Is podcast Žganci iz pirine moke Is podcast
Žganci iz pirine moke

Poslušalka je sestro prosila za recept za žgance iz  pirine moke za dve osebi. Potrebujemo ¼ l (20-25 dag moke), 4 dl vode in ½ žličke soli. Ko voda, ki smo jih dodali sol, zavre, stresemo v lonec moko in pokrijemo. Lahko na sredini z ročajem kuhalnice naredimo luknjo, da bo vrelec prej zajel moko. Tako pustimo dobrih 10 minut. Vmes pripravimo zabelo: pogrejemo ocvirke, olje, zaseko ... Nato vodo odlijemo v drugo posodo. Zabelimo, da zacvrči in z močnejšo kuhalnico zdrobimo dobljeno zmes. Po potem po potrebi prilivamo žgančevko in z vilico do konca zdrobimo v žgance. Na koncu jih lahko še malo zabelimo s suhimi ocvirki. Enak postopek je z belo ali ajdovo moko, le da k ajdovi dodamo še malo (vsaj 2 žlici zvrhani) pšenične moke. Lahko pa v vodo damo kuhati tudi kakšen na listke narezan krompir. Postopek priprave je isti kot prej opisano.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

6. 3. 2025
Žganci iz pirine moke

Poslušalka je sestro prosila za recept za žgance iz  pirine moke za dve osebi. Potrebujemo ¼ l (20-25 dag moke), 4 dl vode in ½ žličke soli. Ko voda, ki smo jih dodali sol, zavre, stresemo v lonec moko in pokrijemo. Lahko na sredini z ročajem kuhalnice naredimo luknjo, da bo vrelec prej zajel moko. Tako pustimo dobrih 10 minut. Vmes pripravimo zabelo: pogrejemo ocvirke, olje, zaseko ... Nato vodo odlijemo v drugo posodo. Zabelimo, da zacvrči in z močnejšo kuhalnico zdrobimo dobljeno zmes. Po potem po potrebi prilivamo žgančevko in z vilico do konca zdrobimo v žgance. Na koncu jih lahko še malo zabelimo s suhimi ocvirki. Enak postopek je z belo ali ajdovo moko, le da k ajdovi dodamo še malo (vsaj 2 žlici zvrhani) pšenične moke. Lahko pa v vodo damo kuhati tudi kakšen na listke narezan krompir. Postopek priprave je isti kot prej opisano.  

Matjaž Merljak

VEČ ...|6. 3. 2025
Žganci iz pirine moke

Poslušalka je sestro prosila za recept za žgance iz  pirine moke za dve osebi. Potrebujemo ¼ l (20-25 dag moke), 4 dl vode in ½ žličke soli. Ko voda, ki smo jih dodali sol, zavre, stresemo v lonec moko in pokrijemo. Lahko na sredini z ročajem kuhalnice naredimo luknjo, da bo vrelec prej zajel moko. Tako pustimo dobrih 10 minut. Vmes pripravimo zabelo: pogrejemo ocvirke, olje, zaseko ... Nato vodo odlijemo v drugo posodo. Zabelimo, da zacvrči in z močnejšo kuhalnico zdrobimo dobljeno zmes. Po potem po potrebi prilivamo žgančevko in z vilico do konca zdrobimo v žgance. Na koncu jih lahko še malo zabelimo s suhimi ocvirki. Enak postopek je z belo ali ajdovo moko, le da k ajdovi dodamo še malo (vsaj 2 žlici zvrhani) pšenične moke. Lahko pa v vodo damo kuhati tudi kakšen na listke narezan krompir. Postopek priprave je isti kot prej opisano.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|5. 3. 2025
Prežganka

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za prežganko, tako kot jo je jedel kot otrok. Tako mu je odgovorila sestra: v kozici z debelim dnom (litoželezna je najboljša) pogrejemo olje. Na to potresemo 2 žlici moke in pogosto pomešamo, da začne počasi rumeneti. Pazimo, da se nam ne zažge, ker so juha sicer imela grenak okus! Zato je to najbolje delati na električni plošči, na štedilniku na trda goriva ali pa na indukcijski. Pri štedilniku na plin pa moramo biti res ves čas zraven, da se zažge. Torej, lepo počasi mešamo in pražimo, da dobi lepo rjavo barvo. Nato dodamo mleto kumino ali pa v zrnju. Zalijemo s 3 dl vode in ob mešanju počakamo, da pride do vrenja. Juha se začne gostiti in lahko še prilivamo tekočino, da bomo dobili želeno gostoto. Nato naj vre do 10 minut, da se ta moka se dobro prekuha. Nato dodamo še razžvrkljano jajce ali dve ali pa samo beljak (če npr. ostaja od cvrenja). Nato lonec odstavimo - jajce naj ne vre več, ker potem postane žilavo. Seveda dodamo še sol ... Za prežganko je treba imeti potrpljenje. 

