Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|25. 7. 2022
Ribe

Ribe rahlo začinimo s soljo in rožmarinom ter peteršiljem, trebuh pa namažemo s stisnjenim česnom in soljo, zunaj pa malo zarežemo. Opečemo jih v ponvi. Podobno delamo morske in sladkovodne ribe. 

Ribe

Ribe rahlo začinimo s soljo in rožmarinom ter peteršiljem, trebuh pa namažemo s stisnjenim česnom in soljo, zunaj pa malo zarežemo. Opečemo jih v ponvi. Podobno delamo morske in sladkovodne ribe. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Ribe

Ribe rahlo začinimo s soljo in rožmarinom ter peteršiljem, trebuh pa namažemo s stisnjenim česnom in soljo, zunaj pa malo zarežemo. Opečemo jih v ponvi. Podobno delamo morske in sladkovodne ribe. 

VEČ ...|25. 7. 2022
Ribe

Ribe rahlo začinimo s soljo in rožmarinom ter peteršiljem, trebuh pa namažemo s stisnjenim česnom in soljo, zunaj pa malo zarežemo. Opečemo jih v ponvi. Podobno delamo morske in sladkovodne ribe. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|25. 7. 2022
Sataraš

Potrebujemo čebulo, paradižnik, papriko in jajca. Čebulo narežemo in damo pražit (brez prilivanja olja), nato dodamo na rezance narezano papriko, vmes zrele paradižnike potopimo v čim bolj vročo vodo, jih olupimo in razkosamo ter premešamo. Pokuha naj se do mehkega, po okusu dosolimo, dodamo baziliko in peteršilj. Dodamo še razžvrkljana jajca (eno ali več po osebi), dobro pomešamo, da jajca zakrknejo ter odstavimo in takoj postrežemo. Če imamo več zelenjave, lahko nekaj prihranimo za ozimnico - preden dodamo jajca, naložimo v kozarce ... 

Sataraš

Potrebujemo čebulo, paradižnik, papriko in jajca. Čebulo narežemo in damo pražit (brez prilivanja olja), nato dodamo na rezance narezano papriko, vmes zrele paradižnike potopimo v čim bolj vročo vodo, jih olupimo in razkosamo ter premešamo. Pokuha naj se do mehkega, po okusu dosolimo, dodamo baziliko in peteršilj. Dodamo še razžvrkljana jajca (eno ali več po osebi), dobro pomešamo, da jajca zakrknejo ter odstavimo in takoj postrežemo. Če imamo več zelenjave, lahko nekaj prihranimo za ozimnico - preden dodamo jajca, naložimo v kozarce ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Sataraš

Potrebujemo čebulo, paradižnik, papriko in jajca. Čebulo narežemo in damo pražit (brez prilivanja olja), nato dodamo na rezance narezano papriko, vmes zrele paradižnike potopimo v čim bolj vročo vodo, jih olupimo in razkosamo ter premešamo. Pokuha naj se do mehkega, po okusu dosolimo, dodamo baziliko in peteršilj. Dodamo še razžvrkljana jajca (eno ali več po osebi), dobro pomešamo, da jajca zakrknejo ter odstavimo in takoj postrežemo. Če imamo več zelenjave, lahko nekaj prihranimo za ozimnico - preden dodamo jajca, naložimo v kozarce ... 

VEČ ...|25. 7. 2022
Sataraš

Potrebujemo čebulo, paradižnik, papriko in jajca. Čebulo narežemo in damo pražit (brez prilivanja olja), nato dodamo na rezance narezano papriko, vmes zrele paradižnike potopimo v čim bolj vročo vodo, jih olupimo in razkosamo ter premešamo. Pokuha naj se do mehkega, po okusu dosolimo, dodamo baziliko in peteršilj. Dodamo še razžvrkljana jajca (eno ali več po osebi), dobro pomešamo, da jajca zakrknejo ter odstavimo in takoj postrežemo. Če imamo več zelenjave, lahko nekaj prihranimo za ozimnico - preden dodamo jajca, naložimo v kozarce ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|25. 7. 2022
Rižev narastek

Na začetku pečenja je dobro, da je posoda pokrita. Tako naj bo cca. 15. minut, nato pa odkrijmo, da jed dobi lepo barvo. Stekleno posodo seveda dobro pomažemo. Sadje je dobro podušiti, tako bo jed boljša in sočnješa. 

