Is podcast Smeh je najboljše zdravilo proti zastrupljanju duha in srca. Is podcast
Smeh je najboljše zdravilo proti zastrupljanju duha in srca.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Radio Ognjišče

humor

31. 1. 2025
Smeh je najboljše zdravilo proti zastrupljanju duha in srca.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Radio Ognjišče

VEČ ...|31. 1. 2025
Smeh je najboljše zdravilo proti zastrupljanju duha in srca.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Radio Ognjišče

humor

Za nasmeh

VEČ ...|3. 2. 2025
Kdor se smeji, vleče žeblje iz krste.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Kdor se smeji, vleče žeblje iz krste.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

humor

Za nasmeh

Kdor se smeji, vleče žeblje iz krste.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
VEČ ...|3. 2. 2025
Kdor se smeji, vleče žeblje iz krste.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Radio Ognjišče

humor

Za nasmeh

VEČ ...|2. 2. 2025
Humor je sladkor življenja. Je pa res, da kroži veliko saharina...

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Humor je sladkor življenja. Je pa res, da kroži veliko saharina...

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

humor

Za nasmeh

Humor je sladkor življenja. Je pa res, da kroži veliko saharina...
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
VEČ ...|2. 2. 2025
Humor je sladkor življenja. Je pa res, da kroži veliko saharina...
Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Radio Ognjišče

humor

Za nasmeh

VEČ ...|1. 2. 2025
Smehljaj, ki ga nameniš drugemu, se vedno vrne k tebi.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Smehljaj, ki ga nameniš drugemu, se vedno vrne k tebi.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

humor

Za nasmeh

Smehljaj, ki ga nameniš drugemu, se vedno vrne k tebi.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
VEČ ...|1. 2. 2025
Smehljaj, ki ga nameniš drugemu, se vedno vrne k tebi.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Radio Ognjišče

humor

Za nasmeh

VEČ ...|30. 1. 2025
Nasmeh ne traja več kot trenutek, v spominu pa lahko ostane večno.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Nasmeh ne traja več kot trenutek, v spominu pa lahko ostane večno.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

humor

Za nasmeh

Nasmeh ne traja več kot trenutek, v spominu pa lahko ostane večno.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
VEČ ...|30. 1. 2025
Nasmeh ne traja več kot trenutek, v spominu pa lahko ostane večno.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Radio Ognjišče

humor

Za nasmeh

VEČ ...|29. 1. 2025
Nasmeh je znamenje prijateljstva, dobrote in miru.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Nasmeh je znamenje prijateljstva, dobrote in miru.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

humor

Za nasmeh

Nasmeh je znamenje prijateljstva, dobrote in miru.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
VEČ ...|29. 1. 2025
Nasmeh je znamenje prijateljstva, dobrote in miru.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Radio Ognjišče

humor

Za nasmeh

VEČ ...|28. 1. 2025
Smeh je najboljše zdravilo proti zastrupljanju duha in srca.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Smeh je najboljše zdravilo proti zastrupljanju duha in srca.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

humor

Za nasmeh

Smeh je najboljše zdravilo proti zastrupljanju duha in srca.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
VEČ ...|28. 1. 2025
Smeh je najboljše zdravilo proti zastrupljanju duha in srca.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Radio Ognjišče

humor

Za nasmeh

VEČ ...|27. 1. 2025
Resnica je jed, ki nikomur ne tekne, zato jo servirajte s humorjem.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Resnica je jed, ki nikomur ne tekne, zato jo servirajte s humorjem.

Rubriko pripravlja Marjan Bunič

humor

Za nasmeh

Resnica je jed, ki nikomur ne tekne, zato jo servirajte s humorjem.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
VEČ ...|27. 1. 2025
Resnica je jed, ki nikomur ne tekne, zato jo servirajte s humorjem.
Rubriko pripravlja Marjan Bunič

Radio Ognjišče

humor

Za nasmeh

Kako svetlejši, kako bogatejši bi bil svet, če bi se vsi nasmihali drug drugemu in se smejali vsaj navznoter. Humor je kot dobra začimba: v pravi meri ga lahko dodamo marsikateri jedi in tako oplemenitimo njen okus. Seveda, v pravi meri. Humor lahko tako dodajamo vsakdanjemu življenju, lahko ga vpletamo v naše delo, v naše medsebojne odnose … Danes v našem okolju, v svetu in tudi v Cerkvi, srečujemo izredno veliko resnih, mračnih, zaskrbljenih in zamišljenih obrazov. Marsikdo meni, da se duhovnost in duhovitost izključujeta. A o tesni povezavi teh dveh izrazov priča že skupni koren obeh besed. Kristjani bi ob oznanjevanju vesele novice sploh morali skrbeti za vesel, veder izraz na obrazu. Za nasmejano srce ... Za prijeten humor. Na Radiu Ognjišče mu zato skušamo dati veliko prostora in veljave ... Da zasije, da ogreje, da razbremeni, da spreminja ... In da smo z njegovo pomočjo bliže Božjemu kraljestvu, ne pa dlje od njega … Čim več se smejte!

