Is podcast Miksanje solate Is podcast
Miksanje solate

Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.

Matjaž Merljak

kuhajmo

17. 6. 2024
Miksanje solate

Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.

Matjaž Merljak

VEČ ...|17. 6. 2024
Miksanje solate

Oglasil se je 88-letni poslušalec in vprašal za mnenje glede miksanja solate. Tako si jo pripravi, ker ima zobno protezo. V solato je vključil: paradižnik, papriko, česen, čebulo, korenček, rdeči radič ... Sestra Nikolina je njegovo dejanje pozdravila, saj je uživanje sveže zelenjave zelo koristno, četudi nekateri končni izdelek malo postrani gledajo. Povedala je še, da poslušalec na ta način ohrani rudnine in vitamine, ki so preobčutljivi na toplotno obdelavo. Pri težavah z ledvicami pa pomaga tudi kakšen listek zelene ali peteršilja, je še povedala.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|3. 7. 2024
Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

VEČ ...|3. 7. 2024
Orehovi piškoti

Najbolj znani so rogljički, pripravimo pa lahko tudi linške oči iz krhkega testa .. Vsakemu krhkemu testu, ki je piškotno testo, lahko dodamo malo zmletih orehov, lešnikov ali mandljev, kar izboljša testo ... Za rogljičke potrebujemo: 14 dag masla, 24 dag moke, 6 dag sladkorja, cimet, 1 jajce, nožev vrh pecilnega praška. Maslo z moko zdrobtinimo, zraven dodamo pecilni prašek, nato dodamo sladkor in orehe, premešamo, dodamo še jajce in stisnemo v testo. Po želji lahko dodamo žlico ruma. Testo naj pokrito počiva na hladnem vsaj eno uro. Za linške oči pa potrebujemo: 25 dag moke, 18 dag masla, nožev vrh pecilnega praška zdrobtinimo. Dodamo še 12 dag sladkorja v prahu, 5-6 dag zmletih orehov, 3 žlice mleka. Jajc tu ne dodajamo. Tudi to testo naj počiva, se ohladi. Razvaljamo ga za dober nožev rob debelo, pri pripravi piškotov si pomagamo z modelčki ... Med dva piškota namažemo marmelado po okusu ... Pečene piškote pokrijemo, da ne bodo presuhi, ko jih bomo namazali z marmelado po okusu ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|1. 7. 2024
Marmelada iz jagod

Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih. 

Marmelada iz jagod

Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Marmelada iz jagod

Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih. 

VEČ ...|1. 7. 2024
Marmelada iz jagod

Zdaj je tudi sezona jagod in iz njih lahko naredimo tako okusno marmelado. Jagod ne peremo, jih samo skrbno očistimo. Zmečkamo in po okusu posladkamo (20 dag navadnega ali rjavega sladkorja na 1 kg jagod). Pristavimo in kuhamo, pene sproti pobiramo. Tako dobimo domačo marmelado, ki pa je bolj tekoča. Če bomo uporabili želirni sladkor (kar bo skrajšalo čas kuhanja), je marmelada bolj kompaktna. Če bomo uporabili ribez, je dobro, če jo prepasiramo. Taka marmelada nam bo prav prišla pri različnih pecivih. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|28. 6. 2024
Jedi iz zamrznjenega kakija

Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ... 

Jedi iz zamrznjenega kakija

Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz zamrznjenega kakija

Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ... 

VEČ ...|28. 6. 2024
Jedi iz zamrznjenega kakija

Poslušalka je vprašala, kaj lahko naredi z lani zamrznjenimi kakiji. Sestra Nikolina je svetovala, da si ga lahko privoščijo za hladni poobedek namesto kakšnega kompota, sladoleda in podobno. Druga možnost je, da iz njega pripravijo marmelado. Na 1 kg kakija dodamo 1-2 kisli jabolki, sok ene limone in sladkor po okusu (15-20 dag). Očiščen kaki damo kuhati, dodamo sladkor, limonin sok in olupljeni jabolki ter kuhamo 20-30 minut ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|21. 6. 2024
Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