Rižev narastek

Na začetku pečenja je dobro, da je posoda pokrita. Tako naj bo cca. 15. minut, nato pa odkrijmo, da jed dobi lepo barvo. Stekleno posodo seveda dobro pomažemo. Sadje je dobro podušiti, tako bo jed boljša in sočnješa. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Rižev narastek

Na začetku pečenja je dobro, da je posoda pokrita. Tako naj bo cca. 15. minut, nato pa odkrijmo, da jed dobi lepo barvo. Stekleno posodo seveda dobro pomažemo. Sadje je dobro podušiti, tako bo jed boljša in sočnješa. 

VEČ ...|25. 7. 2022
Rižev narastek

Na začetku pečenja je dobro, da je posoda pokrita. Tako naj bo cca. 15. minut, nato pa odkrijmo, da jed dobi lepo barvo. Stekleno posodo seveda dobro pomažemo. Sadje je dobro podušiti, tako bo jed boljša in sočnješa. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|25. 7. 2022
Jedi iz kolerabe

Lahko pripravimo juho ali za prilogo. Kolerabo narežemo na večje palčke, damo na olje v kozico, da se malo popečejo, obrnemo jih in dušimo do mehkega.

Jedi iz kolerabe

Lahko pripravimo juho ali za prilogo. Kolerabo narežemo na večje palčke, damo na olje v kozico, da se malo popečejo, obrnemo jih in dušimo do mehkega.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz kolerabe

Lahko pripravimo juho ali za prilogo. Kolerabo narežemo na večje palčke, damo na olje v kozico, da se malo popečejo, obrnemo jih in dušimo do mehkega.

VEČ ...|25. 7. 2022
Jedi iz kolerabe

Lahko pripravimo juho ali za prilogo. Kolerabo narežemo na večje palčke, damo na olje v kozico, da se malo popečejo, obrnemo jih in dušimo do mehkega.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|25. 7. 2022
Marmelada iz breskev

Zrele breskve je dobro tanko olupiti - lahko jih potopimo v vročo vodo. Potem jih narežemo, izkoščičimo ter damo kuhati, s paličnim malo razmešamo, sladkamo (20-30 dag sladkorja na 1 kg sadja) in skuhamo do konca. Naložimo v ogrete kozarce ... 

Marmelada iz breskev

Zrele breskve je dobro tanko olupiti - lahko jih potopimo v vročo vodo. Potem jih narežemo, izkoščičimo ter damo kuhati, s paličnim malo razmešamo, sladkamo (20-30 dag sladkorja na 1 kg sadja) in skuhamo do konca. Naložimo v ogrete kozarce ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Marmelada iz breskev

Zrele breskve je dobro tanko olupiti - lahko jih potopimo v vročo vodo. Potem jih narežemo, izkoščičimo ter damo kuhati, s paličnim malo razmešamo, sladkamo (20-30 dag sladkorja na 1 kg sadja) in skuhamo do konca. Naložimo v ogrete kozarce ... 

VEČ ...|25. 7. 2022
Marmelada iz breskev

Zrele breskve je dobro tanko olupiti - lahko jih potopimo v vročo vodo. Potem jih narežemo, izkoščičimo ter damo kuhati, s paličnim malo razmešamo, sladkamo (20-30 dag sladkorja na 1 kg sadja) in skuhamo do konca. Naložimo v ogrete kozarce ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|25. 7. 2022
Juha iz stročjega fižola

To juho lahko delamo na dva načina: damo kuhati v vrelo vodo ali pa po načinu praženja.
Vodo, lahko jih dodamo nekaj čiste juhe od prejšnjega dne, pristavimo, da zavre. Dodamo očiščen in narezan stročji fižol. Dobro je, če dodamo še kakšno drugo zelenjavo (korenček, peteršiljeva korenina ...) in lovorjev list in list bazilike ter sol. Pripravimo zabelo (pečenkin sok ...), pred serviranjem dopolnimo z zelenim peteršiljem ter žličko domačega kisa. 
Po načinu praženja pa na maščobi z nekaj žlic vode pražimo čebulo, dodamo žlico moke (pirina, polnozrnata, ržena, bela ...), dobro premešamo in dodamo narezano zelenjavo (če jo je premalo, dodamo še kakšen krompir), mešamo, zalijemo z vodo ter skuhamo do mehkega. Poda se tudi vejica timijana.
Stročji fižol uporabimo za solato, prilogo ali prikuho. 

