Is podcast
V Ljubljani so prejšnji teden pripravili tradicionalno mednarodno konferenco “Dan inovacij, letos z naslovom “Življenje in delo v zdravem okolju”. Med pripravljavci je bil tudi dr. Igor Kovač z Inštituta Jožef Stefan.
V Ljubljani so prejšnji teden pripravili tradicionalno mednarodno konferenco “Dan inovacij, letos z naslovom “Življenje in delo v zdravem okolju”. Med pripravljavci je bil tudi dr. Igor Kovač z Inštituta Jožef Stefan.
V Tednu slovenske hrane smo za rubriko Ni meje za dobre ideje iskali sogovornika, ki bi predstavil inovativnosti na področju pridelave, predelave in kmetijstva širše. Vrsto let se s tem ukvarja prof. dr. Mario Lešnik s Fakultete za kmetijstvo Maribor, ki je vključen v svetovno gibanje za preizkušanje novih alternativnih pristopov kmetovanja.
V Tednu slovenske hrane smo za rubriko Ni meje za dobre ideje iskali sogovornika, ki bi predstavil inovativnosti na področju pridelave, predelave in kmetijstva širše. Vrsto let se s tem ukvarja prof. dr. Mario Lešnik s Fakultete za kmetijstvo Maribor, ki je vključen v svetovno gibanje za preizkušanje novih alternativnih pristopov kmetovanja.
Sonja Majcen je direktorica Inkubatorja Savinjske regije. Številne dobre in uspešne poslovne ideje spreminjajo lokalno okolje. Nekaj uspelih idej, podjetniških zgodb, ki so zaživele in se razvijajo, je naštela v pogovoru.
Sonja Majcen je direktorica Inkubatorja Savinjske regije. Številne dobre in uspešne poslovne ideje spreminjajo lokalno okolje. Nekaj uspelih idej, podjetniških zgodb, ki so zaživele in se razvijajo, je naštela v pogovoru.
Trajnost postaja vse bolj prisoten pojem. Na Inštitutu za zdravje in okolje so v sodelovanju z mednarodnimi partnerji oblikovali novo spletno Akademijo, za spodbujanje pomembnih okoljskih in družbenih sprememb. O idejah in dobrih rešitvah, tudi o doma izdelani sveči, smo govorili z Uršo Šetina.
Trajnost postaja vse bolj prisoten pojem. Na Inštitutu za zdravje in okolje so v sodelovanju z mednarodnimi partnerji oblikovali novo spletno Akademijo, za spodbujanje pomembnih okoljskih in družbenih sprememb. O idejah in dobrih rešitvah, tudi o doma izdelani sveči, smo govorili z Uršo Šetina.
21. oktober je svetovni dan jabolk, naša država je prepoznavna pridelovalka tega sadeža. Nagrajena z zlatim priznanjem je jabolčna pita Ptujskih pekarn, ki delujejo že več kot sedemdeset let, in gredo s časom naprej tudi z več inovativnimi krušnimi dobrotami. Pogovarjali smo se s Sabino Pišek, tehnologinjo.
21. oktober je svetovni dan jabolk, naša država je prepoznavna pridelovalka tega sadeža. Nagrajena z zlatim priznanjem je jabolčna pita Ptujskih pekarn, ki delujejo že več kot sedemdeset let, in gredo s časom naprej tudi z več inovativnimi krušnimi dobrotami. Pogovarjali smo se s Sabino Pišek, tehnologinjo.
Mislinja je koroška občina, ki je v zadnjih letih ob vse več obiskovalcih, tudi zaradi urejene kolesarske proge Štrekna, razvila logotip in več prepoznavnih promocijskih izdelkov. Čokoladni spomini so vedno dobra ideja, saj je med nami veliko sladkosnedih. Kakšne ideje ob omenjeni še razvijajo v občini Mislinja, za večjo prepoznavnost in razvoj koroškega kraja, smo vprašali Andrejo Srt.
Mislinja je koroška občina, ki je v zadnjih letih ob vse več obiskovalcih, tudi zaradi urejene kolesarske proge Štrekna, razvila logotip in več prepoznavnih promocijskih izdelkov. Čokoladni spomini so vedno dobra ideja, saj je med nami veliko sladkosnedih. Kakšne ideje ob omenjeni še razvijajo v občini Mislinja, za večjo prepoznavnost in razvoj koroškega kraja, smo vprašali Andrejo Srt.
Kiosk K67 je ikona oblikovanja. Zasnoval ga je slovenski arhitekt in industrijski oblikovalec Saša Janez Machtig. Obnovljenega so dobili v dar celjski gimnazijci, ki bodo ob različnih projektih skozi pogostejša oziranja v preteklost bolje razumeli tudi sedanjost za prihodnost. Pogovarjali smo se z Majo Rak iz Gimnazije Celje - Center.
Kiosk K67 je ikona oblikovanja. Zasnoval ga je slovenski arhitekt in industrijski oblikovalec Saša Janez Machtig. Obnovljenega so dobili v dar celjski gimnazijci, ki bodo ob različnih projektih skozi pogostejša oziranja v preteklost bolje razumeli tudi sedanjost za prihodnost. Pogovarjali smo se z Majo Rak iz Gimnazije Celje - Center.