VEČ ...|21. 6. 2024
Biskvit z jagodami

Iz svežih jagod lahko pripravimo različne zelo okusne sladice. Recept za zelo preprosto, a prav tako okusen biskvit z jagodami, nam je povedala sestra Nikolina. Na eno jajce dodamo dve zravnani žlici sladkorja, dve žlici olja (sončnično in olivno), dve zvrhani žlici moke s pecilnim praškom. Najprej stepemo sneg, med miksanem dodamo sladkor, nato rumenjake in po žlicah dodajamo olje. Dobimo spenjeno maso, ki jo miksamo dve to tri minute. Nato pa z metlico v roki zamešamo še moko. Na pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo polovico mase, naložimo sadje (jagode, borovnice ..., po potrebi ga prerežemo na pol) ter še preostalo maso. Pečemo približno 20 minut pri 190 stopinjah Celzija (odvisno je od velikosti pekača in s tem debeline testa). 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|19. 6. 2024
Zamrzovanje kumar

Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.  

Zamrzovanje kumar

Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zamrzovanje kumar

Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.  

VEČ ...|19. 6. 2024
Zamrzovanje kumar

Poslušalko je zanimalo, če je prav, da zamrzuje kumare, iz katerih bi potem čez zimo pripravljala omake. Sestra Nikolina je povedala, da je seveda tako prav. Lahko jih nariba na listke ali pa bolj grobo kot repo in takoj vakumira in shrani v skrinjo. Potem pa jih lahko uporabi za prikuho, za omako, za juho. Enako se naredi z bučkami. Z zamrzovanjem se ohranja več vitaminov kot s toplotno obdelavo, je še dodala sestra Nikolina. Pred uporabo kumare oziroma bučke odtalimo in odcedimo, nato jih stisnemo in nato se šele lotimo priprave jedi.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|14. 6. 2024
Juha iz starega petelina

Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...  

Juha iz starega petelina

Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Juha iz starega petelina

Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...  

VEČ ...|14. 6. 2024
Juha iz starega petelina

Poslušalec je prosil za nasvet glede priprave juhe iz starega petelina. Sestra Nikolina je uvodoma uporabila ljudski rek, da je taka juha odlična, prava juha. Lahko damo kuhati celega petelina ali pa ga razpolovimo. Meso zalijemo z mlačno vodo (2-3 litre) in pride do vrenja, dodamo še zelenjavo: gomolje korenčka, peteršilja in zeleno (lahko tudi iz skrinje). Zelo okusna je tudi popečena čebula (še najboljša bo pečena na štedilnikovi plošči). Dodamo še lovor, poper in sol. Kuhamo 2 uri, da bo meso mehko. To meso lahko potem uporabimo za kosilo. Lahko ga zmeljemo in naredimo zavitek ali mesne štrukeljce ali za omako za testenine ali riž ...  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|13. 6. 2024
Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

VEČ ...|13. 6. 2024
Jedi iz blitve

V teh dneh je tudi že obrodila blitva, tudi iz nje lahko naredimo zelo okusne jedi in to niso samo juhe oziroma prikuhe. Sestra Nikolina je predlagala pripravo lazanje, kjer blitvo lahko kombiniramo z mesom: ena plast zelenjave, ena plast blitve. Lahko naredimo tudi zavitek in kot nadev uporabimo blanširano blitvo. Dodamo tudi veliko drobnjaka ali peteršilja, testo pa premažemo samo s smetano ali pa z raztopljenim maslom. Sestra Nikolina še svetuje, da jo blanširamo kakšno minuto dlje kot špinačo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Moja zgodba

VEČ ...|23. 6. 2024
Predstavitev tematske revije SLO o Rudolfu Maistru

Ob 150 letnici rojstva, 90 letnici smrti in ob letu Rudolfa Maistra, ki je ena najpomembnejših slovenskih osebnosti prve polovice  20. stoletja, je založba Družina letošnjo tematsko izdajo revije SLO namenila tej pomembni osebnosti. Predstavila sta nam jo sourednika dr. Marko Štepec in Alenka Juvan, ki sta usmerjala pisanje 13 izkušenih raziskovalcev in piscev o generalu Maistru. 

Predstavitev tematske revije SLO o Rudolfu Maistru

Ob 150 letnici rojstva, 90 letnici smrti in ob letu Rudolfa Maistra, ki je ena najpomembnejših slovenskih osebnosti prve polovice  20. stoletja, je založba Družina letošnjo tematsko izdajo revije SLO namenila tej pomembni osebnosti. Predstavila sta nam jo sourednika dr. Marko Štepec in Alenka Juvan, ki sta usmerjala pisanje 13 izkušenih raziskovalcev in piscev o generalu Maistru. 

