Is podcast
Z nosilcem kandidatne liste NSi mag. Matejem Toninom in kandidatko na listi NSi Katjo Berk Bevc smo se pogovarjali o nekaterih vprašanjih, pomembnih za Evropsko unijo, pred volitvami v EP.
Z nosilcem kandidatne liste NSi mag. Matejem Toninom in kandidatko na listi NSi Katjo Berk Bevc smo se pogovarjali o nekaterih vprašanjih, pomembnih za Evropsko unijo, pred volitvami v EP.
Z nosilcem kandidatne liste NSi mag. Matejem Toninom in kandidatko na listi NSi Katjo Berk Bevc smo se pogovarjali o nekaterih vprašanjih, pomembnih za Evropsko unijo, pred volitvami v EP.
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Kako se izognemo plastiki in na katere oznake na embalaži moramo biti pozorni, nam je v tokratni oddaji povedala Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja.
Kako se izognemo plastiki in na katere oznake na embalaži moramo biti pozorni, nam je v tokratni oddaji povedala Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja.
Pehtranova potica, kutinova marmelada, njoki iz ostankov krompirja, shranjevanje kostanja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. (link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/)
Pehtranova potica, kutinova marmelada, njoki iz ostankov krompirja, shranjevanje kostanja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. (link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/)
V pogovoru z mag. Barbaro Vesel Barborič, socialno pedagoginjo, učiteljico in svetovalno delavko dolgoletnih izkušenj, smo izpostavili več dejstev iz šolskega, družbenega in domačega vzgojenega okolja, ki predstavijo trikotnik šola-otroci-starši v novi luči. Oddajo smo pripravili v sodelovanju z Društvom katoliških pedagogov Slovenije.
V pogovoru z mag. Barbaro Vesel Barborič, socialno pedagoginjo, učiteljico in svetovalno delavko dolgoletnih izkušenj, smo izpostavili več dejstev iz šolskega, družbenega in domačega vzgojenega okolja, ki predstavijo trikotnik šola-otroci-starši v novi luči. Oddajo smo pripravili v sodelovanju z Društvom katoliških pedagogov Slovenije.
O osamljenosti na eni strani in priložnosti na drugi, da nekdo postane prijatelj vašega srca bomo spregovorili v Svetovalnici. Pri Zavodu Aktivna starost je zaživel program povezovanja med prostovoljci in starejšimi, ki potrebujejo pomoč ali pa preprosto nekoga, s katerim bi poklepetali in spili skodelico kave. Več o tem, kako postati prijatelj srca oziroma kako prijaviti starejšega, ki bi bil vesel družbe, boste izvedeli ob 8. uri, ko bo z nami vodja programa Anja Skale.
O osamljenosti na eni strani in priložnosti na drugi, da nekdo postane prijatelj vašega srca bomo spregovorili v Svetovalnici. Pri Zavodu Aktivna starost je zaživel program povezovanja med prostovoljci in starejšimi, ki potrebujejo pomoč ali pa preprosto nekoga, s katerim bi poklepetali in spili skodelico kave. Več o tem, kako postati prijatelj srca oziroma kako prijaviti starejšega, ki bi bil vesel družbe, boste izvedeli ob 8. uri, ko bo z nami vodja programa Anja Skale.
V Svetovalnici ste slišali nekaj nasvetov glede priprave zemlje za zimo, izvedeli, kaj sadimo v tem času na naše vrtove, kako dolgo počakati s pobiranjem pridelkov in katere so najboljše možnosti shranjevanja posameznih pridelkov. Svetovala je Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
V Svetovalnici ste slišali nekaj nasvetov glede priprave zemlje za zimo, izvedeli, kaj sadimo v tem času na naše vrtove, kako dolgo počakati s pobiranjem pridelkov in katere so najboljše možnosti shranjevanja posameznih pridelkov. Svetovala je Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
V tokratni oddaji smo se posvetili slovenskemu jeziku. V studiu se nam je pridružil dr. Hotimir Tivadar s Filozofske fakultete. Kako se jezik spreminja, katera so veljavna pravila, kako je z jezikom v javnosti in kakšna so njegova opažanja ob spremljanju medijske krajine?
