Is podcast
V prvem delu Vabila na pot smo povabili na Pohod po Trubarjevi rojstni fari in na Pohod od Šteberka do Karlovce ob Cerkniškem jezeru. V drugem delu pa je prišel na vrsto še odmev s kolesarskega romanja - del poti nas je namreč spremljal nekdanji maratonec in kolesar Stanislav Koselj.
V prvem delu Vabila na pot smo povabili na Pohod po Trubarjevi rojstni fari in na Pohod od Šteberka do Karlovce ob Cerkniškem jezeru. V drugem delu pa je prišel na vrsto še odmev s kolesarskega romanja - del poti nas je namreč spremljal nekdanji maratonec in kolesar Stanislav Koselj.
V prvem delu Vabila na pot smo povabili na Pohod po Trubarjevi rojstni fari in na Pohod od Šteberka do Karlovce ob Cerkniškem jezeru. V drugem delu pa je prišel na vrsto še odmev s kolesarskega romanja - del poti nas je namreč spremljal nekdanji maratonec in kolesar Stanislav Koselj.
Petkova spodbuda h gibanju je tokrat prišla s terena in - s kolesarskega sedeža. Na tradicionalnem kolesarskem romanju Od Marije k Mariji smo poiskali nekaj dobrih rekreativnih namigov.
Petkova spodbuda h gibanju je tokrat prišla s terena in - s kolesarskega sedeža. Na tradicionalnem kolesarskem romanju Od Marije k Mariji smo poiskali nekaj dobrih rekreativnih namigov.
Kineziolog Vojko Vučković je spregovoril o pomenu gibljivosti za starejše, povabili pa smo tudi na koncert irske glasbe v jamo Dimnice.
Kineziolog Vojko Vučković je spregovoril o pomenu gibljivosti za starejše, povabili pa smo tudi na koncert irske glasbe v jamo Dimnice.
Nekaj besed smo namenili hoji brez cilja, povabili pa smo tudi na Tabor nad Cerovim na žegnanjski praznik. Okolica je namreč nadvse primerna tudi za lep sprehod.
Nekaj besed smo namenili hoji brez cilja, povabili pa smo tudi na Tabor nad Cerovim na žegnanjski praznik. Okolica je namreč nadvse primerna tudi za lep sprehod.
Nadaljujemo s spodbudami za hojo - seveda je v avgustovski vročini potrebno izbrati prave ure. Tokrat smo nekaj besed namenili hoji s psom. Vsem organizatorjem romanj ali pohodov sporočamo, da lahko, če želijo objavo svojega dogodka v rubriki, pošljejo sporočilo na rekreacija@ognjisce.si!
Nadaljujemo s spodbudami za hojo - seveda je v avgustovski vročini potrebno izbrati prave ure. Tokrat smo nekaj besed namenili hoji s psom. Vsem organizatorjem romanj ali pohodov sporočamo, da lahko, če želijo objavo svojega dogodka v rubriki, pošljejo sporočilo na rekreacija@ognjisce.si!
Ker je avgust tradicionalno planinski mesec, smo na kratko spregovorili o hoji v gore, še enkrat pa smo ponovili informacijo o praznovanju velikega šmarna na Kredarici, ki se začne 14. avgusta (2024).
Ker je avgust tradicionalno planinski mesec, smo na kratko spregovorili o hoji v gore, še enkrat pa smo ponovili informacijo o praznovanju velikega šmarna na Kredarici, ki se začne 14. avgusta (2024).
Spregovorili smo o blagodejnem učinku bosonoge hoje, povabili na koncert v jamo in spomnili na sv. mašo na Kredarici.
Spregovorili smo o blagodejnem učinku bosonoge hoje, povabili na koncert v jamo in spomnili na sv. mašo na Kredarici.
Tokrat smo povabili k hoji z zemljevidom in vodenim pohodom v Tolminska korita in po Soški poti.
Petkovo zgodnje popoldne je kot nalašč za kakšno dobro idejo za gibanje, praviloma na svežem zraku. In v (dobri) družbi. V rubriki "za zdrav v zdravem telesu" preletimo rekreativno ponudbo konca tedna, v kateri dajemo prednost pohodom z vsebino. Peš romanja, planinski vzponi ali družinski pohodi.
V Kmetijski oddaji smo spregovorili o Združenju kmečkih sirarjev Slovenije, ki v torek, 8. oktobra 2024, v kongresnem centru na Brdu pri Kranju pripravlja že 4. festival slovenskih sirov . V studio smo povabili predsednika Združenja, Milana Brenceta, ki je spregovoril o članstvu, o njihovi dejavnosti, o mladih in našem odnosu do podeželja. Poudaril je pomembnost tradicije in dela ter izpostavil, da prazno podeželje za turizem ne bo zanimivo ter da podeželje potrebuje slovenskega človeka . Pravi: Mladim kmetom je treba omogočiti, da si bodo lahko zagotovili denarna sredstva za svojo družino. Družina daje moč in opravičuje vsa odrekanja!
Gostili smo izjemnega poznavalca vesoljskega vremena dr. Primoža Kajdiča. Več kot 21 let je kot raziskovalec zaposlen v Mehiki na tamkajšnji državni univerzi. Spregovorili smo o vse večji aktivnosti Sonca, polarnem siju in o vplivih vesoljskega vremena na življenje na Zemlji.
Tokrat smo razmišljali o odgovorih na vprašanja današnjega časa, ki jih lahko daje Cerkev po občestvu. Kaj sploh je živo občestvo in kako skrbeti za njegovo rast? Kakšna je vloga duhovnika v njem in kako vanj pritegniti oddaljene od Cerkve? Z nami je bil župnik iz župnije Ljubljana – Kašelj / Zalog Andrej Maksimilijan Gósek.
Tokrat smo se posvetili težavi, ki je v današnjem času pogosta: govorili smo o osteoartrozi oziroma obrabi kolčnega in kolenskega sklepa. Kakšni so simptomi, kdaj na operacijo, v katerih primerih pomagajo blokade sklepov? Spregovorili smo tudi o tem, kako se spremeni kakovost življenja po menjavi kolka. Naš gost je bil prof. dr. Drago Dolinar iz Ortopedske klinike Ljubljana.
V okviru kulturnih dogodkov na Sveti Gori, ki so poimenovane Svetogorske sobotnice, bo v soboto 21. septembra ob 17:30 koncert vokalne skupine DíVoX. Na koncert nas bo povabil umetniški vodja in vokalist Jani Klančič.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Spodnja Savinjska dolina je srčika hmeljarstva, pivovarstvo pa ena od pomembnejših dejavnosti. Ob razmišljanju, kako pivo butičnih, manjših pivovarjev predstaviti širši javnosti, so prišli na idejo o fontani. Prvi na svetu so jo uresničili, pogovarjali smo se z mag. Markom Repnikom.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.