Is podcast
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj se krompir ne kuha predolgo. Če bo vrel predolgo in na visoki temperaturi, se lahko razkuha. Na kocke narezan krompir takoj, ko je kuhan (10-12 minut), odcedimo in zabelimo. V pokriti posodi bo počakal do kosila. Če bi ga pustili v vodi, bi se preveč razmehčal. Za izdelavo testa je najbolje, da ga skuhamo v olupku, takoj pretlačimo in zabelimo ter ohladimo.
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj se krompir ne kuha predolgo. Če bo vrel predolgo in na visoki temperaturi, se lahko razkuha. Na kocke narezan krompir takoj, ko je kuhan (10-12 minut), odcedimo in zabelimo. V pokriti posodi bo počakal do kosila. Če bi ga pustili v vodi, bi se preveč razmehčal. Za izdelavo testa je najbolje, da ga skuhamo v olupku, takoj pretlačimo in zabelimo ter ohladimo.
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj se krompir ne kuha predolgo. Če bo vrel predolgo in na visoki temperaturi, se lahko razkuha. Na kocke narezan krompir takoj, ko je kuhan (10-12 minut), odcedimo in zabelimo. V pokriti posodi bo počakal do kosila. Če bi ga pustili v vodi, bi se preveč razmehčal. Za izdelavo testa je najbolje, da ga skuhamo v olupku, takoj pretlačimo in zabelimo ter ohladimo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Kuhajmo s sestro Nikolino
V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut. Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut. Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. februar 2023 ob 05-ih
Dogodki
»Ni mogoče živeti polno in v globini veselo, če se izogibamo vsemu težkemu. Ne smemo bežati pred naporom, ki ga zahtevajo ideali, ne smemo bežati pred bolečino, ki jo prinaša vsako prizadevanje za ljubezen. Ni mogoče biti v globini srečen, če ne sprejmemo tudi teže življenja,« je na današnjo ’nedeljo blagrov’ v pridigi razmišljal Ervin Mozetič, župnik pri sv. Marku v Kopru.
Zgodbe za otroke
Mija ne more zaspati brez svoje ninice, malega, puhastega Backa. Nocoj ga ne najde. Mamica in očka sta ji prišla na pomoč pri iskanju. Neuspešno. Kako zaspati? Kdo zmore pomiriti vznemirjeno dekletce?
Kmetijska oddaja
Osrednje mesto v nedeljski kmetijski oddaji smo namenili perečemu vprašanju spreminjanja modela določitve bonitete kmetijskih in gozdnih zemljišč. Za vas smo pred mikrofon povabili predstavnike Urada za nepremičnine na Geodetski upravi Republike Slovenije. V oddaji pa tudi o dogajanju povezanem s kanalom C0.
Komentar tedna
Da bi lahko živeli in uresničili kitico naše državne himne: »Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan«; je nujno potrebno spet oživeti eno kitico prej, ki pravi: »Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinóv sloveče matere«! Da bi bili tolerantni in spoštljivi do drugih narodov in kultur, se moramo naučiti ljubiti, spoštovati in biti ponosni na svoj narod, svojo kulturo in svojo zgodovino.
Komentar je pripravila sestra Emanuela Žerdin, redovnica kongregacije Frančiškank brezmadežnega spočetja.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. februar 2023 ob 05-ih
Kulturni utrinki
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani.
Življenje išče pot
Od 24. do 26. februarja so sodelavci zavoda Družina in življenje v Veržeju vodili tematski seminar z naslovom (Ne)popolno starševstvo. V času, ki boleha za perfekcionizmom, je to gotovo zelo dobrodošla tematika. Naša gosta sta bila Katarina in Klemen Lajevec, ki sta eden od voditeljskega para.