Marmelada iz aronije

Poslušalki je dobro obrodil grm aronije na vrhu in je sestro Nikolino vprašala, kaj lahko iz nje naredi. Pijačo, marmelado ali pa jo posušimo za čas - je bil prvi odgovor. Pri marmeladi aronijo lahko dodamo drugemu sadju: breskvam, robidam ... Sadje lahko najprej s paličnim mešalnikom gladko prepasira, sladka po potrebi (saj je sadje zelo sladko) in skuha. Sok iz aronije (tudi z dodatkom drugega sadja) naredi na sokovnik. Jagode aronije pa lahko tudi posuši za čaj. Poslušalka je dodala, da aronijo uporablja tudi za zavitek (po skuti potrese jagode aronije), iz nje naredi tudi sirup, doda jih k jogurtu za zajtrk, lahko se naredi tudi kakšen liker. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

14. 8. 2025
Marmelada iz aronije

Poslušalki je dobro obrodil grm aronije na vrhu in je sestro Nikolino vprašala, kaj lahko iz nje naredi. Pijačo, marmelado ali pa jo posušimo za čas - je bil prvi odgovor. Pri marmeladi aronijo lahko dodamo drugemu sadju: breskvam, robidam ... Sadje lahko najprej s paličnim mešalnikom gladko prepasira, sladka po potrebi (saj je sadje zelo sladko) in skuha. Sok iz aronije (tudi z dodatkom drugega sadja) naredi na sokovnik. Jagode aronije pa lahko tudi posuši za čaj. Poslušalka je dodala, da aronijo uporablja tudi za zavitek (po skuti potrese jagode aronije), iz nje naredi tudi sirup, doda jih k jogurtu za zajtrk, lahko se naredi tudi kakšen liker. 

Matjaž Merljak

VEČ ...|14. 8. 2025
Marmelada iz aronije

Poslušalki je dobro obrodil grm aronije na vrhu in je sestro Nikolino vprašala, kaj lahko iz nje naredi. Pijačo, marmelado ali pa jo posušimo za čas - je bil prvi odgovor. Pri marmeladi aronijo lahko dodamo drugemu sadju: breskvam, robidam ... Sadje lahko najprej s paličnim mešalnikom gladko prepasira, sladka po potrebi (saj je sadje zelo sladko) in skuha. Sok iz aronije (tudi z dodatkom drugega sadja) naredi na sokovnik. Jagode aronije pa lahko tudi posuši za čaj. Poslušalka je dodala, da aronijo uporablja tudi za zavitek (po skuti potrese jagode aronije), iz nje naredi tudi sirup, doda jih k jogurtu za zajtrk, lahko se naredi tudi kakšen liker. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|3. 10. 2025
Blanširanje jurčkov

Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.  

Blanširanje jurčkov

Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Blanširanje jurčkov

Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.  

VEČ ...|3. 10. 2025
Blanširanje jurčkov

Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|2. 10. 2025
Nadevi za kanelone

Kakšni nadevi za kanelone pridejo v poštev, je spraševala poslušalka - samo mesni ali tudi zelenjavni? Sestra Nikolina pravi, da za nadev lahko vzamemo že šunko in sir. Zelenjavnega (npr. gobovega) lahko naredimo tako, da zelenjavo podušimo, dodamo sol, poper in malo peteršilja, povežemo z jajcem, da se skupaj lepo zapeče in to naložimo na palačinko. Pazimo, da bo nadev bolj suh. Možnost je tudi, da naredimo skutin, makov ali orehov nadev. Kanelone lahko ocvremo ali pa spečemo v pečici. Naložimo jih na pekač, prelijemo z jajčnim mlekom in pokrito spečemo. 

Nadevi za kanelone

Kakšni nadevi za kanelone pridejo v poštev, je spraševala poslušalka - samo mesni ali tudi zelenjavni? Sestra Nikolina pravi, da za nadev lahko vzamemo že šunko in sir. Zelenjavnega (npr. gobovega) lahko naredimo tako, da zelenjavo podušimo, dodamo sol, poper in malo peteršilja, povežemo z jajcem, da se skupaj lepo zapeče in to naložimo na palačinko. Pazimo, da bo nadev bolj suh. Možnost je tudi, da naredimo skutin, makov ali orehov nadev. Kanelone lahko ocvremo ali pa spečemo v pečici. Naložimo jih na pekač, prelijemo z jajčnim mlekom in pokrito spečemo. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Nadevi za kanelone

Kakšni nadevi za kanelone pridejo v poštev, je spraševala poslušalka - samo mesni ali tudi zelenjavni? Sestra Nikolina pravi, da za nadev lahko vzamemo že šunko in sir. Zelenjavnega (npr. gobovega) lahko naredimo tako, da zelenjavo podušimo, dodamo sol, poper in malo peteršilja, povežemo z jajcem, da se skupaj lepo zapeče in to naložimo na palačinko. Pazimo, da bo nadev bolj suh. Možnost je tudi, da naredimo skutin, makov ali orehov nadev. Kanelone lahko ocvremo ali pa spečemo v pečici. Naložimo jih na pekač, prelijemo z jajčnim mlekom in pokrito spečemo. 

