Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. september 2024 ob 21-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. september 2024 ob 19-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. september 2024 ob 18-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. september 2024 ob 17-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. september 2024 ob 16-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 26. september 2024 ob 15-ih
Pred nami so volitve v organe Kmetijsko gozdarske zbronice Slovenije, največje kmečke stanovske organizacije. V oddaji so sodelujoče liste, ki se potegujejo za svetniška mesta, pojasnile svoja stališča do najbolj perečih kmetijskih tem in rešitve, ki jih obljubljajo v primeru izvolitve.
Deklica se je sprehajala po vrtu in opazila ...
Iz knjige Zgodbe za veselje do življenja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Tokrat smo razmišljali o odgovorih na vprašanja današnjega časa, ki jih lahko daje Cerkev po občestvu. Kaj sploh je živo občestvo in kako skrbeti za njegovo rast? Kakšna je vloga duhovnika v njem in kako vanj pritegniti oddaljene od Cerkve? Z nami je bil župnik iz župnije Ljubljana – Kašelj / Zalog Andrej Maksimilijan Gósek.
»Vsak človek je samemu sebi majhen svet. Modro samega sebe vladati je za človeka prava in najvažnejša umetnost.« Za oddajo Sol in luč smo nabrali za poln pehar Slomškovih drobtinic.
Na svetovni dan jezikov smo spregovorili o tem, kako se začeti učiti novega jezika, zakaj nas je strah govoriti v tujem jeziku in kako se tega strahu znebiti. Naš gost je bil poliglot Matej Sedmak, ki je zadnja leta preučeval načine usvajanja jezikov pri posameznikih, ki govorijo od 5 do 20 jezikov. Razvil je tudi svojo metodo, ki običajen pristop učenja jezika postavlja na glavo!
Zrezke solimo, povaljamo v moki in nato v jajcu, nazadnje pa še v drobtinah in položimo v vročo maščobo. Če pripravljamo po pariško, jih samo povaljamo v moki in jajcu ter položimo v maščobo. Slednje naj bo ravno prav, da zrezki lepo plavajo v njej. Če imamo samo olje in se peni, je to verjetno zaradi slabe kvalitete olja. Najboljša je kombinacija: pol olja, pol svinjske masti. Paniran zrezek (ali pa zelenjava) pa se lahko pripravi tudi brz cvrtja v olju, in sicer se popeče v pečici. Položimo ga na pomaščen peki papir. Ja pa tak zrezek bolj suh v primerjavi s tistim, ki je ocvrt.
Rahaba, ki je s pomočjo prispodobe o izgubljenem dragulju, spoznala svojo vrednost v Božjih očeh, se v 49. delu radijskega romana Dragulj v pesku, udeleži gostije v čast njene sestre in svaka, ki pričakujeta otroka.
Irena Kohont – Povabi me na luno in Španski harlem, Mireille Mathieu – Ma melodie d’amour, Supertramp - Give A Little Bit, Gianni Morandi - Non son degno di te, Santa Esmeralda - Dont Let Me Be Misunderstood, Janez Bončina Benč - Človek, Novi fosili – Za dobra stara vremena, Chris Norman in Suzi Quatro - Stumblin In, Marijan Smode - Še pomahal ni z roko, Freddy Quinn - 5000 Meilen Von Zu Haus, Diana Ross - You Cant Hurry Love (With Supremes), Oto Pestner in Irena Tratnik – Reci kdaj kako te ljubim, Queen – A kind of magic ...
Arhitektura je danes mnogo več kot je bila nekoč. Že zato, ker je pri načrtovanju pridobila množico novih izračunov, ki morajo zagotavljati - ob uporabnosti, varnosti, likovnosti in ostalem, tudi trajnost ter energetsko varčnost. Prostor je skupen in vpliva na vse. Zaradi omejenosti prostora je prostor vrednota, ki zahteva odgovoren premislek ob morebitni gradnji. S tem opisom smo nakazali le del širšega in kompleksnega pomena razumevanja prostora ter arhitekture. Za več premislekov smo zato k pogovoru povabili Lenko Kavčič, arhitektko, zagovornico kakovostnega prostora in direktorico festivala Odprte hiše.