V steno najvišjega ne-osemtisočaka so nas popeljala Doživetja z enim od obeh glavnih akterjev, ki sta 4. avgusta letos priplezala na 15. najvišjo goro na svetu po prvenstveni smeri. O plezanju po zahodnem grebenu Gašerbruma III. je spregovoril naš gost, vrhunski alpinist Aleš Česen.
V steno najvišjega ne-osemtisočaka so nas popeljala Doživetja z enim od obeh glavnih akterjev, ki sta 4. avgusta letos priplezala na 15. najvišjo goro na svetu po prvenstveni smeri. O plezanju po zahodnem grebenu Gašerbruma III. je spregovoril naš gost, vrhunski alpinist Aleš Česen.
V prvem delu vas čakajo informacije o spremembah, ki bi jih planinci in obiskovalci gora okrog Triglava morali poznati. Povezane so s projektom Vrh Julijcev, ki je v sklepni fazi. Naš gost je bil Andrej Arih iz Javnega zavoda Triglavski narodni park. V nadaljevanju pa sta bila na daljavo z nami alpinista Marija in Andrej Štremfelj, ki sta se oglasila iz Nepala. Za njima sta že dva meseca hoje po Veliki himalajski poti.
V prvem delu vas čakajo informacije o spremembah, ki bi jih planinci in obiskovalci gora okrog Triglava morali poznati. Povezane so s projektom Vrh Julijcev, ki je v sklepni fazi. Naš gost je bil Andrej Arih iz Javnega zavoda Triglavski narodni park. V nadaljevanju pa sta bila na daljavo z nami alpinista Marija in Andrej Štremfelj, ki sta se oglasila iz Nepala. Za njima sta že dva meseca hoje po Veliki himalajski poti.
Tokrat smo v Himalajo odšli s spominom na lansko jubilejno odpravo Himlung, ki jo je organizirala Fakulteta za šport, kot tudi z zadnjo knjigo alpinista Vikija Grošlja, v kateri je povzel vseh svojih 33 odprav - od Makaluja do omenjenega sedemtisočaka v lanskem letu. Gosta sta bila športni pedagog in alpinist prof. dr. Stojan Burnik in Viki Grošelj.
Tokrat smo v Himalajo odšli s spominom na lansko jubilejno odpravo Himlung, ki jo je organizirala Fakulteta za šport, kot tudi z zadnjo knjigo alpinista Vikija Grošlja, v kateri je povzel vseh svojih 33 odprav - od Makaluja do omenjenega sedemtisočaka v lanskem letu. Gosta sta bila športni pedagog in alpinist prof. dr. Stojan Burnik in Viki Grošelj.
Zgodba pripoveduje o slepem človeku, ki je šel v šolo k odličnemu ...
Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Precej gotovo se mi zdi, da ste o nacionalnem dnevu objemanja že slišali. Na današnji dan, 21. januarja, se odvija v Združenih državah, vse od leta 1986. Pobuda je vredna posnemanja, ker je simpatična, vsaj za večino ljudi. Z izjemo morda peščice posameznikov, ki drugih, posebej še neznancev, v svoj osebni prostor ne spustijo zlahka. In tudi to je treba spoštovati ...
Tako je svoje tokratno razmišljanja začela Nataša Ličen. Celoten komentar si lahko preberete tudi na spletnih straneh Radia Ognjišče.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 22. januar 2025 ob 05-ih
Pripravili smo pogovor o aktualnem dogajanju pri nas. Pred nekaj dnevi je bila spet spominska slovesnost v Dražgošah, kjer je bila slavnostna govornica predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Letos mineva 80 let od konca druge sv. vojne in v tem letu spomina bomo pripravili več oddaj, ki se bodo dotaknile te pomembne obletnice.
V oddaji je bil naš gost nekdanji vrhovni in ustavni sodnik Jan Zobec. Spregovoril je o vladnih predlogih medijskega zakona in nepremičninskega davka. Dotaknili smo se tudi umora skesanca v primeru Kavaškega klana in odziva tožilke Mateje Gončina ter odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je proti Sloveniji ugotovilo hude kršitve slovenskega prava s strani predsednika okrožnega sodišča v Ljubljani.
Pokrajinski muzej Murska Sobota je z včerajšnjo akademijo v soboškem gradu, obeležil 70 letnico delovanja. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo v četrtek premiera operete Netopir Johanna Strauss mlajšega. Največja slovenska založba Mladinska knjiga pa letos obeležujeta 80-letnico delovanja.
Poslušalka bi rada pripravila kruhove štruklje. Sestra Nikolina pravi, da je to najbrž štruca iz kruha, ki se pripravi podobo, kot kruhovi cmoki, le da se skuha skupaj. Kruh narežemo na majhne kose, dodamo praženo čebulo, narezan drobnjak, ostro moko, jajčno mleko, po želji še kakšna žlica kisle smetane. Previdno premešamo, poravnano in s pokrovko pokrijemo, da se ovlaži. Nato naložimo na ovlaženo servieto in skuhamo v vodi ali nad soparo. Skuhajo se v 20-25 minutah, odvisno od debeline. Lahko jih zabelimo z drobtinami na maslu, sladke lahko potresemo s cimetom ...
Za nami je sejem Informativa, pred nami so Dnevi odprtih vrat in informativni dnevi in vse to pomaga mladim, da se lažje odločijo za nadaljnje šolanje in poklic. Kdaj je pravi čas za obisk informativnega dneva in kako naj starši otroke spodbujajo v večjo samostojnost, nam je povedala karierna svetovalka Nataša Hanuna iz Zavoda sv. Stanislava.
Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so dopoldne podelili prve tri znake specializirane ponudbe na slovenskih turističnih kmetijah. Znak ekološke turistične kmetije sta prejeli Šenkova domačija z Jezerskega in Posestvo Trnulja iz Črne vasi, znak turistične kmetije s ponudbo za zdravo življenje pa Domačija Šeruga iz okolice Otočca …