VEČ ...|2. 10. 2025
Nadevi za kanelone

Kakšni nadevi za kanelone pridejo v poštev, je spraševala poslušalka - samo mesni ali tudi zelenjavni? Sestra Nikolina pravi, da za nadev lahko vzamemo že šunko in sir. Zelenjavnega (npr. gobovega) lahko naredimo tako, da zelenjavo podušimo, dodamo sol, poper in malo peteršilja, povežemo z jajcem, da se skupaj lepo zapeče in to naložimo na palačinko. Pazimo, da bo nadev bolj suh. Možnost je tudi, da naredimo skutin, makov ali orehov nadev. Kanelone lahko ocvremo ali pa spečemo v pečici. Naložimo jih na pekač, prelijemo z jajčnim mlekom in pokrito spečemo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|1. 10. 2025
Ostankov hrane ne zavrzimo

V teh dneh nas nekako opominjajo, da na žalost vse preveč hrane tudi zavržemo. Marsikaj, kar je v hladilniku, kar ostane od kosila, praznovanja, obiskov .. nam lahko pride prav pri pripravi obrokov, v kakšen nov izdelek. Jed, ki ostane, zavijemo, pokrijemo, damo v škatlo in potem čim prej porabimo. Tudi kruh - če ostane kakšna rezina, ga spravimo v škatlo ali v vrečko. To potem lahko uporabimo za kakšen nadev, za polpete ali kruhov cmok ali kruhova štruca ... Če se nam rezine kruha nabirajo, jih lahko damo tudi v skrinjo in bodo prav prišle čez čas. Rezine kruha pa lahko tudi posušimo (jih odlagamo na pekač ali desko) in pripravimo drobtine. Tudi ostanke pire krompirja lahko uporabimo, npr. za krompirjeve ocvrtke.  Kuhan krompir pa bo prav prišel za krompirjevo solato.

Ostankov hrane ne zavrzimo

V teh dneh nas nekako opominjajo, da na žalost vse preveč hrane tudi zavržemo. Marsikaj, kar je v hladilniku, kar ostane od kosila, praznovanja, obiskov .. nam lahko pride prav pri pripravi obrokov, v kakšen nov izdelek. Jed, ki ostane, zavijemo, pokrijemo, damo v škatlo in potem čim prej porabimo. Tudi kruh - če ostane kakšna rezina, ga spravimo v škatlo ali v vrečko. To potem lahko uporabimo za kakšen nadev, za polpete ali kruhov cmok ali kruhova štruca ... Če se nam rezine kruha nabirajo, jih lahko damo tudi v skrinjo in bodo prav prišle čez čas. Rezine kruha pa lahko tudi posušimo (jih odlagamo na pekač ali desko) in pripravimo drobtine. Tudi ostanke pire krompirja lahko uporabimo, npr. za krompirjeve ocvrtke.  Kuhan krompir pa bo prav prišel za krompirjevo solato.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Ostankov hrane ne zavrzimo

V teh dneh nas nekako opominjajo, da na žalost vse preveč hrane tudi zavržemo. Marsikaj, kar je v hladilniku, kar ostane od kosila, praznovanja, obiskov .. nam lahko pride prav pri pripravi obrokov, v kakšen nov izdelek. Jed, ki ostane, zavijemo, pokrijemo, damo v škatlo in potem čim prej porabimo. Tudi kruh - če ostane kakšna rezina, ga spravimo v škatlo ali v vrečko. To potem lahko uporabimo za kakšen nadev, za polpete ali kruhov cmok ali kruhova štruca ... Če se nam rezine kruha nabirajo, jih lahko damo tudi v skrinjo in bodo prav prišle čez čas. Rezine kruha pa lahko tudi posušimo (jih odlagamo na pekač ali desko) in pripravimo drobtine. Tudi ostanke pire krompirja lahko uporabimo, npr. za krompirjeve ocvrtke.  Kuhan krompir pa bo prav prišel za krompirjevo solato.

