Is podcast
Ko je godovala sv. Helena, Konstantinova mati, smo že omenili njeno prizadevanje, da bi v Jeruzalemu našla Kristusov križ. Skoraj 300 let je bil …
Ko je godovala sv. Helena, Konstantinova mati, smo že omenili njeno prizadevanje, da bi v Jeruzalemu našla Kristusov križ. Skoraj 300 let je bil …
Ko je godovala sv. Helena, Konstantinova mati, smo že omenili njeno prizadevanje, da bi v Jeruzalemu našla Kristusov križ. Skoraj 300 let je bil …
Redovnik iz Cupertina v Italiji je imel nenavadne lastnosti in darove. Živel je v 17. stoletju. Dandanes je zavetnik astronavtov …
Redovnik iz Cupertina v Italiji je imel nenavadne lastnosti in darove. Živel je v 17. stoletju. Dandanes je zavetnik astronavtov …
Kardinal Robert Bellarmino je goreče zagovarjal razglasitev Alojzija Gonzage za svetnika in je želel biti pokopan v njegovi bližini. To željo so mu …
Kardinal Robert Bellarmino je goreče zagovarjal razglasitev Alojzija Gonzage za svetnika in je želel biti pokopan v njegovi bližini. To željo so mu …
Današnji godovnjak je eden od svetnikov, ki ga omenja mašno besedilo, mašni kanon. Papež je postal 251. leta. Izvoljen je bil res da z večino, toda …
Današnji godovnjak je eden od svetnikov, ki ga omenja mašno besedilo, mašni kanon. Papež je postal 251. leta. Izvoljen je bil res da z večino, toda …
Osmi dan po prazniku Marijinega rojstva se s pominjamo Marijinih bolečin in žalosti pod križem. Dan Žalostne Matere Božje častijo na Vzhodu od. 4., na Zahodu pa od 9. stoletja. Slavijo jo številne …
Osmi dan po prazniku Marijinega rojstva se s pominjamo Marijinih bolečin in žalosti pod križem. Dan Žalostne Matere Božje častijo na Vzhodu od. 4., na Zahodu pa od 9. stoletja. Slavijo jo številne …
Imenujemo ga veliki cerkveni učitelj Vzhoda. Živel je v Antiohiji v 4. stoletju. Najprej je bival kot puščavnik v votlini …
Imenujemo ga veliki cerkveni učitelj Vzhoda. Živel je v Antiohiji v 4. stoletju. Najprej je bival kot puščavnik v votlini …
Ta Marijin praznik je z nedelje po malem šmarnu prestavil na današnji datum papež Pij X. Praznik sam pa šteje že častitljiva 4 stoletja. Najprej so ga praznovali …
Ta Marijin praznik je z nedelje po malem šmarnu prestavil na današnji datum papež Pij X. Praznik sam pa šteje že častitljiva 4 stoletja. Najprej so ga praznovali …
Kratka predstavitev svetnika oz. svetnice, ki ima godovni praznik.
Kaj vemo o zgodovini krščanskih praznikov? Kako so nastali in kako se praznovanje razlikuje od dežele do dežele? O tem in še o čem nam je povedal naš gost, umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbel. Ne zamudite zanimivega sogovornika.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.
Gostili smo ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča. Z njim smo spregovorili o tem, ali evropska unija potrebuje spremembe in o demokraciji pri nas.
Tokrat smo razmišljali o odgovorih na vprašanja današnjega časa, ki jih lahko daje Cerkev po občestvu. Kaj sploh je živo občestvo in kako skrbeti za njegovo rast? Kakšna je vloga duhovnika v njem in kako vanj pritegniti oddaljene od Cerkve? Z nami je bil župnik iz župnije Ljubljana – Kašelj / Zalog Andrej Maksimilijan Gósek.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.
Tokrat smo se posvetili poeziji Dejana Kosa. Pesmi iz njegove pesniške zbirke Zahvalni spevi so globoka, filozofska razmišljanja o smislu, življenju in Bogu, so molitve in so seveda poezija.
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.