Is podcast Kako ublažiti vonj po česnu Is podcast
Kako ublažiti vonj po česnu

Poslušalko je zanimalo, ali obstaja kakšna hrana, ki bi jo užili potem, ko zaužijemo neko jed polno česna, torej da bi nevtralizirali ta vonj po česnu. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pogrize malo kruhove skorje ali pa nekaj vejic svežega peteršilja, dobro bi lahko del tudi požirek mleka ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

17. 1. 2025
Kako ublažiti vonj po česnu

Poslušalko je zanimalo, ali obstaja kakšna hrana, ki bi jo užili potem, ko zaužijemo neko jed polno česna, torej da bi nevtralizirali ta vonj po česnu. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pogrize malo kruhove skorje ali pa nekaj vejic svežega peteršilja, dobro bi lahko del tudi požirek mleka ...

Matjaž Merljak

VEČ ...|17. 1. 2025
Kako ublažiti vonj po česnu

Poslušalko je zanimalo, ali obstaja kakšna hrana, ki bi jo užili potem, ko zaužijemo neko jed polno česna, torej da bi nevtralizirali ta vonj po česnu. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pogrize malo kruhove skorje ali pa nekaj vejic svežega peteršilja, dobro bi lahko del tudi požirek mleka ...

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 1. 2025
Zakaj je koruzni kruh nizek

Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.

Zakaj je koruzni kruh nizek

Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zakaj je koruzni kruh nizek

Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.

VEČ ...|16. 1. 2025
Zakaj je koruzni kruh nizek

Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|15. 1. 2025
Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

VEČ ...|15. 1. 2025
Shranjevanje ocvirkov

Poslušalko je zanimalo, ali lahko shrani ocvirke v plastični posodi. Sestra Nikolina ji je pritrdila in dodala, naj jih ima na hladnem, še najboljše je v zamrzovalni skrinji. Pazi naj tudi, da bo v posodi čim manj zraka (da ga iztisne) in tako – na hladnem in temnem – lahko počakajo tudi nekaj mesecev.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|14. 1. 2025
Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

VEČ ...|14. 1. 2025
Nadomestilo smetane

Poslušalko je zanimalo, s čim lahko nadomesti smetano pri pripravi orehovega nadeva za ajdove štruklje, njen mož namreč ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj za zgostitev in navlažitev nadeva mletim orehom da kakšno žlico marmelade, lahko tudi žlico medu ali v vodi kuhan sladkor ... pa naj ne pozabi na jajce. Lahko pa samo potrese sesekljane orehe in doda še kakšno rozino, po okusu potrese s piškotnimi drobtinami ... Poslušalka je svetovala, naj namesto smetane v nadev da sneg iz beljakov, druga poslušalka pa je svetovala mleko brez laktoze

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|8. 1. 2025
Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

VEČ ...|8. 1. 2025
Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|23. 12. 2024
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

VEČ ...|23. 12. 2024
Zajčji golaž

Pripravljamo ga podobno, kot iz govejega mesa. Okus bo seveda drugačen, kot je tudi pri divjačini ali konjskem mesu. Odstranimo kosti in meso narežemo. Posebej na maščobi pražimo čebulo, ki jo tudi zalijemo z 1 dl vode, da se pokuha. Ko voda izhlapi, dodamo meso in ga ob stalnem mešanju počasi pražimo. Čez čas lahko dodamo malo narezanega korenčka, gomolj zelene ali kakšno drugo zelenjavo. Malo zalijemo in pokrito dušimo. Dodamo lovorjev list, malo rožmarina, šetraja ... Ko je meso drobljivo, ga zalijemo s toliko tekočine, kot bomo potrebovali golaža. To je lahko tudi krompirjevka ali ostanek kakšne juhe. Dodamo tudi 1-2 žlici paradižnikove mezge, malo gorčice, zgostimo ... Okus obogatimo z žlico vina ali domačega kisa. ... Zraven ponudimo krompir, polento …

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|20. 12. 2024
Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