VEČ ...|1. 10. 2025
Ostankov hrane ne zavrzimo

V teh dneh nas nekako opominjajo, da na žalost vse preveč hrane tudi zavržemo. Marsikaj, kar je v hladilniku, kar ostane od kosila, praznovanja, obiskov .. nam lahko pride prav pri pripravi obrokov, v kakšen nov izdelek. Jed, ki ostane, zavijemo, pokrijemo, damo v škatlo in potem čim prej porabimo. Tudi kruh - če ostane kakšna rezina, ga spravimo v škatlo ali v vrečko. To potem lahko uporabimo za kakšen nadev, za polpete ali kruhov cmok ali kruhova štruca ... Če se nam rezine kruha nabirajo, jih lahko damo tudi v skrinjo in bodo prav prišle čez čas. Rezine kruha pa lahko tudi posušimo (jih odlagamo na pekač ali desko) in pripravimo drobtine. Tudi ostanke pire krompirja lahko uporabimo, npr. za krompirjeve ocvrtke.  Kuhan krompir pa bo prav prišel za krompirjevo solato.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|26. 9. 2025
Segrevanje kozarcev za konzerviranje

Poslušalka bi rada vložila rdečo peso. Doma, na vrtu jo je pridelala in zanima jo, kako je s segrevanjem kozarcev: koliko časa, na koliko stopinjah naj jih segreva, preden bo  rdečo peso vložila vanje. Sestra Nikolina jih postavi v prazno pečico. Vmes skuha rdečo peso in še vročo nalaga v pogrete kozarce. Vlaga pa lahko tudi na drug način: peso nariba v raztopino razredčenega kisa, doda sol, malo sladkorja in kumine. To premeša, da se malo marinira, potem pa naložim v hladne kozarce in jih pasterizira v loncu. Ko pride do vrenja, jih pusti dobrih deset minut. Nato štedilnik ugasne in pusti, da se ohladi. Ali pa preloži v škatlo in se tam pokrito ohlaja. Pečica, v katero bomo dali prazne kozarce (tudi za npr. marmelado), ogrejemo na 80 do 100 stopinj Celzija. Kozarce nato prijemamo oz. jemljemo iz pečice s pomočjo krpe ali rokavice. Če v kozarce vlagamo vroče stvari, jih moramo vedno prej ogreti, sicer popokajo. 

Segrevanje kozarcev za konzerviranje

Poslušalka bi rada vložila rdečo peso. Doma, na vrtu jo je pridelala in zanima jo, kako je s segrevanjem kozarcev: koliko časa, na koliko stopinjah naj jih segreva, preden bo  rdečo peso vložila vanje. Sestra Nikolina jih postavi v prazno pečico. Vmes skuha rdečo peso in še vročo nalaga v pogrete kozarce. Vlaga pa lahko tudi na drug način: peso nariba v raztopino razredčenega kisa, doda sol, malo sladkorja in kumine. To premeša, da se malo marinira, potem pa naložim v hladne kozarce in jih pasterizira v loncu. Ko pride do vrenja, jih pusti dobrih deset minut. Nato štedilnik ugasne in pusti, da se ohladi. Ali pa preloži v škatlo in se tam pokrito ohlaja. Pečica, v katero bomo dali prazne kozarce (tudi za npr. marmelado), ogrejemo na 80 do 100 stopinj Celzija. Kozarce nato prijemamo oz. jemljemo iz pečice s pomočjo krpe ali rokavice. Če v kozarce vlagamo vroče stvari, jih moramo vedno prej ogreti, sicer popokajo. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Segrevanje kozarcev za konzerviranje

Poslušalka bi rada vložila rdečo peso. Doma, na vrtu jo je pridelala in zanima jo, kako je s segrevanjem kozarcev: koliko časa, na koliko stopinjah naj jih segreva, preden bo  rdečo peso vložila vanje. Sestra Nikolina jih postavi v prazno pečico. Vmes skuha rdečo peso in še vročo nalaga v pogrete kozarce. Vlaga pa lahko tudi na drug način: peso nariba v raztopino razredčenega kisa, doda sol, malo sladkorja in kumine. To premeša, da se malo marinira, potem pa naložim v hladne kozarce in jih pasterizira v loncu. Ko pride do vrenja, jih pusti dobrih deset minut. Nato štedilnik ugasne in pusti, da se ohladi. Ali pa preloži v škatlo in se tam pokrito ohlaja. Pečica, v katero bomo dali prazne kozarce (tudi za npr. marmelado), ogrejemo na 80 do 100 stopinj Celzija. Kozarce nato prijemamo oz. jemljemo iz pečice s pomočjo krpe ali rokavice. Če v kozarce vlagamo vroče stvari, jih moramo vedno prej ogreti, sicer popokajo. 

