Svetovalnica
Prisluhnete lahko Pravnim zagatam z odvetnico Matejo Maček, ki je odgovarjala na vaša vprašanja.
Svetovalnica
Prisluhnete lahko Pravnim zagatam z odvetnico Matejo Maček, ki je odgovarjala na vaša vprašanja.
Svetovalnica
V studiu se nam je pridružil Leon Krnel iz Društva katoliških pedagogov Slovenije. Slišali smo, kako so se na šolsko leto pripravljali učitelji in profesorji in kakšna so njihova pričakovanja do šolarjev, kakšna do staršev. Kako biti pedagog, ki prinaša upanje v ta svet?
Svetovalnica
V studiu se nam je pridružil Leon Krnel iz Društva katoliških pedagogov Slovenije. Slišali smo, kako so se na šolsko leto pripravljali učitelji in profesorji in kakšna so njihova pričakovanja do šolarjev, kakšna do staršev. Kako biti pedagog, ki prinaša upanje v ta svet?
Svetovalnica
V Svetovalnici smo se a prvi šolski dan tokrat posvetili dijakom. Ne le vstop v osnovno šolo, tudi začetek srednješolske poti prinaša s seboj nekaj izzivov. Kako jim prisluhnejo v Dijaški organizaciji Slovenije, smo vprašali Marka Dragaša, ki je eden od svetnikov v tej organizaciji.
Svetovalnica
V Svetovalnici smo se a prvi šolski dan tokrat posvetili dijakom. Ne le vstop v osnovno šolo, tudi začetek srednješolske poti prinaša s seboj nekaj izzivov. Kako jim prisluhnejo v Dijaški organizaciji Slovenije, smo vprašali Marka Dragaša, ki je eden od svetnikov v tej organizaciji.
Svetovalnica
V Svetovalnici smo gostili psihologinjo dr. Lilijano Šprah , višjo znanstveno sodelavko in predstojnico Družbenomedicinskega inštituta na Znanstveno raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Govorili smo o duševnem zdravju kmetov, zlasti ob dejstvu, da tudi samomori med njimi niso redki.
Svetovalnica
V Svetovalnici smo gostili psihologinjo dr. Lilijano Šprah , višjo znanstveno sodelavko in predstojnico Družbenomedicinskega inštituta na Znanstveno raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Govorili smo o duševnem zdravju kmetov, zlasti ob dejstvu, da tudi samomori med njimi niso redki.
Svetovalnica
Poglobili smo se v enega največjih okoljskih izzivov sodobnega časa – plastiko. Spregovorili smo o vplivu plastike na okolje, zdravje človeka in prihodnost planeta. O tem, kakšne so možnosti ponovne uporabe, o bioplastiki in o drugih inovativnih naravnih materialih je več povedal dr. Andrej Kržan s Kemijskega inšituta.
Svetovalnica
Poglobili smo se v enega največjih okoljskih izzivov sodobnega časa – plastiko. Spregovorili smo o vplivu plastike na okolje, zdravje človeka in prihodnost planeta. O tem, kakšne so možnosti ponovne uporabe, o bioplastiki in o drugih inovativnih naravnih materialih je več povedal dr. Andrej Kržan s Kemijskega inšituta.
Svetovalnica
Kdaj je čas za obrezovanje okrasnih grmovnic in jagodičevja, kdaj pravi čas za načrtovanje ureditve naših okrasnih vrtov ter nove zasaditve? Kakšno naj bo razmerje dreves, grmovnic in cvetja? Je pomembna barvna uskladitev in kako naj izbiramo, da nas bo vrt razveseljeval v vseh letnih časih? Naš gost v Svetovalnici je bil Gregor Čuden.
Svetovalnica
Kdaj je čas za obrezovanje okrasnih grmovnic in jagodičevja, kdaj pravi čas za načrtovanje ureditve naših okrasnih vrtov ter nove zasaditve? Kakšno naj bo razmerje dreves, grmovnic in cvetja? Je pomembna barvna uskladitev in kako naj izbiramo, da nas bo vrt razveseljeval v vseh letnih časih? Naš gost v Svetovalnici je bil Gregor Čuden.
Svetovalnica
Z učiteljico 1. razreda OŠ Ireno Trošt smo spregovorili o tem, kaj mora otrok znati ob vstopu v šolo: od higienskih navad do oblačenja, kakšna naj bo njegova finomotorika, socialne veščine in osnovni bonton.
Svetovalnica
Z učiteljico 1. razreda OŠ Ireno Trošt smo spregovorili o tem, kaj mora otrok znati ob vstopu v šolo: od higienskih navad do oblačenja, kakšna naj bo njegova finomotorika, socialne veščine in osnovni bonton.
