Is podcast Lešnikov nadev za potico Is podcast
Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

19. 12. 2024
Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

Matjaž Merljak

VEČ ...|19. 12. 2024
Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 12. 2024
Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

VEČ ...|20. 12. 2024
Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 12. 2024
Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

VEČ ...|16. 12. 2024
Shranjevanje česna

Poslušalca je zanimalo, kako naj pripravi česen v kozarčkih, da bi njegovi ženi olajšal kuhanje – da se ji ne bi bilo treba ukvarjati z ljubljenjem drobnega domačega česna. Sestra Nikolina mu je svetovala, naj ga olupi in strese v mikser ter zmiksa. Pred tem naj posoli in doda olivno olje. Nastati mora gosta omaka, po potrebi dolije olje. To naloži v kozarčke, dobro pokrije oz. zapre in postavi v skrinjo. V hladilniku naj ima le kozarček, ki ga trenutno potrebuje – česen ven postrga z žličko.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|13. 12. 2024
Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

VEČ ...|13. 12. 2024
Zamrznjen bob

Poslušalka je sestro Nikolino vprašala, za kaj lahko uporabi zamrznjen bob, ki ima debelo lupino. Sestra ji je svetovala, naj ga skuha, nato pa spasira in preko cedila precedi. Tako bo dobila dobro kremno juho. Ta bo še bolj okusna, če ji bo dodala na čebuli pražen krompir in korenček. Kasneje se je v oddajo oglasila poslušalka in svetovala, naj se bob z debelo lupino najprej olušči, nato pa skuha.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|10. 12. 2024
Hrana za odpornost

Tudi hrana lahko lepo pomaga pri ohranjanju zdravja in pri preprečevanju prehladov. Prehrana naj bo pestra, mešana, bogata s sadjem in zelenjavo. Hkrati poskrbimo, da bomo redno imeli obroke, ne da bo prvi obrok šele popoldne, na pragu večera. Pri sadju so na prvem mestu domača jabolka, sledijo pomaranče, mandarine, grenivke, zlasti rdeče, tudi kakšne fige, suhe slive ... Zelenjava naj bo sezonska: por, zelje - sveže ali kislo, kisla repa, sveža koleraba ... Zelo bogat s C vitaminom in železom je peteršilj. Svežega narežemo in damo na kruh, namazan z maslom. Sicer pa ga jedem dodajamo ob koncu priprave oziroma kuhanja, lahko ga postrežemo v posebni skodelici in si ga vsak po okusu dodaja. Zdravju koristita tudi česen in čebula, sploh sveža, presna. Čebulo naprimer lahko za malico narežemo in ponudimo k suhi salami. Lahko jo umešamo k skuti, pokapljamo z bučnim oljem ...

Hrana za odpornost

Tudi hrana lahko lepo pomaga pri ohranjanju zdravja in pri preprečevanju prehladov. Prehrana naj bo pestra, mešana, bogata s sadjem in zelenjavo. Hkrati poskrbimo, da bomo redno imeli obroke, ne da bo prvi obrok šele popoldne, na pragu večera. Pri sadju so na prvem mestu domača jabolka, sledijo pomaranče, mandarine, grenivke, zlasti rdeče, tudi kakšne fige, suhe slive ... Zelenjava naj bo sezonska: por, zelje - sveže ali kislo, kisla repa, sveža koleraba ... Zelo bogat s C vitaminom in železom je peteršilj. Svežega narežemo in damo na kruh, namazan z maslom. Sicer pa ga jedem dodajamo ob koncu priprave oziroma kuhanja, lahko ga postrežemo v posebni skodelici in si ga vsak po okusu dodaja. Zdravju koristita tudi česen in čebula, sploh sveža, presna. Čebulo naprimer lahko za malico narežemo in ponudimo k suhi salami. Lahko jo umešamo k skuti, pokapljamo z bučnim oljem ...

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Hrana za odpornost

Tudi hrana lahko lepo pomaga pri ohranjanju zdravja in pri preprečevanju prehladov. Prehrana naj bo pestra, mešana, bogata s sadjem in zelenjavo. Hkrati poskrbimo, da bomo redno imeli obroke, ne da bo prvi obrok šele popoldne, na pragu večera. Pri sadju so na prvem mestu domača jabolka, sledijo pomaranče, mandarine, grenivke, zlasti rdeče, tudi kakšne fige, suhe slive ... Zelenjava naj bo sezonska: por, zelje - sveže ali kislo, kisla repa, sveža koleraba ... Zelo bogat s C vitaminom in železom je peteršilj. Svežega narežemo in damo na kruh, namazan z maslom. Sicer pa ga jedem dodajamo ob koncu priprave oziroma kuhanja, lahko ga postrežemo v posebni skodelici in si ga vsak po okusu dodaja. Zdravju koristita tudi česen in čebula, sploh sveža, presna. Čebulo naprimer lahko za malico narežemo in ponudimo k suhi salami. Lahko jo umešamo k skuti, pokapljamo z bučnim oljem ...

