Is podcast
Jedi iz maslenca in korenčka ter kako ju shraniti za zimo; kaj pripraviti iz jabolk in hrušk, ki padajo z dreves, kako jih posušiti, kako vlagamo zeleno papriko ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Jedi iz maslenca in korenčka ter kako ju shraniti za zimo; kaj pripraviti iz jabolk in hrušk, ki padajo z dreves, kako jih posušiti, kako vlagamo zeleno papriko ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Jedi iz maslenca in korenčka ter kako ju shraniti za zimo; kaj pripraviti iz jabolk in hrušk, ki padajo z dreves, kako jih posušiti, kako vlagamo zeleno papriko ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Jedi na žlico (enolončnice), vanilijevi rogljički [8:00], strojni keksi [12:00], glazura za piškote [15:00], karamelizirani lešniki [17:00], orehi za medenjake [20:00], meso iz goveje juhe [25:00], pašta fižol [27:00], piškoti se razlezejo [29:00], cimetove rolice [31:00] ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Jedi na žlico (enolončnice), vanilijevi rogljički [8:00], strojni keksi [12:00], glazura za piškote [15:00], karamelizirani lešniki [17:00], orehi za medenjake [20:00], meso iz goveje juhe [25:00], pašta fižol [27:00], piškoti se razlezejo [29:00], cimetove rolice [31:00] ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posvetili smo se partnerskim odnosom, kadar se ti znajdejo na preizkušnji. Bolj ko se bližajo praznični dnevi, bolj v srcih mnogih zeva praznina. Nekaj namigov, kako se lotiti reševanja takih stisk, nam je podala Nataša Lotrič, ki se s tovrstnim partnerskim svetovanjem ukvarja v Inštitutu Addictiva v Škofji Loki.
Posvetili smo se partnerskim odnosom, kadar se ti znajdejo na preizkušnji. Bolj ko se bližajo praznični dnevi, bolj v srcih mnogih zeva praznina. Nekaj namigov, kako se lotiti reševanja takih stisk, nam je podala Nataša Lotrič, ki se s tovrstnim partnerskim svetovanjem ukvarja v Inštitutu Addictiva v Škofji Loki.
Jutranjo Svetovalnico smo tokrat posvetili bontonu. Z nami je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk, ki je odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev.
Jutranjo Svetovalnico smo tokrat posvetili bontonu. Z nami je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk, ki je odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev.
Z nami je bila Judita Železnik iz podjetja Afrodita. Govorili smo o negi kože pozimi, o tem, zakaj jo je treba čistiti in kako, pa tudi, kako pristopiti k problematični koži in kako se lotiti pilinga.
Z nami je bila Judita Železnik iz podjetja Afrodita. Govorili smo o negi kože pozimi, o tem, zakaj jo je treba čistiti in kako, pa tudi, kako pristopiti k problematični koži in kako se lotiti pilinga.
Nada Zupančič je zakonska in družinska terapevtka ter karierna svetovalka. Z njo smo se pogovarjali o najstništvu, kako se odzvati na vedenje, ki ga starši ne odobravajo, kako ohranjati miren ton in zbranost kljub najstniškemu uporu, kako razumeti najstniško obdobje in mlade, ki so v tem zanje zelo pomemben času odraščanja in iskanju svojega mesta pod soncem.
Nada Zupančič je zakonska in družinska terapevtka ter karierna svetovalka. Z njo smo se pogovarjali o najstništvu, kako se odzvati na vedenje, ki ga starši ne odobravajo, kako ohranjati miren ton in zbranost kljub najstniškemu uporu, kako razumeti najstniško obdobje in mlade, ki so v tem zanje zelo pomemben času odraščanja in iskanju svojega mesta pod soncem.
Ob osrednjem dogodku Tedna slovenske hrane , ki je Tradicionalni slovenski zajtrk, smo z dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., specialistko interne medicine, iz ordinacije za diabetes in zdravo življenje - tudi ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, govorili o preventivi pred diabetesom s pravilnim prehranjevanjem.
