V nekaterih osnovnih šolah in vrtcih je v okviru dejavnosti na voljo tudi obis delavnice o peki kruha. Eno takih občasno pripravi tudi Ančka Švigelj iz zavrha pri Borovnici. Veseli jo, da otroke to zanima in v peki neizmerno uživajo.
V nekaterih osnovnih šolah in vrtcih je v okviru dejavnosti na voljo tudi obis delavnice o peki kruha. Eno takih občasno pripravi tudi Ančka Švigelj iz zavrha pri Borovnici. Veseli jo, da otroke to zanima in v peki neizmerno uživajo.
V nekaterih osnovnih šolah in vrtcih je v okviru dejavnosti na voljo tudi obis delavnice o peki kruha. Eno takih občasno pripravi tudi Ančka Švigelj iz zavrha pri Borovnici. Veseli jo, da otroke to zanima in v peki neizmerno uživajo.
Minute za kmetijstvo in podeželje
V oktobru so nekateri kmetje, ki imajo na zakupljenih zemljiščih Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS objekte brez ustrezno urejenega statusa prejeli zahtevo za plačilo uporabnine za pretekla tri leta. Pravna služba KGZS jim svetuje, da na to zahtevo vložijo ugovor, katerega namen je pridobiti dodaten čas, da se preveri dejansko stanje in v tem času uredi razmerje s Skladom tako, da se objekte vključi v zakupno pogodbo. Le tako bodo dodatne zakupnine odražale realno stanje iz narave, zakupniki pa bodo imeli možnost, da se s problematiko ustrezno seznanijo in poskrbijo za ureditev razmerij z upravljalcem zemljišč.
Minute za kmetijstvo in podeželje
V oktobru so nekateri kmetje, ki imajo na zakupljenih zemljiščih Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS objekte brez ustrezno urejenega statusa prejeli zahtevo za plačilo uporabnine za pretekla tri leta. Pravna služba KGZS jim svetuje, da na to zahtevo vložijo ugovor, katerega namen je pridobiti dodaten čas, da se preveri dejansko stanje in v tem času uredi razmerje s Skladom tako, da se objekte vključi v zakupno pogodbo. Le tako bodo dodatne zakupnine odražale realno stanje iz narave, zakupniki pa bodo imeli možnost, da se s problematiko ustrezno seznanijo in poskrbijo za ureditev razmerij z upravljalcem zemljišč.
Minute za kmetijstvo in podeželje
V četrtek, 23. oktobra 2025, ob 18. uri vabljeni v Dom kulture Ig na predstavitev pogojev za vzdrževanje odvodnikov na območju Ljubljanskega barja. Tonček Cezar, vodja Sektorja območja srednje Save na Direkciji Republike Slovenije za vode, bo predstavil:
Minute za kmetijstvo in podeželje
V četrtek, 23. oktobra 2025, ob 18. uri vabljeni v Dom kulture Ig na predstavitev pogojev za vzdrževanje odvodnikov na območju Ljubljanskega barja. Tonček Cezar, vodja Sektorja območja srednje Save na Direkciji Republike Slovenije za vode, bo predstavil:
Minute za kmetijstvo in podeželje
Predmet podpore so naložbe, ki prispevajo k razvoju ekološke pridelave in prireje, med drugim
• nakup kmetijske mehanizacije in ureditev objektov za njeno shranjevanje,
• postavitev rastlinjakov z možnostjo izgradnje vodnih virov, namakalnih sistemov ter pridobivanja energije iz obnovljivih virov,
• ureditev trajnih nasadov z dodatnimi naložbami v zaščitne sisteme in mehanizacijo.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Predmet podpore so naložbe, ki prispevajo k razvoju ekološke pridelave in prireje, med drugim
• nakup kmetijske mehanizacije in ureditev objektov za njeno shranjevanje,
• postavitev rastlinjakov z možnostjo izgradnje vodnih virov, namakalnih sistemov ter pridobivanja energije iz obnovljivih virov,
• ureditev trajnih nasadov z dodatnimi naložbami v zaščitne sisteme in mehanizacijo.
Minute za kmetijstvo in podeželje
“Očitno so rejci prišli do take stiske, da so se odločili, da bodo na tak način povedali... Te ljudi dolga leta poznam in sem tudi slišal njihov nagovor takrat. Tako umirjenih besed, konstruktivnih, ko so stopili do državne sekretarke, mislim, da bi lahko izrekla spoštovanje,” pravi predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič. Celoten pogovor boste slišali v oddaji Zadružno iz Slovenije.
