Fižolova juha

Za nekatere ni kosila brez juhe …

Potrebujemo: 30 dag fižola, 12 dag kranjske klobase, 1 korenček, 1 česen, timijan, 1 ½ l vode, majaron, svetlo prežganje: 1 žlica olja, 1 čebula

Fižol čim prej namočimo in ga v isti vodi pristavimo. Ko zavre, ga odcedimo in zalijemo s čim bolj toplo, vročo vodo. V juho damo kuhati tudi korenček in kranjsko klobaso. Ko začne vreti, dodamo začimbe in dišavnice, solimo pa proti koncu, da se prej skuha - hitreje se zmehča, če je namočen v mehko in mlačno vodo. Kuhal se bo okoli pol ure, povežemo ga s prepraženo čebulo, ki smo ji dodali paradižnikovo mezgo.
Klobaso vzamemo iz juhe in jo narežemo ter vrnemo v juho. Pred tem lahko po želji juho še zmiksamo.
Če fižola skuhamo preveč, ga lahko naslednji dan uporabimo v solati.

Matjaž Merljak

kuhajmo

15. 1. 2024
Fižolova juha

Za nekatere ni kosila brez juhe …

Potrebujemo: 30 dag fižola, 12 dag kranjske klobase, 1 korenček, 1 česen, timijan, 1 ½ l vode, majaron, svetlo prežganje: 1 žlica olja, 1 čebula

Fižol čim prej namočimo in ga v isti vodi pristavimo. Ko zavre, ga odcedimo in zalijemo s čim bolj toplo, vročo vodo. V juho damo kuhati tudi korenček in kranjsko klobaso. Ko začne vreti, dodamo začimbe in dišavnice, solimo pa proti koncu, da se prej skuha - hitreje se zmehča, če je namočen v mehko in mlačno vodo. Kuhal se bo okoli pol ure, povežemo ga s prepraženo čebulo, ki smo ji dodali paradižnikovo mezgo.
Klobaso vzamemo iz juhe in jo narežemo ter vrnemo v juho. Pred tem lahko po želji juho še zmiksamo.
Če fižola skuhamo preveč, ga lahko naslednji dan uporabimo v solati.

Matjaž Merljak

VEČ ...|15. 1. 2024
Fižolova juha

Za nekatere ni kosila brez juhe …

Potrebujemo: 30 dag fižola, 12 dag kranjske klobase, 1 korenček, 1 česen, timijan, 1 ½ l vode, majaron, svetlo prežganje: 1 žlica olja, 1 čebula

Fižol čim prej namočimo in ga v isti vodi pristavimo. Ko zavre, ga odcedimo in zalijemo s čim bolj toplo, vročo vodo. V juho damo kuhati tudi korenček in kranjsko klobaso. Ko začne vreti, dodamo začimbe in dišavnice, solimo pa proti koncu, da se prej skuha - hitreje se zmehča, če je namočen v mehko in mlačno vodo. Kuhal se bo okoli pol ure, povežemo ga s prepraženo čebulo, ki smo ji dodali paradižnikovo mezgo.
Klobaso vzamemo iz juhe in jo narežemo ter vrnemo v juho. Pred tem lahko po želji juho še zmiksamo.
Če fižola skuhamo preveč, ga lahko naslednji dan uporabimo v solati.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 6. 2025
Linški keksi

Poslušalka je sestro Nikolino prosila za recept za dobre kekse, iz krhkega testa, ki se ga valja. V ½ kg moke dodamo ½ pecilnega praška in nato še 25 dag masla, ki ga z rokami čim bolje zdrobtinimo. Dodamo še 25 dag sladkorja v prahu, naribano limonino lupino, 2 jajci (ali pa 1 jajce in 2 rumenjaka), po želji še kakšno žlico smetane, mleka ali ruma. Testo ne sme biti trdo niti premehko, ampak fino. Postrgamo posodo, pokrijemo s pokrovko ali alu folijo in damo počivati na hladno (v shrambo ali hladilnik) vsaj za eno uro. Ko se testo odpočije, je tudi bolj prožno in ga lažje valjamo. Debelina naj bo 3 mm, izkrožimo oblike, kot jih želimo, odlagamo na peki papir, malo pomažemo z jajcem (ali samo z beljakom) in potresemo (z narezanimi lešniki, orehi, mandlji ...) in spečemo. Za boljši okus v testo, med moko zamešamo tudi 5 dag zmletih orehov ali lešnikov. Če želimo, piškote lahko tudi sestavimo, vmes namažemo marmelado ali kakšen lešnikov namaz. Odlagamo jih na ravno površino.  