VEČ ...|20. 12. 2024
Shranjevanje potice

Kako shraniti potico, da ostane dolgo sveža, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da pečeno potico po desetih minutah vzamemo iz modela in jo postavimo na desko ali pladenj. Položimo jo na peki papir ali pa papirnato brisačo, pokrijemo jo s prtičkom. To postavimo v polivinil vrečko, ki jo zapremo in pustimo potico, da se ohladi. Ohlajeno potico pa zavijemo v folijo za živila in postavimo v vrečko ter hranimo na hladnem. Tako lahko počaka tudi dva ali tri tedne.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|19. 12. 2024
Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

VEČ ...|19. 12. 2024
Lešnikov nadev za potico

Kako pripraviti lešnikov nadev za potico? Ali je potrebno lešnike tudi pred tem kaj pražiti, je zanimalo poslušalca. Sestra Nikolina mu je odgovorila, da jih najprej damo na pekač in v vročo pečico, da lupinica, ki je rahlo grenka, popoka. Dobro jih premešamo in potem jih s pomočjo serviete oluščimo. Šele nato jih zmeljemo. Če želimo poudariti okus, jih pred tem še pražimo v kozici - dodamo malo sladkorja v prahu in stalno mešamo. Sam postopek priprave nadeva je tak, kot pri orehih. Drobtine skuhamo v mleku, nato dodamo mlete lešnike. Dobiti moramo zelo gost nadev. Nato dodamo sneg (rumenjake porabimo za testo), limonino lupino, sok pomaranče, po želji tudi čokoladni prah.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Naš pogled

VEČ ...|14. 1. 2025
Kje so operativci SDV danes ?

Kaj je ostalo od tajne policije, ki je leta 1988 nadzirala vse pore slovenske družbe, bila po prvih večstrankarskih volitvah še vedno polno operativna, v letih po osamosvojitvi pripravila teren za zamenjavo oblasti in pred desetimi leti na primer poskrbela za čiščenje kreditnih map v največji banki? Nemogoče je, da bi na tisoče ljudi poniknilo in povsem opustilo delo, za katerega so bili izšolani ali bolje vzgojeni.


 

Kje so operativci SDV danes ?

Kaj je ostalo od tajne policije, ki je leta 1988 nadzirala vse pore slovenske družbe, bila po prvih večstrankarskih volitvah še vedno polno operativna, v letih po osamosvojitvi pripravila teren za zamenjavo oblasti in pred desetimi leti na primer poskrbela za čiščenje kreditnih map v največji banki? Nemogoče je, da bi na tisoče ljudi poniknilo in povsem opustilo delo, za katerega so bili izšolani ali bolje vzgojeni.


 

Tone Gorjup

komentar

Naš gost

VEČ ...|11. 1. 2025
Jože Pavlakovič, duhovnik in mizar

Župnik Jože Pavlakovič iz Starega trga ob Kolpi bo letos dopolnil 75 let. Pred vpisom na Teološko fakulteto se je najprej izučil za mizarja in pridobil obrtno dovoljenje. Pred natanko štiridesetimi leti je bil posvečen v duhovnika. Številna so njegova zanimanja in dejavnosti, od folklornega plesa do gasilstva, med bolj izstopajočimi zgodbami pa je skupnost v pomoč fantom in možem pri zdravljenju zasvojenosti, ki je vrsto let uspešno delovala v župniji.  

Jože Pavlakovič, duhovnik in mizar

Župnik Jože Pavlakovič iz Starega trga ob Kolpi bo letos dopolnil 75 let. Pred vpisom na Teološko fakulteto se je najprej izučil za mizarja in pridobil obrtno dovoljenje. Pred natanko štiridesetimi leti je bil posvečen v duhovnika. Številna so njegova zanimanja in dejavnosti, od folklornega plesa do gasilstva, med bolj izstopajočimi zgodbami pa je skupnost v pomoč fantom in možem pri zdravljenju zasvojenosti, ki je vrsto let uspešno delovala v župniji.  

