Zakaj spodbujati izločanje brez plenic, kakšne posledice prinese takšna odločitev? Kako obleči otroka brez plenic, kako z njim potovati? Na ta vprašanja in številna druga je odgovarjala gostja Metka Zupančič, ki nam je predstavila koncept izločanja od rojstva naprej.
Zakaj spodbujati izločanje brez plenic, kakšne posledice prinese takšna odločitev? Kako obleči otroka brez plenic, kako z njim potovati? Na ta vprašanja in številna druga je odgovarjala gostja Metka Zupančič, ki nam je predstavila koncept izločanja od rojstva naprej.
Zakaj spodbujati izločanje brez plenic, kakšne posledice prinese takšna odločitev? Kako obleči otroka brez plenic, kako z njim potovati? Na ta vprašanja in številna druga je odgovarjala gostja Metka Zupančič, ki nam je predstavila koncept izločanja od rojstva naprej.
Svetovalnica
V državi deluje več zavetišč za živali. Kako poteka njihovo delo in kako lahko žival posvojimo sami, kakšni so pogoji in kaj od nas pričakujejo? O tem smo govorili z gostjo Oljo Ivanovič iz ljubljanskega zavetišča.
Svetovalnica
V državi deluje več zavetišč za živali. Kako poteka njihovo delo in kako lahko žival posvojimo sami, kakšni so pogoji in kaj od nas pričakujejo? O tem smo govorili z gostjo Oljo Ivanovič iz ljubljanskega zavetišča.
Svetovalnica
V negotovih časih, ko so borzni indeksi na prepihu, je vedno zahtevno vprašanje, kam vlagati? Z direktorjem podjetja Zlato po pošti Gregorjem Razboršekom smo pogledali, kakšni so obeti za plemenite kovine, predvsem za zlato, ki dosega najvišje vrednosti v zgodovini.
Svetovalnica
V negotovih časih, ko so borzni indeksi na prepihu, je vedno zahtevno vprašanje, kam vlagati? Z direktorjem podjetja Zlato po pošti Gregorjem Razboršekom smo pogledali, kakšni so obeti za plemenite kovine, predvsem za zlato, ki dosega najvišje vrednosti v zgodovini.
Svetovalnica
Tokrat nas je v Svetovalnici zanimala zelena površina okoli hiš. Kako se lotimo zasaditve naših vrtov? Kje na vrtu bo prostor za jagodičevje in kje za cvetoče rastline? Predvsem smo govorili o jagodičevju. Kdaj je pravi čas za sajenje, kako pripravimo tla, kako negujemo rastline? Z nami je bil strokovnjak za načrtovanje in urejanje vrtov, Grega Čuden, ki je odgovarjal tudi na vaša vprašanja.
Svetovalnica
Tokrat nas je v Svetovalnici zanimala zelena površina okoli hiš. Kako se lotimo zasaditve naših vrtov? Kje na vrtu bo prostor za jagodičevje in kje za cvetoče rastline? Predvsem smo govorili o jagodičevju. Kdaj je pravi čas za sajenje, kako pripravimo tla, kako negujemo rastline? Z nami je bil strokovnjak za načrtovanje in urejanje vrtov, Grega Čuden, ki je odgovarjal tudi na vaša vprašanja.
Svetovalnica
Neplodnost je danes težava mnogih parov. Kako se s tem soočiti, kje so razlogi in kje možne rešitve? O tem smo govorili z ginekologinjo Mileno Igličar.
Svetovalnica
Neplodnost je danes težava mnogih parov. Kako se s tem soočiti, kje so razlogi in kje možne rešitve? O tem smo govorili z ginekologinjo Mileno Igličar.
Svetovalnica
Piškoti iz ovsenih kosmičev, vampi na tržaški način, juha iz lisičk, jedi iz prosene kaše, rahel in puhast šmorn, sočne piščančje prsi ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Piškoti iz ovsenih kosmičev, vampi na tržaški način, juha iz lisičk, jedi iz prosene kaše, rahel in puhast šmorn, sočne piščančje prsi ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Marjetka Klevišar ima različne izkušnje z individualnim poučevanjem otrok. Starši so velikokrat v dilemi, kdaj je pravi čas, da se odločijo za inštrukcije, pomembno pa je tudi, kaj o tem misli otrok in kako pripravljen je na to pot.
Svetovalnica
Marjetka Klevišar ima različne izkušnje z individualnim poučevanjem otrok. Starši so velikokrat v dilemi, kdaj je pravi čas, da se odločijo za inštrukcije, pomembno pa je tudi, kaj o tem misli otrok in kako pripravljen je na to pot.
Svetovalnica
Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno. Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group.
Svetovalnica
Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno. Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group.
Svetovalnica
Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček
Svetovalnica
Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo prisluhnili trem pričevalcem, ki jih je v začetku leta 2024 med Slovenci v Avstraliji posnel sodelavec Študijskega centra za narodno spravo Renato Podbersič. Svoje življenjske zgodbe so z nami delili Francke Anžin, Lidije Čušin in Mirka Cudermana.
