Is podcast
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
Rubriko pripravlja Marjan Bunič
Kako svetlejši, kako bogatejši bi bil svet, če bi se vsi nasmihali drug drugemu in se smejali vsaj navznoter. Humor je kot dobra začimba: v pravi meri ga lahko dodamo marsikateri jedi in tako oplemenitimo njen okus. Seveda, v pravi meri. Humor lahko tako dodajamo vsakdanjemu življenju, lahko ga vpletamo v naše delo, v naše medsebojne odnose … Danes v našem okolju, v svetu in tudi v Cerkvi, srečujemo izredno veliko resnih, mračnih, zaskrbljenih in zamišljenih obrazov. Marsikdo meni, da se duhovnost in duhovitost izključujeta. A o tesni povezavi teh dveh izrazov priča že skupni koren obeh besed. Kristjani bi ob oznanjevanju vesele novice sploh morali skrbeti za vesel, veder izraz na obrazu. Za nasmejano srce ... Za prijeten humor. Na Radiu Ognjišče mu zato skušamo dati veliko prostora in veljave ... Da zasije, da ogreje, da razbremeni, da spreminja ... In da smo z njegovo pomočjo bliže Božjemu kraljestvu, ne pa dlje od njega … Čim več se smejte!
Najmanj, kar bi država bila dolžna je, da bi novi (kmetijski) zakoni nastajali transparentno, z veliko meri previdnosti in ob aktivnem sodelovanju kmečke strani. Petdeset (50) odstotni padec števila živinorejskih kmetij, ki smo mu priča v zadnjih treh letih namreč jasno kaže, da lahko aktivistično napisana nova zakonodaja vodi v propad slovenskega kmetijstva. Več boste slišali v #3 podkastu RAST.
Marko Juhant je specialni pedagog, s katerim sodelujemo že vrsto let. V novem letnem ciklu pozornost namenjamo partnerstvu, odnosu med očetom in mamo, pomenu sodelujočega starševstva. Znana je izjava Marka Juhanta izpred več let, ki je zelo odmevala, da če sta starša med seboj dobro, bo dobro tudi otrokom. Zato smo jo izbrali za rdečo nit radijskega sodelovanja v letu 2025. Marko Juhant prihaja v živo v studio in s tem odpira pot vprašanjem poslušalkam in poslušalcem ter takojšnjim odgovorom ob vzgojnih zagatah. Tik pred zdajci pa žal tokrat nismo mogli uresničiti srečanja v živo, zaradi prehlada in smo ponovili oddajo izpred leta dni.
Kako nadomestiti smetanalo v nadevu za ajdove štruklje, hranjenje ocvirkov, koruzni kruh, kako ublažiti vonj po česnu
Poslusalka namesto smetane, kako kupljeni hrani narediti domač okus, šamrole, kruhov cmok, segedin ...so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
V Čedadu je potekal tradicionalni, 61. Dan emigranta, ki ga prirejata Svet slovenskih organizacij in Slovenska kulturno-gospodarska zveza pod pokroviteljstvom občine Čedad. Slišali ste, kaj je v nagovoru povedala profesorica, katehetinja in pesnica Anita Bergnach [4:59]. Za vas pripravili nekaj poudarkov z Novoletnega srečanja treh Slovenij, ki je pretekli konec tedna potekalo v Tinjah na avstrijskem Koroškem. Naši sogovorniki so bili: rektor tinjskega doma Jože Kopeinig [18:44], urednica Nedelje Mateja Rihter [22:33] in predavatelja dr. Andrej Fink [27:09] in škof dr. Anton Jamnik [29:18].
Pri Studiu Siposh sta izšli dve epizodi v ciklu Deset Božjih zapovedi. Premiera prve bo danes (v ponedeljek 13.1.), druge pa prihodnji ponedeljek. O snemanju filmov s katehetsko vsebino in načrtih studia smo se pogovarjali z režiserjem Davidom Sipošem.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Ena od treh Hipokratovih priznanj, ki jih podeljuje Zdravniška zbornica je tudi prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, ki je opravila izjemno delo na področju raziskovanja zgodovine medicine ter neprecenljiv prispevek k ohranjanju in prepoznavnosti slovenske medicinske dediščine tako doma kot v tujini. V tokratni rubriki Življenje išče pot je predstavila pomen zavezništva med bolnikom in zdravnikom.
Kako nadomestiti smetanalo v nadevu za ajdove štruklje, hranjenje ocvirkov, koruzni kruh, kako ublažiti vonj po česnu
Poslusalka namesto smetane, kako kupljeni hrani narediti domač okus, šamrole, kruhov cmok, segedin ...so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.