Is podcast
Tokrat smo kuhali po moško. Z nami je bil Sašo Dolenec, ki ne kuha rad od vedno, ampak je začel šele pred petnajstimi leti. Zdaj svoje znanje in ljubezen deli naprej, verjame namreč, da lahko tudi druge v kratkem času pripelje do zaključka, da je kuhanje lahko enostavno in zabavno.
Tokrat smo kuhali po moško. Z nami je bil Sašo Dolenec, ki ne kuha rad od vedno, ampak je začel šele pred petnajstimi leti. Zdaj svoje znanje in ljubezen deli naprej, verjame namreč, da lahko tudi druge v kratkem času pripelje do zaključka, da je kuhanje lahko enostavno in zabavno.
Tokrat smo kuhali po moško. Z nami je bil Sašo Dolenec, ki ne kuha rad od vedno, ampak je začel šele pred petnajstimi leti. Zdaj svoje znanje in ljubezen deli naprej, verjame namreč, da lahko tudi druge v kratkem času pripelje do zaključka, da je kuhanje lahko enostavno in zabavno.
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Kako se izognemo plastiki in na katere oznake na embalaži moramo biti pozorni, nam je v tokratni oddaji povedala Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja.
Kako se izognemo plastiki in na katere oznake na embalaži moramo biti pozorni, nam je v tokratni oddaji povedala Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja.
Pehtranova potica, kutinova marmelada, njoki iz ostankov krompirja, shranjevanje kostanja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. (link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/)
Pehtranova potica, kutinova marmelada, njoki iz ostankov krompirja, shranjevanje kostanja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. (link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/)
V pogovoru z mag. Barbaro Vesel Barborič, socialno pedagoginjo, učiteljico in svetovalno delavko dolgoletnih izkušenj, smo izpostavili več dejstev iz šolskega, družbenega in domačega vzgojenega okolja, ki predstavijo trikotnik šola-otroci-starši v novi luči. Oddajo smo pripravili v sodelovanju z Društvom katoliških pedagogov Slovenije.
V pogovoru z mag. Barbaro Vesel Barborič, socialno pedagoginjo, učiteljico in svetovalno delavko dolgoletnih izkušenj, smo izpostavili več dejstev iz šolskega, družbenega in domačega vzgojenega okolja, ki predstavijo trikotnik šola-otroci-starši v novi luči. Oddajo smo pripravili v sodelovanju z Društvom katoliških pedagogov Slovenije.
O osamljenosti na eni strani in priložnosti na drugi, da nekdo postane prijatelj vašega srca bomo spregovorili v Svetovalnici. Pri Zavodu Aktivna starost je zaživel program povezovanja med prostovoljci in starejšimi, ki potrebujejo pomoč ali pa preprosto nekoga, s katerim bi poklepetali in spili skodelico kave. Več o tem, kako postati prijatelj srca oziroma kako prijaviti starejšega, ki bi bil vesel družbe, boste izvedeli ob 8. uri, ko bo z nami vodja programa Anja Skale.
O osamljenosti na eni strani in priložnosti na drugi, da nekdo postane prijatelj vašega srca bomo spregovorili v Svetovalnici. Pri Zavodu Aktivna starost je zaživel program povezovanja med prostovoljci in starejšimi, ki potrebujejo pomoč ali pa preprosto nekoga, s katerim bi poklepetali in spili skodelico kave. Več o tem, kako postati prijatelj srca oziroma kako prijaviti starejšega, ki bi bil vesel družbe, boste izvedeli ob 8. uri, ko bo z nami vodja programa Anja Skale.
V Svetovalnici ste slišali nekaj nasvetov glede priprave zemlje za zimo, izvedeli, kaj sadimo v tem času na naše vrtove, kako dolgo počakati s pobiranjem pridelkov in katere so najboljše možnosti shranjevanja posameznih pridelkov. Svetovala je Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
V Svetovalnici ste slišali nekaj nasvetov glede priprave zemlje za zimo, izvedeli, kaj sadimo v tem času na naše vrtove, kako dolgo počakati s pobiranjem pridelkov in katere so najboljše možnosti shranjevanja posameznih pridelkov. Svetovala je Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant.
V tokratni oddaji smo se posvetili slovenskemu jeziku. V studiu se nam je pridružil dr. Hotimir Tivadar s Filozofske fakultete. Kako se jezik spreminja, katera so veljavna pravila, kako je z jezikom v javnosti in kakšna so njegova opažanja ob spremljanju medijske krajine?
V tokratni oddaji smo se posvetili slovenskemu jeziku. V studiu se nam je pridružil dr. Hotimir Tivadar s Filozofske fakultete. Kako se jezik spreminja, katera so veljavna pravila, kako je z jezikom v javnosti in kakšna so njegova opažanja ob spremljanju medijske krajine?