VEČ ...|10. 12. 2024
Hrana za odpornost

Tudi hrana lahko lepo pomaga pri ohranjanju zdravja in pri preprečevanju prehladov. Prehrana naj bo pestra, mešana, bogata s sadjem in zelenjavo. Hkrati poskrbimo, da bomo redno imeli obroke, ne da bo prvi obrok šele popoldne, na pragu večera. Pri sadju so na prvem mestu domača jabolka, sledijo pomaranče, mandarine, grenivke, zlasti rdeče, tudi kakšne fige, suhe slive ... Zelenjava naj bo sezonska: por, zelje - sveže ali kislo, kisla repa, sveža koleraba ... Zelo bogat s C vitaminom in železom je peteršilj. Svežega narežemo in damo na kruh, namazan z maslom. Sicer pa ga jedem dodajamo ob koncu priprave oziroma kuhanja, lahko ga postrežemo v posebni skodelici in si ga vsak po okusu dodaja. Zdravju koristita tudi česen in čebula, sploh sveža, presna. Čebulo naprimer lahko za malico narežemo in ponudimo k suhi salami. Lahko jo umešamo k skuti, pokapljamo z bučnim oljem ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 12. 2024
Pašta fižol

Poslušalka je prosila za nasvet glede priprave pašta fižola. Sestra Nikolina pravi, da to enolončnico lahko naredimo iz stročjega fižola ali pa tistega v zrnju. Slednjega namočimo in (najbolje) naslednji dan skuhamo. Lahko dodamo še korenček, gomolj zelene, praženo čebulo, malo paprike. Nato pa v to juho zakuhamo drobne testenine ali nalomljen špagete. Lahko jih tudi skuhamo posebej in dodamo fižolovi juhi. 

Pašta fižol

Poslušalka je prosila za nasvet glede priprave pašta fižola. Sestra Nikolina pravi, da to enolončnico lahko naredimo iz stročjega fižola ali pa tistega v zrnju. Slednjega namočimo in (najbolje) naslednji dan skuhamo. Lahko dodamo še korenček, gomolj zelene, praženo čebulo, malo paprike. Nato pa v to juho zakuhamo drobne testenine ali nalomljen špagete. Lahko jih tudi skuhamo posebej in dodamo fižolovi juhi. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Pašta fižol

Poslušalka je prosila za nasvet glede priprave pašta fižola. Sestra Nikolina pravi, da to enolončnico lahko naredimo iz stročjega fižola ali pa tistega v zrnju. Slednjega namočimo in (najbolje) naslednji dan skuhamo. Lahko dodamo še korenček, gomolj zelene, praženo čebulo, malo paprike. Nato pa v to juho zakuhamo drobne testenine ali nalomljen špagete. Lahko jih tudi skuhamo posebej in dodamo fižolovi juhi. 

VEČ ...|6. 12. 2024
Pašta fižol

Poslušalka je prosila za nasvet glede priprave pašta fižola. Sestra Nikolina pravi, da to enolončnico lahko naredimo iz stročjega fižola ali pa tistega v zrnju. Slednjega namočimo in (najbolje) naslednji dan skuhamo. Lahko dodamo še korenček, gomolj zelene, praženo čebulo, malo paprike. Nato pa v to juho zakuhamo drobne testenine ali nalomljen špagete. Lahko jih tudi skuhamo posebej in dodamo fižolovi juhi. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|4. 12. 2024
Piškoti se razlezejo

Poslušalka ima težavo pri peki piškotov, namesto da bi ostali hlebčki oziroma kupčki, se razlezejo v ploščice. To se dogaja pri breskvicah, razpokančkih pa tudi pri drugih. Kaj je narobe, kako bi to lahko preprečila? Sestra Nikolina meni, da je testo preveč vlažno ali pa da je v njem premalo moke oziroma škroba. Do tega lahko pride tudi, če damo preveč pecilnega praška ali soda bikarbone glede na količino moke. Še en vzrok je lahko: premalo ogreta pečica. Piškote pečemo pri 180 do 190 stopinjah Celzija.

