Petkov večer pa je prinesel druženje z vami, dragi poslušalci, klepet ob vašem glasbenem izboru.
Petkov večer pa je prinesel druženje z vami, dragi poslušalci, klepet ob vašem glasbenem izboru.
Petkov večer pa je prinesel druženje z vami, dragi poslušalci, klepet ob vašem glasbenem izboru.
V oddajo Petkov večer je prišel zanimiv gost, ki se glasbi posveča že 40 let. Ustvaril je množico pop-rock hitov, pod kožo pa so nam prišle tudi melodije, ki jih je napisal za seriji Naša mala klinika ter Nova dvajseta. Zdaj ustvarja sam, dolga leta pa je bil gonilo skupine Big Foot Mama. Z nami je bil Miha Guštin - Gušti.
V oddajo Petkov večer je prišel zanimiv gost, ki se glasbi posveča že 40 let. Ustvaril je množico pop-rock hitov, pod kožo pa so nam prišle tudi melodije, ki jih je napisal za seriji Naša mala klinika ter Nova dvajseta. Zdaj ustvarja sam, dolga leta pa je bil gonilo skupine Big Foot Mama. Z nami je bil Miha Guštin - Gušti.
Petkov večer je tokrat nastajal v živo z našega kolesarskega romanja. Zbrani smo bili v Domu sv. Jožefa v Celju. Radijski sodelavci smo z vami delili utrinke z že prevoženih kilometrov našega romanja.
Petkov večer je tokrat nastajal v živo z našega kolesarskega romanja. Zbrani smo bili v Domu sv. Jožefa v Celju. Radijski sodelavci smo z vami delili utrinke z že prevoženih kilometrov našega romanja.
Oddaja Petkov večer je predvsem prinesla raznoliko glasbo ter nekaj vabil, kje jo v prihajajočih dneh poiskati.
Oddaja Petkov večer je predvsem prinesla raznoliko glasbo ter nekaj vabil, kje jo v prihajajočih dneh poiskati.
Spet smo prisluhnili nekaj kratkim duhovitim zgodbam, ki jih je zapisal duhovnik Karel Gržan in jih zbral v knjigi “Jaz, Čarli Čeplin”, ki jo je izdala založba Ognjišče.
Spet smo prisluhnili nekaj kratkim duhovitim zgodbam, ki jih je zapisal duhovnik Karel Gržan in jih zbral v knjigi “Jaz, Čarli Čeplin”, ki jo je izdala založba Ognjišče.
Oddajo Petkov večer smo napolnili z glasbo, v kateri se prepletajo popularne melodije s tremi izjemnimi klasičnimi glasovi. Trio Vivere, ki ga sestavljajo Matjaž Robavs, Aljaž Farasin in Rok Ferenčak, je na preteklem festivalu Melodije morja in sonca osvojil občinstvo s pesmijo Kanconeta. Matjaž in Aljaž sta v studiu pripovedovala o koncertih, pesmih in prigodah zasedbe.
Oddajo Petkov večer smo napolnili z glasbo, v kateri se prepletajo popularne melodije s tremi izjemnimi klasičnimi glasovi. Trio Vivere, ki ga sestavljajo Matjaž Robavs, Aljaž Farasin in Rok Ferenčak, je na preteklem festivalu Melodije morja in sonca osvojil občinstvo s pesmijo Kanconeta. Matjaž in Aljaž sta v studiu pripovedovala o koncertih, pesmih in prigodah zasedbe.
Petkov večer je tokrat prinesel sproščen klepet z vami, dragi poslušalci. Lovili smo utrinke s krajev, kjer preživljate večerne trenutke, ter vam dali možnost, da nekomu posvetite melodijo.
Petkov večer je tokrat prinesel sproščen klepet z vami, dragi poslušalci. Lovili smo utrinke s krajev, kjer preživljate večerne trenutke, ter vam dali možnost, da nekomu posvetite melodijo.
Petkov večer je skušal prinesti osvežitev. Tokrat ne glasbene, ampak besedno. Slišali ste tri kratke humoreske duhovnika Karla Gržana, ki jih je izdal v knjigi založbe Ognjišče Jaz, Čarli Čeplin.