Prežganka

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za prežganko, tako kot jo je jedel kot otrok. Tako mu je odgovorila sestra: v kozici z debelim dnom (litoželezna je najboljša) pogrejemo olje. Na to potresemo 2 žlici moke in pogosto pomešamo, da začne počasi rumeneti. Pazimo, da se nam ne zažge, ker so juha sicer imela grenak okus! Zato je to najbolje delati na električni plošči, na štedilniku na trda goriva ali pa na indukcijski. Pri štedilniku na plin pa moramo biti res ves čas zraven, da se zažge. Torej, lepo počasi mešamo in pražimo, da dobi lepo rjavo barvo. Nato dodamo mleto kumino ali pa v zrnju. Zalijemo s 3 dl vode in ob mešanju počakamo, da pride do vrenja. Juha se začne gostiti in lahko še prilivamo tekočino, da bomo dobili želeno gostoto. Nato naj vre do 10 minut, da se ta moka se dobro prekuha. Nato dodamo še razžvrkljano jajce ali dve ali pa samo beljak (če npr. ostaja od cvrenja). Nato lonec odstavimo - jajce naj ne vre več, ker potem postane žilavo. Seveda dodamo še sol ... Za prežganko je treba imeti potrpljenje. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prežganka

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za prežganko, tako kot jo je jedel kot otrok. Tako mu je odgovorila sestra: v kozici z debelim dnom (litoželezna je najboljša) pogrejemo olje. Na to potresemo 2 žlici moke in pogosto pomešamo, da začne počasi rumeneti. Pazimo, da se nam ne zažge, ker so juha sicer imela grenak okus! Zato je to najbolje delati na električni plošči, na štedilniku na trda goriva ali pa na indukcijski. Pri štedilniku na plin pa moramo biti res ves čas zraven, da se zažge. Torej, lepo počasi mešamo in pražimo, da dobi lepo rjavo barvo. Nato dodamo mleto kumino ali pa v zrnju. Zalijemo s 3 dl vode in ob mešanju počakamo, da pride do vrenja. Juha se začne gostiti in lahko še prilivamo tekočino, da bomo dobili želeno gostoto. Nato naj vre do 10 minut, da se ta moka se dobro prekuha. Nato dodamo še razžvrkljano jajce ali dve ali pa samo beljak (če npr. ostaja od cvrenja). Nato lonec odstavimo - jajce naj ne vre več, ker potem postane žilavo. Seveda dodamo še sol ... Za prežganko je treba imeti potrpljenje. 

VEČ ...|5. 3. 2025
Prežganka

Poslušalec je sestro Nikolino prosil za recept za prežganko, tako kot jo je jedel kot otrok. Tako mu je odgovorila sestra: v kozici z debelim dnom (litoželezna je najboljša) pogrejemo olje. Na to potresemo 2 žlici moke in pogosto pomešamo, da začne počasi rumeneti. Pazimo, da se nam ne zažge, ker so juha sicer imela grenak okus! Zato je to najbolje delati na električni plošči, na štedilniku na trda goriva ali pa na indukcijski. Pri štedilniku na plin pa moramo biti res ves čas zraven, da se zažge. Torej, lepo počasi mešamo in pražimo, da dobi lepo rjavo barvo. Nato dodamo mleto kumino ali pa v zrnju. Zalijemo s 3 dl vode in ob mešanju počakamo, da pride do vrenja. Juha se začne gostiti in lahko še prilivamo tekočino, da bomo dobili želeno gostoto. Nato naj vre do 10 minut, da se ta moka se dobro prekuha. Nato dodamo še razžvrkljano jajce ali dve ali pa samo beljak (če npr. ostaja od cvrenja). Nato lonec odstavimo - jajce naj ne vre več, ker potem postane žilavo. Seveda dodamo še sol ... Za prežganko je treba imeti potrpljenje. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|3. 3. 2025
Da se olje med cvrtjem ne bi penilo

Poslušalka je vprašala sestro Nikolino, kaj storiti, da se olje med cvrtjem ne bi penilo. Sestra je odgovorila, da vedno cvre v mešanici olja in masti (pol-pol) in se ji nikoli ne peni. Hkrati vedno minimalno pomoka desko, na kateri razvalja testo za flancate ali krofe.

