Svetovalnica
Jedi iz buče hokaido, marmelada in zavitek iz buč, domači ajvar, domači sladoled iz banan ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Jedi iz buče hokaido, marmelada in zavitek iz buč, domači ajvar, domači sladoled iz banan ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Kosilo za začetnike, uporaba surovih jajc, pohane bučke, katero vrsto govejega mesa uporabiti, suhi grah, vložen stročji fižol, zelenjavna juha ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Kosilo za začetnike, uporaba surovih jajc, pohane bučke, katero vrsto govejega mesa uporabiti, suhi grah, vložen stročji fižol, zelenjavna juha ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Suhi grah naj poslušalka namoči ter ga skuha, lahko uporabi za juho, rižoto, rizi-bizi ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Suhi grah naj poslušalka namoči ter ga skuha, lahko uporabi za juho, rižoto, rizi-bizi ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Bučke narežemo na 1 cm debeline in posolimo ter polagamo v pekač. Ko spustijo vodo, jih obrišemo s servieto ali papirnato brisačo. Nato jih damo v moko in jajce (ter drobtine) ter v pravilno vročem olju ocvremo. Po drugem načinu naredimo pivovo testo: 2 jajci, sol, 2 žlici olja in 1/4 l piva, 12 dag moke. Naredimo gosto omletno testo, v katerega pomakamo osušene in v moki povaljane bučke ter sproti polagamo v olje.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Bučke narežemo na 1 cm debeline in posolimo ter polagamo v pekač. Ko spustijo vodo, jih obrišemo s servieto ali papirnato brisačo. Nato jih damo v moko in jajce (ter drobtine) ter v pravilno vročem olju ocvremo. Po drugem načinu naredimo pivovo testo: 2 jajci, sol, 2 žlici olja in 1/4 l piva, 12 dag moke. Naredimo gosto omletno testo, v katerega pomakamo osušene in v moki povaljane bučke ter sproti polagamo v olje.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Mene zanima kako je poleti s surovini jajci. Najbolj me zanima glede priprave tiramisuja. Ali je sploh pametno poleti in tudi sicer, uživati surova jajca? Tako je vprašala poslušalka Lidija. Sestra Nikolina jih je odgovorila, naj pazi, da bodo jajca sveža, pripravljen tiramisu pa naj dosledno hrani v hladilniku.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Mene zanima kako je poleti s surovini jajci. Najbolj me zanima glede priprave tiramisuja. Ali je sploh pametno poleti in tudi sicer, uživati surova jajca? Tako je vprašala poslušalka Lidija. Sestra Nikolina jih je odgovorila, naj pazi, da bodo jajca sveža, pripravljen tiramisu pa naj dosledno hrani v hladilniku.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Očiščenega skuhamo v vodi, ohladimo in nalagamo v kozarce ter zalijemo z raztopino vode in kisa za vlaganje, ki ji dodamo sol, poper in lovorjev list. Kozarce zapremo in pasteriziramo 20 minut. Lahko pa na koncu kuhanja fižola dodamo kis in sol ter takoj naložimo v kozarce, dobro zapremo in kozarce obrnemo na pokrovčke. V obeh primerih ohladimo in nato šele preložimo v shrambo. Še najbolj je, če fižol samo blanširamo (voda z dodatkom sladkorja), ko se začnejo pojavljati, ga premešamo, še pustimo 1-2 minuti. Poberemo iz vode ter damo na prt, da se ohladi ter nato zamrznemo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Očiščenega skuhamo v vodi, ohladimo in nalagamo v kozarce ter zalijemo z raztopino vode in kisa za vlaganje, ki ji dodamo sol, poper in lovorjev list. Kozarce zapremo in pasteriziramo 20 minut. Lahko pa na koncu kuhanja fižola dodamo kis in sol ter takoj naložimo v kozarce, dobro zapremo in kozarce obrnemo na pokrovčke. V obeh primerih ohladimo in nato šele preložimo v shrambo. Še najbolj je, če fižol samo blanširamo (voda z dodatkom sladkorja), ko se začnejo pojavljati, ga premešamo, še pustimo 1-2 minuti. Poberemo iz vode ter damo na prt, da se ohladi ter nato zamrznemo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za glavno jed si lahko pripravimo jed iz 15-20 dag piščančjega mesa, ki ga