimo in nato šele preložimo v shrambo. Še najbolj je, če fižol samo blanširamo (voda z dodatkom sladkorja), ko se začnejo pojavljati, ga premešamo, še pustimo 1-2 minuti. Poberemo iz vode ter damo na prt, da se ohladi ter nato zamrznemo.

Vlaganje fižola

Očiščenega skuhamo v vodi, ohladimo in nalagamo v kozarce ter zalijemo z raztopino vode in kisa za vlaganje, ki ji dodamo sol, poper in lovorjev list. Kozarce zapremo in pasteriziramo 20 minut. Lahko pa na koncu kuhanja fižola dodamo kis in sol ter takoj naložimo v kozarce, dobro zapremo in kozarce obrnemo na pokrovčke. V obeh primerih ohladimo in nato šele preložimo v shrambo. Še najbolj je, če fižol samo blanširamo (voda z dodatkom sladkorja), ko se začnejo pojavljati, ga premešamo, še pustimo 1-2 minuti. Poberemo iz vode ter damo na prt, da se ohladi ter nato zamrznemo.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Vlaganje fižola

Očiščenega skuhamo v vodi, ohladimo in nalagamo v kozarce ter zalijemo z raztopino vode in kisa za vlaganje, ki ji dodamo sol, poper in lovorjev list. Kozarce zapremo in pasteriziramo 20 minut. Lahko pa na koncu kuhanja fižola dodamo kis in sol ter takoj naložimo v kozarce, dobro zapremo in kozarce obrnemo na pokrovčke. V obeh primerih ohladimo in nato šele preložimo v shrambo. Še najbolj je, če fižol samo blanširamo (voda z dodatkom sladkorja), ko se začnejo pojavljati, ga premešamo, še pustimo 1-2 minuti. Poberemo iz vode ter damo na prt, da se ohladi ter nato zamrznemo.

VEČ ...|24. 7. 2023
Vlaganje fižola

Očiščenega skuhamo v vodi, ohladimo in nalagamo v kozarce ter zalijemo z raztopino vode in kisa za vlaganje, ki ji dodamo sol, poper in lovorjev list. Kozarce zapremo in pasteriziramo 20 minut. Lahko pa na koncu kuhanja fižola dodamo kis in sol ter takoj naložimo v kozarce, dobro zapremo in kozarce obrnemo na pokrovčke. V obeh primerih ohladimo in nato šele preložimo v shrambo. Še najbolj je, če fižol samo blanširamo (voda z dodatkom sladkorja), ko se začnejo pojavljati, ga premešamo, še pustimo 1-2 minuti. Poberemo iz vode ter damo na prt, da se ohladi ter nato zamrznemo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 7. 2023
Kosilo za začetnika

Za glavno jed si lahko pripravimo jed iz 15-20 dag piščančjega mesa, ki ga narežemo. Posebej narežemo čebulo, ki jo damo pražit na olje. Čebulo tudi solimo, dodamo narezano meso in večkrat pomešamo. Med tem bo meso spremenilo barvo. Če se lepi, naj dolije žlico vode. Dobro naj prepraži meso. Pokrijemo. Solimo, dodamo lovorjev list, narezan česen ... To meso lahko uporabi za rižoto ali makaronovo meso. Pri rižoti naj odmeri kavno skodelico za eno osebo, doliti moramo dve skodelici vode ali juhe. Pokrito naj se pripravi pri zmerni temperaturi, čas kuhanja bo pol ure. Testenino skuhamo posebej in dodamo k pripravljenemu rižu. Lahko pripravi tudi večjo količino mesa in ga uporabi v več dneh. 

Kosilo za začetnika

Za glavno jed si lahko pripravimo jed iz 15-20 dag piščančjega mesa, ki ga narežemo. Posebej narežemo čebulo, ki jo damo pražit na olje. Čebulo tudi solimo, dodamo narezano meso in večkrat pomešamo. Med tem bo meso spremenilo barvo. Če se lepi, naj dolije žlico vode. Dobro naj prepraži meso. Pokrijemo. Solimo, dodamo lovorjev list, narezan česen ... To meso lahko uporabi za rižoto ali makaronovo meso. Pri rižoti naj odmeri kavno skodelico za eno osebo, doliti moramo dve skodelici vode ali juhe. Pokrito naj se pripravi pri zmerni temperaturi, čas kuhanja bo pol ure. Testenino skuhamo posebej in dodamo k pripravljenemu rižu. Lahko pripravi tudi večjo količino mesa in ga uporabi v več dneh. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Kosilo za začetnika

Za glavno jed si lahko pripravimo jed iz 15-20 dag piščančjega mesa, ki ga narežemo. Posebej narežemo čebulo, ki jo damo pražit na olje. Čebulo tudi solimo, dodamo narezano meso in večkrat pomešamo. Med tem bo meso spremenilo barvo. Če se lepi, naj dolije žlico vode. Dobro naj prepraži meso. Pokrijemo. Solimo, dodamo lovorjev list, narezan česen ... To meso lahko uporabi za rižoto ali makaronovo meso. Pri rižoti naj odmeri kavno skodelico za eno osebo, doliti moramo dve skodelici vode ali juhe. Pokrito naj se pripravi pri zmerni temperaturi, čas kuhanja bo pol ure. Testenino skuhamo posebej in dodamo k pripravljenemu rižu. Lahko pripravi tudi večjo količino mesa in ga uporabi v več dneh. 