Da se olje med cvrtjem ne bi penilo

Poslušalka je vprašala sestro Nikolino, kaj storiti, da se olje med cvrtjem ne bi penilo. Sestra je odgovorila, da vedno cvre v mešanici olja in masti (pol-pol) in se ji nikoli ne peni. Hkrati vedno minimalno pomoka desko, na kateri razvalja testo za flancate ali krofe.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Da se olje med cvrtjem ne bi penilo

Poslušalka je vprašala sestro Nikolino, kaj storiti, da se olje med cvrtjem ne bi penilo. Sestra je odgovorila, da vedno cvre v mešanici olja in masti (pol-pol) in se ji nikoli ne peni. Hkrati vedno minimalno pomoka desko, na kateri razvalja testo za flancate ali krofe.

VEČ ...|3. 3. 2025
Da se olje med cvrtjem ne bi penilo

Poslušalka je vprašala sestro Nikolino, kaj storiti, da se olje med cvrtjem ne bi penilo. Sestra je odgovorila, da vedno cvre v mešanici olja in masti (pol-pol) in se ji nikoli ne peni. Hkrati vedno minimalno pomoka desko, na kateri razvalja testo za flancate ali krofe.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|1. 3. 2025
Miške iz jogurta

Poslušalka je zase in za prijateljico iz Berlina prosila za recept za miške, kot jih je pripravljala nekdaj. Potrebujemo: 2 jajci, 2 žlici sladkorja, 1 vanilin, 1 lonček jogurta, 2 lončka moke, 1 pecilni prašek, ščep soli, 1 žlica ruma. Na začetku lahko miskamo z mešalnikom, dokončamo pa na roko. Nato z žličko, ki jo pomočimo v vroče olje, zajemamo testo in da s pomočjo druge žličke odlagamo v vroče olje. Ko so spodaj ocvrte, jih obrnemo in ocvremo še drugo stran. 

Miške iz jogurta

Poslušalka je zase in za prijateljico iz Berlina prosila za recept za miške, kot jih je pripravljala nekdaj. Potrebujemo: 2 jajci, 2 žlici sladkorja, 1 vanilin, 1 lonček jogurta, 2 lončka moke, 1 pecilni prašek, ščep soli, 1 žlica ruma. Na začetku lahko miskamo z mešalnikom, dokončamo pa na roko. Nato z žličko, ki jo pomočimo v vroče olje, zajemamo testo in da s pomočjo druge žličke odlagamo v vroče olje. Ko so spodaj ocvrte, jih obrnemo in ocvremo še drugo stran. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Miške iz jogurta

Poslušalka je zase in za prijateljico iz Berlina prosila za recept za miške, kot jih je pripravljala nekdaj. Potrebujemo: 2 jajci, 2 žlici sladkorja, 1 vanilin, 1 lonček jogurta, 2 lončka moke, 1 pecilni prašek, ščep soli, 1 žlica ruma. Na začetku lahko miskamo z mešalnikom, dokončamo pa na roko. Nato z žličko, ki jo pomočimo v vroče olje, zajemamo testo in da s pomočjo druge žličke odlagamo v vroče olje. Ko so spodaj ocvrte, jih obrnemo in ocvremo še drugo stran. 