Radio Ognjišče

Marjan Bunič

Priporočamo
|
Aktualno

Doživetja narave

VEČ ...|31. 1. 2025
Duhovna razsežnost teka okrog Mont Blanca

Za treking, ki v njenem vznožju obkroži najvišjo goro v Alpah Mont Blanc, pravijo, da je eden izmed najlepših trekingov v Evropi. Prečka tri države - Italijo, Francijo in Švico. Izziva se vsako leto lotijo tudi tekači na legendarni preizkušnji Ultra Trail du Mont Blanc, ki 170 km in 10.000 višinskih metrov brez daljših premorov pretečejo v enem kosu. O duhovni izkušnji te preizkušnje je razmišljal asistent pri Katedri za sveto pismo in judovstvo in duhovnik ljubljanske nadškofije dr. Matjaž Celarc.

Duhovna razsežnost teka okrog Mont Blanca

Za treking, ki v njenem vznožju obkroži najvišjo goro v Alpah Mont Blanc, pravijo, da je eden izmed najlepših trekingov v Evropi. Prečka tri države - Italijo, Francijo in Švico. Izziva se vsako leto lotijo tudi tekači na legendarni preizkušnji Ultra Trail du Mont Blanc, ki 170 km in 10.000 višinskih metrov brez daljših premorov pretečejo v enem kosu. O duhovni izkušnji te preizkušnje je razmišljal asistent pri Katedri za sveto pismo in judovstvo in duhovnik ljubljanske nadškofije dr. Matjaž Celarc.

Blaž Lesnik

tekduhovnostnaravaUltra Trail du Mont Blanc

Globine

VEČ ...|14. 1. 2025
Dialog z ateizmom - uvod

Z novim ciklom smo vstopili že v osmo leto oddaje Globine, ki jo bo odslej spremljal tudi video podkast. V svetem letu želimo odpreti komunikacijo med teisti in ateisti, spodbuditi dialog, spraševanje, poslušanje in razumevanje drug drugega. V uvodni oddaji smo se z jezuitom p. Damjanom Ristićem pogovarjali o ateizmu, njegovih opredelitvah in pomenu v sodobni družbi. Oddaja je na voljo tudi v video obliki na youtube kanalu Radia Ognjišče

Dialog z ateizmom - uvod

Z novim ciklom smo vstopili že v osmo leto oddaje Globine, ki jo bo odslej spremljal tudi video podkast. V svetem letu želimo odpreti komunikacijo med teisti in ateisti, spodbuditi dialog, spraševanje, poslušanje in razumevanje drug drugega. V uvodni oddaji smo se z jezuitom p. Damjanom Ristićem pogovarjali o ateizmu, njegovih opredelitvah in pomenu v sodobni družbi. Oddaja je na voljo tudi v video obliki na youtube kanalu Radia Ognjišče

Blaž Lesnik

ateizemduhovnostverareligijadeizemanateizemsvetovni nazor

Za življenje

VEČ ...|1. 2. 2025
Vzgoja najstnikov - Ples z ognjem?

V tokratni temi vzgoja najstnikov je bil z nami v živo frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. V svoji zadnji knjigi Ples z ognjem je zapisal: Ko starši doumejo, da mladostnik ne more dozoreti brez njihove izrecne pomoči, in v ta odnos dejavno vstopijo, lahko to tudi njim prinese veliko zadovoljstva. Kaj pomeni na dejaven način vstopiti v ta odnos in kako?

Vzgoja najstnikov - Ples z ognjem?

V tokratni temi vzgoja najstnikov je bil z nami v živo frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. V svoji zadnji knjigi Ples z ognjem je zapisal: Ko starši doumejo, da mladostnik ne more dozoreti brez njihove izrecne pomoči, in v ta odnos dejavno vstopijo, lahko to tudi njim prinese veliko zadovoljstva. Kaj pomeni na dejaven način vstopiti v ta odnos in kako?