Piškoti se razlezejo

Poslušalka ima težavo pri peki piškotov, namesto da bi ostali hlebčki oziroma kupčki, se razlezejo v ploščice. To se dogaja pri breskvicah, razpokančkih pa tudi pri drugih. Kaj je narobe, kako bi to lahko preprečila? Sestra Nikolina meni, da je testo preveč vlažno ali pa da je v njem premalo moke oziroma škroba. Do tega lahko pride tudi, če damo preveč pecilnega praška ali soda bikarbone glede na količino moke. Še en vzrok je lahko: premalo ogreta pečica. Piškote pečemo pri 180 do 190 stopinjah Celzija.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Piškoti se razlezejo

Poslušalka ima težavo pri peki piškotov, namesto da bi ostali hlebčki oziroma kupčki, se razlezejo v ploščice. To se dogaja pri breskvicah, razpokančkih pa tudi pri drugih. Kaj je narobe, kako bi to lahko preprečila? Sestra Nikolina meni, da je testo preveč vlažno ali pa da je v njem premalo moke oziroma škroba. Do tega lahko pride tudi, če damo preveč pecilnega praška ali soda bikarbone glede na količino moke. Še en vzrok je lahko: premalo ogreta pečica. Piškote pečemo pri 180 do 190 stopinjah Celzija.

VEČ ...|4. 12. 2024
Piškoti se razlezejo

Poslušalka ima težavo pri peki piškotov, namesto da bi ostali hlebčki oziroma kupčki, se razlezejo v ploščice. To se dogaja pri breskvicah, razpokančkih pa tudi pri drugih. Kaj je narobe, kako bi to lahko preprečila? Sestra Nikolina meni, da je testo preveč vlažno ali pa da je v njem premalo moke oziroma škroba. Do tega lahko pride tudi, če damo preveč pecilnega praška ali soda bikarbone glede na količino moke. Še en vzrok je lahko: premalo ogreta pečica. Piškote pečemo pri 180 do 190 stopinjah Celzija.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|3. 12. 2024
Meso iz goveje juhe

Poslušalka je vprašala, za kaj vse lahko uporabi meso iz goveje juhe. Sestra Nikolina je posredovala več idej. Lahko ga doda k mletemu mesu za pripravo polpetov ali pa pripravi nadev. Meso je treba zmleti, dodamo jajce, praženo čebulo, česen, peteršilj in jajce. Narediti mora lepo mazav nadev. In potem ga naloži na razvaljano testo (kot pri npr. jabolčnem zavitku) in speče. To bo kot glavna jed, zraven ponudimo še solato. Lahko pa se pripravijo tudi štrukeljci, ki se zakuhajo v juhi ... 

Meso iz goveje juhe

Poslušalka je vprašala, za kaj vse lahko uporabi meso iz goveje juhe. Sestra Nikolina je posredovala več idej. Lahko ga doda k mletemu mesu za pripravo polpetov ali pa pripravi nadev. Meso je treba zmleti, dodamo jajce, praženo čebulo, česen, peteršilj in jajce. Narediti mora lepo mazav nadev. In potem ga naloži na razvaljano testo (kot pri npr. jabolčnem zavitku) in speče. To bo kot glavna jed, zraven ponudimo še solato. Lahko pa se pripravijo tudi štrukeljci, ki se zakuhajo v juhi ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Meso iz goveje juhe

Poslušalka je vprašala, za kaj vse lahko uporabi meso iz goveje juhe. Sestra Nikolina je posredovala več idej. Lahko ga doda k mletemu mesu za pripravo polpetov ali pa pripravi nadev. Meso je treba zmleti, dodamo jajce, praženo čebulo, česen, peteršilj in jajce. Narediti mora lepo mazav nadev. In potem ga naloži na razvaljano testo (kot pri npr. jabolčnem zavitku) in speče. To bo kot glavna jed, zraven ponudimo še solato. Lahko pa se pripravijo tudi štrukeljci, ki se zakuhajo v juhi ... 

VEČ ...|3. 12. 2024
Meso iz goveje juhe

Poslušalka je vprašala, za kaj vse lahko uporabi meso iz goveje juhe. Sestra Nikolina je posredovala več idej. Lahko ga doda k mletemu mesu za pripravo polpetov ali pa pripravi nadev. Meso je treba zmleti, dodamo jajce, praženo čebulo, česen, peteršilj in jajce. Narediti mora lepo mazav nadev. In potem ga naloži na razvaljano testo (kot pri npr. jabolčnem zavitku) in speče. To bo kot glavna jed, zraven ponudimo še solato. Lahko pa se pripravijo tudi štrukeljci, ki se zakuhajo v juhi ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Naš pogled

VEČ ...|17. 12. 2024
Obračun z letom, ki odhaja

V svojem razmišljanju se je avtor Jože Bartolj zazrl na minulo leto in ob doživetem razmišljal o vrednotenju vsega, kar doživljamo.