VEČ ...|1. 3. 2025
Miške iz jogurta

Poslušalka je zase in za prijateljico iz Berlina prosila za recept za miške, kot jih je pripravljala nekdaj. Potrebujemo: 2 jajci, 2 žlici sladkorja, 1 vanilin, 1 lonček jogurta, 2 lončka moke, 1 pecilni prašek, ščep soli, 1 žlica ruma. Na začetku lahko miskamo z mešalnikom, dokončamo pa na roko. Nato z žličko, ki jo pomočimo v vroče olje, zajemamo testo in da s pomočjo druge žličke odlagamo v vroče olje. Ko so spodaj ocvrte, jih obrnemo in ocvremo še drugo stran. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|25. 2. 2025
Flancati

Potrebujemo: 60 dag moke, žličko soli, 2 do 3 rumenjake, žlico in pol sladkorja, limonino lupino, 2 do 3 žlice ruma, vsaj 3 dag ali celo kocko kvasa, toplo mleko, 3 dag masla in 1-2 žlici olja. Kvas s sladkorjem in 2 žlicama toplega mleka raztopimo, dodamo še malo moke. V moko naredimo jamico, vanjo damo rumenjake, ob strani pa sol. To zgnetemo, dodamo vzhajan kvas in počasi prilivamo prijetno toplo, ne vroče mleko. Z roko mesimo. Dodamo še limonino lupino in rum. Na koncu dodamo maščobo. Dobro ga ugnetemo. Testo naj vzhaja do uro in pol. Na pomokanem prtu enakomerno razvaljamo in razrežemo kvadratke za dva dobra prsta ali tri širine, zarežemo tudi vmes. Nato spet vzhajajo 30-40 minut. Na koncu pripravimo maščobo za cvrenje. Preizkus temperature naredimo s koščkom testa, ki ga damo v olje. Če pride do dna in nazaj v štetju en, dva, tri, je temperatura pravšnja. Najprej damo v olje vrhnjo stran, pokrito cvremo 3 minute, nato odkrijemo in obrnemo ter do konca ocvremo. Flancate pobiramo na cedilo ali rešetko. S sladkorjem v prahu jih potresemo šele pred serviranjem. 

Flancati

Potrebujemo: 60 dag moke, žličko soli, 2 do 3 rumenjake, žlico in pol sladkorja, limonino lupino, 2 do 3 žlice ruma, vsaj 3 dag ali celo kocko kvasa, toplo mleko, 3 dag masla in 1-2 žlici olja. Kvas s sladkorjem in 2 žlicama toplega mleka raztopimo, dodamo še malo moke. V moko naredimo jamico, vanjo damo rumenjake, ob strani pa sol. To zgnetemo, dodamo vzhajan kvas in počasi prilivamo prijetno toplo, ne vroče mleko. Z roko mesimo. Dodamo še limonino lupino in rum. Na koncu dodamo maščobo. Dobro ga ugnetemo. Testo naj vzhaja do uro in pol. Na pomokanem prtu enakomerno razvaljamo in razrežemo kvadratke za dva dobra prsta ali tri širine, zarežemo tudi vmes. Nato spet vzhajajo 30-40 minut. Na koncu pripravimo maščobo za cvrenje. Preizkus temperature naredimo s koščkom testa, ki ga damo v olje. Če pride do dna in nazaj v štetju en, dva, tri, je temperatura pravšnja. Najprej damo v olje vrhnjo stran, pokrito cvremo 3 minute, nato odkrijemo in obrnemo ter do konca ocvremo. Flancate pobiramo na cedilo ali rešetko. S sladkorjem v prahu jih potresemo šele pred serviranjem. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Flancati

Potrebujemo: 60 dag moke, žličko soli, 2 do 3 rumenjake, žlico in pol sladkorja, limonino lupino, 2 do 3 žlice ruma, vsaj 3 dag ali celo kocko kvasa, toplo mleko, 3 dag masla in 1-2 žlici olja. Kvas s sladkorjem in 2 žlicama toplega mleka raztopimo, dodamo še malo moke. V moko naredimo jamico, vanjo damo rumenjake, ob strani pa sol. To zgnetemo, dodamo vzhajan kvas in počasi prilivamo prijetno toplo, ne vroče mleko. Z roko mesimo. Dodamo še limonino lupino in rum. Na koncu dodamo maščobo. Dobro ga ugnetemo. Testo naj vzhaja do uro in pol. Na pomokanem prtu enakomerno razvaljamo in razrežemo kvadratke za dva dobra prsta ali tri širine, zarežemo tudi vmes. Nato spet vzhajajo 30-40 minut. Na koncu pripravimo maščobo za cvrenje. Preizkus temperature naredimo s koščkom testa, ki ga damo v olje. Če pride do dna in nazaj v štetju en, dva, tri, je temperatura pravšnja. Najprej damo v olje vrhnjo stran, pokrito cvremo 3 minute, nato odkrijemo in obrnemo ter do konca ocvremo. Flancate pobiramo na cedilo ali rešetko. S sladkorjem v prahu jih potresemo šele pred serviranjem. 