Jože Bartolj

spominpolitikaRudolf MaisterLeto generala MaistraAlenka JuvanMarko ŠtepecRevija SLO

Naš gost

VEČ ...|22. 6. 2024
Novomašniki 2024

Matjaž Venta, Luka Jesenko, Mel Kovic in Gregor Markelc so letošnji novomašniki v Cerkvi v Sloveniji. Iz kakšnih družin prihajajo, kako so začutili Gospodov klic, kdo je bil pomemben na njihovi dosedanji duhovni poti, kakšno novomašno geslo so izbrali, kaj jim pomeni molitev in še veliko več so povedali v tokratni oddaji.

Novomašniki 2024

Matjaž Venta, Luka Jesenko, Mel Kovic in Gregor Markelc so letošnji novomašniki v Cerkvi v Sloveniji. Iz kakšnih družin prihajajo, kako so začutili Gospodov klic, kdo je bil pomemben na njihovi dosedanji duhovni poti, kakšno novomašno geslo so izbrali, kaj jim pomeni molitev in še veliko več so povedali v tokratni oddaji.

Matjaž Merljak

spominživljenje

Doživetja narave

VEČ ...|28. 6. 2024
Mestni gozdovi občine Tolmin

V Doživetjih narave smo se v zadnji junijski oddaji odpravili v mestne gozdove občine Tolmin. S tamkajšnjimi gozdarji smo namreč spremljali skupino otrok iz OŠ Franceta Bevka Tolmin, ki so ob vzponu na Kozlov rob spoznavali tamkajšnjo učno pot. Poleg pestre zgodovine, o kateri bi lahko veliko povedali ostanki nekoč mogočnega gradu na vrhu, če bi znali govoriti, pa je vzpetina pomembna tudi za tolminske rekreativce in ljubitelje narave. Vodja območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Edo Kozorog pa nam je predstavil še dve učni poti v občini: Panovec v Novi Gorici in naj pot leta 2024 ob Hublju v Ajdovščini. 

Mestni gozdovi občine Tolmin

V Doživetjih narave smo se v zadnji junijski oddaji odpravili v mestne gozdove občine Tolmin. S tamkajšnjimi gozdarji smo namreč spremljali skupino otrok iz OŠ Franceta Bevka Tolmin, ki so ob vzponu na Kozlov rob spoznavali tamkajšnjo učno pot. Poleg pestre zgodovine, o kateri bi lahko veliko povedali ostanki nekoč mogočnega gradu na vrhu, če bi znali govoriti, pa je vzpetina pomembna tudi za tolminske rekreativce in ljubitelje narave. Vodja območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Edo Kozorog pa nam je predstavil še dve učni poti v občini: Panovec v Novi Gorici in naj pot leta 2024 ob Hublju v Ajdovščini. 

Blaž Lesnik

svetovanjenaravagozdoviTolmin

Komentar tedna

VEČ ...|28. 6. 2024
Matej Cepin: Tretji pogled

Kako si želim, in tudi tebi, draga poslušalka, dragi poslušalec, da to poletje ne bi bilo le čas odklopa ampak pristen stik s svojimi globinami. Da bi si vzeli čas za odkrivanje svoje edinosti in ljubljenosti ter iz njiju v jeseni naši družbi podali svoboden odgovor!

Komentar je pripravil direktor Socialne akademije Matej Cepin.

Matej Cepin: Tretji pogled

Kako si želim, in tudi tebi, draga poslušalka, dragi poslušalec, da to poletje ne bi bilo le čas odklopa ampak pristen stik s svojimi globinami. Da bi si vzeli čas za odkrivanje svoje edinosti in ljubljenosti ter iz njiju v jeseni naši družbi podali svoboden odgovor!

Komentar je pripravil direktor Socialne akademije Matej Cepin.

Matej Cepin

komentardružbapolitika

Kmetijska oddaja

VEČ ...|23. 6. 2024
Zavajanje pri sprejemu Zakonodaje o obnovi narave.