Obračun z letom, ki odhaja

V svojem razmišljanju se je avtor Jože Bartolj zazrl na minulo leto in ob doživetem razmišljal o vrednotenju vsega, kar doživljamo.

Jože Bartolj

komentar

Komentar tedna

VEČ ...|20. 12. 2024
P. Peter Lah: Predbožični klepet

Večerni klepet je nas je preko Indije odnesel v Slovenijo, Nemčijo in končno Švico. Henry je omenil, da je študiral skupaj s Saju (sadžu) Georgem, mojstrom klasičnega indijskega plesa, ki je v Evropi vzbudil precej zanimanja. Slovencev ni ravno navdušil, sem pripomnil. Pogled na napol nagega duhovnika, z ličili na obrazu in odetega v živopisana oblačila, je nekatere gledalce namesto v teološke višine popeljal v brezna nespodobnosti. To je bilo pred desetletji, danes se ga v Sloveniji nihče več ne spomni …

Komentar je pripravil jezuit p. Peter Lah, profesor na Gregoriani v Rimu.

P. Peter Lah: Predbožični klepet

Večerni klepet je nas je preko Indije odnesel v Slovenijo, Nemčijo in končno Švico. Henry je omenil, da je študiral skupaj s Saju (sadžu) Georgem, mojstrom klasičnega indijskega plesa, ki je v Evropi vzbudil precej zanimanja. Slovencev ni ravno navdušil, sem pripomnil. Pogled na napol nagega duhovnika, z ličili na obrazu in odetega v živopisana oblačila, je nekatere gledalce namesto v teološke višine popeljal v brezna nespodobnosti. To je bilo pred desetletji, danes se ga v Sloveniji nihče več ne spomni …

Komentar je pripravil jezuit p. Peter Lah, profesor na Gregoriani v Rimu.

P. Peter Lah

komentardružbaodnosiduhovnost

Doživetja narave

VEČ ...|20. 12. 2024
Žarko Rovšček - Iskrí se beseda

Petdeseta letošnja oddaja je gostila avtorja knjige Iskri se beseda. Žarko Rovšček se je planinstvu zapisal že v mladih letih ter mu ostal zvest do danes, ko gore doživlja globlje in s peresom v roki. Dolgoletni predsednik PD Tolmin v teh dneh po Sloveniji predstavlja svojo knjigo, v kateri je zbral vse besedila Toneta Škarje. Zaupal nam je, kako se je tega izziva lotil in ga uspešno pripeljal do cilja. 

Žarko Rovšček - Iskrí se beseda

Petdeseta letošnja oddaja je gostila avtorja knjige Iskri se beseda. Žarko Rovšček se je planinstvu zapisal že v mladih letih ter mu ostal zvest do danes, ko gore doživlja globlje in s peresom v roki. Dolgoletni predsednik PD Tolmin v teh dneh po Sloveniji predstavlja svojo knjigo, v kateri je zbral vse besedila Toneta Škarje. Zaupal nam je, kako se je tega izziva lotil in ga uspešno pripeljal do cilja. 

Blaž Lesnik

planinstvoalpinizemgoreTone Škarjanaravaplaninska literatura

Sol in luč

VEČ ...|17. 12. 2024
Zasidran v veri

»Bodimo radi takšni, kakršni smo.« je drobec iz nove knjige Petra Milloniga, ki je tudi svojo tretjo zbirko naslovil Zasidran v veri. V kratkih razmišljanjih avtor izlušči jedro, zato so tudi jasna in odprta. V oddaji Sol in luč smo prisluhnili štirim temam. O osamljenosti, o miru, o dobrih ljudeh in o tem, da smo kar smo.

Zasidran v veri

»Bodimo radi takšni, kakršni smo.« je drobec iz nove knjige Petra Milloniga, ki je tudi svojo tretjo zbirko naslovil Zasidran v veri. V kratkih razmišljanjih avtor izlušči jedro, zato so tudi jasna in odprta. V oddaji Sol in luč smo prisluhnili štirim temam. O osamljenosti, o miru, o dobrih ljudeh in o tem, da smo kar smo.

Tadej Sadar

veraosamljenostodnosi

Globine

VEČ ...|10. 12. 2024
Zakaj Sveto leto 2025?

Pred vrati je jubilejno leto 2025. Prvo sveto leto je že leta 1300 uvedel Bonifacij VIII. Gre za celoletni poudarek, ki ga želi dati Cerkev v duhovnem in družbenem življenju. Kako lahko posameznik vstopi skozi svoja duhovna sveta vrata in kakšne priložnosti se odpirajo ob svetoletnem romanju upanja? O tem smo se pogovarjali s frančiškanom in rektorjem bazilike na Brezjah p. dr. Robertom Bahčičem.