VEČ ...|25. 2. 2025
Flancati

Potrebujemo: 60 dag moke, žličko soli, 2 do 3 rumenjake, žlico in pol sladkorja, limonino lupino, 2 do 3 žlice ruma, vsaj 3 dag ali celo kocko kvasa, toplo mleko, 3 dag masla in 1-2 žlici olja. Kvas s sladkorjem in 2 žlicama toplega mleka raztopimo, dodamo še malo moke. V moko naredimo jamico, vanjo damo rumenjake, ob strani pa sol. To zgnetemo, dodamo vzhajan kvas in počasi prilivamo prijetno toplo, ne vroče mleko. Z roko mesimo. Dodamo še limonino lupino in rum. Na koncu dodamo maščobo. Dobro ga ugnetemo. Testo naj vzhaja do uro in pol. Na pomokanem prtu enakomerno razvaljamo in razrežemo kvadratke za dva dobra prsta ali tri širine, zarežemo tudi vmes. Nato spet vzhajajo 30-40 minut. Na koncu pripravimo maščobo za cvrenje. Preizkus temperature naredimo s koščkom testa, ki ga damo v olje. Če pride do dna in nazaj v štetju en, dva, tri, je temperatura pravšnja. Najprej damo v olje vrhnjo stran, pokrito cvremo 3 minute, nato odkrijemo in obrnemo ter do konca ocvremo. Flancate pobiramo na cedilo ali rešetko. S sladkorjem v prahu jih potresemo šele pred serviranjem. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 2. 2025
Čokoladni preliv

Poslušalka je vprašala, zakaj čokolada, ki jo v vroči vodni kopeli raztopi, nato pa ohladi in doda biskvitnemu testu, na vrhu odstopi. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da mora testo vedno najprej namazati z gladko marmelado, nato šele pride čokoladni obliv. Marmelada je neke vrste lepilo. To krušenje oziroma pokanje preliva se lahko pojavi tudi pri sladkornem letu, če se prej ne namaže.  

Čokoladni preliv

Poslušalka je vprašala, zakaj čokolada, ki jo v vroči vodni kopeli raztopi, nato pa ohladi in doda biskvitnemu testu, na vrhu odstopi. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da mora testo vedno najprej namazati z gladko marmelado, nato šele pride čokoladni obliv. Marmelada je neke vrste lepilo. To krušenje oziroma pokanje preliva se lahko pojavi tudi pri sladkornem letu, če se prej ne namaže.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Čokoladni preliv

Poslušalka je vprašala, zakaj čokolada, ki jo v vroči vodni kopeli raztopi, nato pa ohladi in doda biskvitnemu testu, na vrhu odstopi. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da mora testo vedno najprej namazati z gladko marmelado, nato šele pride čokoladni obliv. Marmelada je neke vrste lepilo. To krušenje oziroma pokanje preliva se lahko pojavi tudi pri sladkornem letu, če se prej ne namaže.  

VEČ ...|20. 2. 2025
Čokoladni preliv

Poslušalka je vprašala, zakaj čokolada, ki jo v vroči vodni kopeli raztopi, nato pa ohladi in doda biskvitnemu testu, na vrhu odstopi. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da mora testo vedno najprej namazati z gladko marmelado, nato šele pride čokoladni obliv. Marmelada je neke vrste lepilo. To krušenje oziroma pokanje preliva se lahko pojavi tudi pri sladkornem letu, če se prej ne namaže.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|18. 2. 2025
Domači rezanci se drobijo

Zakaj se mi domači rezanci drobijo, je poslušalka vprašala sestro Nikolino. Ta ji je odgovorila, da naj v testo da dovolj tekočine (tudi eno žlico kisa), dovolj na počiva, predvsem pa naj ga pripravi iz ostre oziroma suhe moke, to je tip 400 (mehke moke so tipa 500).  