Gostili smo ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča. Z njim smo spregovorili o tem, ali evropska unija potrebuje spremembe in o demokraciji pri nas.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 18. september 2024 ob 05-ih
Gostili smo izjemnega poznavalca vesoljskega vremena dr. Primoža Kajdiča. Več kot 21 let je kot raziskovalec zaposlen v Mehiki na tamkajšnji državni univerzi. Spregovorili smo o vse večji aktivnosti Sonca, polarnem siju in o vplivih vesoljskega vremena na življenje na Zemlji.
V tokratni oddaji smo vam predstavili monografijo z naslovom Virgil Šček, Dnevniški zapisi: 1909-1933, ki jo je izdal Študijski center za narodno spravo v so-založništvu z Goriško Mohorjevo družbo. Monografija prinaša prvi del Ščekovih dnevniških zapisov, ki segajo od začetka njegovega pisanja dnevnika v letu 1911 do konca leta 1933. O knjigi so spregovorili predsednik Goriške Mohorjeve družbe msgr. mag. Renato Podbersič, ter urednika dnevniških zapisov in sodelavca Študijskega centra za narodno spravo dr. Renato Podbersič in dr. Matic Batič. Pogovor je povezoval dr. Jože Možina.
Slovenska športna zveza, krovna organizacija, ki združuje slovenska in dvojezična športna društva v Avstriji, praznuje 75-letnico. Ob tem je sinoči v iKultu v Celovcu pripravila slovesno proslavo. V razgibanem programu so bili orisani največji projekti, aktivnosti ter mednarodno delovanje zveze, predstavili so zbornik TranSport 2.0 ter s pomočjo arhivskih posnetkov in prispevkov zbrane popeljali zgodovino organizacije. Pozdravila sta koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser in predsednik Slovenske športne zveze Marijan Velik. Podpredsednik slovenske vlade in minister Matej Arčon pa je zvezi podelil zahvalo in priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno uspešno delovanje in povezovanje na področju športa ter za dragocen prispevek k ohranjanju slovenskega jezika in slovenske identitete med pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Napovedal je ustanovitev koordinacije vseh zamejskih krovnih športnih organizacij. Slovenska športna zveza v Avstriji združuje 33 športnih društev s približno 3000 aktivnimi športniki in športnicami ter skoraj 500 športnimi funkcionarji, športnimi delavci, trenerji in pedagogi.
Potrebujemo tri glavne sestavine: paradižnik, papriko in čebulo. Osnovno pravilo je, da toliko kot je paradižnika, naj bo tudi paprike. Slednja je lahko vseh barv, se pravi rdeča, zelena, rumena. Tudi paradižnik je lahko zelo zrel ali pa tak, ki je komaj dozorel, rdeč in še malo zelen. Paradižnik zmeljemo in ga damo čez noč v vrečo iz blaga, da se odcedi. To stehtamo in pripravimo še ustrezno količino paprike in čebule (npr. za 5 kg čebule 4-6 kg paprike in 5 deblih čebul). Očiščeno in narezano papriko in čebulo prav tako narežemo na mesoreznico. Vse skupaj naložimo na namaščeno posodo (lahko damo mast ali olje ali oboje). Ob mešanju kuhamo približno 2 uri. Ko začne vreti, pa stalno mešamo. Dodamo do 2 žlici soli, 1-2 žlici sladkorja in še 3-4 dl olja. Da je dovolj kuhamo preverimo tako, da damo žlico na krožnik, potegnemo na sredini in če se polovici ne združita, je v redu kuhano. Ajvar nalagamo v vroče kozarce, dobro zapremo in počasi ohlajamo. K paradižniku lahko dodamo tudi tri ali štiri domače feferone. Okus bo prijetnejši, seveda če družini to odgovarja.
Tokrat smo se posvetili poeziji Dejana Kosa. Pesmi iz njegove pesniške zbirke Zahvalni spevi so globoka, filozofska razmišljanja o smislu, življenju in Bogu, so molitve in so seveda poezija.
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Goste smo vprašali, kje so reforme, zakaj vlada dopušča, da zdravstvo razpada, bo javni sektor zaradi bombončkov za nekaj časa utihnil in kaj nas še čaka do konca leta. Prav tako nismo mogli mimo pestrega evropskega dogajanja. Bo Marta Kos, ki je druga izbori za komisarko, to res postala, in kako trdna je Evropska unija po zadnjih volitvah.