Is podcast Kuhajmo s sestro Nikolino Is podcast
Kuhajmo s sestro Nikolino

Praznična kuhinja, mazanje pekača za janeževe upognjence, večanje količin v recepu, lešnikova in makova potica, ohlajanje potice, krapki ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

svetovanje kuhajmo

23. 12. 2024
Kuhajmo s sestro Nikolino

Praznična kuhinja, mazanje pekača za janeževe upognjence, večanje količin v recepu, lešnikova in makova potica, ohlajanje potice, krapki ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

VEČ ...|23. 12. 2024
Kuhajmo s sestro Nikolino

Praznična kuhinja, mazanje pekača za janeževe upognjence, večanje količin v recepu, lešnikova in makova potica, ohlajanje potice, krapki ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

svetovanjekuhajmo

Svetovalnica

VEČ ...|20. 12. 2024
Adventni finiš

Z gostom profesorjem teologije in stalnim diakonom Maticem Vidicem smo se pogovarjali o pripravi v adventu. Povedal nam je, kako se na božične praznike pripravlja sam s svojo družino in dal nam je idejo ali dve, kako lahko božične praznike pripravljeni pričakamo tudi mi.

Adventni finiš

Z gostom profesorjem teologije in stalnim diakonom Maticem Vidicem smo se pogovarjali o pripravi v adventu. Povedal nam je, kako se na božične praznike pripravlja sam s svojo družino in dal nam je idejo ali dve, kako lahko božične praznike pripravljeni pričakamo tudi mi.

svetovanje advent Matic Vidic

Svetovalnica

Adventni finiš

Z gostom profesorjem teologije in stalnim diakonom Maticem Vidicem smo se pogovarjali o pripravi v adventu. Povedal nam je, kako se na božične praznike pripravlja sam s svojo družino in dal nam je idejo ali dve, kako lahko božične praznike pripravljeni pričakamo tudi mi.

VEČ ...|20. 12. 2024
Adventni finiš

Z gostom profesorjem teologije in stalnim diakonom Maticem Vidicem smo se pogovarjali o pripravi v adventu. Povedal nam je, kako se na božične praznike pripravlja sam s svojo družino in dal nam je idejo ali dve, kako lahko božične praznike pripravljeni pričakamo tudi mi.

Tanja Dominko

svetovanje advent Matic Vidic

Svetovalnica

VEČ ...|19. 12. 2024
O sobnih rastlinah z Janom Robinom

Jan Robín je kemik in ljubiteljski botanik, pravi, da je skrb za rastline ena sama ljubezen. Izdal je tudi priročnik z naslovom Ne pozabi na rože, v Svetovalnici pa odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. 

O sobnih rastlinah z Janom Robinom

Jan Robín je kemik in ljubiteljski botanik, pravi, da je skrb za rastline ena sama ljubezen. Izdal je tudi priročnik z naslovom Ne pozabi na rože, v Svetovalnici pa odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. 

svetovanje

Svetovalnica

O sobnih rastlinah z Janom Robinom

Jan Robín je kemik in ljubiteljski botanik, pravi, da je skrb za rastline ena sama ljubezen. Izdal je tudi priročnik z naslovom Ne pozabi na rože, v Svetovalnici pa odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. 

VEČ ...|19. 12. 2024
O sobnih rastlinah z Janom Robinom

Jan Robín je kemik in ljubiteljski botanik, pravi, da je skrb za rastline ena sama ljubezen. Izdal je tudi priročnik z naslovom Ne pozabi na rože, v Svetovalnici pa odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev. 

Radio Ognjišče Tanja Dominko

svetovanje

Svetovalnica

VEČ ...|18. 12. 2024
Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček

Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.

Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček

Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.

svetovanje Mateja Maček Pravne zagate

Svetovalnica

Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček

Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.

VEČ ...|18. 12. 2024
Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček

Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.