Okoljski ministri EU so v ponedeljek potrdili sporno zakonodajo o obnovi narave. Sprejetje je omogočila avstrijska okoljska ministrica Leonore Gewessler, ki je kljub drugačni odločitvi avstrijskih dežel in nasprotovanju avstrijskega kanclerja zakonodajo na svojo roko podprla in tako omogočila njeno veljavnost za vso EU. V prvem delu oddaje smo zbrali nekaj odzivov na tak sporen način sprejetja in kaj bo to pomenilo za pridelavo hrane v Sloveniji...

Zavajanje pri sprejemu Zakonodaje o obnovi narave.

Okoljski ministri EU so v ponedeljek potrdili sporno zakonodajo o obnovi narave. Sprejetje je omogočila avstrijska okoljska ministrica Leonore Gewessler, ki je kljub drugačni odločitvi avstrijskih dežel in nasprotovanju avstrijskega kanclerja zakonodajo na svojo roko podprla in tako omogočila njeno veljavnost za vso EU. V prvem delu oddaje smo zbrali nekaj odzivov na tak sporen način sprejetja in kaj bo to pomenilo za pridelavo hrane v Sloveniji...

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Zgodbe za otroke

VEČ ...|18. 6. 2024
Nekje za ovinkom je vojna

Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.

Nekje za ovinkom je vojna

Davida zelo mori misel, da nekod po svetu divjajo vojne, zato je razmišljal o miru in molil zanj.

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbapravljicapravljicešmarnice 2024Na začetku je bila škatlasaška ocvirkCeljska Mohorjeva družba

Via positiva

VEČ ...|4. 7. 2024
Pogled klovnese: Stvari postaviš na glavo in s tem na pravo mesto.«

Eva Maurer Škofič je klovnesa, režiserka, pisateljica, pobudnica in ustanoviteljico, umetniška vodja, Društva Rdeči noski, klovnov zdravnikov. V letu 2024 obeležujejo dvajset let delovanja. Vprašali smo jo, kakšno je delo bolnišničnih klovnov in klovnes, koga vse obiskujejo, kaj počno med klovnovskimi vizitami, kakšno mesto imajo milni mehurčki in nenazadnje, kako pomembno je na stvari pogledati drugače? 

Pogled klovnese: Stvari postaviš na glavo in s tem na pravo mesto.«

Eva Maurer Škofič je klovnesa, režiserka, pisateljica, pobudnica in ustanoviteljico, umetniška vodja, Društva Rdeči noski, klovnov zdravnikov. V letu 2024 obeležujejo dvajset let delovanja. Vprašali smo jo, kakšno je delo bolnišničnih klovnov in klovnes, koga vse obiskujejo, kaj počno med klovnovskimi vizitami, kakšno mesto imajo milni mehurčki in nenazadnje, kako pomembno je na stvari pogledati drugače? 

Nataša Ličen

družbaotrocizdravstvopogovorodnosi

Kulturni utrinki

VEČ ...|4. 7. 2024
Duhovno-pevski teden Sončna pesem

Predstavili smo duhovno-pevski teden Sončna pesem, ki bo potekal  v Soči od ponedeljka, 22. do petka, 26. julija 2024. To bo strokovno in duhovno srečanje za  zborovodje, organiste in zborovske pevce! V imenu organizatorjev nam ga je predstavila Agata Dugar.

Duhovno-pevski teden Sončna pesem

Predstavili smo duhovno-pevski teden Sončna pesem, ki bo potekal  v Soči od ponedeljka, 22. do petka, 26. julija 2024. To bo strokovno in duhovno srečanje za  zborovodje, organiste in zborovske pevce! V imenu organizatorjev nam ga je predstavila Agata Dugar.

Jože Bartolj

kulturaglasbaSončna pesemAgata DugarMarjan GrdadolnikDamjana Kinkela

Komentar Družina

VEČ ...|4. 7. 2024
Roman Globokar: Ne boj se, dragi novomašnik!

Jezus tudi danes trka na srca določenih ljudi, da bi se odzvali njegovemu povabilu in v celoti posvetili svoje življenje oznanjevanju evangelija in vodenju krščanskih občestev.

Roman Globokar: Ne boj se, dragi novomašnik!

Jezus tudi danes trka na srca določenih ljudi, da bi se odzvali njegovemu povabilu in v celoti posvetili svoje življenje oznanjevanju evangelija in vodenju krščanskih občestev.

Roman Globokar

komentar

Spominjamo se

VEČ ...|4. 7. 2024
Spominjamo se dne 4. 7.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 4. 7.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče