Nedeljski klepet
V decembrskem Nedeljskem klepetu je bila naša gostja Metka Klevišar, ki je povedala, s kakšnimi mislimi se zazira v letošnji advent in tudi kakšne darove je v njeno življenje prinesla starost.
Nedeljski klepet
V decembrskem Nedeljskem klepetu je bila naša gostja Metka Klevišar, ki je povedala, s kakšnimi mislimi se zazira v letošnji advent in tudi kakšne darove je v njeno življenje prinesla starost.
Nedeljski klepet
V julijskem Nedeljskem klepetu je bila naša gostja Metka Klevišar, tema pogovora pa evtanazija. V pogovoru med drugim naša gostja pove, kako pomembno je, da ostanemo ob trpečem človeku, pa čeprav je to zelo težko in kako pomembno se je pogovarjati tudi o temah, povezanih s smrtjo.
Nedeljski klepet
V julijskem Nedeljskem klepetu je bila naša gostja Metka Klevišar, tema pogovora pa evtanazija. V pogovoru med drugim naša gostja pove, kako pomembno je, da ostanemo ob trpečem človeku, pa čeprav je to zelo težko in kako pomembno se je pogovarjati tudi o temah, povezanih s smrtjo.
Nedeljski klepet
V tokratnem Nedeljskem klepetu je bila naša sogovornica gospa Metka Klevišar, ki je povedala več o svojih izkušnjah izpuščanja. Življenje je zelo povezano z izpuščanjem, v starosti pa je to še bolj izrazito; izpustiti moramo službo, zdravje, dom, svoje drage, navsezadnje tudi svoje življenje. Ampak kljub vsemu: izpustiti pomeni hkrati tudi osvoboditi se. Kdor zna izpustiti naredi prostor za nove stvari in nove izkušnje.
Nedeljski klepet
V tokratnem Nedeljskem klepetu je bila naša sogovornica gospa Metka Klevišar, ki je povedala več o svojih izkušnjah izpuščanja. Življenje je zelo povezano z izpuščanjem, v starosti pa je to še bolj izrazito; izpustiti moramo službo, zdravje, dom, svoje drage, navsezadnje tudi svoje življenje. Ampak kljub vsemu: izpustiti pomeni hkrati tudi osvoboditi se. Kdor zna izpustiti naredi prostor za nove stvari in nove izkušnje.
Nedeljski klepet
Naša sogovornica Metka Klevišar je povedala s kakšnimi pričakovanji zre v letošnje poletje in kako pomembno je, da se učimo novih stvari. Predstavila je tudi svojo nedavno izdano knjigo Utrinki vzporednih svetov - iz prelistane knjige obrazov, ki je izšla pri Mohorjevi družbi.
Nedeljski klepet
Naša sogovornica Metka Klevišar je povedala s kakšnimi pričakovanji zre v letošnje poletje in kako pomembno je, da se učimo novih stvari. Predstavila je tudi svojo nedavno izdano knjigo Utrinki vzporednih svetov - iz prelistane knjige obrazov, ki je izšla pri Mohorjevi družbi.
Komentar tedna
Skrajni čas je, da demokratična Slovenija, naslednica totalitarne države, opravi državniško dolžnost in rehabilitira nedolžne žrtve tega nasilja, kot je večina Evrope rehabilitirala žrtve fašizma, komunizma in nacizma. Dostojno je treba pokopati mrtve, označiti krivce in uresničiti demokratične standarde, ki so pogoj za spravo, kot so naša društva zapisala v Izjavi 1945 z naslovom »Edinost sreča sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«.
Globine
Ali je verovati razumno? Ali vera nasprotuje razumu ali obstajajo primeri, kjer se razum in vera dopolnjujeta? Ali lahko Boga dojamemo z razumom in kakšna je vloga čustev? Ob teh vprašanjih sta razmišljala ateist Simon Rígač in jezuit p. Damjan Ristić. Tretji del dialoga z ateizmom si lahko ogledate tudi na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Svetovalnica
Pljučna hipertenzija svojih bolnikov ne izbira glede na starost in spol. Gre za bolezen, ki prizadene pljuča in srce. Nastane lahko zaradi številnih vzrokov, vsem pa je skupno, da vodijo do zoženja ali zamašitve pljučnih arterij. Kdaj pomisliti na to, da gre lahko za pljučno hipertenzijo in kakšne so možnosti zdravljenja? Naša gostja je bila specialistka interne medicine dr. Polona Mlakar
Spoznanje več, predsodek manj
Gostili smo dr. Janeza Juhanta in dr. Andreja Marka Pozniča. Posvetili smo se iskanju Petrovega naslednika in izzivom v Cerkvi nasploh. V domovini nas medtem čaka referendum o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke v kulturi, spregovorili smo tudi o nekaterih drugih potezah vlade.
Kmetijska oddaja
O izzivih pridelave zelenjave, kot jih je na marčevskem posvetu o »Prihodnosti kmetijstva in hrane v luči novih izzivov«, nanizala mag. Lea Žnidarič s kmetije Lesarovi. Pa o novem nemškem kmetijskem ministru in apelu ZZS, za vključitev prepovedi prodaje kmetijskih in prehrambnih izdelkov pod nabavno ceno v novi Zakon o hrani.
Kulturni utrinki
Tokrat smo povabili na klavirski recital ob zaključku glasbenega šolanja pianistke Klare Kolonič v Zavodu svetega Stanislava.
Komentar tedna
Skrajni čas je, da demokratična Slovenija, naslednica totalitarne države, opravi državniško dolžnost in rehabilitira nedolžne žrtve tega nasilja, kot je večina Evrope rehabilitirala žrtve fašizma, komunizma in nacizma. Dostojno je treba pokopati mrtve, označiti krivce in uresničiti demokratične standarde, ki so pogoj za spravo, kot so naša društva zapisala v Izjavi 1945 z naslovom »Edinost sreča sprava, k nam naj nazaj se vrnejo«.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je sestro Nikolino prosil za pomoč pri pripravi carskega praženca. Potrebujemo 3 jajca, ¾ l mleka, 1 žlica soli, 2 ½ dl moke, sol. Rumenjake, sol in mleko zmiksamo. Nato dodamo moko. Dobiti moramo gostejšo zmes, kot za palačinke. Na koncu dodamo sneg, ki ga solimo in nato nežno, rahlo zamešamo. Postopek lahko poenostavimo, da v mleko zamešamo cela jajca ... Praženec bo bolj rahel, če bomo dodali tudi kakšno žlico piva ali radenske (če imamo odprto). Dobro bo tudi, če masa pol ure počiva. Takrat se bo tudi videla prava gostota in lahko še dodamo malo tekočine. Polovico mase vlijemo v posodo, kjer smo prej pogreli olje. Najlepše se peče v kakšni litoželezni ponvi. Nato to obračamo in trgamo. Veliko koščkov izberemo po okusu in željah. Jed sladkamo z marmelado ali sladkorjem (kristalni ali v prahu ali pa z medom), lahko pa zraven ponudimo čežano ali kompot. Lahko pripravimo pečenjak brez sladkorja in zraven ponudimo skledo solate ali pa ga postrežemo po enolončnici ali drugi kremi juhi.