Jože Bartolj

svetovanje Mateja Maček Pravne zagate

Svetovalnica

VEČ ...|17. 12. 2024
Peka potice

Prazniki so pred vrati, zato smo se lotili peke. Pripravili smo drožni nastavek, razkrili kakšno skrivnost dobre orehove potice in posebnosti božičnega kruha. Z nami je bil mojster priprave dobrot iz droži Jože Senegačnik.

Peka potice

Prazniki so pred vrati, zato smo se lotili peke. Pripravili smo drožni nastavek, razkrili kakšno skrivnost dobre orehove potice in posebnosti božičnega kruha. Z nami je bil mojster priprave dobrot iz droži Jože Senegačnik.

peka kulinarika potica droži božični kruh svetovanje

Svetovalnica

Peka potice

Prazniki so pred vrati, zato smo se lotili peke. Pripravili smo drožni nastavek, razkrili kakšno skrivnost dobre orehove potice in posebnosti božičnega kruha. Z nami je bil mojster priprave dobrot iz droži Jože Senegačnik.

VEČ ...|17. 12. 2024
Peka potice

Prazniki so pred vrati, zato smo se lotili peke. Pripravili smo drožni nastavek, razkrili kakšno skrivnost dobre orehove potice in posebnosti božičnega kruha. Z nami je bil mojster priprave dobrot iz droži Jože Senegačnik.

Blaž Lesnik

peka kulinarika potica droži božični kruh svetovanje

Svetovalnica

VEČ ...|16. 12. 2024
Javni potniški promet

Javni potniški promet je vedno aktualna tema. Pred časom je začela delovati Družba za upravljanje javnega potniškega prometa, njen direktor Miran Sečki pa je bil gost tokratne Svetovalnice. Govorili smo o tem, kakšna je njena vloga, kako načrtujejo linije in število prevozov in kakšne so ambicije glede prihodnosti.

Javni potniški promet

Javni potniški promet je vedno aktualna tema. Pred časom je začela delovati Družba za upravljanje javnega potniškega prometa, njen direktor Miran Sečki pa je bil gost tokratne Svetovalnice. Govorili smo o tem, kakšna je njena vloga, kako načrtujejo linije in število prevozov in kakšne so ambicije glede prihodnosti.

svetovanje

Svetovalnica

Javni potniški promet

Javni potniški promet je vedno aktualna tema. Pred časom je začela delovati Družba za upravljanje javnega potniškega prometa, njen direktor Miran Sečki pa je bil gost tokratne Svetovalnice. Govorili smo o tem, kakšna je njena vloga, kako načrtujejo linije in število prevozov in kakšne so ambicije glede prihodnosti.

VEČ ...|16. 12. 2024
Javni potniški promet

Javni potniški promet je vedno aktualna tema. Pred časom je začela delovati Družba za upravljanje javnega potniškega prometa, njen direktor Miran Sečki pa je bil gost tokratne Svetovalnice. Govorili smo o tem, kakšna je njena vloga, kako načrtujejo linije in število prevozov in kakšne so ambicije glede prihodnosti.

Radio Ognjišče Tanja Dominko

svetovanje

Svetovalnica

VEČ ...|13. 12. 2024
Nikotin - slaba izbira

Tema oddaje je bila povezana z odvisnostjo od nikotina, saj uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov med dijaki hitro narašča. O posledicah smo govorili z gostjo Heleno Koprivnikar, višjo zdravnico specialistko na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Nikotin - slaba izbira

Tema oddaje je bila povezana z odvisnostjo od nikotina, saj uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov med dijaki hitro narašča. O posledicah smo govorili z gostjo Heleno Koprivnikar, višjo zdravnico specialistko na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

svetovanje

Svetovalnica

Nikotin - slaba izbira

Tema oddaje je bila povezana z odvisnostjo od nikotina, saj uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov med dijaki hitro narašča. O posledicah smo govorili z gostjo Heleno Koprivnikar, višjo zdravnico specialistko na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

VEČ ...|13. 12. 2024
Nikotin - slaba izbira

Tema oddaje je bila povezana z odvisnostjo od nikotina, saj uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov med dijaki hitro narašča. O posledicah smo govorili z gostjo Heleno Koprivnikar, višjo zdravnico specialistko na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Radio Ognjišče Tanja Dominko

svetovanje

Svetovalnica

VEČ ...|12. 12. 2024
Družabništvo s starejšimi

Tokratna gostja je bila Ana Višnikar, ustanoviteljica Družabnika. Ukvarja se s programom družabništva, ki je oblika oskrbe z druženjem in podporo starejšim pri vsakodnevnih dejavnostih. 

