Koprski škof Peter Štumpf se v nagovoru dotakne teme gostoljubja, ki se odraža skozi odnose in duhovne vrednote, kot jih prikazuje evangelij o Jezusovem obisku pri Lazarju, Marti in Mariji. Poudari pomen empatičnega in iskrenega odnosa do gostov, ki naj nadomesti materialistični pristop, ter izpostavi nujnosti vključitve Boga v naš vsakdan in ravnotežja med duhovnimi ter fizičnimi potrebami.
Koprski škof Peter Štumpf se v nagovoru dotakne teme gostoljubja, ki se odraža skozi odnose in duhovne vrednote, kot jih prikazuje evangelij o Jezusovem obisku pri Lazarju, Marti in Mariji. Poudari pomen empatičnega in iskrenega odnosa do gostov, ki naj nadomesti materialistični pristop, ter izpostavi nujnosti vključitve Boga v naš vsakdan in ravnotežja med duhovnimi ter fizičnimi potrebami.
Koprski škof Peter Štumpf se v nagovoru dotakne teme gostoljubja, ki se odraža skozi odnose in duhovne vrednote, kot jih prikazuje evangelij o Jezusovem obisku pri Lazarju, Marti in Mariji. Poudari pomen empatičnega in iskrenega odnosa do gostov, ki naj nadomesti materialistični pristop, ter izpostavi nujnosti vključitve Boga v naš vsakdan in ravnotežja med duhovnimi ter fizičnimi potrebami.
Duhovni nagovor
V tokratnem duhovnem nagovoru smo poslušali o brezbrižnosti sodobnega življenja ter pomenu usmiljenja in empatije do bližnjih.
Duhovni nagovor
V tokratnem duhovnem nagovoru smo poslušali o brezbrižnosti sodobnega življenja ter pomenu usmiljenja in empatije do bližnjih.
Duhovni nagovor
Dvainsedemdeseteri so se veseli vrnili in govorili: »Gospod, celo demoni so nam pokorni v tvojem imenu. (Lk 10,17)
Duhovni nagovor je pripravil koprski škof Peter Štumpf.
Duhovni nagovor
Dvainsedemdeseteri so se veseli vrnili in govorili: »Gospod, celo demoni so nam pokorni v tvojem imenu. (Lk 10,17)
Duhovni nagovor je pripravil koprski škof Peter Štumpf.
Duhovni nagovor
Z duhovno hrano božje besede nedelje praznika apostolov Petra in Pavla nas je okrepčal škof Marjan Turnšek.
Duhovni nagovor
Z duhovno hrano božje besede nedelje praznika apostolov Petra in Pavla nas je okrepčal škof Marjan Turnšek.
Duhovni nagovor
Z duhovno hrano božje besede nedelje med letom nas je okrepčal škof Marjan Turnšek.
Duhovni nagovor
Z duhovno hrano božje besede nedelje med letom nas je okrepčal škof Marjan Turnšek.
Duhovni nagovor
»Dejal jim je: Dajte jim vi jesti.« (Lk 9,13a)
Duhovni nagovor je pripravil nadškof Marjan Turnšek.
Duhovni nagovor
»Dejal jim je: Dajte jim vi jesti.« (Lk 9,13a)
Duhovni nagovor je pripravil nadškof Marjan Turnšek.
Duhovni nagovor
»Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.« (Jn 16,15)
Duhovni nagovor je pripravil nadškof Marjan Turnšek.
Duhovni nagovor
»Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.« (Jn 16,15)
Duhovni nagovor je pripravil nadškof Marjan Turnšek.
Duhovni nagovor
»Prosil bom Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika.« (Jn 14,16)
Duhovni nagovor je pripravil nadškof Marjan Turnšek.
Duhovni nagovor
»Prosil bom Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika.« (Jn 14,16)
Duhovni nagovor je pripravil nadškof Marjan Turnšek.