VEČ ...|24. 7. 2023
Kosilo za začetnika

Za glavno jed si lahko pripravimo jed iz 15-20 dag piščančjega mesa, ki ga narežemo. Posebej narežemo čebulo, ki jo damo pražit na olje. Čebulo tudi solimo, dodamo narezano meso in večkrat pomešamo. Med tem bo meso spremenilo barvo. Če se lepi, naj dolije žlico vode. Dobro naj prepraži meso. Pokrijemo. Solimo, dodamo lovorjev list, narezan česen ... To meso lahko uporabi za rižoto ali makaronovo meso. Pri rižoti naj odmeri kavno skodelico za eno osebo, doliti moramo dve skodelici vode ali juhe. Pokrito naj se pripravi pri zmerni temperaturi, čas kuhanja bo pol ure. Testenino skuhamo posebej in dodamo k pripravljenemu rižu. Lahko pripravi tudi večjo količino mesa in ga uporabi v več dneh. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 7. 2023
Vrste govejega mesa

Bočnik je zelo žilav in je bolj primeren za golaž, za zrezke ali druge jedi so bolj primerni kosi plečeta, frama, rebra ali bržola

Vrste govejega mesa

Bočnik je zelo žilav in je bolj primeren za golaž, za zrezke ali druge jedi so bolj primerni kosi plečeta, frama, rebra ali bržola

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Vrste govejega mesa

Bočnik je zelo žilav in je bolj primeren za golaž, za zrezke ali druge jedi so bolj primerni kosi plečeta, frama, rebra ali bržola

VEČ ...|24. 7. 2023
Vrste govejega mesa

Bočnik je zelo žilav in je bolj primeren za golaž, za zrezke ali druge jedi so bolj primerni kosi plečeta, frama, rebra ali bržola

Matjaž Merljak

kuhajmo

Priporočamo
|
Aktualno

Dogodki

VEČ ...|20. 8. 2023
V Rovtah bo sveta maša in slovesnost ob 30. obletnici postavitve farnih plošč

V Rovtah bo sveta maša in slovesnost ob 30. obletnici postavitve farnih plošč, ko so leta 1993 po dolgih desetletjih odkrili imena pobitih žrtev revolucije. Obudili bodo tudi spomin na ustanovitev domobranske vojske, slovesnost pa bo potekala tudi tik pred evropskim dnevom spomina na žrtve totalitarnih sistemov. S članico organizacijskega odbora slovesnosti Judito Treven se je pogovarjal Alen Salihović

V Rovtah bo sveta maša in slovesnost ob 30. obletnici postavitve farnih plošč

V Rovtah bo sveta maša in slovesnost ob 30. obletnici postavitve farnih plošč, ko so leta 1993 po dolgih desetletjih odkrili imena pobitih žrtev revolucije. Obudili bodo tudi spomin na ustanovitev domobranske vojske, slovesnost pa bo potekala tudi tik pred evropskim dnevom spomina na žrtve totalitarnih sistemov. S članico organizacijskega odbora slovesnosti Judito Treven se je pogovarjal Alen Salihović

Radio Ognjišče

rovtemašadomobranska vojskaJudita Treven

Naš pogled

VEČ ...|19. 9. 2023
Alen Salihović: So še vredni zaupanja?

“Prvi med ministri pa glavo v pesek in naprej z izgovorom, da kritiki tako ali tako ustvarjajo strah in s kazanjem na napake iz preteklosti. Pa ni ravno Svoboda obljubljala drugačnega dela? Boljšega. Hitrejšega. Preglednejšega. Vrhunskega. Kaj od tega se je uresničilo do danes, ocenite sami,” v komentarju opozarja Alen Salihović.

Alen Salihović: So še vredni zaupanja?

“Prvi med ministri pa glavo v pesek in naprej z izgovorom, da kritiki tako ali tako ustvarjajo strah in s kazanjem na napake iz preteklosti. Pa ni ravno Svoboda obljubljala drugačnega dela? Boljšega. Hitrejšega. Preglednejšega. Vrhunskega. Kaj od tega se je uresničilo do danes, ocenite sami,” v komentarju opozarja Alen Salihović.