Zakaj Sveto leto 2025?

Pred vrati je jubilejno leto 2025. Prvo sveto leto je že leta 1300 uvedel Bonifacij VIII. Gre za celoletni poudarek, ki ga želi dati Cerkev v duhovnem in družbenem življenju. Kako lahko posameznik vstopi skozi svoja duhovna sveta vrata in kakšne priložnosti se odpirajo ob svetoletnem romanju upanja? O tem smo se pogovarjali s frančiškanom in rektorjem bazilike na Brezjah p. dr. Robertom Bahčičem.

Blaž Lesnik

duhovnostsveto letojubilejno letoromarji upanjaodpustki

Ritem srca

VEČ ...|20. 12. 2024
Svetnik: Upaj (2. del predstavitve novega albuma)

Tudi tokrat smo se zadržali pri novem albumu skupine Svetnik - Upaj. V studiu smo pretekli teden gostili pevca in večinskega avtorja skupine Tadeja Vindiša, ki je z nami delil nekaj misli o novi glasbi, dinamiki ustvarjanja, razvoju skupine, prebiranju svetega pisma in še čem. V oddaji smo predvajali drug del tega pogovora.

Slišali smo:

  • Svetnik (feat. Anika) - Sledi
  • Svetnik - Ostani
  • Svetnik (feat. Marko Zrnec) - Moj Pastir (Psalm 23)
  • Sveti - Bog z nami

Svetnik: Upaj (2. del predstavitve novega albuma)

Tudi tokrat smo se zadržali pri novem albumu skupine Svetnik - Upaj. V studiu smo pretekli teden gostili pevca in večinskega avtorja skupine Tadeja Vindiša, ki je z nami delil nekaj misli o novi glasbi, dinamiki ustvarjanja, razvoju skupine, prebiranju svetega pisma in še čem. V oddaji smo predvajali drug del tega pogovora.

Slišali smo:

  • Svetnik (feat. Anika) - Sledi
  • Svetnik - Ostani
  • Svetnik (feat. Marko Zrnec) - Moj Pastir (Psalm 23)
  • Sveti - Bog z nami

Andrej Jerman

glasbasodobna krščanska glasbaduhovnostnovosti

Kolokvij

VEČ ...|20. 12. 2024
Priprave mlade družinice na božične praznike

V zadnjo oddajo letos je prišla žena in študentska mamica Karin Zalar. Z nami je delila izkušnjo priprave na božične praznike s svojo mlado družinico. Povedala nam je tudi, zakaj je sama postala mlada mamica, da je to ni prav nič strašilo in vsem mladim poročenim parom želi poguma pri tej odločitvi.

Priprave mlade družinice na božične praznike

V zadnjo oddajo letos je prišla žena in študentska mamica Karin Zalar. Z nami je delila izkušnjo priprave na božične praznike s svojo mlado družinico. Povedala nam je tudi, zakaj je sama postala mlada mamica, da je to ni prav nič strašilo in vsem mladim poročenim parom želi poguma pri tej odločitvi.

Maja Morela

mladiKarin Zalardružinapraznikipriprava

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|20. 12. 2024
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 20. 12.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 20. 12.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Doživetja narave

VEČ ...|20. 12. 2024
Žarko Rovšček - Iskrí se beseda

Petdeseta letošnja oddaja je gostila avtorja knjige Iskri se beseda. Žarko Rovšček se je planinstvu zapisal že v mladih letih ter mu ostal zvest do danes, ko gore doživlja globlje in s peresom v roki. Dolgoletni predsednik PD Tolmin v teh dneh po Sloveniji predstavlja svojo knjigo, v kateri je zbral vse besedila Toneta Škarje. Zaupal nam je, kako se je tega izziva lotil in ga uspešno pripeljal do cilja. 

Žarko Rovšček - Iskrí se beseda

Petdeseta letošnja oddaja je gostila avtorja knjige Iskri se beseda. Žarko Rovšček se je planinstvu zapisal že v mladih letih ter mu ostal zvest do danes, ko gore doživlja globlje in s peresom v roki. Dolgoletni predsednik PD Tolmin v teh dneh po Sloveniji predstavlja svojo knjigo, v kateri je zbral vse besedila Toneta Škarje. Zaupal nam je, kako se je tega izziva lotil in ga uspešno pripeljal do cilja. 

Blaž Lesnik

planinstvoalpinizemgoreTone Škarjanaravaplaninska literatura