Linški keksi

Poslušalka je sestro Nikolino prosila za recept za dobre kekse, iz krhkega testa, ki se ga valja. V ½ kg moke dodamo ½ pecilnega praška in nato še 25 dag masla, ki ga z rokami čim bolje zdrobtinimo. Dodamo še 25 dag sladkorja v prahu, naribano limonino lupino, 2 jajci (ali pa 1 jajce in 2 rumenjaka), po želji še kakšno žlico smetane, mleka ali ruma. Testo ne sme biti trdo niti premehko, ampak fino. Postrgamo posodo, pokrijemo s pokrovko ali alu folijo in damo počivati na hladno (v shrambo ali hladilnik) vsaj za eno uro. Ko se testo odpočije, je tudi bolj prožno in ga lažje valjamo. Debelina naj bo 3 mm, izkrožimo oblike, kot jih želimo, odlagamo na peki papir, malo pomažemo z jajcem (ali samo z beljakom) in potresemo (z narezanimi lešniki, orehi, mandlji ...) in spečemo. Za boljši okus v testo, med moko zamešamo tudi 5 dag zmletih orehov ali lešnikov. Če želimo, piškote lahko tudi sestavimo, vmes namažemo marmelado ali kakšen lešnikov namaz. Odlagamo jih na ravno površino.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Linški keksi

Poslušalka je sestro Nikolino prosila za recept za dobre kekse, iz krhkega testa, ki se ga valja. V ½ kg moke dodamo ½ pecilnega praška in nato še 25 dag masla, ki ga z rokami čim bolje zdrobtinimo. Dodamo še 25 dag sladkorja v prahu, naribano limonino lupino, 2 jajci (ali pa 1 jajce in 2 rumenjaka), po želji še kakšno žlico smetane, mleka ali ruma. Testo ne sme biti trdo niti premehko, ampak fino. Postrgamo posodo, pokrijemo s pokrovko ali alu folijo in damo počivati na hladno (v shrambo ali hladilnik) vsaj za eno uro. Ko se testo odpočije, je tudi bolj prožno in ga lažje valjamo. Debelina naj bo 3 mm, izkrožimo oblike, kot jih želimo, odlagamo na peki papir, malo pomažemo z jajcem (ali samo z beljakom) in potresemo (z narezanimi lešniki, orehi, mandlji ...) in spečemo. Za boljši okus v testo, med moko zamešamo tudi 5 dag zmletih orehov ali lešnikov. Če želimo, piškote lahko tudi sestavimo, vmes namažemo marmelado ali kakšen lešnikov namaz. Odlagamo jih na ravno površino.  

VEČ ...|20. 6. 2025
Linški keksi

Poslušalka je sestro Nikolino prosila za recept za dobre kekse, iz krhkega testa, ki se ga valja. V ½ kg moke dodamo ½ pecilnega praška in nato še 25 dag masla, ki ga z rokami čim bolje zdrobtinimo. Dodamo še 25 dag sladkorja v prahu, naribano limonino lupino, 2 jajci (ali pa 1 jajce in 2 rumenjaka), po želji še kakšno žlico smetane, mleka ali ruma. Testo ne sme biti trdo niti premehko, ampak fino. Postrgamo posodo, pokrijemo s pokrovko ali alu folijo in damo počivati na hladno (v shrambo ali hladilnik) vsaj za eno uro. Ko se testo odpočije, je tudi bolj prožno in ga lažje valjamo. Debelina naj bo 3 mm, izkrožimo oblike, kot jih želimo, odlagamo na peki papir, malo pomažemo z jajcem (ali samo z beljakom) in potresemo (z narezanimi lešniki, orehi, mandlji ...) in spečemo. Za boljši okus v testo, med moko zamešamo tudi 5 dag zmletih orehov ali lešnikov. Če želimo, piškote lahko tudi sestavimo, vmes namažemo marmelado ali kakšen lešnikov namaz. Odlagamo jih na ravno površino.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|18. 6. 2025
Konzerviranje jagod

Po elektronski pošti se je oglasila tudi poslušalka, ki bi rada shranila nekaj jagod. Namesto marmelade bi jih rada termično obdelala ... Sestra Nikolina iz jagod dela marmelado, nepredelane pa shranjuje tudi v skrinji in jih uporablja za razne sladice. Še boljše pa je, da se jih zmiksa, doda še kakšno kapljo limone in jih uporabi za sladoled, k pudingu ali sladice na žlico. Še ena možnost pa je jagodni sok, ki pa ga moramo sladkati, segreti do 90 °C in dobro zapreti v kozarčke.

Konzerviranje jagod

Po elektronski pošti se je oglasila tudi poslušalka, ki bi rada shranila nekaj jagod. Namesto marmelade bi jih rada termično obdelala ... Sestra Nikolina iz jagod dela marmelado, nepredelane pa shranjuje tudi v skrinji in jih uporablja za razne sladice. Še boljše pa je, da se jih zmiksa, doda še kakšno kapljo limone in jih uporabi za sladoled, k pudingu ali sladice na žlico. Še ena možnost pa je jagodni sok, ki pa ga moramo sladkati, segreti do 90 °C in dobro zapreti v kozarčke.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Konzerviranje jagod

Po elektronski pošti se je oglasila tudi poslušalka, ki bi rada shranila nekaj jagod. Namesto marmelade bi jih rada termično obdelala ... Sestra Nikolina iz jagod dela marmelado, nepredelane pa shranjuje tudi v skrinji in jih uporablja za razne sladice. Še boljše pa je, da se jih zmiksa, doda še kakšno kapljo limone in jih uporabi za sladoled, k pudingu ali sladice na žlico. Še ena možnost pa je jagodni sok, ki pa ga moramo sladkati, segreti do 90 °C in dobro zapreti v kozarčke.

VEČ ...|18. 6. 2025
Konzerviranje jagod

Po elektronski pošti se je oglasila tudi poslušalka, ki bi rada shranila nekaj jagod. Namesto marmelade bi jih rada termično obdelala ... Sestra Nikolina iz jagod dela marmelado, nepredelane pa shranjuje tudi v skrinji in jih uporablja za razne sladice. Še boljše pa je, da se jih zmiksa, doda še kakšno kapljo limone in jih uporabi za sladoled, k pudingu ali sladice na žlico. Še ena možnost pa je jagodni sok, ki pa ga moramo sladkati, segreti do 90 °C in dobro zapreti v kozarčke.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 6. 2025
Porabiti lososa

Poslušalko zanima, kako lahko uporabi pečenega lososa, ki ji je ostal od včerajšnjega kosila. Sestra Nikolina pravi, da ga lahko uporabi v marinadi za solato, lahko pa naredi tudi toplo omako (npr. česnovo). K tej omaki lahko doda smetano, paradižnikovo omako ali kečap, nožev vrh gorčice in pirine moke.  

Porabiti lososa

Poslušalko zanima, kako lahko uporabi pečenega lososa, ki ji je ostal od včerajšnjega kosila. Sestra Nikolina pravi, da ga lahko uporabi v marinadi za solato, lahko pa naredi tudi toplo omako (npr. česnovo). K tej omaki lahko doda smetano, paradižnikovo omako ali kečap, nožev vrh gorčice in pirine moke.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Porabiti lososa

Poslušalko zanima, kako lahko uporabi pečenega lososa, ki ji je ostal od včerajšnjega kosila. Sestra Nikolina pravi, da ga lahko uporabi v marinadi za solato, lahko pa naredi tudi toplo omako (npr. česnovo). K tej omaki lahko doda smetano, paradižnikovo omako ali kečap, nožev vrh gorčice in pirine moke.  

VEČ ...|16. 6. 2025
Porabiti lososa

Poslušalko zanima, kako lahko uporabi pečenega lososa, ki ji je ostal od včerajšnjega kosila. Sestra Nikolina pravi, da ga lahko uporabi v marinadi za solato, lahko pa naredi tudi toplo omako (npr. česnovo). K tej omaki lahko doda smetano, paradižnikovo omako ali kečap, nožev vrh gorčice in pirine moke.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|13. 6. 2025
Redkvice

Na sestro Nikolino se je obrnila poslušalka, ki je dobila večjo količino rdeče redkvice in jo zanima, na kakšen način bi jo lahko uporabila. Sestra ji je svetovala, naj jo tanko nariba na lističe in doda k zeleni solati ali pa ji doda samo malo marinade ali pa jogurtov preliv in bo dobila hladno solato.  

Redkvice

Na sestro Nikolino se je obrnila poslušalka, ki je dobila večjo količino rdeče redkvice in jo zanima, na kakšen način bi jo lahko uporabila. Sestra ji je svetovala, naj jo tanko nariba na lističe in doda k zeleni solati ali pa ji doda samo malo marinade ali pa jogurtov preliv in bo dobila hladno solato.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Redkvice

Na sestro Nikolino se je obrnila poslušalka, ki je dobila večjo količino rdeče redkvice in jo zanima, na kakšen način bi jo lahko uporabila. Sestra ji je svetovala, naj jo tanko nariba na lističe in doda k zeleni solati ali pa ji doda samo malo marinade ali pa jogurtov preliv in bo dobila hladno solato.  

VEČ ...|13. 6. 2025
Redkvice

Na sestro Nikolino se je obrnila poslušalka, ki je dobila večjo količino rdeče redkvice in jo zanima, na kakšen način bi jo lahko uporabila. Sestra ji je svetovala, naj jo tanko nariba na lističe in doda k zeleni solati ali pa ji doda samo malo marinade ali pa jogurtov preliv in bo dobila hladno solato.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|12. 6. 2025
Zamrzovanje masla

Poslušalka je kupila preveč masla. Nameravala je peči pecivo za praznovanje, ampak zdaj to maslo je ostalo. Ga lahko da v skrinjo, jo zanima. Sestra Nikolina pravi, da seveda lahko. Priporoča ji tudi, da ga razdeli na količine, kot so v receptih za pecivo oziroma piškote. Ko bo maslo potrebovala, ga večer prej da v hladilnik ali v shrambo. Tako dejansko lahko maslo kupimo na zalogo in ga imamo vedno na dosegu.  