Svetovalnica
V državi deluje več zavetišč za živali. Kako poteka njihovo delo in kako lahko žival posvojimo sami, kakšni so pogoji in kaj od nas pričakujejo? O tem smo govorili z gostjo Oljo Ivanovič iz ljubljanskega zavetišča.
Slovencem po svetu in domovini
Koroška poje, osrednje koncert, ki ga je v Celovcu pripravila Krščanska kulturna zveza, je potekal pod naslovom Življenja ples. Nastopili so zbori oziroma pevske zasedbe iz avstrijske Koroške, Slovenije in Italije: ženski pevski zbor Trta, otroški zbor Jepca, projektni zbor Mladina poje, kvartet Štiglic, moški pevski zbor Vinko Poljanec, moški in mešani pevski zbor Bilka, mešani pevski zbor Lojze Bratuž, kvintet Donet, plesna šola Kunauer iz Pliberka ter Tonč Feinig Trio. Tokrat so bili na odru tudi plesalci. V reportaži smo se pogovarjali s protagonisti in nastopajočimi. V oddaji smo predvajali posnetke s koncerta, za katere se zahvaljujemo Slovenskemu sporedu ORF. V eni od prihodnjih oddaj pa bomo koncert predvajali v celoti.
Pogovor o
V oddaji smo spregovorili o stanju in izzivih deinstitucionalizacije in uvedbe dolgotrajne oskrbe v Sloveniji. Že več kot leto in pol je namreč minilo od uveljavitve vladnega zakona, ki na tem področju prinaša postopno uveljavljanje več pravic. Pred kratkim se je sklenila tudi javna razprava o spremembah in popravkih tega zakona, ki je kompleksen, saj poleg storitvenega dela opredeljuje še financiranje. Sem spada tako imenovani obvezni solidarnostni prispevek za dolgotrajno oskrbo, ki ga bomo od 1. julija letos plačevali zaposleni, delodajalci in upokojenci. V oddaji so spregovorili državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, Suzi Kvas iz Socialne zbornice Slovenije, Vijola Bertalanič iz Zveze društev upokojencev Slovenije, Tatjana Milavec iz Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije in Denis Sahernik iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.
Naš pogled
Na dan pred gregorjevim, ko se po starem julijanskem koledarju začenja pomlad in velja rek, da se ptički ženijo, je v naši deželici na sončni strani Alp bore malo razlogov za veselje. Razen morda, da se je gorivo nekoliko pocenilo, pa še to ne gane vseh. Ljudje smo različni, nekateri za dobro voljo potrebujejo le lepo vreme, drugi lep znesek na svojem bančnem računu, tretji zaljubljen pogled svoje boljše polovice, četrti zdrave otroke. Ampak če pogledamo malo širše, malo izven svojega vrtička, pa vendarle ne moremo skakati od navdušenja.
Tako je svoje razmišljanje v svojem komentarju začela Tanja Dominko. Celoten komentar si lahko v zapisani obliki preberete tudi na naši spletni strani.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kako pripraviti rahel in puhast šmorn, je zanimalo našo poslušalko. Jajčne jedi so dobrodošle v postnem času, saj z njimi dobimo energijo za različna opravila. Šmorn je dobro sprejet tako pri mlajših kot starejših. Potrebujemo: ¼ l mleka, 2-3 jajca, ¼ l moke in sol. Mleku dodamo rumenjake in moko, nato pa z metlico v roki nežno zamešamo še slan sneg iz beljakov. Tako bo šmorn puhast. Spečemo ga na olju v vroči ponvi ali v litoželezni posodi z debelim dnom. Če imamo večjo količino masa, jo razdelimo in spečemo v več korakih. Hitreje se namreč speče, če pečemo manjše količine. Obračamo z lopatko ali trgamo, da se popeče z vseh strani. Če želimo lepšo barvo, k masi dodamo tudi žličko sladkorja, sicer pa si jed vsak lahko sladka sam po okusu.
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo prisluhnili trem pričevalcem, ki jih je v začetku leta 2024 med Slovenci v Avstraliji posnel sodelavec Študijskega centra za narodno spravo Renato Podbersič. Svoje življenjske zgodbe so z nami delili Francke Anžin, Lidije Čušin in Mirka Cudermana.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Graditelji slovenskega doma
Pesnik, dramatik, urednik in duhovnik Branko Rozman je bil doma iz Bohinjske Bistrice, odraščal pa je v Šiški. Gimnazijo je začel v škofovih zavodih, v bogoslovje v begunskem semenišču in 1952 postal duhovnik v Argentini, kjer je pozneje doktoriral in predaval pastoralno teologijo. Po letu 1965 je bil četrt stoletja zdomski duhovnik v Münchnu ter urednik revije Naša luč. Leta 1991 se je vrnil v Slovenijo. Izdal je pesniški zbirki Na steni spi čas in Čas je zreli plod jeseni. Njegove drame so zbrane v knjigi Obsodili so Kristusa. Med njegovimi deli je tudi knjižica V Rogu ležimo pobiti. Ves čas je objavljal tudi kritične zapise in pomagal pri odkrivanju resnice o naši polpretekli zgodovini v Naši luči, Družini in drugod.