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Na roženvensko nedeljo 6. oktobra je bila v Spominskem parku na Teharjah slovesnost v spomin na žrtve uničevalnega koncentracijskega taborišča, ki so jih od tu vodili v smrt v rudniške rove v okolici Celja. Sveto mašo jo je daroval nadškof dr. Anton Stres. Po maši je bil še kulturni program, kjer je bil osrednji govorec nekdanji predsednik državnega zbora dr. France Cukjati. V današnji oddaji ste lahko slišali nekaj poudarkov iz omenjene slovesnosti.
Mesec oktober je v mnogočem mesec, ki je povezan z duhovnostjo, ko Sonce ugaša in moramo mraz pregnati s pomočjo našega notranjega ognja. Razplamtimo ga lahko z molitvijo, v oktobru še posebej z rožnim vencem in s primernim branjem. V oddaji Sol in luč smo izbrali knjigo z naslovom Poti graditve duhovne identitete.
- Duhovno življenje je dinamičen proces osebne svetosti.
- Kako ljudje zlorabljamo Boga in kakšna je pri tem odgovornost posameznika?
- Soočenje z lastnimi mejami je odkritje našega poslanstva.
Govorili smo o moči in pomenu molitve. Katekizem pravi, da je »molitev povzdigovanje duha k Bogu.« Kako moliti in koliko? Ali lahko s svojo molitvijo prepričamo Boga, da izpolni naše želje? Jezus je namreč rekel: Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo. V mesecu rožnega venca in misijonov sta bila z nami župnik v Preski Jure Koželj in misijonar Tone Kerin, ki se je z Madagaskarja letos preselil v Slovenijo in prevzel župnijo Brusnice. Pridružite se nam – ob 20. uri v živo!
Slovenska družba se izgublja v slepi ulici delovanja te koalicije, čeprav oblast ob podpori prevzetih medijev in vplivnežev napihuje lažni mit uspešnosti. Očitno tudi »botri iz ozadja« nimajo formule zoper to škodljivo propadanje države. Ladja se potaplja, ni ga – oziroma ga nočejo - ki bi prijel za krmilo, preveril dalj in stran in tok usmeril v blagor očetnjave, če nam ta še kaj pomeni …
Na celjsko sodišče so pred dnevi privedli z lisicami vklenjenega sodnika Zvjezdana Radonjića. Prisilno privedbo naj bi izvedli na podlagi zahteve sodnega senata, ki je ocenil, da se obdolženi izmika sojenju. Radonjić je imel zdravniško potrdilo o bolniškem staležu in izvedensko mnenje, da iz zdravstvenih razlogov do začetka novembra ni sposoben sodelovati na sojenju. Oba dokumenta je predhodno dostavil sodnici... Dejstvo je, da je Radonjič prišel v nemilost pri predpostavljenih zaradi razsodbe v primeru Novič. S tem je povezana tudi trenutna obsodba na celjskem sodišču in verjetno prisilna privedba.
Sadje skrtačimo in dobro operemo, da se da olupiti in z nožem razrežemo na četrtine. Tudi peščišče je treba dobro izrezati. V lonec dodamo še nekaj tekočine in med kuhanjem večkrat premešamo. Ko je kuhano, zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po okusu sladkamo in prilijemo domač ribezov ali malinov sok (lahko tudi malo limoninega soka). Nato naj se kuha še 10 do 15 minut, da se sladkor raztopi in je marmelada primerno gosta. Nalagamo jo v pogrete kozarce in dobro zapremo. Ta marmelada je izredno dobra za polnjenje buhteljnov in rogljičkov, ker ne steče.
Prisluhnete lahko zadnjemu, 52. delu, radijskega romana Dragulj v pesku Tesse Afshar, ki je izšel pri založbi Družina. Salmón in Rahaba dobita sina Boaza, ki je naslednji v rodovni liniji, ki pripelje do Jezusa iz Nazareta.
Ivanka Kraševec - Stara plošča, Vicky Lenadros - Apres toi, Cliff Richard - Good Times (Better Times), Bele vrane - Kam si namenjen, Novi fosili – Milena, F. R. David – Words, Ivan Mojzer - Cifra mož, Rita Pavone -Bene Bene Bene, Irene Cara - Flashdance ... What a Feeling, Alfi Nipič + Slavija 5 - Mi mladi, Matia Bazar – Souvenir, The Everly Brothers – Love hurts, Stanka Kovačič – Žametno nebo, Mina – Una casa in cima al mondo, Lee Marvin - Wandrin star ...
Manager leta 2024 je Marko Lukić, ki je že polnih petnajst let direktor mariborskega lesno-graditelja Lumar IG, kjer gradijo najboljše lesene hiše na svetu. Bil je dolgo vrsto let odličen plezalec, kar s pridom vnaša tudi v poslovni svet. Kaj je odlika dobrega vodje, kakšna je vizija njihove dela, smo ga med drugim vprašali v pogovoru.