Zamrzovanje masla

Poslušalka je kupila preveč masla. Nameravala je peči pecivo za praznovanje, ampak zdaj to maslo je ostalo. Ga lahko da v skrinjo, jo zanima. Sestra Nikolina pravi, da seveda lahko. Priporoča ji tudi, da ga razdeli na količine, kot so v receptih za pecivo oziroma piškote. Ko bo maslo potrebovala, ga večer prej da v hladilnik ali v shrambo. Tako dejansko lahko maslo kupimo na zalogo in ga imamo vedno na dosegu.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zamrzovanje masla

Poslušalka je kupila preveč masla. Nameravala je peči pecivo za praznovanje, ampak zdaj to maslo je ostalo. Ga lahko da v skrinjo, jo zanima. Sestra Nikolina pravi, da seveda lahko. Priporoča ji tudi, da ga razdeli na količine, kot so v receptih za pecivo oziroma piškote. Ko bo maslo potrebovala, ga večer prej da v hladilnik ali v shrambo. Tako dejansko lahko maslo kupimo na zalogo in ga imamo vedno na dosegu.  

VEČ ...|12. 6. 2025
Zamrzovanje masla

Poslušalka je kupila preveč masla. Nameravala je peči pecivo za praznovanje, ampak zdaj to maslo je ostalo. Ga lahko da v skrinjo, jo zanima. Sestra Nikolina pravi, da seveda lahko. Priporoča ji tudi, da ga razdeli na količine, kot so v receptih za pecivo oziroma piškote. Ko bo maslo potrebovala, ga večer prej da v hladilnik ali v shrambo. Tako dejansko lahko maslo kupimo na zalogo in ga imamo vedno na dosegu.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|11. 6. 2025
Hrenovke

Poslušalko je zanimalo, kako dolgo naj kuha hrenovke, ali jih lahko zamrzne in kako dolgo jih kuha v tem primeru in do kdaj je potrebno uporabiti tiste hrenovke, ki jih v trgovini prodajajo po zelo znižani ceni, tudi za polovico ceneje. Sestra Nikolina pravi, da priprava hrenovk ni nič težkega, a po drugi strani moramo biti skrbni oz. pazljivi. Hranimo jih na hladnem, kuhajo naj mirno približno 8 minut, saj rade počijo. Čas kuhanja pa je odvisen od vrste in debeline hrenovk. Zamrznjenih hrenovk ni treba odtajevati, ampak jih zmrznjene damo v vodo, počakamo do vrenja in nato jih kuhamo 8 do 10 minut. Sestra Nikolina še svetuje, da jih pripravljamo sproti, pogrevanje odsvetuje. Pritrdila je poslušalcu Jožetu, ki je vprašal, če je dobro hrenovko prepikati, da ne bi počila med kuhanjem. To svetuje tudi, če bomo hrenovke spekli. Za ta primer hrenovke lahko tudi zarežemo z nožem. Popečemo jih pokrito, najprej na eni strani, nato še na drugi. Lahko pa jih narežemo na krajše dele, vsak del na koncu malo zarežemo in spečemo.  

Hrenovke

Poslušalko je zanimalo, kako dolgo naj kuha hrenovke, ali jih lahko zamrzne in kako dolgo jih kuha v tem primeru in do kdaj je potrebno uporabiti tiste hrenovke, ki jih v trgovini prodajajo po zelo znižani ceni, tudi za polovico ceneje. Sestra Nikolina pravi, da priprava hrenovk ni nič težkega, a po drugi strani moramo biti skrbni oz. pazljivi. Hranimo jih na hladnem, kuhajo naj mirno približno 8 minut, saj rade počijo. Čas kuhanja pa je odvisen od vrste in debeline hrenovk. Zamrznjenih hrenovk ni treba odtajevati, ampak jih zmrznjene damo v vodo, počakamo do vrenja in nato jih kuhamo 8 do 10 minut. Sestra Nikolina še svetuje, da jih pripravljamo sproti, pogrevanje odsvetuje. Pritrdila je poslušalcu Jožetu, ki je vprašal, če je dobro hrenovko prepikati, da ne bi počila med kuhanjem. To svetuje tudi, če bomo hrenovke spekli. Za ta primer hrenovke lahko tudi zarežemo z nožem. Popečemo jih pokrito, najprej na eni strani, nato še na drugi. Lahko pa jih narežemo na krajše dele, vsak del na koncu malo zarežemo in spečemo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Hrenovke