narežemo. Posebej narežemo čebulo, ki jo damo pražit na olje. Čebulo tudi solimo, dodamo narezano meso in večkrat pomešamo. Med tem bo meso spremenilo barvo. Če se lepi, naj dolije žlico vode. Dobro naj prepraži meso. Pokrijemo. Solimo, dodamo lovorjev list, narezan česen ... To meso lahko uporabi za rižoto ali makaronovo meso. Pri rižoti naj odmeri kavno skodelico za eno osebo, doliti moramo dve skodelici vode ali juhe. Pokrito naj se pripravi pri zmerni temperaturi, čas kuhanja bo pol ure. Testenino skuhamo posebej in dodamo k pripravljenemu rižu. Lahko pripravi tudi večjo količino mesa in ga uporabi v več dneh.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za glavno jed si lahko pripravimo jed iz 15-20 dag piščančjega mesa, ki ga narežemo. Posebej narežemo čebulo, ki jo damo pražit na olje. Čebulo tudi solimo, dodamo narezano meso in večkrat pomešamo. Med tem bo meso spremenilo barvo. Če se lepi, naj dolije žlico vode. Dobro naj prepraži meso. Pokrijemo. Solimo, dodamo lovorjev list, narezan česen ... To meso lahko uporabi za rižoto ali makaronovo meso. Pri rižoti naj odmeri kavno skodelico za eno osebo, doliti moramo dve skodelici vode ali juhe. Pokrito naj se pripravi pri zmerni temperaturi, čas kuhanja bo pol ure. Testenino skuhamo posebej in dodamo k pripravljenemu rižu. Lahko pripravi tudi večjo količino mesa in ga uporabi v več dneh.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Bočnik je zelo žilav in je bolj primeren za golaž, za zrezke ali druge jedi so bolj primerni kosi plečeta, frama, rebra ali bržola
Kuhajmo s sestro Nikolino
Bočnik je zelo žilav in je bolj primeren za golaž, za zrezke ali druge jedi so bolj primerni kosi plečeta, frama, rebra ali bržola
Dogodki
V Rovtah bo sveta maša in slovesnost ob 30. obletnici postavitve farnih plošč, ko so leta 1993 po dolgih desetletjih odkrili imena pobitih žrtev revolucije. Obudili bodo tudi spomin na ustanovitev domobranske vojske, slovesnost pa bo potekala tudi tik pred evropskim dnevom spomina na žrtve totalitarnih sistemov. S članico organizacijskega odbora slovesnosti Judito Treven se je pogovarjal Alen Salihović
Naš pogled
“Prvi med ministri pa glavo v pesek in naprej z izgovorom, da kritiki tako ali tako ustvarjajo strah in s kazanjem na napake iz preteklosti. Pa ni ravno Svoboda obljubljala drugačnega dela? Boljšega. Hitrejšega. Preglednejšega. Vrhunskega. Kaj od tega se je uresničilo do danes, ocenite sami,” v komentarju opozarja Alen Salihović.
Za življenje
V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?
Svetovalnica
Vodja vrtnega centra v Arboretumu Volčji Potok Alen Kovačič je odgovarjal na vprašanja o jesenskih opravilih pri grmovnicah in drugih okrasnih rastlinah. Kaj obrezati in kako, kaj dognojiti, katere rastline potrebujejo zaščito pred mrazom?
Globine
V septembrskih Globinah smo se dotaknili obširnega področja, ki ga zajema družbeni nauk Cerkve. Od kdaj je Cerkev vpeta v teme, ki zadevajo socialno pravičnost, vlogo države, solidarnost, človekovo dostojanstvo in skrb za okolje? Številni danes razumejo to kot nepotrebno vmešavanje Cerkve v družbeno politično dogajanje. Je res? Posebej smo se ustavili tudi pri vprašanju smisla človeškega dela z vidika socialne moralne teologije. Naš sogovornik je bil župnik iz Šmihela pri Novem mestu Štefan Hosta.
Za življenje
V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Sobotna iskrica
Ob devetih se je začela Sobotna iskrica, ki je tokrat, z vsebino Mavrice, skušala nagovoriti odrasle poslušalce k naročilu revije za njihovo mladež. Slišali ste lepo zgodbo o živalih družine Cvek, spoznali kaj novega nam revija prinaša letos in kako lepo nagrado ponuja novim naročnikom. Vabljeni k poslušanju.
Iz naših krajev
Poročali smo o odprtju vrhniške obvoznice, postavitvi še enega montažnega mostu v občini Ljubno ob Savinji, omejevanju prometa v kranjskogorski občini, praznovanju Slomškove nedelje v Mariboru in postavitvi novega stolpa na najvišjem vrhu v Prekmurju. Vabljeni k poslušanju.