Domači rezanci se drobijo

Zakaj se mi domači rezanci drobijo, je poslušalka vprašala sestro Nikolino. Ta ji je odgovorila, da naj v testo da dovolj tekočine (tudi eno žlico kisa), dovolj na počiva, predvsem pa naj ga pripravi iz ostre oziroma suhe moke, to je tip 400 (mehke moke so tipa 500).  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Domači rezanci se drobijo

Zakaj se mi domači rezanci drobijo, je poslušalka vprašala sestro Nikolino. Ta ji je odgovorila, da naj v testo da dovolj tekočine (tudi eno žlico kisa), dovolj na počiva, predvsem pa naj ga pripravi iz ostre oziroma suhe moke, to je tip 400 (mehke moke so tipa 500).  

VEČ ...|18. 2. 2025
Domači rezanci se drobijo

Zakaj se mi domači rezanci drobijo, je poslušalka vprašala sestro Nikolino. Ta ji je odgovorila, da naj v testo da dovolj tekočine (tudi eno žlico kisa), dovolj na počiva, predvsem pa naj ga pripravi iz ostre oziroma suhe moke, to je tip 400 (mehke moke so tipa 500).  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|14. 2. 2025
Valjanje kvašenega testa

Poslušalka ima težave z valjanjem kvašenega testa, npr. za potico. Med valjanjem noče in noče narazen, neprestano leze skupaj. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da je to lahko zato, ker je testo premalo vzhajalo. Lahko tudi, da je testo malo preveč trdo, krepko. Zato naj poslušalka podaljša čas vzhajanja ali pa testu dodo kakšno žlico tekočine več. Dobro naj ga tudi pregnete, tega ne bo nikoli preveč! Kvašeno testo dvakrat vzhaja. Če nadev ni pravočasno pripravljen, lahko testo še malo pognetemo. 

Valjanje kvašenega testa

Poslušalka ima težave z valjanjem kvašenega testa, npr. za potico. Med valjanjem noče in noče narazen, neprestano leze skupaj. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da je to lahko zato, ker je testo premalo vzhajalo. Lahko tudi, da je testo malo preveč trdo, krepko. Zato naj poslušalka podaljša čas vzhajanja ali pa testu dodo kakšno žlico tekočine več. Dobro naj ga tudi pregnete, tega ne bo nikoli preveč! Kvašeno testo dvakrat vzhaja. Če nadev ni pravočasno pripravljen, lahko testo še malo pognetemo. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Valjanje kvašenega testa

Poslušalka ima težave z valjanjem kvašenega testa, npr. za potico. Med valjanjem noče in noče narazen, neprestano leze skupaj. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da je to lahko zato, ker je testo premalo vzhajalo. Lahko tudi, da je testo malo preveč trdo, krepko. Zato naj poslušalka podaljša čas vzhajanja ali pa testu dodo kakšno žlico tekočine več. Dobro naj ga tudi pregnete, tega ne bo nikoli preveč! Kvašeno testo dvakrat vzhaja. Če nadev ni pravočasno pripravljen, lahko testo še malo pognetemo. 

VEČ ...|14. 2. 2025
Valjanje kvašenega testa

Poslušalka ima težave z valjanjem kvašenega testa, npr. za potico. Med valjanjem noče in noče narazen, neprestano leze skupaj. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da je to lahko zato, ker je testo premalo vzhajalo. Lahko tudi, da je testo malo preveč trdo, krepko. Zato naj poslušalka podaljša čas vzhajanja ali pa testu dodo kakšno žlico tekočine več. Dobro naj ga tudi pregnete, tega ne bo nikoli preveč! Kvašeno testo dvakrat vzhaja. Če nadev ni pravočasno pripravljen, lahko testo še malo pognetemo. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Kmetijska oddaja

VEČ ...|2. 3. 2025
Nerazumno spreminjanje zakonodaje, katalog bikov, krizo potrjuje tudi prodaja traktorjev

Temeljno vprašanje kmetov je, kako lahko zakonodajo medrersorsko usklajuješ, če to isto stvar v dialogu šele spreminjaš in izboljšuješ. Dodatno nič manj pereče vprašanje pa je, ali ne bi bilo bolj modro do maja počakati na zakonodajne spremembe, ki bodo sprejete v Bruslju in šele potem zakoličiti novo slovensko kmetijsko zakonodajo.

Nerazumno spreminjanje zakonodaje, katalog bikov, krizo potrjuje tudi prodaja traktorjev

Temeljno vprašanje kmetov je, kako lahko zakonodajo medrersorsko usklajuješ, če to isto stvar v dialogu šele spreminjaš in izboljšuješ. Dodatno nič manj pereče vprašanje pa je, ali ne bi bilo bolj modro do maja počakati na zakonodajne spremembe, ki bodo sprejete v Bruslju in šele potem zakoličiti novo slovensko kmetijsko zakonodajo.