Poslušalko je zanimalo, kako dolgo naj kuha hrenovke, ali jih lahko zamrzne in kako dolgo jih kuha v tem primeru in do kdaj je potrebno uporabiti tiste hrenovke, ki jih v trgovini prodajajo po zelo znižani ceni, tudi za polovico ceneje. Sestra Nikolina pravi, da priprava hrenovk ni nič težkega, a po drugi strani moramo biti skrbni oz. pazljivi. Hranimo jih na hladnem, kuhajo naj mirno približno 8 minut, saj rade počijo. Čas kuhanja pa je odvisen od vrste in debeline hrenovk. Zamrznjenih hrenovk ni treba odtajevati, ampak jih zmrznjene damo v vodo, počakamo do vrenja in nato jih kuhamo 8 do 10 minut. Sestra Nikolina še svetuje, da jih pripravljamo sproti, pogrevanje odsvetuje. Pritrdila je poslušalcu Jožetu, ki je vprašal, če je dobro hrenovko prepikati, da ne bi počila med kuhanjem. To svetuje tudi, če bomo hrenovke spekli. Za ta primer hrenovke lahko tudi zarežemo z nožem. Popečemo jih pokrito, najprej na eni strani, nato še na drugi. Lahko pa jih narežemo na krajše dele, vsak del na koncu malo zarežemo in spečemo.  

VEČ ...|11. 6. 2025
Hrenovke

Poslušalko je zanimalo, kako dolgo naj kuha hrenovke, ali jih lahko zamrzne in kako dolgo jih kuha v tem primeru in do kdaj je potrebno uporabiti tiste hrenovke, ki jih v trgovini prodajajo po zelo znižani ceni, tudi za polovico ceneje. Sestra Nikolina pravi, da priprava hrenovk ni nič težkega, a po drugi strani moramo biti skrbni oz. pazljivi. Hranimo jih na hladnem, kuhajo naj mirno približno 8 minut, saj rade počijo. Čas kuhanja pa je odvisen od vrste in debeline hrenovk. Zamrznjenih hrenovk ni treba odtajevati, ampak jih zmrznjene damo v vodo, počakamo do vrenja in nato jih kuhamo 8 do 10 minut. Sestra Nikolina še svetuje, da jih pripravljamo sproti, pogrevanje odsvetuje. Pritrdila je poslušalcu Jožetu, ki je vprašal, če je dobro hrenovko prepikati, da ne bi počila med kuhanjem. To svetuje tudi, če bomo hrenovke spekli. Za ta primer hrenovke lahko tudi zarežemo z nožem. Popečemo jih pokrito, najprej na eni strani, nato še na drugi. Lahko pa jih narežemo na krajše dele, vsak del na koncu malo zarežemo in spečemo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 6. 2025
Uporaba svinjske masti

Kje vse lahko v kuhinji uporabljamo svinjsko mast, je zanimalo našega poslušalca. Sestra Nikolina pravi, da jo lahko uporabimo vsepovsod: na svinjski masi lahki cvremo, pražimo, opečemo meso … Jedi bodo imele drugačen, za mnoge boljši okus. Mast odmerjamo po žlicah, ne v velikih količinah. Svinjsko salo pa uporabljamo tudi za piškote, tudi za valjane kekse, mašinske - strojne piškote. Salo je odlično tudi za mazanje modelov ... 

Uporaba svinjske masti

Kje vse lahko v kuhinji uporabljamo svinjsko mast, je zanimalo našega poslušalca. Sestra Nikolina pravi, da jo lahko uporabimo vsepovsod: na svinjski masi lahki cvremo, pražimo, opečemo meso … Jedi bodo imele drugačen, za mnoge boljši okus. Mast odmerjamo po žlicah, ne v velikih količinah. Svinjsko salo pa uporabljamo tudi za piškote, tudi za valjane kekse, mašinske - strojne piškote. Salo je odlično tudi za mazanje modelov ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Uporaba svinjske masti

Kje vse lahko v kuhinji uporabljamo svinjsko mast, je zanimalo našega poslušalca. Sestra Nikolina pravi, da jo lahko uporabimo vsepovsod: na svinjski masi lahki cvremo, pražimo, opečemo meso … Jedi bodo imele drugačen, za mnoge boljši okus. Mast odmerjamo po žlicah, ne v velikih količinah. Svinjsko salo pa uporabljamo tudi za piškote, tudi za valjane kekse, mašinske - strojne piškote. Salo je odlično tudi za mazanje modelov ... 

VEČ ...|6. 6. 2025
Uporaba svinjske masti

Kje vse lahko v kuhinji uporabljamo svinjsko mast, je zanimalo našega poslušalca. Sestra Nikolina pravi, da jo lahko uporabimo vsepovsod: na svinjski masi lahki cvremo, pražimo, opečemo meso … Jedi bodo imele drugačen, za mnoge boljši okus. Mast odmerjamo po žlicah, ne v velikih količinah. Svinjsko salo pa uporabljamo tudi za piškote, tudi za valjane kekse, mašinske - strojne piškote. Salo je odlično tudi za mazanje modelov ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|4. 6. 2025
Krompirjeva solata

Poslušalka bi rada pripravila sočno krompirjevo solato, da bi tako porabila meso, ki je ostalo od prazničnega kosila. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj skuha krompir v olupkih, ga čim bolj vročega olupi, tanko nareže in takoj zabeli z oljem. Malo naj premeša in pokrije, da se olje vsrka v krompir in ga tako zmehča. Posebej naj pripravi marinado (kis, sol in poper), k tej solati doda tudi narezano čebulo in narezane kisle kumarice. Vse skupaj naj premeša in pusti, da se solata marinira, da se okusi premešajo med seboj. Lahko jo naredi tudi z jogurtnim prelivom: lonček jogurta, 2 žlici smetane, limonin sok, malo kisa, žličko majoneze ali gorčice. Tak preliv lahko uporabi za marsikatero kuhano solato, bodisi iz testenin, riža ali kaše. 