VEČ ...|26. 9. 2025
Segrevanje kozarcev za konzerviranje

Poslušalka bi rada vložila rdečo peso. Doma, na vrtu jo je pridelala in zanima jo, kako je s segrevanjem kozarcev: koliko časa, na koliko stopinjah naj jih segreva, preden bo  rdečo peso vložila vanje. Sestra Nikolina jih postavi v prazno pečico. Vmes skuha rdečo peso in še vročo nalaga v pogrete kozarce. Vlaga pa lahko tudi na drug način: peso nariba v raztopino razredčenega kisa, doda sol, malo sladkorja in kumine. To premeša, da se malo marinira, potem pa naložim v hladne kozarce in jih pasterizira v loncu. Ko pride do vrenja, jih pusti dobrih deset minut. Nato štedilnik ugasne in pusti, da se ohladi. Ali pa preloži v škatlo in se tam pokrito ohlaja. Pečica, v katero bomo dali prazne kozarce (tudi za npr. marmelado), ogrejemo na 80 do 100 stopinj Celzija. Kozarce nato prijemamo oz. jemljemo iz pečice s pomočjo krpe ali rokavice. Če v kozarce vlagamo vroče stvari, jih moramo vedno prej ogreti, sicer popokajo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|24. 9. 2025
Marmelada iz fig

Poslušalka ima na vrtu lepe in debele fige in bi rada pripravila marmelado. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj jih, če želi finejšo marmelado, olupi, odreže pecelj in nareže na kocke. To naj postavi v kozico, zraven naj doda malo tekočine in še kakšno dušeno jabolko. Po okusu naj sladka in doda limonin sok. Nato naj vse skupaj skuha, na koncu zmiska s paličnim mešalnikom in nato še pokuha 10 do 15 minut, vmes pa naj ves čas meša. Naloži naj jo v  vroče kozarce. 

Marmelada iz fig

Poslušalka ima na vrtu lepe in debele fige in bi rada pripravila marmelado. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj jih, če želi finejšo marmelado, olupi, odreže pecelj in nareže na kocke. To naj postavi v kozico, zraven naj doda malo tekočine in še kakšno dušeno jabolko. Po okusu naj sladka in doda limonin sok. Nato naj vse skupaj skuha, na koncu zmiska s paličnim mešalnikom in nato še pokuha 10 do 15 minut, vmes pa naj ves čas meša. Naloži naj jo v  vroče kozarce. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Marmelada iz fig

Poslušalka ima na vrtu lepe in debele fige in bi rada pripravila marmelado. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj jih, če želi finejšo marmelado, olupi, odreže pecelj in nareže na kocke. To naj postavi v kozico, zraven naj doda malo tekočine in še kakšno dušeno jabolko. Po okusu naj sladka in doda limonin sok. Nato naj vse skupaj skuha, na koncu zmiska s paličnim mešalnikom in nato še pokuha 10 do 15 minut, vmes pa naj ves čas meša. Naloži naj jo v  vroče kozarce. 

VEČ ...|24. 9. 2025
Marmelada iz fig

Poslušalka ima na vrtu lepe in debele fige in bi rada pripravila marmelado. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj jih, če želi finejšo marmelado, olupi, odreže pecelj in nareže na kocke. To naj postavi v kozico, zraven naj doda malo tekočine in še kakšno dušeno jabolko. Po okusu naj sladka in doda limonin sok. Nato naj vse skupaj skuha, na koncu zmiska s paličnim mešalnikom in nato še pokuha 10 do 15 minut, vmes pa naj ves čas meša. Naloži naj jo v  vroče kozarce. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|22. 9. 2025
Svinjska obara

Poslušalka bi rada pripravila obaro iz mladega svinjskega mesa. Zraven bi postregla žgance. Potrebujemo malo čebule, ki jo pražimo na maščobi. Damo jo v hladno kozico in zraven prilijemo 1 dl vode, da se najprej pokuha in nato še praži. Še preden čebula zarumeni, lahko dodamo mesnino, ki je narezana na grižljaje veliko. Med praženjem solimo. Dobro mora dišati, potem bo obara okusna. Dodamo lahko tudi korenček, peteršiljevo korenino pa zeleno. Zalijemo z juho ali vodo (1 liter). Seveda ne bo šlo brez lovorjevega lista, rožmarina, limonine lupine, za vezavo pa bomo potrebovali pirino moko. Zraven skuhamo žgance ali kakšno testenino ali pa ponudimo kruh. Na ta način lahko delamo tudi iz belega mesa s kostmi ali brez. Neprimerno okusnejša je, če meso pražimo s kostjo vred. Na koncu potresemo še narezan peteršilj. Okus dopolnimo z žlico domačega kisa ali vina. 