Nataša Ličen

spominživljenje

Svetovalnica

VEČ ...|17. 1. 2025
Jezik se spreminja

V oddaji je bila z nami dr. Saška Štumberger z oddelka za slovenistiko na Filozofski fakulteti. Govorili smo o spremembah, ki se pojavljajo pri ženskih priimkih, o prilagajanju jezika družbenim spremembam

Jezik se spreminja

V oddaji je bila z nami dr. Saška Štumberger z oddelka za slovenistiko na Filozofski fakulteti. Govorili smo o spremembah, ki se pojavljajo pri ženskih priimkih, o prilagajanju jezika družbenim spremembam

Radio Ognjišče, Tanja Dominko

svetovanje

Spoznanje več, predsodek manj

VEČ ...|13. 1. 2025
Dr. Aleš Maver: Politični pretresi v več državah sveta

V oddaji Spoznanje več, predsodek manj smo se s političnim analitikom in zgodovinarjem, profesorjem dr. Alešem Mavrom dotaknili političnih pretresov v več državah. Med drugim smo se ustavili v Avstriji, ki po jesenskih volitvah še nima vlade. V Nemčiji se pripravljajo na predčasne parlamentarne volitve, kot kaže, bodo doletele tudi Kanado. Po več kot dveh letih je novega predsednika dobil Libanon, seveda nismo mogli mimo skorajšnje prisege prihodnjega voditelja ZDA. Na kratko smo analizirali tudi izid predsedniških volitev na Hrvaškem.

Dr. Aleš Maver: Politični pretresi v več državah sveta

V oddaji Spoznanje več, predsodek manj smo se s političnim analitikom in zgodovinarjem, profesorjem dr. Alešem Mavrom dotaknili političnih pretresov v več državah. Med drugim smo se ustavili v Avstriji, ki po jesenskih volitvah še nima vlade. V Nemčiji se pripravljajo na predčasne parlamentarne volitve, kot kaže, bodo doletele tudi Kanado. Po več kot dveh letih je novega predsednika dobil Libanon, seveda nismo mogli mimo skorajšnje prisege prihodnjega voditelja ZDA. Na kratko smo analizirali tudi izid predsedniških volitev na Hrvaškem.

Radio Ognjišče

politika

Za življenje

VEČ ...|11. 1. 2025
Marko Juhant: Ljubeč odnos med staršema in vzgoja otrok

Marko Juhant je specialni pedagog, s katerim sodelujemo že vrsto let. V novem letnem ciklu pozornost namenjamo partnerstvu, odnosu med očetom in mamo, pomenu sodelujočega starševstva. Znana je izjava Marka Juhanta izpred več let, ki je zelo odmevala, da če sta starša med seboj dobro, bo dobro tudi otrokom. Zato smo jo izbrali za rdečo nit radijskega sodelovanja v letu 2025. Marko Juhant prihaja v živo v studio in s tem odpira pot vprašanjem poslušalkam in poslušalcem ter takojšnjim odgovorom ob vzgojnih zagatah. Tik pred zdajci pa žal tokrat nismo mogli uresničiti srečanja v živo, zaradi prehlada in smo ponovili oddajo izpred leta dni. 

Marko Juhant: Ljubeč odnos med staršema in vzgoja otrok

Marko Juhant je specialni pedagog, s katerim sodelujemo že vrsto let. V novem letnem ciklu pozornost namenjamo partnerstvu, odnosu med očetom in mamo, pomenu sodelujočega starševstva. Znana je izjava Marka Juhanta izpred več let, ki je zelo odmevala, da če sta starša med seboj dobro, bo dobro tudi otrokom. Zato smo jo izbrali za rdečo nit radijskega sodelovanja v letu 2025. Marko Juhant prihaja v živo v studio in s tem odpira pot vprašanjem poslušalkam in poslušalcem ter takojšnjim odgovorom ob vzgojnih zagatah. Tik pred zdajci pa žal tokrat nismo mogli uresničiti srečanja v živo, zaradi prehlada in smo ponovili oddajo izpred leta dni. 