Robert Božič

kmetijstvozakonodajatraktorjikatalog bikov

Duhovna misel

VEČ ...|6. 3. 2025
Dovolj zemlje

Stara ruska pripoved govori o kmečkem paru, ki je po vsakem obroku dejal: Ko ...

z knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Dovolj zemlje

Stara ruska pripoved govori o kmečkem paru, ki je po vsakem obroku dejal: Ko ...

z knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Naš pogled

VEČ ...|4. 3. 2025
Zahvala po Pustni Sobotni iskrici

Rubrika je tokrat prinesla iskreno zahvalo darovalcem, ki so sodelovali v Pustni Sobotni iskrici, ki je zbrala 159.016 evrov za otroke v Angoli. 

Zahvala po Pustni Sobotni iskrici

Rubrika je tokrat prinesla iskreno zahvalo darovalcem, ki so sodelovali v Pustni Sobotni iskrici, ki je zbrala 159.016 evrov za otroke v Angoli. 

Radio Ognjišče

komentarPustna Sobotna iskricaAngolazvonka mikecmisijoni

Sol in luč

VEČ ...|4. 3. 2025
Dr. Russ Harris - Past sreče

Se spomnite, ko je v otroštvu učiteljica odšla iz učilnice? Izbruhnil je pravi kaos, kajne? Enako velja za naš notranji svet. Naše zavedanje je kot učiteljica, misli in čustva pa kot otroci – če se jih ne zavedamo, nagajajo in divjajo. Tako slikovito opisuje dogajanja v človekovi notranjosti dr. Russ Harris v knjigi Past sreče (izšla je pri založbi Učila), ki smo jo v oddaji Sol in luč že predstavljali. Za tokratno oddajo smo izbrali del knjige v katerem govori o tem, kako se radi ujamemo v past svojih misli, ki nam začnejo krojiti naše življenje.

Dr. Russ Harris - Past sreče

Se spomnite, ko je v otroštvu učiteljica odšla iz učilnice? Izbruhnil je pravi kaos, kajne? Enako velja za naš notranji svet. Naše zavedanje je kot učiteljica, misli in čustva pa kot otroci – če se jih ne zavedamo, nagajajo in divjajo. Tako slikovito opisuje dogajanja v človekovi notranjosti dr. Russ Harris v knjigi Past sreče (izšla je pri založbi Učila), ki smo jo v oddaji Sol in luč že predstavljali. Za tokratno oddajo smo izbrali del knjige v katerem govori o tem, kako se radi ujamemo v past svojih misli, ki nam začnejo krojiti naše življenje.

Tadej Sadar

duhovnostkultura

Naš gost

VEČ ...|1. 3. 2025
Katarina Venturini

Oddaja je prinesla vpogled v svet tekmovalnega plesa s 23-kratno državno in štirikratno svetovno prvakinjo v standardnih in latinskoameriških plesih Katarino Venturini. Gostja je z nami delila grenke plati sijoče kariere pa tudi čudovite občutke biti najboljši na svetu. Slišali smo, kako se po nenehnem potovanju na vse konce sveta prikrade želja po ustaljenem, družinskem življenju.

Katarina Venturini

Oddaja je prinesla vpogled v svet tekmovalnega plesa s 23-kratno državno in štirikratno svetovno prvakinjo v standardnih in latinskoameriških plesih Katarino Venturini. Gostja je z nami delila grenke plati sijoče kariere pa tudi čudovite občutke biti najboljši na svetu. Slišali smo, kako se po nenehnem potovanju na vse konce sveta prikrade želja po ustaljenem, družinskem življenju.

Maja Morela

spominživljenje

Kulturni utrinki

VEČ ...|6. 3. 2025
Glazerjeve nagrade 2025 - Razstava Marjana Mančka

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture, letos prejme slikarka Anka Krašna. Dobitniki Glazerjevih listin za posamezne dosežke pa so pisatelj Avgust Demšar, violinistka Oksana Pečeny in igralec Jurij Drevenšek. V Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana je na ogled razstava ilustratorja, filmskega animatorja in striparja Marjana Mančka z naslovom Čas teče.