Svinjska obara

Poslušalka bi rada pripravila obaro iz mladega svinjskega mesa. Zraven bi postregla žgance. Potrebujemo malo čebule, ki jo pražimo na maščobi. Damo jo v hladno kozico in zraven prilijemo 1 dl vode, da se najprej pokuha in nato še praži. Še preden čebula zarumeni, lahko dodamo mesnino, ki je narezana na grižljaje veliko. Med praženjem solimo. Dobro mora dišati, potem bo obara okusna. Dodamo lahko tudi korenček, peteršiljevo korenino pa zeleno. Zalijemo z juho ali vodo (1 liter). Seveda ne bo šlo brez lovorjevega lista, rožmarina, limonine lupine, za vezavo pa bomo potrebovali pirino moko. Zraven skuhamo žgance ali kakšno testenino ali pa ponudimo kruh. Na ta način lahko delamo tudi iz belega mesa s kostmi ali brez. Neprimerno okusnejša je, če meso pražimo s kostjo vred. Na koncu potresemo še narezan peteršilj. Okus dopolnimo z žlico domačega kisa ali vina. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Svinjska obara

Poslušalka bi rada pripravila obaro iz mladega svinjskega mesa. Zraven bi postregla žgance. Potrebujemo malo čebule, ki jo pražimo na maščobi. Damo jo v hladno kozico in zraven prilijemo 1 dl vode, da se najprej pokuha in nato še praži. Še preden čebula zarumeni, lahko dodamo mesnino, ki je narezana na grižljaje veliko. Med praženjem solimo. Dobro mora dišati, potem bo obara okusna. Dodamo lahko tudi korenček, peteršiljevo korenino pa zeleno. Zalijemo z juho ali vodo (1 liter). Seveda ne bo šlo brez lovorjevega lista, rožmarina, limonine lupine, za vezavo pa bomo potrebovali pirino moko. Zraven skuhamo žgance ali kakšno testenino ali pa ponudimo kruh. Na ta način lahko delamo tudi iz belega mesa s kostmi ali brez. Neprimerno okusnejša je, če meso pražimo s kostjo vred. Na koncu potresemo še narezan peteršilj. Okus dopolnimo z žlico domačega kisa ali vina. 

VEČ ...|22. 9. 2025
Svinjska obara

Poslušalka bi rada pripravila obaro iz mladega svinjskega mesa. Zraven bi postregla žgance. Potrebujemo malo čebule, ki jo pražimo na maščobi. Damo jo v hladno kozico in zraven prilijemo 1 dl vode, da se najprej pokuha in nato še praži. Še preden čebula zarumeni, lahko dodamo mesnino, ki je narezana na grižljaje veliko. Med praženjem solimo. Dobro mora dišati, potem bo obara okusna. Dodamo lahko tudi korenček, peteršiljevo korenino pa zeleno. Zalijemo z juho ali vodo (1 liter). Seveda ne bo šlo brez lovorjevega lista, rožmarina, limonine lupine, za vezavo pa bomo potrebovali pirino moko. Zraven skuhamo žgance ali kakšno testenino ali pa ponudimo kruh. Na ta način lahko delamo tudi iz belega mesa s kostmi ali brez. Neprimerno okusnejša je, če meso pražimo s kostjo vred. Na koncu potresemo še narezan peteršilj. Okus dopolnimo z žlico domačega kisa ali vina. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|19. 9. 2025
Je treba lisičke popariti?

Poslušalka je vprašala, če je treba lisičke pred uporabo popariti. Sestra Nikolina odgovarja, da če jih bo uporabila za juho, je dovolj, če so očiščene. Tako bodo ohranile vso aromo. Gobe očistimo že v gozdu, doma jih temeljito pregledamo in s čopičem odstranimo še kakšno iglico ... Po potrebi jih splaknemo z vodo, nikar pa gobe namakati v vodi.  

Je treba lisičke popariti?