Minute za kmetijstvo in podeželje
“Očitno so rejci prišli do take stiske, da so se odločili, da bodo na tak način povedali... Te ljudi dolga leta poznam in sem tudi slišal njihov nagovor takrat. Tako umirjenih besed, konstruktivnih, ko so stopili do državne sekretarke, mislim, da bi lahko izrekla spoštovanje,” pravi predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič. Celoten pogovor boste slišali v oddaji Zadružno iz Slovenije.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Rejci poskušajo vse mogoče, da bi živalim z bleznijo modrikastega jezika pomagali. Po preventivni aplikaciji repelentov, jim po pojavu modrikastega jezika ostane le lajšanje simptomov bolezni, ki živalim, kot poročajo, poleg problemov z zauživanjem hrane in visoko telesno temperaturo, povzroča tudi težave z dihanjem. Zato objavljamo nekaj napotkov, ki jih je pripravil veterinar in ovčjerejec Rok Jeras dr. vet. med.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Rejci poskušajo vse mogoče, da bi živalim z bleznijo modrikastega jezika pomagali. Po preventivni aplikaciji repelentov, jim po pojavu modrikastega jezika ostane le lajšanje simptomov bolezni, ki živalim, kot poročajo, poleg problemov z zauživanjem hrane in visoko telesno temperaturo, povzroča tudi težave z dihanjem. Zato objavljamo nekaj napotkov, ki jih je pripravil veterinar in ovčjerejec Rok Jeras dr. vet. med.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Zadnji dan sejma Agra se bo odvilo tudi 15. srečanje starodobnih traktorjev Steyr in ko smo že pri starodobnikih, spomnimo na novost letošnjega sejma, Muzej starih kmečkih orodij in opravil.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Zadnji dan sejma Agra se bo odvilo tudi 15. srečanje starodobnih traktorjev Steyr in ko smo že pri starodobnikih, spomnimo na novost letošnjega sejma, Muzej starih kmečkih orodij in opravil.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Pred leti smo v Sloveniji vlagali velike napore, da smo vzdrževali status države proste bolezni modrikastega jezika, v letošnjem letu pa se bolezen hitro širi in resno ogroža našo živinorejo. Bolezen ima zelo veliko različic pojasnjuje Tomo Wankmüller dr. vet. med. in predsednik Veterinarske zbornice Slovenije.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Pred leti smo v Sloveniji vlagali velike napore, da smo vzdrževali status države proste bolezni modrikastega jezika, v letošnjem letu pa se bolezen hitro širi in resno ogroža našo živinorejo. Bolezen ima zelo veliko različic pojasnjuje Tomo Wankmüller dr. vet. med. in predsednik Veterinarske zbornice Slovenije.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Bistvo metode dolgoročnega načrtovanja razvoja kmetij, ki jo na delavnicah predstavijo in naučijo, ni priti do neke popolne objektivne podobe kmeta kot podjetnika, njegovega posla in okolja, temveč ustvariti toliko energije in samozavesti, da lahko kmet naredi trdne in utemeljene korake naprej na podlagi čim bolj realne slike svojih možnosti in zmožnosti, utemeljuje pomen tovrstnih aktivnosti Mateja Gorše Janežič, vodja službe za ekonomiko kmetijstva in davke na KGZS.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Bistvo metode dolgoročnega načrtovanja razvoja kmetij, ki jo na delavnicah predstavijo in naučijo, ni priti do neke popolne objektivne podobe kmeta kot podjetnika, njegovega posla in okolja, temveč ustvariti toliko energije in samozavesti, da lahko kmet naredi trdne in utemeljene korake naprej na podlagi čim bolj realne slike svojih možnosti in zmožnosti, utemeljuje pomen tovrstnih aktivnosti Mateja Gorše Janežič, vodja službe za ekonomiko kmetijstva in davke na KGZS.

Doživetja narave
Od spomina na utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika smo odšli še več kot tisočletje nazaj v zgodovino. Stopili smo na pot rimskega častnika in škofa. Tako Trubar (kulturni in verski reformator) kot Martin (svetnik in simbol vzajemne delitve) sta zaznamovala slovensko kulturno krajino. Letos je zaživel Martinov čezmejni krog v dolžini 240 km, razdeljen na 14 etap. O njem in o kulturni ter naravni dediščini na tem območju sta spregovorila koordinatorka Polona Abram in umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbelj.