Krompirjeva solata

Poslušalka bi rada pripravila sočno krompirjevo solato, da bi tako porabila meso, ki je ostalo od prazničnega kosila. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj skuha krompir v olupkih, ga čim bolj vročega olupi, tanko nareže in takoj zabeli z oljem. Malo naj premeša in pokrije, da se olje vsrka v krompir in ga tako zmehča. Posebej naj pripravi marinado (kis, sol in poper), k tej solati doda tudi narezano čebulo in narezane kisle kumarice. Vse skupaj naj premeša in pusti, da se solata marinira, da se okusi premešajo med seboj. Lahko jo naredi tudi z jogurtnim prelivom: lonček jogurta, 2 žlici smetane, limonin sok, malo kisa, žličko majoneze ali gorčice. Tak preliv lahko uporabi za marsikatero kuhano solato, bodisi iz testenin, riža ali kaše. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Krompirjeva solata

Poslušalka bi rada pripravila sočno krompirjevo solato, da bi tako porabila meso, ki je ostalo od prazničnega kosila. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj skuha krompir v olupkih, ga čim bolj vročega olupi, tanko nareže in takoj zabeli z oljem. Malo naj premeša in pokrije, da se olje vsrka v krompir in ga tako zmehča. Posebej naj pripravi marinado (kis, sol in poper), k tej solati doda tudi narezano čebulo in narezane kisle kumarice. Vse skupaj naj premeša in pusti, da se solata marinira, da se okusi premešajo med seboj. Lahko jo naredi tudi z jogurtnim prelivom: lonček jogurta, 2 žlici smetane, limonin sok, malo kisa, žličko majoneze ali gorčice. Tak preliv lahko uporabi za marsikatero kuhano solato, bodisi iz testenin, riža ali kaše. 

VEČ ...|4. 6. 2025
Krompirjeva solata

Poslušalka bi rada pripravila sočno krompirjevo solato, da bi tako porabila meso, ki je ostalo od prazničnega kosila. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj skuha krompir v olupkih, ga čim bolj vročega olupi, tanko nareže in takoj zabeli z oljem. Malo naj premeša in pokrije, da se olje vsrka v krompir in ga tako zmehča. Posebej naj pripravi marinado (kis, sol in poper), k tej solati doda tudi narezano čebulo in narezane kisle kumarice. Vse skupaj naj premeša in pusti, da se solata marinira, da se okusi premešajo med seboj. Lahko jo naredi tudi z jogurtnim prelivom: lonček jogurta, 2 žlici smetane, limonin sok, malo kisa, žličko majoneze ali gorčice. Tak preliv lahko uporabi za marsikatero kuhano solato, bodisi iz testenin, riža ali kaše. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Za življenje

VEČ ...|28. 6. 2025
So počitnice tudi čas za duhovno rast?

Z nami je bil diakon in logoterapevt Matic Vidic, govoril je o tem, kako najbolje izkoristiti počitniški čas. 

So počitnice tudi čas za duhovno rast?

Z nami je bil diakon in logoterapevt Matic Vidic, govoril je o tem, kako najbolje izkoristiti počitniški čas. 

Mateja Subotičanec

vzgojaduhovnost

Program zadnjega tedna

VEČ ...|1. 7. 2025
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 01. julij 2025 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 01. julij 2025 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Naš gost

VEČ ...|28. 6. 2025
Dr. Marija Strojnik, znanstvenica

Prof. dr. Marija Strojnik (Scholl) razvija tehnike optičnega inženiringa, vključno z infrardečimi in interferometričnimi metodami v podporo rešitvam različnih izzivov. Eden izmed teh je predlog za iskanje planetov zunaj našega sončnega sistema. Je prva ženska, ki je doktorirala na Fakulteti za optično znanost Univerze v Arizoni. Magistrirala je iz fizike, optike in inženiringa. Je častna članica več organizacij, od letos tudi Inženirske akademije Slovenije. Prejela je nagrado za zasnovo, implementacijo in demonstracijo avtonomne tehnike za inteligentno optično navigacijo, ki je bila prvič uporabljena pri Nasini misiji na Saturn. Letos je prejela Richardsonove medalje za inženirske dosežke ameriškega optičnega društva. Bila je urednica znanstvenih revij. Je članica Mehiške akademije znanosti in umetnosti ter zaslužna mehiška narodna znanstvenica.