Poslušalka je vprašala, če je treba lisičke pred uporabo popariti. Sestra Nikolina odgovarja, da če jih bo uporabila za juho, je dovolj, če so očiščene. Tako bodo ohranile vso aromo. Gobe očistimo že v gozdu, doma jih temeljito pregledamo in s čopičem odstranimo še kakšno iglico ... Po potrebi jih splaknemo z vodo, nikar pa gobe namakati v vodi.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Je treba lisičke popariti?

Poslušalka je vprašala, če je treba lisičke pred uporabo popariti. Sestra Nikolina odgovarja, da če jih bo uporabila za juho, je dovolj, če so očiščene. Tako bodo ohranile vso aromo. Gobe očistimo že v gozdu, doma jih temeljito pregledamo in s čopičem odstranimo še kakšno iglico ... Po potrebi jih splaknemo z vodo, nikar pa gobe namakati v vodi.  

VEČ ...|19. 9. 2025
Je treba lisičke popariti?

Poslušalka je vprašala, če je treba lisičke pred uporabo popariti. Sestra Nikolina odgovarja, da če jih bo uporabila za juho, je dovolj, če so očiščene. Tako bodo ohranile vso aromo. Gobe očistimo že v gozdu, doma jih temeljito pregledamo in s čopičem odstranimo še kakšno iglico ... Po potrebi jih splaknemo z vodo, nikar pa gobe namakati v vodi.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|17. 9. 2025
Jajce na oko z dodatki

Poslušalka bi rada za svojo družino pripravila malce drugačno jajce na oko. Kaj lahko bi še dodala, sprašuje. Ali je primerno, da zraven doda kakšno zelenjavo. Videla je seveda že, kako dodajo kakšno mesnino - ocvirke, šunko in tako naprej. S čim bi lahko bi popestrila to preprosto jajce, ampak vendarle seveda zelo hranljivo in okusno?  Sestra Nikolina najprej svetuje, da ga drugače, na novo servira, npr. na popečenem toastu ali pa na vrhu doda rezino sira. Seveda lahko doda tudi zelenjavo, a jo mora predhodno omehčati, popražiti. Lahko pripravit tudi fritato: jajce žvrklja in začini po okusu (sol in poper) ter zlije na ponev ter nežno zapeče. Zraven lahko doda narezano mesnino ali pa pripravljeno zelenjavo ter ovije. Jed bo še okusnejša, če jajce da na rahlo popraženo čebulo.  

Jajce na oko z dodatki

Poslušalka bi rada za svojo družino pripravila malce drugačno jajce na oko. Kaj lahko bi še dodala, sprašuje. Ali je primerno, da zraven doda kakšno zelenjavo. Videla je seveda že, kako dodajo kakšno mesnino - ocvirke, šunko in tako naprej. S čim bi lahko bi popestrila to preprosto jajce, ampak vendarle seveda zelo hranljivo in okusno?  Sestra Nikolina najprej svetuje, da ga drugače, na novo servira, npr. na popečenem toastu ali pa na vrhu doda rezino sira. Seveda lahko doda tudi zelenjavo, a jo mora predhodno omehčati, popražiti. Lahko pripravit tudi fritato: jajce žvrklja in začini po okusu (sol in poper) ter zlije na ponev ter nežno zapeče. Zraven lahko doda narezano mesnino ali pa pripravljeno zelenjavo ter ovije. Jed bo še okusnejša, če jajce da na rahlo popraženo čebulo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jajce na oko z dodatki

Poslušalka bi rada za svojo družino pripravila malce drugačno jajce na oko. Kaj lahko bi še dodala, sprašuje. Ali je primerno, da zraven doda kakšno zelenjavo. Videla je seveda že, kako dodajo kakšno mesnino - ocvirke, šunko in tako naprej. S čim bi lahko bi popestrila to preprosto jajce, ampak vendarle seveda zelo hranljivo in okusno?  Sestra Nikolina najprej svetuje, da ga drugače, na novo servira, npr. na popečenem toastu ali pa na vrhu doda rezino sira. Seveda lahko doda tudi zelenjavo, a jo mora predhodno omehčati, popražiti. Lahko pripravit tudi fritato: jajce žvrklja in začini po okusu (sol in poper) ter zlije na ponev ter nežno zapeče. Zraven lahko doda narezano mesnino ali pa pripravljeno zelenjavo ter ovije. Jed bo še okusnejša, če jajce da na rahlo popraženo čebulo.  