Ob mednarodnem dnevu starejših in ob številnih spodbudah vseživljenjskega učenja smo spoznali eno od nagrajenk Andragoškega centra Slovenije za promocijo učenja in znanja, Marijo Metlika, ki je šla študirat po upokojitvi in s tem uresničila svoje mladostne sanje. Po diplomi se ne ustavi, izobražuje se redno v znanju jezikov, spremlja slepe in slabovidne v hribe, hodi na geografijo, telovadbo, obiskuje delavnice o samooskrbi in še marsikaj. “Pomembno se je učiti tudi potrpljenja, razumevanja, saj so smisel življenja dobri odnosi”, je povedala v pogovoru.
Ob mednarodnem dnevu starejših in ob številnih spodbudah vseživljenjskega učenja smo spoznali eno od nagrajenk Andragoškega centra Slovenije za promocijo učenja in znanja, Marijo Metlika, ki je šla študirat po upokojitvi in s tem uresničila svoje mladostne sanje. Po diplomi se ne ustavi, izobražuje se redno v znanju jezikov, spremlja slepe in slabovidne v hribe, hodi na geografijo, telovadbo, obiskuje delavnice o samooskrbi in še marsikaj. “Pomembno se je učiti tudi potrpljenja, razumevanja, saj so smisel življenja dobri odnosi”, je povedala v pogovoru.
Prikazujemo realnejšo gospodarsko sliko v Sloveniji. Naša domovina ni samo prizorišče neuspelih podjetniških zgodb, ampak smo tudi dežela inovativnih in zelo sposobnih ljudi. To dokazujemo v pogovorih, v katerih predstavljamo dobre rešitve z različnih področij.
Jedi na žlico (enolončnice), vanilijevi rogljički [8:00], strojni keksi [12:00], glazura za piškote [15:00], karamelizirani lešniki [17:00], orehi za medenjake [20:00], meso iz goveje juhe [25:00], pašta fižol [27:00], piškoti se razlezejo [29:00], cimetove rolice [31:00] ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Naš gost je bil frančiškan in župnik na Viču v Ljubljani p. Pepi Lebreht, ki je 14 let preživel v misijonih v Afriki – v Beninu in Togu. V razumevanju nekaterih gre pri misijonskem poslanstvu katoliške Cerkve zgolj za vprašanje vpliva, moči in denarja. Slišali smo, kako na to gleda naš gost in ga vprašali, ali so misijonarji v klasičnem smislu sploh še potrebni v današnjem globaliziranem svetu, kjer so informacije dostopne na vsakem koraku. Po drugi strani nismo mogli mimo aktualnega misijonskega izziva na Stari celini, ki izgublja svojo krščansko identiteto.
Tokrat smo iskali točke, do katerih nas pripeljejo znanje in izkušnje iz orientacije. Slovenske ekipe so na balkanskem prvenstvu v planinski orientaciji, ki ga je od 8. do 10. novembra gostil srbski Rajac, dosegle dve prvi, dve drugi in dve tretji mesti ter ekipni pokal za skupno drugo mesto. Pred mikrofon smo povabili mlade tekmovalce iz Planinskega društva Polzela: Manco Jazbec, Teodorja Tominška, Jakoba Pepevnika, Naceta Jazbeca in Jureta Lešnika. Z njimi je prišel tudi mentor Uroš Lešnik.
Odpuščanje je del našega vsakdana, pa naj bo to med zakonci med sodelavci ali kjerkoli, ko prizadenemo drug drugega. Če hočemo resnično odpustiti, mora biti krivda storilca v vsej svoji razsežnosti in posledicah razkrita, prepoznavna in poimenovana, sicer lahko ostane odpuščanje površno ali le delno, saj vanj ni vključeno vse, kar je človeka ranilo in mu pustilo posledice. V tokratni oddaji je bila tema odpuščanje, kot je tudi naslov knjižice, ki je izšla pri Založbi Ognjišče in jo je napisal Wunibald Müller.
Leto 2024 je leto generala in pesnika Rudolfa Maistra, ob 150. obletnici njegovega rojstva in 90. obletnici njegove smrti. Rojstno hišo generala Maistra v Kamniku vodi Alenka Juvan, ki smo jo povabili na pogovor prav na državni praznik, ki je posvečen temu junaku slovenskega naroda in borcu za severno mejo. Zanimivo je, da je bil tudi Alenkin dedek Maistrov borec. General Maister pa ni samo to, o širini njegove osebnosti smo govorili v oddaji, obenem pa vzporedno spoznavali tudi raznoliko pot sogovornice.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Le še slab mesec nas loči od začetka rednega svetega leta 2025, saj bo papež Frančišek na sveti večer, 24. decembra odprl sveta vrata bazilike sv. Petra, sledilo bo odprtje še drugih svetih vrat. Glede na to, da so to edina uradna sveta vrata, nas seveda zanima, ko bo to odprtje odmevalo po krajevnih Cerkvah. To in še kaj drugega je povedala s. Božena Kutnar, ki je slovenska narodna delegatka za Jubilej 2025.
Jedi na žlico (enolončnice), vanilijevi rogljički [8:00], strojni keksi [12:00], glazura za piškote [15:00], karamelizirani lešniki [17:00], orehi za medenjake [20:00], meso iz goveje juhe [25:00], pašta fižol [27:00], piškoti se razlezejo [29:00], cimetove rolice [31:00] ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.