Dr. Marija Strojnik, znanstvenica

Prof. dr. Marija Strojnik (Scholl) razvija tehnike optičnega inženiringa, vključno z infrardečimi in interferometričnimi metodami v podporo rešitvam različnih izzivov. Eden izmed teh je predlog za iskanje planetov zunaj našega sončnega sistema. Je prva ženska, ki je doktorirala na Fakulteti za optično znanost Univerze v Arizoni. Magistrirala je iz fizike, optike in inženiringa. Je častna članica več organizacij, od letos tudi Inženirske akademije Slovenije. Prejela je nagrado za zasnovo, implementacijo in demonstracijo avtonomne tehnike za inteligentno optično navigacijo, ki je bila prvič uporabljena pri Nasini misiji na Saturn. Letos je prejela Richardsonove medalje za inženirske dosežke ameriškega optičnega društva. Bila je urednica znanstvenih revij. Je članica Mehiške akademije znanosti in umetnosti ter zaslužna mehiška narodna znanstvenica.

Nataša Ličen

spominživljenjepogovor

Naš pogled

VEČ ...|1. 7. 2025
Dva Da Bogu, ki sem ju slišal od blizu

Mašniško posvečenje je vsako leto praznik za Cerkev v Sloveniji. Zadnja leta sploh, ko statistika ni spodbudna in nas je žal okoli oltarja več fotografov kot novomašnikov. Ta kontrast mi je pri urejanju fotografij ostal v mislih kot močna podoba našega časa: veliko oči nas opazuje, malo pa je tistih, ki se odločijo stopiti na pot. V času, ko se zdi, da je glas Cerkve vse tišji in da je vsak duhovni poklic skoraj izjema, sem se vprašal, zakaj kljub vsemu ta odločitev navsezadnje še vedno kliče ...

Dva Da Bogu, ki sem ju slišal od blizu

Mašniško posvečenje je vsako leto praznik za Cerkev v Sloveniji. Zadnja leta sploh, ko statistika ni spodbudna in nas je žal okoli oltarja več fotografov kot novomašnikov. Ta kontrast mi je pri urejanju fotografij ostal v mislih kot močna podoba našega časa: veliko oči nas opazuje, malo pa je tistih, ki se odločijo stopiti na pot. V času, ko se zdi, da je glas Cerkve vse tišji in da je vsak duhovni poklic skoraj izjema, sem se vprašal, zakaj kljub vsemu ta odločitev navsezadnje še vedno kliče ...

Rok Mihevc

komentar

Moja zgodba

VEČ ...|29. 6. 2025
Pogovori z Vosovci - Lidija Dermastia Kovič 2 del

Slišali ste drugi del pričevanja članice Varnostno obveščevalne službe OF Lidije Dermastia Kovič. Pogovor z njo je bil posnet leta 1978, vodil pa ga je dr. Miloš Kobal prav tako nekdanji vosovec. Slišali smo opise nekaterih ilegalnih akcij proti resničnim ali domnevnim nasprotnikom Osvobodilne fronte med drugo svetovno vojno v Ljubljani. S komentarji v oddaji sodeluje znanstveni sodelavec Študijskega centra za narodno spravo dr. Damjan Hančič, ki je eden od vodilnih raziskovalcev revolucionarnega nasilja v Sloveniji. 

Pogovori z Vosovci - Lidija Dermastia Kovič 2 del

Slišali ste drugi del pričevanja članice Varnostno obveščevalne službe OF Lidije Dermastia Kovič. Pogovor z njo je bil posnet leta 1978, vodil pa ga je dr. Miloš Kobal prav tako nekdanji vosovec. Slišali smo opise nekaterih ilegalnih akcij proti resničnim ali domnevnim nasprotnikom Osvobodilne fronte med drugo svetovno vojno v Ljubljani. S komentarji v oddaji sodeluje znanstveni sodelavec Študijskega centra za narodno spravo dr. Damjan Hančič, ki je eden od vodilnih raziskovalcev revolucionarnega nasilja v Sloveniji. 

Jože Bartolj

spominpolitikaDamjan HančičLidija Dermastia KovičMiloš KobalRevolucionarno nasiljerevolucionarno nasilje v LjubljaniVOS OFVarnostno obveščevalna službavosovski likvidatorji

Od slike do besede

VEČ ...|1. 7. 2025
Nikiforos Vrettakos

V oddaji na prvi julijski večer smo spoznali grškega pesnika Nikiforosa Vrettakosa, predstavila nam ga je prevajalka Dragica Fabjan Andritsakos, ki je prispevala tudi spremno besedo in bo gostja v našem studiu.

Nikiforos Vrettakos

V oddaji na prvi julijski večer smo spoznali grškega pesnika Nikiforosa Vrettakosa, predstavila nam ga je prevajalka Dragica Fabjan Andritsakos, ki je prispevala tudi spremno besedo in bo gostja v našem studiu.