VEČ ...|17. 9. 2025
Jajce na oko z dodatki

Poslušalka bi rada za svojo družino pripravila malce drugačno jajce na oko. Kaj lahko bi še dodala, sprašuje. Ali je primerno, da zraven doda kakšno zelenjavo. Videla je seveda že, kako dodajo kakšno mesnino - ocvirke, šunko in tako naprej. S čim bi lahko bi popestrila to preprosto jajce, ampak vendarle seveda zelo hranljivo in okusno?  Sestra Nikolina najprej svetuje, da ga drugače, na novo servira, npr. na popečenem toastu ali pa na vrhu doda rezino sira. Seveda lahko doda tudi zelenjavo, a jo mora predhodno omehčati, popražiti. Lahko pripravit tudi fritato: jajce žvrklja in začini po okusu (sol in poper) ter zlije na ponev ter nežno zapeče. Zraven lahko doda narezano mesnino ali pa pripravljeno zelenjavo ter ovije. Jed bo še okusnejša, če jajce da na rahlo popraženo čebulo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Globine

VEČ ...|9. 9. 2025
Dialog z ateizmom #8 - Kako bi se ateist odzval na božje povabilo?

Pred mikrofoni sta se spet srečala oba gosta letošnjega cikla Dialog z ateizmom: jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač. Pogovarjali smo se o mističnih doživetjih in o božjem klicu. Kako bi se odzval ateist, če bi začutil, da ga Bog vabi v dialog? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.

Dialog z ateizmom #8 - Kako bi se ateist odzval na božje povabilo?

Pred mikrofoni sta se spet srečala oba gosta letošnjega cikla Dialog z ateizmom: jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač. Pogovarjali smo se o mističnih doživetjih in o božjem klicu. Kako bi se odzval ateist, če bi začutil, da ga Bog vabi v dialog? Pogovor si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.

Blaž Lesnik

duhovnostveramistična razodetjaBogateizemevtanazija

Svetovalnica

VEČ ...|3. 10. 2025
V novo kurilno sezono s toplotno črpalko

Na pragu kurilne sezone smo spregovorili o ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kako preverimo delovanje sistema, na kaj moramo biti pozorni pred začetkom ogrevanja in ali bodo toplotne črpalke ob naraščanju cen elektrike še konkurenčne ostalim energentom? Z nami je bil Gregor Stare iz skupine Veto Group.

V novo kurilno sezono s toplotno črpalko

Na pragu kurilne sezone smo spregovorili o ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kako preverimo delovanje sistema, na kaj moramo biti pozorni pred začetkom ogrevanja in ali bodo toplotne črpalke ob naraščanju cen elektrike še konkurenčne ostalim energentom? Z nami je bil Gregor Stare iz skupine Veto Group.

Blaž Lesnik

ogrevanjeenergentitoplotne črpalkesvetovanje

Duhovna misel

VEČ ...|3. 10. 2025
Stara gospa s plaže

Prvič se je zgodilo, da je družina prihranila dovolj denarja in si je lahko najela počitniško hišico na plaži. Komaj so odložili prtljago in se namestili ...

Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Stara gospa s plaže

Prvič se je zgodilo, da je družina prihranila dovolj denarja in si je lahko najela počitniško hišico na plaži. Komaj so odložili prtljago in se namestili ...

Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Doživetja narave

VEČ ...|26. 9. 2025
Zakaj je potrebno zaščititi netopirje v Sloveniji?

Posvetili smo se posebni živalski vrsti, do katere nekateri (po krivici) še vedno gojijo strah in nezaupanje. Ali veste, koliko vrst netopirjev živi v Sloveniji in zakaj so prav vse zaščitene? K varstvu bodo v kratkem povabljene tudi župnije, kjer so si v cerkvenih zvonikih našli zavetje ti leteči sesalci. Ob sklenjenem sodelovanju bodo prejele denarno nadomestilo za zagotavljanje odprtih preletnih odprtin. Naši gostje so bili Nastja Kosor Kenda z Zavoda za varstvo narave, Marjetka Šemrl z Ministrstva za naravne vire in prostor ter biolog in velik poznavalec netopirjev Primož Presetnik.

Zakaj je potrebno zaščititi netopirje v Sloveniji?

Posvetili smo se posebni živalski vrsti, do katere nekateri (po krivici) še vedno gojijo strah in nezaupanje. Ali veste, koliko vrst netopirjev živi v Sloveniji in zakaj so prav vse zaščitene? K varstvu bodo v kratkem povabljene tudi župnije, kjer so si v cerkvenih zvonikih našli zavetje ti leteči sesalci. Ob sklenjenem sodelovanju bodo prejele denarno nadomestilo za zagotavljanje odprtih preletnih odprtin. Naši gostje so bili Nastja Kosor Kenda z Zavoda za varstvo narave, Marjetka Šemrl z Ministrstva za naravne vire in prostor ter biolog in velik poznavalec netopirjev Primož Presetnik.