Družabništvo s starejšimi

Tokratna gostja je bila Ana Višnikar, ustanoviteljica Družabnika. Ukvarja se s programom družabništva, ki je oblika oskrbe z druženjem in podporo starejšim pri vsakodnevnih dejavnostih. 

svetovanje

Svetovalnica

Družabništvo s starejšimi

Tokratna gostja je bila Ana Višnikar, ustanoviteljica Družabnika. Ukvarja se s programom družabništva, ki je oblika oskrbe z druženjem in podporo starejšim pri vsakodnevnih dejavnostih. 

VEČ ...|12. 12. 2024
Družabništvo s starejšimi

Tokratna gostja je bila Ana Višnikar, ustanoviteljica Družabnika. Ukvarja se s programom družabništva, ki je oblika oskrbe z druženjem in podporo starejšim pri vsakodnevnih dejavnostih. 

Radio Ognjišče Tanja Dominko

svetovanje

Svetovalnica

Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.

Radio Ognjišče, Tanja Dominko

Radio Ognjišče

Priporočamo
|
Aktualno

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|22. 12. 2024
Kardinal Bokalič v Sloveniji, Bandelj o letu 2024

Slovenijo je obiskal novi kardinal iz Argentine, Slovenec Vinko Bokalič Iglič, med drugim je daroval sveto mašo v rojstni župniji svoje matere na Brdu pri Lukovici. Slišali ste, kaj je povedal v zahvali [1:58] ter pogovora s kardinalovima bratoma Janezom [11:18] in Jožetom [15:49]. V drugem delu smo na leto 2024 pogledali z Walterjem Bandljem, predsednikom Sveta slovenskih organizacij SSO iz Italije [29:12] in dodali nekaj novic, obvestil in vabil [42:19]. 

Kardinal Bokalič v Sloveniji, Bandelj o letu 2024

Slovenijo je obiskal novi kardinal iz Argentine, Slovenec Vinko Bokalič Iglič, med drugim je daroval sveto mašo v rojstni župniji svoje matere na Brdu pri Lukovici. Slišali ste, kaj je povedal v zahvali [1:58] ter pogovora s kardinalovima bratoma Janezom [11:18] in Jožetom [15:49]. V drugem delu smo na leto 2024 pogledali z Walterjem Bandljem, predsednikom Sveta slovenskih organizacij SSO iz Italije [29:12] in dodali nekaj novic, obvestil in vabil [42:19]. 

Matjaž Merljak

družbarojakikulturacerkev

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|23. 12. 2024
Mag. Branko Cestnik

Gost je bil duhovnik Branko Cestnik. Govorili bomo o aktualnostih s področja Cerkve in družbe. Med drugim smo se bomo dotaknili tudi vprašanja nasilja v prazničnem času.

Mag. Branko Cestnik

Gost je bil duhovnik Branko Cestnik. Govorili bomo o aktualnostih s področja Cerkve in družbe. Med drugim smo se bomo dotaknili tudi vprašanja nasilja v prazničnem času.

Jože Bartolj

politikaCerkevBranko Cestnik

Naš gost

VEČ ...|21. 12. 2024
Osamosvojitelj dr. Dimitrij Rupel

Naš gost je bil osamosvojitelj, pisatelj in dolgoletni zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Vabljeni k poslušanju. 

Osamosvojitelj dr. Dimitrij Rupel

Naš gost je bil osamosvojitelj, pisatelj in dolgoletni zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Vabljeni k poslušanju. 