Mateja Subotičanec

Večer za zakonce in družine

VEČ ...|1. 7. 2025
Ali mladi še verjamejo v zakon za vedno?

Zakaj besede odgovornost, odločitev za eno osebo, zaveza... danes skoraj nimajo več mesta v naši družbi? Ali mladi še verjamejo v zakon za vedno? O tem in o drugih tematikah, ki mlade zanimajo, ko se pripravljajo na sklenitev zakonske zveze, smo se pogovarjali z zakoncema Klaro in in Blažem Otrinom. Povprašali smo ju tudi, kako usklajujeta družinske finance in v čem je lepota zakonske spolnosti. 

Ali mladi še verjamejo v zakon za vedno?

Zakaj besede odgovornost, odločitev za eno osebo, zaveza... danes skoraj nimajo več mesta v naši družbi? Ali mladi še verjamejo v zakon za vedno? O tem in o drugih tematikah, ki mlade zanimajo, ko se pripravljajo na sklenitev zakonske zveze, smo se pogovarjali z zakoncema Klaro in in Blažem Otrinom. Povprašali smo ju tudi, kako usklajujeta družinske finance in v čem je lepota zakonske spolnosti. 

Marjana Debevec

odnosidružinaduhovnost

Slovenska oddaja Radia Vatikan

VEČ ...|1. 7. 2025
Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 1. 7.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Slovenska oddaja Radia Vatikan dne 1. 7.

Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Radio Vatikan

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|1. 7. 2025
Slovenski dan v Hamiltonu

V slovenski župniji v Hamiltonu v Kanadi so praznovali 34. Slovenski dan. Kot je za Vestnik napisal Frank Novak, je bilo to navdušeno in veselo druženje slovenskih rojakov dobre volje s širšega področja Niagare. Pri slovesni maši, ki jo je daroval župnik Drago Gačnik, so sodelovali predstavniki slovenskih organizacij: Lipa Park, Bled, Slovenski Park in župnija Sv. Gregorja Velikega, Slovenska šola, društvo Sv. Jožefa in Kanadsko slovensko zgodovinsko društvo, slovenska skupnost London. Sodelovalo je tudi več narodnih noš, mašo je še zlasti obogatil župnijski pevski zbor. Po kosilu je v dvorani potekal kulturni program, kjer so nastopili: Plesna skupina Mladi Glas Planika, Niagara Button Box z legendo Walterjem Ostankom, Lily Tran na klavirju in otroci Slovenske šole. Navzoče sta nagovorila posebna gosta dneva: Vera Margutsch in veleposlanik Andrej Rode. Sledila je simbolična predaja slovenske zastave gostitelju Slovenskega dne 2026, to bo Slovenski Park. Kanadsko Slovensko zgodovinsko društvo je predstavilo zanimivo razstavo. Otroci so uživali v svojih igrah in tekmovanju. Za veselo razpoloženje in razvedrilo je poskrbel odličen, dokaj mlad ansambel iz Slovenije: Šmarnogorski kvintet. Slovenski dan 2025, ki je potekal pod pokroviteljstvom Slovenskega koordinacijskega odbora Niagara, so soustvarjali številni prostovoljci.

Slovenski dan v Hamiltonu

V slovenski župniji v Hamiltonu v Kanadi so praznovali 34. Slovenski dan. Kot je za Vestnik napisal Frank Novak, je bilo to navdušeno in veselo druženje slovenskih rojakov dobre volje s širšega področja Niagare. Pri slovesni maši, ki jo je daroval župnik Drago Gačnik, so sodelovali predstavniki slovenskih organizacij: Lipa Park, Bled, Slovenski Park in župnija Sv. Gregorja Velikega, Slovenska šola, društvo Sv. Jožefa in Kanadsko slovensko zgodovinsko društvo, slovenska skupnost London. Sodelovalo je tudi več narodnih noš, mašo je še zlasti obogatil župnijski pevski zbor. Po kosilu je v dvorani potekal kulturni program, kjer so nastopili: Plesna skupina Mladi Glas Planika, Niagara Button Box z legendo Walterjem Ostankom, Lily Tran na klavirju in otroci Slovenske šole. Navzoče sta nagovorila posebna gosta dneva: Vera Margutsch in veleposlanik Andrej Rode. Sledila je simbolična predaja slovenske zastave gostitelju Slovenskega dne 2026, to bo Slovenski Park. Kanadsko Slovensko zgodovinsko društvo je predstavilo zanimivo razstavo. Otroci so uživali v svojih igrah in tekmovanju. Za veselo razpoloženje in razvedrilo je poskrbel odličen, dokaj mlad ansambel iz Slovenije: Šmarnogorski kvintet. Slovenski dan 2025, ki je potekal pod pokroviteljstvom Slovenskega koordinacijskega odbora Niagara, so soustvarjali številni prostovoljci.

Matjaž Merljak

družbarojakikulturacerkev