Radio Ognjišče

Za življenje

VEČ ...|23. 9. 2023
Kako si postaviti prave cilje in jih doseči

V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?

Kako si postaviti prave cilje in jih doseči

V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?

Mateja Feltrin Novljan

Svetovalnica

VEČ ...|22. 9. 2023
Na začetku jeseni je pravi čas za pripravo organske mase tal

Vodja vrtnega centra v Arboretumu Volčji Potok Alen Kovačič je odgovarjal na vprašanja o jesenskih opravilih pri grmovnicah in drugih okrasnih rastlinah. Kaj obrezati in kako, kaj dognojiti, katere rastline potrebujejo zaščito pred mrazom? 

Na začetku jeseni je pravi čas za pripravo organske mase tal

Vodja vrtnega centra v Arboretumu Volčji Potok Alen Kovačič je odgovarjal na vprašanja o jesenskih opravilih pri grmovnicah in drugih okrasnih rastlinah. Kaj obrezati in kako, kaj dognojiti, katere rastline potrebujejo zaščito pred mrazom? 

Tanja Dominko

Globine

VEČ ...|12. 9. 2023
Človek in smisel njegovega dela

V septembrskih Globinah smo se dotaknili obširnega področja, ki ga zajema družbeni nauk Cerkve. Od kdaj je Cerkev vpeta v teme, ki zadevajo socialno pravičnost, vlogo države, solidarnost, človekovo dostojanstvo in skrb za okolje? Številni danes razumejo to kot nepotrebno vmešavanje Cerkve v družbeno politično dogajanje. Je res? Posebej smo se ustavili tudi pri vprašanju smisla človeškega dela z vidika socialne moralne teologije. Naš sogovornik je bil župnik iz Šmihela pri Novem mestu Štefan Hosta.

Človek in smisel njegovega dela

V septembrskih Globinah smo se dotaknili obširnega področja, ki ga zajema družbeni nauk Cerkve. Od kdaj je Cerkev vpeta v teme, ki zadevajo socialno pravičnost, vlogo države, solidarnost, človekovo dostojanstvo in skrb za okolje? Številni danes razumejo to kot nepotrebno vmešavanje Cerkve v družbeno politično dogajanje. Je res? Posebej smo se ustavili tudi pri vprašanju smisla človeškega dela z vidika socialne moralne teologije. Naš sogovornik je bil župnik iz Šmihela pri Novem mestu Štefan Hosta.

Blaž Lesnik

Za življenje

VEČ ...|23. 9. 2023
Kako si postaviti prave cilje in jih doseči

V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?

Kako si postaviti prave cilje in jih doseči

V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?

Mateja Feltrin Novljan

Spominjamo se

VEČ ...|23. 9. 2023
Spominjamo se dne 23. 9.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 23. 9.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Sobotna iskrica

VEČ ...|23. 9. 2023
Revija Mavrica

Ob devetih se je začela Sobotna iskrica, ki je tokrat, z vsebino Mavrice, skušala nagovoriti odrasle poslušalce k naročilu revije za njihovo mladež. Slišali ste lepo zgodbo o živalih družine Cvek, spoznali kaj novega nam revija prinaša letos in kako lepo nagrado ponuja novim naročnikom. Vabljeni k poslušanju.

Revija Mavrica

Ob devetih se je začela Sobotna iskrica, ki je tokrat, z vsebino Mavrice, skušala nagovoriti odrasle poslušalce k naročilu revije za njihovo mladež. Slišali ste lepo zgodbo o živalih družine Cvek, spoznali kaj novega nam revija prinaša letos in kako lepo nagrado ponuja novim naročnikom. Vabljeni k poslušanju.

Jure Sešek

Iz naših krajev

VEČ ...|23. 9. 2023
Vrhnika, Ljubno ob Savinji, Kranjska Gora, Maribor, Rogaševci

Poročali smo o odprtju vrhniške obvoznice, postavitvi še enega montažnega mostu v občini Ljubno ob Savinji, omejevanju prometa v kranjskogorski občini, praznovanju Slomškove nedelje v Mariboru in postavitvi novega stolpa na najvišjem vrhu v Prekmurju. Vabljeni k poslušanju.

Vrhnika, Ljubno ob Savinji, Kranjska Gora, Maribor, Rogaševci

Poročali smo o odprtju vrhniške obvoznice, postavitvi še enega montažnega mostu v občini Ljubno ob Savinji, omejevanju prometa v kranjskogorski občini, praznovanju Slomškove nedelje v Mariboru in postavitvi novega stolpa na najvišjem vrhu v Prekmurju. Vabljeni k poslušanju.

Andrej Šinko