Radio Ognjišče

vzgojaduhovnostodnosinajstnikipubertetadan posvečenega življenjaposlanstvo

Kmetijska oddaja

VEČ ...|2. 2. 2025
Spreminjanje kmetijske zakonodaje brez sodelovanja kmetov?

Krovni Zakon o kmetijstvu in še šest zakonov s tega področja je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo za zaprtimi vrati brez sodelovanja kmetov, trdijo na KGZS. Predlagana zakonodaja prinaša več birokracije in nova bremena, kako naj se mladi odločajo za kmetovanje, če jim za vrat natikajo nove zanke?

Spreminjanje kmetijske zakonodaje brez sodelovanja kmetov?

Krovni Zakon o kmetijstvu in še šest zakonov s tega področja je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo za zaprtimi vrati brez sodelovanja kmetov, trdijo na KGZS. Predlagana zakonodaja prinaša več birokracije in nova bremena, kako naj se mladi odločajo za kmetovanje, če jim za vrat natikajo nove zanke?

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Sol in luč

VEČ ...|28. 1. 2025
Skupno branje gradi zaupanje

Branje z otrokom krepi zaupanje in pomembno vpliva na kakovost odnosa med njim in starši, predstavlja pa tudi varen prostor za dialog in spoznavanje drug drugega. V tokratni oddaji Sol in luč smo predstavili knjigo, ki je v mnogočem strokovno poglobljen priročnik, ki pa ima tudi veliko čisto preprostih in dragocenih nasvetov. Knjiga »Skupno branje gradi zaupanje,« Paole Zanini je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Skupno branje gradi zaupanje

Branje z otrokom krepi zaupanje in pomembno vpliva na kakovost odnosa med njim in starši, predstavlja pa tudi varen prostor za dialog in spoznavanje drug drugega. V tokratni oddaji Sol in luč smo predstavili knjigo, ki je v mnogočem strokovno poglobljen priročnik, ki pa ima tudi veliko čisto preprostih in dragocenih nasvetov. Knjiga »Skupno branje gradi zaupanje,« Paole Zanini je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Tadej Sadar

kulturavzgoja

Slovencem po svetu in domovini

VEČ ...|3. 2. 2025
Vzgoja do jezika z gledališko dejavnostjo

Kakšen je pomen otroške in mladinske gledališke vzgoje pri nas danes? To je vprašanje, ki ga bo odprl današnji, tradicionalni ponedeljkov večer v Peterlinovi dvorani v Trstu. Pripravlja ga Društvo slovenskih izobražencev, tokrat v sodelovanju z Radijskim odrom. Javno debato pripravljata debato ob 80-letnici rojstva Lučke Peterlin Susič. O vzgoji otrok in mladih k ljubezni do slovenskega jezika, kulture in pripadnosti skozi prizmo gledališke dejavnosti bodo razmišljali gostje: gledališka pedagoginja v šolah, igralka in odbornica Radijskega odra Julija Berdon, predsednica Slovenskega katoliškega prosvetnega društva Frančišek B. Sedej iz Števerjana in igralka v društveni dramski skupini Ilaria Bergnach in študent na AGRFT Nejc Kravos. Pogovor bo vodila radijska in televizijska voditeljica ter koordinatorka dramske skupine Slovenskega kulturnega društva Prešeren iz Boljunca pri Trstu Jasmina Gruden. Začetek bo ob 20.30.

Vzgoja do jezika z gledališko dejavnostjo

Kakšen je pomen otroške in mladinske gledališke vzgoje pri nas danes? To je vprašanje, ki ga bo odprl današnji, tradicionalni ponedeljkov večer v Peterlinovi dvorani v Trstu. Pripravlja ga Društvo slovenskih izobražencev, tokrat v sodelovanju z Radijskim odrom. Javno debato pripravljata debato ob 80-letnici rojstva Lučke Peterlin Susič. O vzgoji otrok in mladih k ljubezni do slovenskega jezika, kulture in pripadnosti skozi prizmo gledališke dejavnosti bodo razmišljali gostje: gledališka pedagoginja v šolah, igralka in odbornica Radijskega odra Julija Berdon, predsednica Slovenskega katoliškega prosvetnega društva Frančišek B. Sedej iz Števerjana in igralka v društveni dramski skupini Ilaria Bergnach in študent na AGRFT Nejc Kravos. Pogovor bo vodila radijska in televizijska voditeljica ter koordinatorka dramske skupine Slovenskega kulturnega društva Prešeren iz Boljunca pri Trstu Jasmina Gruden. Začetek bo ob 20.30.