Komentar tedna
Danes smo v komentarju tedna prebrali razmišljanje novinarja in urednika na portalu Zanima.me Mirka Mayerja z naslovom: SD poskuša z “novo dinamiko” v vladi, Golob pa: “Matjaž, koliko poslancev pa imate?”
Kmetijska oddaja
Ustavili smo se ob grožnji, ki jo zmanjšanje sredstev za skupno kmetijsko politiko pomeni v predlogu novega proračuna EU. Slišali ste prispevek o protestu v Šentjerneju in na Ježici, kratko pa smo se ustavili tudi ob zaključevanju letošnje žetve.
Globine
Nadaljevali smo temo iz prejšnjega meseca, ko smo se v Dialogu z ateizmom ustavili ob vprašanju smisla trpljenja. Pogovor je tekel o smrti, končnosti našega zemeljskega bivanja in o večnem življenju. Kako ga opiše krščanski nauk in kakšen pogled ima na večnost ateist? Kaj je bolj pomembno: živeti tu in sedaj ali v tem zemeljskem trenutku misliti na življenje po smrti? Dotaknili smo ser tudi boleče povojne zgodovine, velike rane našega naroda. Gosta sta bila jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígač, vabljeni k poslušanju ali ogledu pogovora na youtube kanalu Radia Ognjišče.
Sol in luč
Stefanos Ksenakis je odličen opazovalec in trenutke, ki so se dotaknili njegove notranjosti je zbral in izdal v knjigi, ki je izšla pri založbi Primus z naslovom Življenje je darilo. Tri smo prebrali v tokratni oddaji. Kako postati izjemen človek, kje tičijo tatovi naših življenj in zakaj je hvaležnost največja vrednota?
Slovencem po svetu in domovini
Kakšna je vloga katoliške Cerkve v kulturnem delovanju koroških Slovencev? Koliko organizacij ima v svojem naslovu pridevnik katoliški? Ali ima slovensko organizirano življenje na avstrijskem Koroškem drugačen profil kot pri nemški večini? V oddaji ste slišali razmišljanje zgodovinarja in slavista dr. Teodorja Domeja. Pripravil ga je za letošnje Koroške kulturne dneve v Ljubljani, za večer, ki ga je organiziral Klub koroških Slovencev v Ljubljani. Na njem je sodeloval tudi krški škof Jože Marketz, njegovemu razmišljanju boste lahko prisluhnili čez teden dni.
Kulturni utrinki
Mineva sto let od rojstva arhitekta in urbanista, akademika Milana Miheliča, ki velja za vsestranskega spodbujevalca arhitekturne stroke, zlasti v 60., 70. in 80. letih minulega stoletja. Prejel je številna priznanja, med njimi dve Prešernovi nagradi in Plečnikovo medaljo. Po velikem koncertu, na katerem je združil 120 glasbenikov z obeh strani nekdanje meje, se je pianist Aleksander Gadžijev predstavil še v intimnejši obliki s samostojnim koncertom na Sveti gori.
Komentar Zanima.me
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Najprej odmerimo 30 dekagramov moke tip 500 ali pa 850 ali pirine. V jamico na sredi damo 10 g kvasa, pol kavne žličke sladkorja in 1-2 žlici mleka ter pomešamo z moko. Ob strani v skledo damo žličko soli, v drugo jamico pa damo rumenjak ali celo jajce. Pripravimo si že olivno olje in malo mleka. Ko kvas vzhaja in se je naredil kupček, začnemo mešati z roko in po žlicah prilivati mleko. Ko se moka lepo umeša, pa dodamo že 2-3 žlice olja. Dobro gnetemo, da postrgamo vse koščke s sten sklede. Nato pokrijemo s prtom in damo vzhajati, da nastane dvojna količina testa. Pravilno vzhajanje preverimo tako, da s prstom pritisnemo v testo in se to hoče lepo poravnati. Pekač namažemo z maslom ali mastjo in vmes pripravimo vse za nadev. Testo razvaljamo, kakšen centimeter manj kot je velikost pekača. Ko ga bomo prenesli na pekač, ga z rokami še razširimo do robov.