Is podcast
Sadje v letošnje letu dozoreva hitreje, suša in vročinski valovi pa botrujejo večjim količinam plodov, ki niso primerni za skladiščenje. Kako pravilno pristopiti k predelavi v sok in druge izdelke, sta v Svetovalnici povedala Tatjana Kmetič Škof in Martin Mavsar, svetovalca specialista na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto.
Sadje v letošnje letu dozoreva hitreje, suša in vročinski valovi pa botrujejo večjim količinam plodov, ki niso primerni za skladiščenje. Kako pravilno pristopiti k predelavi v sok in druge izdelke, sta v Svetovalnici povedala Tatjana Kmetič Škof in Martin Mavsar, svetovalca specialista na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto.
Sadje v letošnje letu dozoreva hitreje, suša in vročinski valovi pa botrujejo večjim količinam plodov, ki niso primerni za skladiščenje. Kako pravilno pristopiti k predelavi v sok in druge izdelke, sta v Svetovalnici povedala Tatjana Kmetič Škof in Martin Mavsar, svetovalca specialista na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto.
Tokrat smo se posvetili težavi, ki je v današnjem času pogosta: govorili smo o osteoartrozi oziroma obrabi kolčnega in kolenskega sklepa. Kakšni so simptomi, kdaj na operacijo, v katerih primerih pomagajo blokade sklepov? Spregovorili smo tudi o tem, kako se spremeni kakovost življenja po menjavi kolka. Naš gost je bil prof. dr. Drago Dolinar iz Ortopedske klinike Ljubljana.
Tokrat smo se posvetili težavi, ki je v današnjem času pogosta: govorili smo o osteoartrozi oziroma obrabi kolčnega in kolenskega sklepa. Kakšni so simptomi, kdaj na operacijo, v katerih primerih pomagajo blokade sklepov? Spregovorili smo tudi o tem, kako se spremeni kakovost življenja po menjavi kolka. Naš gost je bil prof. dr. Drago Dolinar iz Ortopedske klinike Ljubljana.
Na sporedu so bile Pravne zagate. Gostja je bila odvetnica Mateja Maček.
Na sporedu so bile Pravne zagate. Gostja je bila odvetnica Mateja Maček.
Središči ISIO (Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih) in SSU (Središče za samostojno učenje) ter Andragoški center Slovenije (ACS) so že dvajsetič pripravili Dneve svetovanja za znanje, ki so namenjeni informiranju odraslih o možnostih izobraževanja in učenja. Mag. Andreja Dobrovoljc, svetovalka z Andragoškega centra, je opisala številne brezplačne možnosti za dokončanje ali nadaljevanje izobraževanja odraslih, za pridobivanje novih veščin ali ovrednotenje že pridobljenega znanja in za spremembe v karieri.
Središči ISIO (Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih) in SSU (Središče za samostojno učenje) ter Andragoški center Slovenije (ACS) so že dvajsetič pripravili Dneve svetovanja za znanje, ki so namenjeni informiranju odraslih o možnostih izobraževanja in učenja. Mag. Andreja Dobrovoljc, svetovalka z Andragoškega centra, je opisala številne brezplačne možnosti za dokončanje ali nadaljevanje izobraževanja odraslih, za pridobivanje novih veščin ali ovrednotenje že pridobljenega znanja in za spremembe v karieri.
Slivova marmelada, kako prav panirati, tudi brez olja, marmelada iz grozdja, kako shraniti orehe, pogrevanje gobove juhe, potica se trga, domači ajvar ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Slivova marmelada, kako prav panirati, tudi brez olja, marmelada iz grozdja, kako shraniti orehe, pogrevanje gobove juhe, potica se trga, domači ajvar ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Spregovorili smoo poporodni depresiji. V našem studiu se nam je pridružila Tea Terzić s Psihiatrične klinike Ljubljana. Kako prepoznati, da gre za poporodno depresijo, kako ta vpliva na dojenčka, kako jo zdraviti in kakšne so možnosti, da se ponovi? To je le nekaj vprašanj, ki smo jih zastavili.
Spregovorili smoo poporodni depresiji. V našem studiu se nam je pridružila Tea Terzić s Psihiatrične klinike Ljubljana. Kako prepoznati, da gre za poporodno depresijo, kako ta vpliva na dojenčka, kako jo zdraviti in kakšne so možnosti, da se ponovi? To je le nekaj vprašanj, ki smo jih zastavili.