Nataša Ličen

vzgojaduhovnostpogovorodnosidružina

Kulturni utrinki

VEČ ...|17. 1. 2025
Mojca Cej o koncertu Svetogorskih sobotnic

V nedeljo 19. januarja ob 16:45 bo na Sveti Gori praznični koncert na katerem se bodo predstavile zasedbe Kulturnega društva Briški grič iz Bukovja (Števerjan) otroški pevski zbor Briški slavčki in vokalna skupina Briške trcinke ter vokalna skupina Lijak 1883 – Vogrsko, ki deluje pod Kulturno-turističnim društvom Vogrsko. Predstavili se bodo z božičnim programom. Več pa nam je povedala dirigentka Mojca Cej.

Mojca Cej o koncertu Svetogorskih sobotnic

V nedeljo 19. januarja ob 16:45 bo na Sveti Gori praznični koncert na katerem se bodo predstavile zasedbe Kulturnega društva Briški grič iz Bukovja (Števerjan) otroški pevski zbor Briški slavčki in vokalna skupina Briške trcinke ter vokalna skupina Lijak 1883 – Vogrsko, ki deluje pod Kulturno-turističnim društvom Vogrsko. Predstavili se bodo z božičnim programom. Več pa nam je povedala dirigentka Mojca Cej.

Jože Bartolj

kulturaglasbaSvetogorske sobotniceMojca CejBriški slavčki in vokalna skupina Briške trcinke ter vokalna skupina Lijak 1883 – Vogrsko.

Komentar tedna

VEČ ...|17. 1. 2025
Polonca in Tomaž Sokol: Dostojanstveno slovo 

Ob izteku preteklega leta, v tistih prazničnih dneh, ko si vzamemo čas za veselje, druženje in ustvarjanje načrtov, se je po dolgotrajni bolezni poslovila najina dobra prijateljica Ivanka. 

Vedeli smo, da je rak napredoval preko meje ozdravljivosti. Veliko smo molili z njo in za njo. Nekateri za čudež popolne ozdravitve, drugi, za srečno zadnjo uro s čim manj trpljenja, tretji predvsem za njene najbližje.

Komentar sta pripravila Polonca in Tomaž Sokol, publicistka in obrtnik.

Polonca in Tomaž Sokol: Dostojanstveno slovo 

Ob izteku preteklega leta, v tistih prazničnih dneh, ko si vzamemo čas za veselje, druženje in ustvarjanje načrtov, se je po dolgotrajni bolezni poslovila najina dobra prijateljica Ivanka. 

Vedeli smo, da je rak napredoval preko meje ozdravljivosti. Veliko smo molili z njo in za njo. Nekateri za čudež popolne ozdravitve, drugi, za srečno zadnjo uro s čim manj trpljenja, tretji predvsem za njene najbližje.

Komentar sta pripravila Polonca in Tomaž Sokol, publicistka in obrtnik.

Polonca in Tomaž Sokol

komentardružbaodnosispomin

Spominjamo se

VEČ ...|17. 1. 2025
Spominjamo se dne 17. 1.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 17. 1.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|17. 1. 2025
Kako ublažiti vonj po česnu

Poslušalko je zanimalo, ali obstaja kakšna hrana, ki bi jo užili potem, ko zaužijemo neko jed polno česna, torej da bi nevtralizirali ta vonj po česnu. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pogrize malo kruhove skorje ali pa nekaj vejic svežega peteršilja, dobro bi lahko del tudi požirek mleka ...

Kako ublažiti vonj po česnu

Poslušalko je zanimalo, ali obstaja kakšna hrana, ki bi jo užili potem, ko zaužijemo neko jed polno česna, torej da bi nevtralizirali ta vonj po česnu. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pogrize malo kruhove skorje ali pa nekaj vejic svežega peteršilja, dobro bi lahko del tudi požirek mleka ...

Matjaž Merljak

kuhajmo