Glazerjeve nagrade 2025 - Razstava Marjana Mančka

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture, letos prejme slikarka Anka Krašna. Dobitniki Glazerjevih listin za posamezne dosežke pa so pisatelj Avgust Demšar, violinistka Oksana Pečeny in igralec Jurij Drevenšek. V Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana je na ogled razstava ilustratorja, filmskega animatorja in striparja Marjana Mančka z naslovom Čas teče.

Jože Bartolj

kulturaMarjan MančekAnka KrašnaGlazerjeve nagradeRene Maurin

Ni meje za dobre ideje

VEČ ...|6. 3. 2025
Koliko mladi obvladajo veščine popravljanja in predelave?

V Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor so se s partnerji odločili spodbuditi mlade, da bi se naučili veščin naredi sam. Kot pravijo, prepoznavajo vrzel med starejšimi in mladimi v kompetencah. Namen je, da bi se mladi naučili nekaj zašiti nazaj, izdelati kaj iz lesa ali si narediti kakšen izdelek iz odpadnega materiala. Temu pa so dodali še osnove podjetništva. Za rubriko je spregovoril vodja projekta Aleš Brodnjak.

Koliko mladi obvladajo veščine popravljanja in predelave?

V Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor so se s partnerji odločili spodbuditi mlade, da bi se naučili veščin naredi sam. Kot pravijo, prepoznavajo vrzel med starejšimi in mladimi v kompetencah. Namen je, da bi se mladi naučili nekaj zašiti nazaj, izdelati kaj iz lesa ali si narediti kakšen izdelek iz odpadnega materiala. Temu pa so dodali še osnove podjetništva. Za rubriko je spregovoril vodja projekta Aleš Brodnjak.

Blaž Lesnik

izobraževanjeDIYznanjeveščinepredelavapodjetništvo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 3. 2025
Žganci iz pirine moke

Poslušalka je sestro prosila za recept za žgance iz  pirine moke za dve osebi. Potrebujemo ¼ l (20-25 dag moke), 4 dl vode in ½ žličke soli. Ko voda, ki smo jih dodali sol, zavre, stresemo v lonec moko in pokrijemo. Lahko na sredini z ročajem kuhalnice naredimo luknjo, da bo vrelec prej zajel moko. Tako pustimo dobrih 10 minut. Vmes pripravimo zabelo: pogrejemo ocvirke, olje, zaseko ... Nato vodo odlijemo v drugo posodo. Zabelimo, da zacvrči in z močnejšo kuhalnico zdrobimo dobljeno zmes. Po potem po potrebi prilivamo žgančevko in z vilico do konca zdrobimo v žgance. Na koncu jih lahko še malo zabelimo s suhimi ocvirki. Enak postopek je z belo ali ajdovo moko, le da k ajdovi dodamo še malo (vsaj 2 žlici zvrhani) pšenične moke. Lahko pa v vodo damo kuhati tudi kakšen na listke narezan krompir. Postopek priprave je isti kot prej opisano.  

Žganci iz pirine moke

Poslušalka je sestro prosila za recept za žgance iz  pirine moke za dve osebi. Potrebujemo ¼ l (20-25 dag moke), 4 dl vode in ½ žličke soli. Ko voda, ki smo jih dodali sol, zavre, stresemo v lonec moko in pokrijemo. Lahko na sredini z ročajem kuhalnice naredimo luknjo, da bo vrelec prej zajel moko. Tako pustimo dobrih 10 minut. Vmes pripravimo zabelo: pogrejemo ocvirke, olje, zaseko ... Nato vodo odlijemo v drugo posodo. Zabelimo, da zacvrči in z močnejšo kuhalnico zdrobimo dobljeno zmes. Po potem po potrebi prilivamo žgančevko in z vilico do konca zdrobimo v žgance. Na koncu jih lahko še malo zabelimo s suhimi ocvirki. Enak postopek je z belo ali ajdovo moko, le da k ajdovi dodamo še malo (vsaj 2 žlici zvrhani) pšenične moke. Lahko pa v vodo damo kuhati tudi kakšen na listke narezan krompir. Postopek priprave je isti kot prej opisano.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Svetovalnica

VEČ ...|6. 3. 2025
Optimalno ogrevanje doma?

Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno.  Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group. 

Optimalno ogrevanje doma?

Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno.  Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group. 

Tanja Dominko

svetovanje