Ob osrednjem dogodku Tedna slovenske hrane , ki je Tradicionalni slovenski zajtrk, smo z dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., specialistko interne medicine, iz ordinacije za diabetes in zdravo življenje - tudi ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, govorili o preventivi pred diabetesom s pravilnim prehranjevanjem.
V aktualni Svetovalnici smo predstavili možnosti varčevanja in naložb z zlatom in plemenitimi kovinami. Zlato je že stoletja cenjeno kot varna naložba. O tem, kaj je naložbeno varčevanje, kakšne so trenutne tržne razmere in kaj je dobro vedeti, preden vstopimo v svet tovrstnih naložb smo se pogovarjali z direktorjem podjetja Eko zlato Gregorjem Razborškom.
V aktualni Svetovalnici smo predstavili možnosti varčevanja in naložb z zlatom in plemenitimi kovinami. Zlato je že stoletja cenjeno kot varna naložba. O tem, kaj je naložbeno varčevanje, kakšne so trenutne tržne razmere in kaj je dobro vedeti, preden vstopimo v svet tovrstnih naložb smo se pogovarjali z direktorjem podjetja Eko zlato Gregorjem Razborškom.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.
Govorili smo o vlogi različnih medijev v današnjem svetu. Dotaknili smo se tudi rezultatov volitev v ZDA in vojn po svetu. Z vprašanji so sodelovali tudi poslušalci.
Ki navsezadnje to ni bil. Politika, ki je načeloma zavezana pogovarjanju, dogovarjanju, usklajevanju, je bila navsezadnje kaznovana, ker je to počela. Saj veste, na kaj to leti. Na referendum o ...
V prihodnjem tednu bo teden Karitasa. Geslo letošnjega leta je Poti do srca. Ker gre za sporočilo Karitasa, najprej pomislimo na srca teh, ki so v potrebi in potrebujejo pomoč. Vendar se mi zdi, da se je enako pomembno ozreti na lastna srca. Srce darovalca in srce tega, ki dar potrebuje.
Komentar je pripravil sociolog dr. Igor Bahovec.
V oddaji Moja zgodba smo govorili o požigu cerkve sv. Antona Puščavnika v Železnikih 22. novembra 1944. Gosta sta bila 95-letni Konrad Triler, ki je to kot 15 letnik videl in tudi reševal dragocenosti iz cerkve in pa upokojeni profesor zgodovine in geografije, nekdanji politik Vincencij Demšar. O tem v Železnikih pripravljajo tudi razstavo na katero vas prav lepo vabimo.
Novinar in profesor zgodovine Tino Mamić je izdal novo knjigo Priimki, njih izvor in pomen. Po prvi tovrstni knjigi, ki je pred nas prinesla zgodbe 99 primorskih priimkov je zdaj pred nami druga knjiga, ki prinaša prav toliko priimkov iz gorenjske. Avtor je bil gost v Kulturnih utrinkih.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Le še slab mesec nas loči od začetka rednega svetega leta 2025, saj bo papež Frančišek na sveti večer, 24. decembra odprl sveta vrata bazilike sv. Petra, sledilo bo odprtje še drugih svetih vrat. Glede na to, da so to edina uradna sveta vrata, nas seveda zanima, ko bo to odprtje odmevalo po krajevnih Cerkvah. To in še kaj drugega je povedala s. Božena Kutnar, ki je slovenska narodna delegatka za Jubilej 2025.
Jedi na žlico (enolončnice), vanilijevi rogljički [8:00], strojni keksi [12:00], glazura za piškote [15:00], karamelizirani lešniki [17:00], orehi za medenjake [20:00], meso iz goveje juhe [25:00], pašta fižol [27:00], piškoti se razlezejo [29:00], cimetove rolice [31:00] ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.