Juha iz stročjega fižola

To juho lahko delamo na dva načina: damo kuhati v vrelo vodo ali pa po načinu praženja.
Vodo, lahko jih dodamo nekaj čiste juhe od prejšnjega dne, pristavimo, da zavre. Dodamo očiščen in narezan stročji fižol. Dobro je, če dodamo še kakšno drugo zelenjavo (korenček, peteršiljeva korenina ...) in lovorjev list in list bazilike ter sol. Pripravimo zabelo (pečenkin sok ...), pred serviranjem dopolnimo z zelenim peteršiljem ter žličko domačega kisa. 
Po načinu praženja pa na maščobi z nekaj žlic vode pražimo čebulo, dodamo žlico moke (pirina, polnozrnata, ržena, bela ...), dobro premešamo in dodamo narezano zelenjavo (če jo je premalo, dodamo še kakšen krompir), mešamo, zalijemo z vodo ter skuhamo do mehkega. Poda se tudi vejica timijana.
Stročji fižol uporabimo za solato, prilogo ali prikuho. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Juha iz stročjega fižola

To juho lahko delamo na dva načina: damo kuhati v vrelo vodo ali pa po načinu praženja.
Vodo, lahko jih dodamo nekaj čiste juhe od prejšnjega dne, pristavimo, da zavre. Dodamo očiščen in narezan stročji fižol. Dobro je, če dodamo še kakšno drugo zelenjavo (korenček, peteršiljeva korenina ...) in lovorjev list in list bazilike ter sol. Pripravimo zabelo (pečenkin sok ...), pred serviranjem dopolnimo z zelenim peteršiljem ter žličko domačega kisa. 
Po načinu praženja pa na maščobi z nekaj žlic vode pražimo čebulo, dodamo žlico moke (pirina, polnozrnata, ržena, bela ...), dobro premešamo in dodamo narezano zelenjavo (če jo je premalo, dodamo še kakšen krompir), mešamo, zalijemo z vodo ter skuhamo do mehkega. Poda se tudi vejica timijana.
Stročji fižol uporabimo za solato, prilogo ali prikuho. 

VEČ ...|25. 7. 2022
Juha iz stročjega fižola

To juho lahko delamo na dva načina: damo kuhati v vrelo vodo ali pa po načinu praženja.
Vodo, lahko jih dodamo nekaj čiste juhe od prejšnjega dne, pristavimo, da zavre. Dodamo očiščen in narezan stročji fižol. Dobro je, če dodamo še kakšno drugo zelenjavo (korenček, peteršiljeva korenina ...) in lovorjev list in list bazilike ter sol. Pripravimo zabelo (pečenkin sok ...), pred serviranjem dopolnimo z zelenim peteršiljem ter žličko domačega kisa. 
Po načinu praženja pa na maščobi z nekaj žlic vode pražimo čebulo, dodamo žlico moke (pirina, polnozrnata, ržena, bela ...), dobro premešamo in dodamo narezano zelenjavo (če jo je premalo, dodamo še kakšen krompir), mešamo, zalijemo z vodo ter skuhamo do mehkega. Poda se tudi vejica timijana.
Stročji fižol uporabimo za solato, prilogo ali prikuho. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|25. 7. 2022
Marmelada iz zamrznjenega sadja

Ali lahko marmelado pripravimo iz zamrznjenega sadja, sprašuje poslušalec. Seveda, odgovarja sestra Nikolina, je pa treba to sadje predhodno očistiti. Zvečer jih vzamemo iz skrinje, da se odtalijo. Tekočino odlijemo, sadje v kozici pa osladkamo (na 1 kg sadja 20-30 dag sladkorja), pristavimo in občasno pomešamo. Ko zavre, stalno mešamo in ko oskusimo, da je narejena, jo naložimo v pripravljene kozarce.

Marmelada iz zamrznjenega sadja

Ali lahko marmelado pripravimo iz zamrznjenega sadja, sprašuje poslušalec. Seveda, odgovarja sestra Nikolina, je pa treba to sadje predhodno očistiti. Zvečer jih vzamemo iz skrinje, da se odtalijo. Tekočino odlijemo, sadje v kozici pa osladkamo (na 1 kg sadja 20-30 dag sladkorja), pristavimo in občasno pomešamo. Ko zavre, stalno mešamo in ko oskusimo, da je narejena, jo naložimo v pripravljene kozarce.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Marmelada iz zamrznjenega sadja

Ali lahko marmelado pripravimo iz zamrznjenega sadja, sprašuje poslušalec. Seveda, odgovarja sestra Nikolina, je pa treba to sadje predhodno očistiti. Zvečer jih vzamemo iz skrinje, da se odtalijo. Tekočino odlijemo, sadje v kozici pa osladkamo (na 1 kg sadja 20-30 dag sladkorja), pristavimo in občasno pomešamo. Ko zavre, stalno mešamo in ko oskusimo, da je narejena, jo naložimo v pripravljene kozarce.