Svetovalnica
Marmelada iz kakija, rulada, piškoti za diabetike, plevel ločiti od ajdove kaše, musaka z jajčevci, testo za žlikrofe, zamrzovanje grozdja, marmelada iz grozdja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Marmelada iz kakija, rulada, piškoti za diabetike, plevel ločiti od ajdove kaše, musaka z jajčevci, testo za žlikrofe, zamrzovanje grozdja, marmelada iz grozdja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Za življenje
Tokrat smo z našim gostom Karlom Gržanom spregovorili o vstopu v novo katehetsko, šolsko, študijsko leto, o naporih in vsem lepem v tem omenjenem času.
Komentar tedna
V ponedeljek se začne novo šolsko leto. Naj bo polno želje po znanju, radovednosti, poguma za delanje napak, humorja, veselja ob majhnih zmagah in zaupanja med učitelji, učenci in starši. Naj bo leto, ko bo šola prostor srečanja, ne le informacij. Naj bo leto 2025/2026 leto, v katerem bomo vsakemu otroku znali reči: »Zmoreš. Verjamem vate.« In leto, v katerem bomo znali tudi sami sebi reči: »Zmorem. Verjamem vase.«
Komentar je pripravila Alenka Brovč, univ. dipl. ped. in prof. slov. ter članica DKPS.
Pogovor o
Ob začetku šolskega leta smo spregovorili o kadrovskih razmerah v šolstvu, spremenjenih pravilih za osnovne šole, tudi omejitvi uporabe pametnih naprav, pripravljenosti na izredne varnostne dogodke, pa tudi morebitnih spremembah na področju preverjanj znanj in ocenjevanja. Gost je bil minister za vzgojo in izobraževanje dr. Vinko Logaj. Drugi del oddaje pa smo namenili prav omejitvam na področju uporabe pametnih naprav v osnovnih šolah in vplivu novih tehnologij na mlade. O omenjenem je za naš radio spregovoril antropolog dr. Dan Podjed.
Globine
Tokrat smo si v 7. delu cikla Dialog z ateizmom vzeli čas za refleksijo: ateist Simon Rigač je delil svoj pogled na srečanja, snemanje oddaj, povedal je, kaj se ga je dotaknilo, v zadnjem delu pogovora pa je beseda tekla o ustvarjanju glasbe z umetno inteligenco. Začeli smo s ponovitvijo dela pogovora z jezuitom p. Damjanom Ristićem o tem, kako razumemo ateizem in kakšne oblike poznamo. Vprašanja za oba gosta lahko pošljete na: globine@ognjisce.si
Slovencem po svetu in domovini
Ta konec tedna bo slovesno v Porčinju v Beneški Sloveniji. Kot piše petnajstdnevnik Dom, bo v soboto dopoldne sveto mašo v slovenskem jeziku daroval upokojeni koprski škof Jurij Bizjak. Praznovali bodo 170. obletnico Marijinih prikazovanj 10-letni Tereziji Duš. V slovenskem narečju ji je naročila, naj ljudje ne delajo ob nedeljah in zapovedanih praznikih, naj se postijo in molijo rožni venec ter naj ne preklinjajo. Na tradicionalnem Gorskem prazniku na Matajurju, ki bo letos potekal že 49-ič, se bodo ta konec tedna spomnili čedermaca Boža Zuanelle, ki je vrsto let daroval sveto mašo v treh jezikih na prvo nedeljo v septembru ob obletnici posvetitve cerkvice Kristusu Odrešeniku na vrhu Matajurja. Župnik v Trčmunu in Sovodnji je umrl maja letos, zato mu bodo na vrhu Matajurja v spomin postavili trijezično tabelo, še navaja petnajstdnevnik Dom. V Špetru v Beneški Sloveniji pa bodo po poletnem premoru znova vsako soboto v župnijski cerkvi svete maše v slovenskem jeziku. Za organizacijo skrbi združenje Blankin.
Kuhajmo s sestro Nikolino
To jed lahko pripravimo v kombinaciji z mesom ali s krompirjem, lahko pa uporabimo oboje. Jajčevce je potrebno najprej olupiti (če so mladi, to lahko izpustimo) in narežemo na tanjše rezine in jih malo posolimo. Čez nekaj časa jih obrišemo ter opečemo na olju. Poberemo jih pravi čas, da so še na pol mehki. Posebej pripravimo mesno sekanico, se pravi zmleto meso. Prepražimo ga, da je okusno. V posodo za narastke ali pekač nalagamo plasti jajčevcev in mesa. Da bo bolj okusno, dodamo še malo paradižnikove mezge. Lahko pa vmes dajemo še na listke narezan in al-dente kuhan krompir. Na vrhu polijemo z jajčnim mlekom, dodamo malo smetane. Prebodemo z vilico, da bo sočno. Na vrhu naribamo sir in damo v pečico. Na vrhu pokrijemo z alu-folijo ali pa s pokrovom. Pečemo 10 do 15 minut, nato odkrijemo in pečemo še 15 minut, da dobi lepo barvo.
Za nasmeh
Rubriko pripravlja Marjan Bunič