Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. september 2025 ob 14-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. september 2025 ob 12-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. september 2025 ob 11-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. september 2025 ob 10-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. september 2025 ob 09-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. september 2025 ob 08-ih
Program zadnjega tedna
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 24. september 2025 ob 07-ih
Program zadnjega tedna
Kmetijska oddaja
Povzeli smo dogajanje na seji Odbora za kmetijstvo, povezano z epidemijo bolezni modrikastega jezika. V drugem delu pa je mag. Jože Mohar, svetoval o setvi ozimin.
Svetovalnica
Smo na začetku jeseni, na vrtovih pa še pobiramo različne pridelke. Kako jih shraniti? Kako uporabiti in porabiti zelenjavo, ki morda ni najboljše kakovosti? Kdaj pospraviti v klet, kdaj zamrzniti in kdaj vložiti v kozarce? Katere so okusne kombinacije za omake ali za zimske solate? O teh in podobnih vprašanjih smo se pogovarjali s Fanči Perdih, vodjo prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
Spoznanje več, predsodek manj
V oddaji Spoznanje več predsodek manj je bil z nami mag. Branko Cestnik. Za tokratno oddajo je izbral razmislek o Stični mladih, kako nas mladina vedno znova preseneča po svojem navdušenju in pogumu. Prav tako smo govorili o novem pastoralnem letu, ki je v znamenju svetoletnega gesla ROMARJI UPANJA. Vprašali se bomo tudi zakaj velikim besedam o premagovanju sovražnosti v družbi sledi nov val sovražnosti? Kaj delamo narobe?
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba ob 20h smo nadaljevali z objavo referatov, ki so bili predstavljeni na znanstveni konferenci z naslovom Med tradicijo in moderno: slovenski katoliški intelektualci in narodnostno vprašanje. Tokrat lahko poslušate predavanji dr. Aleša Mavra: Božidar Raič kot eden pionirjev vzhodnoštajerskega toka v slovenskem katolištvu in dr. Andrej Hozjan: Dva katoliška duhovnika – intelektualca iz Prekmurja in njun odnos do slovenstva.
Za življenje
Blaž Franko je na Stični mladih vodil delavnico o današnjem svetu aplikacij za zmenke in kulturi hitrega menjavanja partnerjev. Z udeleženci so razmišljali o njihovem vplivu na izgradnjo odnosov? Po eni strani si želimo globine, po drugi pa je ne znamo ustvariti. Danes je lažje ponuditi drugemu svoje telo kakor odpreti košček svojega srca. Je po množici partnerjev sploh možno preiti na monogamen odnos? Kakšen vpliv ima hiter vstop v svet telesnih odnosov na iskrenost, medsebojno darovanje in zaupanje v zakonu? V radijskem pogovoru smo ob vsem omenjenem soočili tudi krščanski in današnji kulturni pogled na gradnjo partnerskih odnosov ter pripravo na poroko.
Kulturni utrinki
Pisateljica Danica Ozvaldič je pri Založbi Pivec izdala roman z naslovom Brez obraza. Širši javnosti ga bodo predstavili danes (sreda 24. 9. ) ob 18. uri na literarno glasbenem večeru v Sodnem stolpu v Mariboru. V pogovoru nam je avtorica predstavila svoje delo in nas povabila na predstavitev.
Komentar Domovina.je
Avtor razkriva ozadje predvolilne taktike premierja Roberta Goloba, ki kljub pomanjkanju vidnih vladnih uspehov stavi na populistične ukrepe, kot je obvezna božičnica za vse zaposlene in upokojence. Komentator kritično osvetli gospodarsko stagnacijo, sporno zdravstveno reformo ter simbolno rabo partizanske pesmi Bella ciao kot orodje politične mobilizacije. Vse to v luči bližajočih se volitev, kjer se obeta val čustvenega populizma in ideoloških spopadov.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka ima na vrtu lepe in debele fige in bi rada pripravila marmelado. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj jih, če želi finejšo marmelado, olupi, odreže pecelj in nareže na kocke. To naj postavi v kozico, zraven naj doda malo tekočine in še kakšno dušeno jabolko. Po okusu naj sladka in doda limonin sok. Nato naj vse skupaj skuha, na koncu zmiska s paličnim mešalnikom in nato še pokuha 10 do 15 minut, vmes pa naj ves čas meša. Naloži naj jo v vroče kozarce.