VEČ ...|25. 7. 2022
Marmelada iz zamrznjenega sadja

Ali lahko marmelado pripravimo iz zamrznjenega sadja, sprašuje poslušalec. Seveda, odgovarja sestra Nikolina, je pa treba to sadje predhodno očistiti. Zvečer jih vzamemo iz skrinje, da se odtalijo. Tekočino odlijemo, sadje v kozici pa osladkamo (na 1 kg sadja 20-30 dag sladkorja), pristavimo in občasno pomešamo. Ko zavre, stalno mešamo in ko oskusimo, da je narejena, jo naložimo v pripravljene kozarce.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Svetovalnica

VEČ ...|25. 7. 2022
Kuhajmo s sestro Nikolino

Juha iz stročjega fižola, marmelada iz marelic in breskev, ribe, sataraš, kolerabice, rižev narastek ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Kuhajmo s sestro Nikolino

Juha iz stročjega fižola, marmelada iz marelic in breskev, ribe, sataraš, kolerabice, rižev narastek ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

svetovanjekuhajmo

Svetovalnica

Kuhajmo s sestro Nikolino

Juha iz stročjega fižola, marmelada iz marelic in breskev, ribe, sataraš, kolerabice, rižev narastek ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

VEČ ...|25. 7. 2022
Kuhajmo s sestro Nikolino

Juha iz stročjega fižola, marmelada iz marelic in breskev, ribe, sataraš, kolerabice, rižev narastek ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

svetovanjekuhajmo

Priporočamo
|
Aktualno

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|7. 8. 2022
Goriški večer, 2. del

Kako je s postopkom vračanja Narodnega doma v Trstu? Kakšen zgled identitete nam je Boris Pahor in kako je bil povezan s politiko? Kakšna je italijanska politika? Tudi o tem je na Goriškem večeru v Dornberku govorila senatorka Tatjana Rojc. 

Goriški večer, 2. del

Kako je s postopkom vračanja Narodnega doma v Trstu? Kakšen zgled identitete nam je Boris Pahor in kako je bil povezan s politiko? Kakšna je italijanska politika? Tudi o tem je na Goriškem večeru v Dornberku govorila senatorka Tatjana Rojc. 

Matjaž Merljak

družbarojaki

Globine

VEČ ...|9. 8. 2022
Mozaična oddaja

Tokrat smo pripravili mozaične Globine, ki so sestavljene iz krajših odlomkov preteklih oddaj. V njih smo se dotaknili raznolikih tem: od upanja in zaupanja, spremljanja na poti duhovniškega poslanstva do vprašanja, kdo so angeli ter kakšna je vloga ženske v Cerkvi. Z nami so bili zanimivi sogovorniki: dr. Janez Vodičar, Peter Kokotec, dr. Marjan Turnšek, br. Luka Modic, s. Romana Kocjančič, dr. Roman Globokar in Jože Plut.

Mozaična oddaja

Tokrat smo pripravili mozaične Globine, ki so sestavljene iz krajših odlomkov preteklih oddaj. V njih smo se dotaknili raznolikih tem: od upanja in zaupanja, spremljanja na poti duhovniškega poslanstva do vprašanja, kdo so angeli ter kakšna je vloga ženske v Cerkvi. Z nami so bili zanimivi sogovorniki: dr. Janez Vodičar, Peter Kokotec, dr. Marjan Turnšek, br. Luka Modic, s. Romana Kocjančič, dr. Roman Globokar in Jože Plut.