V tokratni oddaji smo se posvetili slovenskemu jeziku. V studiu se nam je pridružil dr. Hotimir Tivadar s Filozofske fakultete. Kako se jezik spreminja, katera so veljavna pravila, kako je z jezikom v javnosti in kakšna so njegova opažanja ob spremljanju medijske krajine?
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Spoznali smo življenjsko pot in delo dr. Ludvika Toplaka, člana Evropske akademije znanosti in umetnosti, ustanovitelja univerze Alma mater Europea, nekdanjega rektorja mariborske univerze in nekdanjega veleposlanika v Vatikanu. Kratek čas je bil tudi poslanec državnega zbora, a pravi, da so se poti s tedanjo politiko razšle zaradi privatizacije. Kakšen je njegov današnji pogled nazaj in kako gleda na aktualne razmere v družbi?
Slovenska družba se izgublja v slepi ulici delovanja te koalicije, čeprav oblast ob podpori prevzetih medijev in vplivnežev napihuje lažni mit uspešnosti. Očitno tudi »botri iz ozadja« nimajo formule zoper to škodljivo propadanje države. Ladja se potaplja, ni ga – oziroma ga nočejo - ki bi prijel za krmilo, preveril dalj in stran in tok usmeril v blagor očetnjave, če nam ta še kaj pomeni …
Tokratni gost je 23-letni vloger Vid Pintarič. Hojo v gore je zares vzljubil, ko je spoznal, da je to pravzaprav zanimivo in koristno. Prej so ga v hribe vlekli starši, kar je sovražil. Zanimati ga je začelo tudi preživetje v naravi, zato je oboje združil in zdaj praviloma na vsakem vrhu tudi prespi. Njegove podvige na youtubu spremlja na tisoče mladih, ki jih navdušuje za fizično aktivnost in kopanje v mrzli vodi. Tik pred novim podvigom se je s prijateljem Domnom Benedetičem oglasil v našem studiu.
Proračuna za prihodnji leti predvidevata občutno povečanje sredstev za Slovence v zamejstvu in po svetu glede na letošnje in lansko leto. Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je na današnji seji pristojne komisije državnega zbora povedala tudi konkretne številke: prihodnje leto 13 milijonov evrov, v letu 2026 pa malo več kot 12,1 milijona evrov. Milijon razlike je zaradi izvedbe projekta Evropska prestolnica kulture, ki bo potekal v Novi Gorici in Gorici, velika večina tega denarja bo namenjenega društvom in organizacijam, ki se bodo udeležili in sooblikovali dejavnosti, ki se bodo zgodile junija v obeh mestih. Državna sekretarka je še izpostavila, da država tudi prvič v zgodovini namenja namenska sredstva za spodbujanje vračanja Slovencev po svetu v domovino - doslej so za ta namen vzpostavili infotočko.
Z dr. Ernestom Petričem tokrat o pravni državi, ki je na veliki preizkušnji. o varovalnih mehanizmih demokracije, o ustavnem sodišču, ki skuša branti avtoriteto oblasti, o predsednici državnega zbora in njenih pravnih akrobacijah, o sodniku v okovih ... Slovenija je v Varnostnem svetu zavzela propalestinsko držo, je to prednost ali ovira pri njeni zunanji politiki. Tudi o Gazi in Libanonu, ki sta ju ugrabila Hamas in Hezbolah, pa o pretiranem odgovoru Izraela, ki bo svojo državo branil do konca... In za konec še o predčasnih volitvah in o tem kaj preostane volivcem.
Sadje skrtačimo in dobro operemo, da se da olupiti in z nožem razrežemo na četrtine. Tudi peščišče je treba dobro izrezati. V lonec dodamo še nekaj tekočine in med kuhanjem večkrat premešamo. Ko je kuhano, zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po okusu sladkamo in prilijemo domač ribezov ali malinov sok (lahko tudi malo limoninega soka). Nato naj se kuha še 10 do 15 minut, da se sladkor raztopi in je marmelada primerno gosta. Nalagamo jo v pogrete kozarce in dobro zapremo. Ta marmelada je izredno dobra za polnjenje buhteljnov in rogljičkov, ker ne steče.