Blaž Lesnik

varstvo naravenetopirmali podkovnjaksakralna dediščinasvetovanjenaravaokoljeekologijabiotska pestrost

Pogovor o

VEČ ...|1. 10. 2025
Pred sprejemom novele zakona o vrtcih

Državni zbor je tik pred tretjo obravnavo in glasovanjem o predlogu novele zakona o vrtcih. Pred tem smo želeli znova opozoriti na nevarne spremembe tega zakona, zlasti člena, ki predvideva ukinitev sofinanciranja programa otrokom, ki obiskujejo zasebne vrtce. Naši gostje so bili Matevž Vidmar iz Združenja zasebnih vrtcev, vodja Iniciative staršev otrok v zasebnih vrtcih Gregor Bezenšek in Marko Balažic, ki se že več let bori za pravice otrok, ki zadevajo njihovo vzgojo. Spregovorili so o vzrokih za nenadne spremembe zakona, o posameznikih, ki pri tem vztrajajo, o neresnicah, ki jih širijo predlagatelji, pa tudi o tem, da bodo vztrajali pri zavzemanju za pravice otrok in staršev ter možnosti izbire, ki jo poznajo demokratične družbe. 




 

Pred sprejemom novele zakona o vrtcih

Državni zbor je tik pred tretjo obravnavo in glasovanjem o predlogu novele zakona o vrtcih. Pred tem smo želeli znova opozoriti na nevarne spremembe tega zakona, zlasti člena, ki predvideva ukinitev sofinanciranja programa otrokom, ki obiskujejo zasebne vrtce. Naši gostje so bili Matevž Vidmar iz Združenja zasebnih vrtcev, vodja Iniciative staršev otrok v zasebnih vrtcih Gregor Bezenšek in Marko Balažic, ki se že več let bori za pravice otrok, ki zadevajo njihovo vzgojo. Spregovorili so o vzrokih za nenadne spremembe zakona, o posameznikih, ki pri tem vztrajajo, o neresnicah, ki jih širijo predlagatelji, pa tudi o tem, da bodo vztrajali pri zavzemanju za pravice otrok in staršev ter možnosti izbire, ki jo poznajo demokratične družbe. 




 

Tone Gorjup

politikaživljenje

Kulturni utrinki

VEČ ...|3. 10. 2025
Čipkarski festival Ljubljana 2025

Prostor za čipke LaceSpace Ljubljana letos že sedmič organizira Čipkarski festival Ljubljana, ki se bo odvijal v soboto in nedeljo, 4. in 5. oktobra v ljubljanskih Križankah. Ljubitelje čipk je na dogodek povabila predsednica organizacijskega odbora Afrodita Hebar Kljun.

Čipkarski festival Ljubljana 2025

Prostor za čipke LaceSpace Ljubljana letos že sedmič organizira Čipkarski festival Ljubljana, ki se bo odvijal v soboto in nedeljo, 4. in 5. oktobra v ljubljanskih Križankah. Ljubitelje čipk je na dogodek povabila predsednica organizacijskega odbora Afrodita Hebar Kljun.

Jože Bartolj

kulturaČipkarski festivalAfrodita Hebar KljunLaceSpace

Komentar tedna

VEČ ...|3. 10. 2025
Sveto leto vabi k osebni in družbeni zavzetosti

Stopili smo v zadnje tri mesece svetega ali jubilejnega leta. Leta, ki ga zaznamujejo besede »romarji upanja«. Mislim, da je to ugoden čas, da ponovno premislimo o tem, kakšen dar lahko prejmemo in kaj lahko še naredimo. Zase in za druge, za Cerkev in za družbo. V treh mesecih se lahko veliko prejme in naredi.

Sveto leto vabi k osebni in družbeni zavzetosti

Stopili smo v zadnje tri mesece svetega ali jubilejnega leta. Leta, ki ga zaznamujejo besede »romarji upanja«. Mislim, da je to ugoden čas, da ponovno premislimo o tem, kakšen dar lahko prejmemo in kaj lahko še naredimo. Zase in za druge, za Cerkev in za družbo. V treh mesecih se lahko veliko prejme in naredi.

Igor Bahovec

komentar

Spominjamo se

VEČ ...|3. 10. 2025
Spominjamo se dne 3. 10.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 3. 10.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|3. 10. 2025
Blanširanje jurčkov

Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.  

Blanširanje jurčkov

Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.  

Matjaž Merljak

kuhajmo