Posnetek programa Radia Ognjišče dne 28. november 2024 ob 15-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 28. november 2024 ob 14-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 28. november 2024 ob 13-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 28. november 2024 ob 12-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 28. november 2024 ob 10-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 28. november 2024 ob 09-ih
V oddaji Moja zgodba smo govorili o požigu cerkve sv. Antona Puščavnika v Železnikih 22. novembra 1944. Gosta sta bila 95-letni Konrad Triler, ki je to kot 15 letnik videl in tudi reševal dragocenosti iz cerkve in pa upokojeni profesor zgodovine in geografije, nekdanji politik Vincencij Demšar. O tem v Železnikih pripravljajo tudi razstavo na katero vas prav lepo vabimo.
Kako prepoznati neprijetne izkušnje in travme iz otroštva ter se osvoboditi podedovanih prepričanj? Če teh škodljivih vedenj ne izkoreninimo, se lahko ujamemo vanje in živimo nesrečno, neizpolnjeno ter nezdravo.
Klinična psihologinja Nicole LePera je za svoje kliente začela razvijati celostno filozofijo duševnega, telesnega in duhovnega zdravja, ki ponuja interdisciplinarne tehnike s katerimi si lahko pomagamo sami. Spoznanja je opisala v knjigi z naslovom Kako se lotiti dela na sebi, ki je postala tudi mednarodna uspešnica, pri nas je izšla pri založbi Primus. Nekaj odlomkov iz knjige dr. Nicole LePera smo izbrali za tokratno oddajo.
Naša gostja v nedeljski kmetijsski oddaji je Polona Globočnik, ki na Dunaju deluje na avstrijski Kmetijski zbornici. Z njo smo se pogovarjali o EU enoletni preložitvi začetka izvajanja lani sprejete uredbe EU o krčenju gozdov. V drugem delu pa je mag. Miran Mihelič, dir. Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pojasnil terminske roke za izdajo odločb za OMD plačila.
Velika pričakovanja in velike želje, da bi bili skupaj in bi spoštovali drug drugega v veri. V tem vzdušju so v tem mesecu na Trbižu v Kanalski dolini sprejeli novega župnika Emanuela Paravana. Kot poroča petnajstdnevnik Dom, bo odgovoren tudi za Žabnice, Rabelj in Belo peč, torej bo koordinator Pastoralnega sodelovanja, zato so se sprejema udeležili predstavniki različnih združenj in organizacij z vseh koncev Kanalske doline. Umestiveno sveto mašo je daroval videmski nadškof Riccardo Lamba, somaševali so bližnji duhovniki, prišli so tudi s sosednje avstrijske Koroške. Mons. Lamba je v pridigi naglasil, da mora duhovnik pri svojem delu iskati tisto, kar je bistveno. Prav tako je pomembno, da se v polnosti posveti vernikom in krepitvi vseh skupnosti, ki so prisotne v župnijah. Pri slovesni sveti maši so se slišali vsi štirje jeziki, ki so značilni za vernike tamkajšnjih župnij. Poleg italijanščine tudi slovenščina, nemščina in (v manjši meri) furlanščina. Župnik Emanuele, ki je bil že večkrat v gorah nad Kanalsko dolino, je v pozdravu obljubil, da bo se posvetil tudi učenju jezikov.
V Prazničnem jutru, ki je tokrat zamenjalo našo Svetovalnico, smo vstopili v tehnično ozadje prenosa radijskih vsebin. Spregovorili smo tudi o tem, kako se pri nas podeljujejo frekvence, zakaj nobeni vladi ne uspe posodobiti zakona o medijih in kakšna bo prihodnost radia. Naš gost je bil predsednik Sveta za radiodifuzijo prof. dr. Jurij Tasič.
Kulturni utrinki na za Radio Ognjišče praznični dana so nastali na Brezjah. Pri maši bo sodeloval Vokalni ansambel Élinor, ki bo imel po maši tudi krajši koncert. O zasedbi in koncertu pa nam je spregovoril vodja Robert Feguš.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Na rojstni dan Radia Ognjišče smo pogledali - ja, le kam, če ne v ognjišče oziroma tja, kjer se mesijo dobrote, kjer se peče dober domač kruh in ostali krušni ter pekovski izdelki. Kmečka pekarna Metličar je prejemnica več priznanj za kakovost in inovativnost. Pogovarjali smo se z Marijo Metličar.
Za medenjake in druge piškote lahko pripravimo preprosto glazuro, za katero potrebujemo: 20 dag sladkorja v prahu in eno kavno žličko beljaka. K temu počasi prilivamo vrel limonin sok (ali nekakšno sladko tekočino), stalno mešamo in pripravimo gladko tekočino. V to pomakamo piškote ali pa tekočino prelivamo po njih. Če se tekočina začenja gostiti, hitro dodamo kakšno kapljo vroče vode in dobro pomešamo.