Posnetek programa Radia Ognjišče dne 30. oktober 2024 ob 21-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 30. oktober 2024 ob 19-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 30. oktober 2024 ob 18-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 30. oktober 2024 ob 17-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 30. oktober 2024 ob 16-ih
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 30. oktober 2024 ob 15-ih
Z nami je bila dr. Andreja Poljanec, govorili smo o žalovanju. Lepo vabljeni k poslušanju.
»Naše življenje je nenehno iskanje in približevanje Svetlobi, dokler ne dosežemo polnost njene Bližine,« je v enega od podlistkov za Revijo Ognjišče zapisal Karl Gržan in težko bi našli lepšo misel za praznike, ki so pred nami. Zbirko teh zapisov, ki so izhajali kot podlistki, so pri Založbi Ognjišče izdali kot knjižico z naslovom Od senc k svetlobi. Za tokratno oddajo Sol in luč smo pred praznikom izbrali dve, prva ima naslov Očetov pomežik iz večnosti, druga pa, Ko odložimo ponošeno zemeljsko obleko in nam nadenejo šlajer večnosti.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 30. oktober 2024 ob 05-ih
Naša gostja je bila slikarka, vrtnarka, klena Primorka Stanka Golob iz Baške Grape oziroma iz Grahovega ob Bači. Pred kratkim je imela v Gorici, v tamkajšnjem Kulturnem domu razstavo svojih slik, ki jih ustvarja iz različnih barv slovenskih peskov. Te nabira v rekah, potokih, na gorskih meliščih in kamnolomih po vsej državi. V pogovoru nam je razkrila, kako je prišla na to idejo in kako sploh nastane slika iz peska. Gostja je raziskala tudi zgodovino svoje družine po mamini in očetovi strani in jo objavila v mapi Slovenskega etnografskega muzeja. Povedala nam je, zakaj ji je bilo to pomembno.
Pred nami so Vsi sveti in Vernih duš dan, dva praznika, ko smo v mislih še posebej povezani z našimi pokojnimi in bolj kot običajno poskrbimo tudi za urejenost njihovih grobov. In prav o tem je tokrat svetovala vtnarka Monika Mohar iz vrtnarstva Hortika iz Goričan pri Medvodah.
Krompir skuhamo v olupku in ga še vročega olupimo ter stisnemo. Zabelimo ga z maslom ali olivnim oljem (za 1 kg krompirja potrebujemo 14 dag masla ali 2 žlici olivnega olja). Dodamo še 3 rumenjake in malo posolimo. Šele ko se bomo lotili priprave cmokov, dodamo 1/3 kg moke in če imamo, še malo zdrobljene, skute. Boljša je suha moka, če bomo vzeli mehko, dodamo še malo zdroba. Pripravimo enakomerno trdo testo. V sredino cmoka damo svežo ali zmrznjeno slivo ali gosto domačo marmelado ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhajo se 10 minut v vreli vodi. Odlagamo jih na pekač z drobtinami.
V predvečeru dneva reformacije smo se obregnili ob ta praznik. Brali smo pesmi iz zbirke Primož Trubar zapušča Ljubljano Gorazda Kocjančiča.
Kviz, zabavno tekmovanje med mladostjo in zrelostjo, klepet, glasba za različne generacije in dva voditelja - Jure in Marjan.
Prijavite se na moja.generacija@ognjisce.si