Tokrat smo pogledali, kaj trenutno pobiramo z vrta in poiskali nekaj idej, kako uporabiti viške zelenjave. Predstavili smo enostavne recepte in povedali, kaj lahko shranimo za uporabo v jesensko zimskem času brez predelave. Osredotočili smo se na paradižnik, papriko, buče in bučke, fižol, korenček in ostale korenovke ter tudi na blitvo, zelje in zelišča. Z nami je bila Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
Tokrat smo pogledali, kaj trenutno pobiramo z vrta in poiskali nekaj idej, kako uporabiti viške zelenjave. Predstavili smo enostavne recepte in povedali, kaj lahko shranimo za uporabo v jesensko zimskem času brez predelave. Osredotočili smo se na paradižnik, papriko, buče in bučke, fižol, korenček in ostale korenovke ter tudi na blitvo, zelje in zelišča. Z nami je bila Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
V tokratni Svetovalnici smo spregovorili o medvrstniškem nasilju med mladimi, zlasti tistem, ki se dogaja prek spleta. Katere so najpogostejše oblike, kako prepoznamo, da se z mladimi nekaj dogaja in kaj opažajo pri Tom telefonu, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. V studiu je bila z nami njihova sodelavka Neža Jagodic.
V tokratni Svetovalnici smo spregovorili o medvrstniškem nasilju med mladimi, zlasti tistem, ki se dogaja prek spleta. Katere so najpogostejše oblike, kako prepoznamo, da se z mladimi nekaj dogaja in kaj opažajo pri Tom telefonu, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. V studiu je bila z nami njihova sodelavka Neža Jagodic.
Pred začetkom kurilne sezone smo se posvetili ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kakšne so prednosti, katere vrste toplotnih črpalk poznamo in kako je z vzdrževanjem? Naš gost je bil tehnični svetovalec v podjetju Veto Marko Bizjak, ki je odgovoril tudi na konkretna vprašanja naših poslušalcev.
Pred začetkom kurilne sezone smo se posvetili ogrevanju s toplotnimi črpalkami. Kakšne so prednosti, katere vrste toplotnih črpalk poznamo in kako je z vzdrževanjem? Naš gost je bil tehnični svetovalec v podjetju Veto Marko Bizjak, ki je odgovoril tudi na konkretna vprašanja naših poslušalcev.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Kadarkoli sta naju hči in zet pobarala za recept najine nadpovprečno dolge zakonske zveze, sva oba izpostavila nežnost, medsebojno spoštovanje, prijaznost, iskrenost, pogovor, vero, strpnost in sočutje. Strastna erotična ljubezen se z leti postopoma umika drugim trajnejšim vrednotam, ki dva človeka iz zmesi ali seštevka povzdignejo v božansko spojino, v “ljubezen dvoedino” kot je to tenkočutno izpovedal naš pesnik Ciril Zlobec.
Ali če ponovimo žlahtne besede evangelista Pavla: “Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. Največja od teh pa je ljubezen.”
Komentar je pripravil prof. dr. Marko Pavliha, vodja pravne katedre Univerze v Ljubljani.
Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti. Gre za Alexandrovo tehniko, ki je spremenila življenje tudi avtorju knjige z naslovom Znova v ravnovesju, kjer jo opiše in smo jo predstavili v tokratni oddaji. Avtor knjige je Richard Brennan, izšla pa je pri založbi Primus.
V tokratni oddaji smo vam predstavili monografijo z naslovom Virgil Šček, Dnevniški zapisi: 1909-1933, ki jo je izdal Študijski center za narodno spravo v so-založništvu z Goriško Mohorjevo družbo. Monografija prinaša prvi del Ščekovih dnevniških zapisov, ki segajo od začetka njegovega pisanja dnevnika v letu 1911 do konca leta 1933. O knjigi so spregovorili predsednik Goriške Mohorjeve družbe msgr. mag. Renato Podbersič, ter urednika dnevniških zapisov in sodelavca Študijskega centra za narodno spravo dr. Renato Podbersič in dr. Matic Batič. Pogovor je povezoval dr. Jože Možina.
Gostili smo ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča. Z njim smo spregovorili o tem, ali evropska unija potrebuje spremembe in o demokraciji pri nas.
Prvič sem bila na kolesarjenju, a sem se hitro nalezla romarskega duha. Ne gre le za športno dejavnost, kar dobro povzame izbrano geslo od Marije k Mariji, od prijatelja k prijatelju. V ospredju je vera, živa vera, ki veje, ko smo zbrani skupaj. Odraža se v romarjih in tistih, ki romarje sprejmejo. In kakšne sprejeme smo doživeli!
V okviru kulturnih dogodkov na Sveti Gori, ki so poimenovane Svetogorske sobotnice, bo v soboto 21. septembra ob 17:30 koncert vokalne skupine DíVoX. Na koncert nas bo povabil umetniški vodja in vokalist Jani Klančič.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Spodnja Savinjska dolina je srčika hmeljarstva, pivovarstvo pa ena od pomembnejših dejavnosti. Ob razmišljanju, kako pivo butičnih, manjših pivovarjev predstaviti širši javnosti, so prišli na idejo o fontani. Prvi na svetu so jo uresničili, pogovarjali smo se z mag. Markom Repnikom.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.