Mateja Subotičanec

spominživljenje

Doživetja narave

VEČ ...|20. 12. 2024
Žarko Rovšček - Iskrí se beseda

Petdeseta letošnja oddaja je gostila avtorja knjige Iskri se beseda. Žarko Rovšček se je planinstvu zapisal že v mladih letih ter mu ostal zvest do danes, ko gore doživlja globlje in s peresom v roki. Dolgoletni odbornik PD Tolmin v teh dneh po Sloveniji predstavlja svojo knjigo, v kateri je zbral vse besedila Toneta Škarje. Zaupal nam je, kako se je tega izziva lotil in ga uspešno pripeljal do cilja. 

Žarko Rovšček - Iskrí se beseda

Petdeseta letošnja oddaja je gostila avtorja knjige Iskri se beseda. Žarko Rovšček se je planinstvu zapisal že v mladih letih ter mu ostal zvest do danes, ko gore doživlja globlje in s peresom v roki. Dolgoletni odbornik PD Tolmin v teh dneh po Sloveniji predstavlja svojo knjigo, v kateri je zbral vse besedila Toneta Škarje. Zaupal nam je, kako se je tega izziva lotil in ga uspešno pripeljal do cilja. 

Blaž Lesnik

planinstvoalpinizemgoreTone Škarjanaravaplaninska literatura

Svetovalnica

VEČ ...|23. 12. 2024
Kuhajmo s sestro Nikolino

Praznična kuhinja, mazanje pekača za janeževe upognjence, večanje količin v recepu, lešnikova in makova potica, ohlajanje potice, krapki ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Kuhajmo s sestro Nikolino

Praznična kuhinja, mazanje pekača za janeževe upognjence, večanje količin v recepu, lešnikova in makova potica, ohlajanje potice, krapki ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.

Matjaž Merljak

svetovanjekuhajmo

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|23. 12. 2024
Mag. Branko Cestnik

Gost je bil duhovnik Branko Cestnik. Govorili bomo o aktualnostih s področja Cerkve in družbe. Med drugim smo se bomo dotaknili tudi vprašanja nasilja v prazničnem času.

Mag. Branko Cestnik

Gost je bil duhovnik Branko Cestnik. Govorili bomo o aktualnostih s področja Cerkve in družbe. Med drugim smo se bomo dotaknili tudi vprašanja nasilja v prazničnem času.

Jože Bartolj

politikaCerkevBranko Cestnik

Kulturni utrinki

VEČ ...|23. 12. 2024
Baritonist Zdravko Perger, koncert in 70 let

Baritonist Zdravko Perger praznuje sedemdeset let. Povabil je na božično novoletni koncert.

Baritonist Zdravko Perger, koncert in 70 let

Baritonist Zdravko Perger praznuje sedemdeset let. Povabil je na božično novoletni koncert.

Jure Sešek

kulturaliteraturalikovna umetnostglasbagledališčefilm

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|23. 12. 2024
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Matjaž Merljak

kuhajmo

Življenje išče pot

VEČ ...|23. 12. 2024
Sveto leto in odkrivanje znamenj upanja v našem času

Pred odprtjem svetega leta je narodna delegatka za jubilej 2025 s. Božena Kutnar pojasnila nekaj vsebinskih poudarkih iz papeževe najave svetega leta Romarji upanja in sicer o znamenjih časa, ki dajejo upanje, o praznih zibelkah v Evropi in nujnosti dela za mir in spravo.

Sveto leto in odkrivanje znamenj upanja v našem času

Pred odprtjem svetega leta je narodna delegatka za jubilej 2025 s. Božena Kutnar pojasnila nekaj vsebinskih poudarkih iz papeževe najave svetega leta Romarji upanja in sicer o znamenjih časa, ki dajejo upanje, o praznih zibelkah v Evropi in nujnosti dela za mir in spravo.

s. Meta Potočnik

sveto letodelo za mirprazne zibelke