Sol in luč
Kriza je za vsakogar nekaj popolnoma osebnega. Situacije so si morda podobne, a vsakdo jih doživlja na povsem svoj, njemu lasten način, zato je tudi reševanje za vsakogar drugačno. O tem piše p. Anselm Grün v knjigi Ko ne veš več, kako naprej, ki je izšla pri založbi Ognjišče. Nekaj odlomkov smo predstavili v tokratni oddaji Sol in čuč.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 07. november 2025 ob 05-ih
Naš gost
Zlatomašnik Miro Šlibar kot duhovnik že petdeset let črpa iz novomašnega gesla: »Njim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu.« (Rim, 8, 28). Je častni kaplan bazilike v Lurdu in član kapitlja lurških kaplanov, svojo duhovniško pot je začel v Sodražici, nadaljeval kot kaplan v Šentjerneju in Zagorju ob Savi. Iz mnogih služb, ki gradijo mozaik njegovega poslanstva, je gotovo najbolj odmevno vodenje bolniške župnije v Ljubljani. Danes je hišni duhovnik v samostanu Marijinih sester na Dobrovi. Vsa leta je srčno predan delu z bolniki in skrbi za bolniško pastoralo. Morda ste se z njegovim krepkim korakom srečali na Kredarici, kjer je od leta 2019 odgovoren za svete maše. Mnogi bi ga prepoznali tudi po glasu, saj je zvesti sodelavec »Radijskih katehez za bolnike« na Radiu Ognjišče. Prisluhnite duhovniku, ki po različnih poteh pričuje za življenje.
Slovencem po svetu in domovini
V Trstu je bila včeraj 3. letna konference Zamejske gospodarske koordinacije. Ob tem je potekalo tudi srečanje z naslovom Gradimo prihodnost doma: Perspektive za mlade v zamejstvu. Na dogodku, ki ga je pripravilo Slovensko gospodarsko združenje, so med udeleženci prevladovali dijaki slovenskih višjih srednjih šol iz Trsta in Gorice. Uvodoma sta zbrane pozdravila državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan in državna sekretarka na uradu za zamejce in izseljence Vesna Humar. Z motivacijskim govorom je zbrane navdušila projektna menedžerka v Pipistrelu Nina Malalan, ki je izpostavila pomen poguma, inovativnosti in sodelovanja pri uresničevanju podjetniških idej ter poudarila: “Morala sem iti v svet, da sem se zavedala, kako krasno in posebno je to naše zamejstvo.” Letošnja konferenca je bila v znamenju mladih podjetnikov, start-upov in perspektivnih kadrov v zamejstvu. Osrednji namen dogodka je bil spodbuditi razpravo o tem, kako mladim v slovenskih skupnostih zunaj meja omogočiti, da uresničujejo svoje ideje doma, v okolju, kjer so zrasli – ob podpori matične domovine in gospodarstva.
Kulturni utrinki
Jutri v soboto 8. novembra bo v Ormožu v tamkajšnji športni dvorani potekalo 29. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Loški muzej Škofja Loka pa se že intenzivno pripravlja na ponovno uprizoritev Škofjeloškega pasijona marca 2026. V sklopu priprav pripravljajo dve novembrski predavanji.
Komentar tedna
Kristjani se vedno znova čudimo, zakaj je iz sekularne kulture izginil pojem greha, še bolj pa nas boli nevzdržna logika, da imajo nekateri naši sodržavljani odstrel živali, ki prihajajo v naselja in vdirajo na pašnike ter rušijo prehransko verigo, za večje zlo, kot medicinsko prekinitev življenja najbolj nemočnih, nerojenih otrok in težko bolnih.
Komentar je pripravil Milan Knep, tajnik Katehetskega urada ljubljanske nadškofije.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je sestro Nikolino vprašala za recept za prešce, to so kruhki, ki so jih ljudje dajali tistim, ki so pomagali čez leto. Sestra Nikolina je nato povedala recept za pripravo boljšega, sladkega kruha. Naredimo dobro, kvašeno testo, kot za buhteljne. Za 1 kg moke potrebujemo zravnano žlico soli, 2 do 4 rumenjake, 15 dekagramov sladkorja, limonino lupino, 2 do 3 žlice ruma, celo kocko ali 3/4 kocke, malo mleka in sladkorja, 20 dekagramov masla maščobe (10-12 dag masla, ostalo pa olivno ali belo olje), do ¾ litra mleka da je to po. Naredimo kvašeno testo, dobro ga pregnetemo in ga pustimo vzhajati. Nato na pomokani deski oblikujemo iz cmokov testa krogce, na sredimo damo žlico orehovega ali makovega nadeva, zagrnemo in odlagamo na peki papir. Tako naj potem vzhaja 30-40 minut. Potem jih namažem z razžvrkljanim jajcem ali pa samo z beljakom in zarežem 2-3 zarezice ali pa v obliki križa in postavim vzhajane v 190 °C vročo pečico. Ko dobijo lepo barvo, zmanjšamo temperaturo ali pekač obrnemo ali pa povečamo temperaturo. Pečemo jih dobre pol ure. O prešcah je nato spregovorila še ena od poslušalk.