Blaž Lesnik

duhovnostodnosidružbakultura

Program zadnjega tedna

VEČ ...|12. 8. 2022
Program Radia Ognjišče od 6. do 7. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 12. avgust 2022 ob 06-ih

Program Radia Ognjišče od 6. do 7. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 12. avgust 2022 ob 06-ih

Radio Ognjišče

Dogodki

VEČ ...|25. 6. 2022
Slovesnost ob Dnevu državnosti iz Parka vojaške zgodovine Pivka

Sodelovali so:

  • Prifarci
  • Komorni godalni orkester Cantabile
  • Aleksander Mežek
  • Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec
  • Manca Izmajlova
  • Slavnostni govornik Alojz Kovšca
  • Slavnostni govornik dr. Aleš Štrancar
  • Pavle Ravnohrib
  • Povezovalca Nataša Ličen in Luka Svetina
  • Režiser dr. Jože Možina

Slovesnost ob Dnevu državnosti iz Parka vojaške zgodovine Pivka

Sodelovali so:

  • Prifarci
  • Komorni godalni orkester Cantabile
  • Aleksander Mežek
  • Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec
  • Manca Izmajlova
  • Slavnostni govornik Alojz Kovšca
  • Slavnostni govornik dr. Aleš Štrancar
  • Pavle Ravnohrib
  • Povezovalca Nataša Ličen in Luka Svetina
  • Režiser dr. Jože Možina

Radio Ognjišče

domovinaSlovenijapraznik

Zgodbe za otroke

VEČ ...|11. 8. 2022
Don Bosko je bil drugačen

Don Bosko je bil poseben vzgojitelj, drugačen duhovnik. Fantom v oratoriju je želel biti prijatelj. Z njimi se je lovil, igral nogomet in hkrati zahteval spoštovanje pravil. Vabil jih je k vsakodnevni sveti maši in jim želel približati lepoto zakramenta sprave. 

Don Bosko je bil drugačen

Don Bosko je bil poseben vzgojitelj, drugačen duhovnik. Fantom v oratoriju je želel biti prijatelj. Z njimi se je lovil, igral nogomet in hkrati zahteval spoštovanje pravil. Vabil jih je k vsakodnevni sveti maši in jim želel približati lepoto zakramenta sprave. 

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbapravljicapravljice

Kulturni utrinki

VEČ ...|12. 8. 2022
Izobraževalna referentka Veronika Kušej o kulturno-izobraževalni dejavnosti v domu Sodalitas Tinje

Izobraževalna referentka Veronika Kušej o kulturno-izobraževalni dejavnosti v domu Sodalitas Tinje

Jože Bartolj

kulturaVeronika KušejSodalitasTinje

Spominjamo se

VEČ ...|12. 8. 2022
Spominjamo se dne 12. 8.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 12. 8.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Življenje išče pot

VEČ ...|12. 8. 2022
Skupina Vera in luč, vera in osebe z duševno motnjo, vloga prijateljev in voditeljev skupin

V rubriki je beseda tekla o gibanju Vera luč, ki združuje starše otrok s posebnimi potrebami in duševno motnjo in njihove prijatelje. Cerkev ve, da mora biti v njej prostor za vsakega, zato so jim na voljo številne skupine po Sloveniji, kjer se lahko srečujejo in prejemajo zakramente. Kje so in kakšen program imajo, sta več povedali moji gostji Kristina Mlinarič in Tea Kovač.

Skupina Vera in luč, vera in osebe z duševno motnjo, vloga prijateljev in voditeljev skupin

V rubriki je beseda tekla o gibanju Vera luč, ki združuje starše otrok s posebnimi potrebami in duševno motnjo in njihove prijatelje. Cerkev ve, da mora biti v njej prostor za vsakega, zato so jim na voljo številne skupine po Sloveniji, kjer se lahko srečujejo in prejemajo zakramente. Kje so in kakšen program imajo, sta več povedali moji gostji Kristina Mlinarič in Tea Kovač.

s. Meta Potočnik

duhovnostsvetovanje

Svetovalnica

VEČ ...|12. 8. 2022
Poletna ponudba slovenskih knjižnic

Neka misel pravi, da brez knjižnic nimamo ne preteklosti ne prihodnosti. O tem, kaj je mreža splošnih knjižnic in kaj tudi v poletnem času, ko imamo več časa za branje, nudijo knjižnice je več povedala naša gostja predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen.

Poletna ponudba slovenskih knjižnic

Neka misel pravi, da brez knjižnic nimamo ne preteklosti ne prihodnosti. O tem, kaj je mreža splošnih knjižnic in kaj tudi v poletnem času, ko imamo več časa za branje, nudijo knjižnice je več povedala naša gostja predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen.

Blaž Lesnik

svetovanjeknjigabranjeliteraturadopust