Matjaž Merljak

družbarojakikultura

Kulturni utrinki

VEČ ...|3. 2. 2025
Približuje se slovenski kulturni praznik, Prešernov dan in s tem vrsta prireditev. Tudi mi predstavljamo tri.

Približuje se slovenski kulturni praznik in s tem vrsta prireditev. V galeriji Kulturnega doma v Gorici bodo odprli fotografsko razstavo Alenke Slavinec o Boris Pahorju. Narodna in univerzitetna knjižnica bo predstavila monografijo PREŠEREN, POLITIKA IN POEZIJA ddr. Igorja Grdine s faksimili iz Prešernove zapuščine. Farno kulturno društvo Koroška Bela pa vabi na razstavo, PREŠERN NA 101 NAČIN, ki jo bo postavil Marcel Vogelnik.

Približuje se slovenski kulturni praznik, Prešernov dan in s tem vrsta prireditev. Tudi mi predstavljamo tri.

Približuje se slovenski kulturni praznik in s tem vrsta prireditev. V galeriji Kulturnega doma v Gorici bodo odprli fotografsko razstavo Alenke Slavinec o Boris Pahorju. Narodna in univerzitetna knjižnica bo predstavila monografijo PREŠEREN, POLITIKA IN POEZIJA ddr. Igorja Grdine s faksimili iz Prešernove zapuščine. Farno kulturno društvo Koroška Bela pa vabi na razstavo, PREŠERN NA 101 NAČIN, ki jo bo postavil Marcel Vogelnik.

Jože Bartolj

kulturaslovenski kulturni praznikAlenka SlavinecIgor GrdinaMarcel Vogelnik

Spominjamo se

VEČ ...|3. 2. 2025
Spominjamo se dne 3. 2.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 3. 2.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|3. 2. 2025
Musaka iz kislega zelja

Zdaj je tisti del leta, ko pripravljamo jedi iz kislega zelja, zraven lahko dodamo kaše in meso. Za musako potrebujemo: do 1 kg kislega zelja, 60-90 dag mletega mesa in 30-25 dag ajdove kaše, 1 žlica kisle smetane ali 1 dl mleka, 3-4 jajca. Zelja po potrebi opremo in pokuhamo za 20 minut. Posebej damo pražit čebulo in dodamo zmleto meso. To moramo res dobro prepražiti, da zadiši. Nato ga začinimo, lahko dodamo narezano papriko, strt česen, lovorjev list ... Kašo operemo in skuhamo posebej v dvakratni količini vrele, slane vode. Ko je kuhana, jo stresem k mesu in skupaj popražimo. Skledo za narastke namažemo, na dno damo malo zelja, nato mešanico mesa in kaše in to ponavljamo, dokler imamo sestavine. Na vrhu naj bo zelje. To prelijemo z jajčno smetano, da bo prijetno sočno. Po želji lahko na vrhu naribamo še malo sira, lahko pa damo v pečico pokrito. Pečemo 15-20 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Musaka iz kislega zelja

Zdaj je tisti del leta, ko pripravljamo jedi iz kislega zelja, zraven lahko dodamo kaše in meso. Za musako potrebujemo: do 1 kg kislega zelja, 60-90 dag mletega mesa in 30-25 dag ajdove kaše, 1 žlica kisle smetane ali 1 dl mleka, 3-4 jajca. Zelja po potrebi opremo in pokuhamo za 20 minut. Posebej damo pražit čebulo in dodamo zmleto meso. To moramo res dobro prepražiti, da zadiši. Nato ga začinimo, lahko dodamo narezano papriko, strt česen, lovorjev list ... Kašo operemo in skuhamo posebej v dvakratni količini vrele, slane vode. Ko je kuhana, jo stresem k mesu in skupaj popražimo. Skledo za narastke namažemo, na dno damo malo zelja, nato mešanico mesa in kaše in to ponavljamo, dokler imamo sestavine. Na vrhu naj bo zelje. To prelijemo z jajčno smetano, da bo prijetno sočno. Po želji lahko na vrhu naribamo še malo sira, lahko pa damo v pečico pokrito. Pečemo 15-20 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Matjaž Merljak

kuhajmo