Kulturni utrinki
Prostor za čipke LaceSpace Ljubljana letos že sedmič organizira Čipkarski festival Ljubljana, ki se bo odvijal v soboto in nedeljo, 4. in 5. oktobra v ljubljanskih Križankah. Ljubitelje čipk je na dogodek povabila predsednica organizacijskega odbora Afrodita Hebar Kljun.
Kulturni utrinki
Prostor za čipke LaceSpace Ljubljana letos že sedmič organizira Čipkarski festival Ljubljana, ki se bo odvijal v soboto in nedeljo, 4. in 5. oktobra v ljubljanskih Križankah. Ljubitelje čipk je na dogodek povabila predsednica organizacijskega odbora Afrodita Hebar Kljun.
Kulturni utrinki
Letos bo v Ljubljani že peti Čipkarski festival Ljubljana. Potekal bo v soboto, 19., in v nedeljo, 20. oktobra, na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, ki domuje v Križankah. Prireditev nam je predstavila predsednica organizacijskega odbora Afrodita Hebar Kljun.
Kulturni utrinki
Letos bo v Ljubljani že peti Čipkarski festival Ljubljana. Potekal bo v soboto, 19., in v nedeljo, 20. oktobra, na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, ki domuje v Križankah. Prireditev nam je predstavila predsednica organizacijskega odbora Afrodita Hebar Kljun.
Pogovor o
Državni zbor je tik pred tretjo obravnavo in glasovanjem o predlogu novele zakona o vrtcih. Pred tem smo želeli znova opozoriti na nevarne spremembe tega zakona, zlasti člena, ki predvideva ukinitev sofinanciranja programa otrokom, ki obiskujejo zasebne vrtce. Naši gostje so bili Matevž Vidmar iz Združenja zasebnih vrtcev, vodja Iniciative staršev otrok v zasebnih vrtcih Gregor Bezenšek in Marko Balažic, ki se že več let bori za pravice otrok, ki zadevajo njihovo vzgojo. Spregovorili so o vzrokih za nenadne spremembe zakona, o posameznikih, ki pri tem vztrajajo, o neresnicah, ki jih širijo predlagatelji, pa tudi o tem, da bodo vztrajali pri zavzemanju za pravice otrok in staršev ter možnosti izbire, ki jo poznajo demokratične družbe.
Za življenje
Na temo zvestobe do Cerkve, domovine, sozakonca in sebe sta v oddaji premišljevala zakonca Perko.
Duhovna misel
Prvič se je zgodilo, da je družina prihranila dovolj denarja in si je lahko najela počitniško hišico na plaži. Komaj so odložili prtljago in se namestili ...
Iz knjige Zgodbe za srečo v družini, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Kmetijska oddaja
Ustavili smo se ob v četrtek sprejetih novelah zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in zakona o gozdovih. Nove zakone sta komentirala dr. Jože Podgoršek in hribovski kmet Janez Beja. Povabili smo tudi na delavnice (Iz)Goreti za kmetijstvo.
Sol in luč
»Starost se pojavlja v nešteto različnih oblikah: od najbolj prijetnega doživljanja ob vnukih in osebnem zorenju, do težavnega nerazumevanja, bolezni in pešanja moči. Vsak človek je edinstveno različen od vseh drugih. Vsak trenutek sožitja v družini in družbi je neponovljiv in vsak se stara drugače!« S temi besedami je knjigo Draga Tacola pospremil dr. Jože Ramovš. »Dober dan, starost« je zbirka člankov vezana v knjigo, ki so pred leti izhajali v Reviji Ognjišče.
Nekaj odlomkov smo prebrali v tokratni oddaji.
Kulturni utrinki
Prostor za čipke LaceSpace Ljubljana letos že sedmič organizira Čipkarski festival Ljubljana, ki se bo odvijal v soboto in nedeljo, 4. in 5. oktobra v ljubljanskih Križankah. Ljubitelje čipk je na dogodek povabila predsednica organizacijskega odbora Afrodita Hebar Kljun.
Komentar tedna
Stopili smo v zadnje tri mesece svetega ali jubilejnega leta. Leta, ki ga zaznamujejo besede »romarji upanja«. Mislim, da je to ugoden čas, da ponovno premislimo o tem, kakšen dar lahko prejmemo in kaj lahko še naredimo. Zase in za druge, za Cerkev in za družbo. V treh mesecih se lahko veliko prejme in naredi.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalko je zanimalo, kako blanširati jurčke, ki jih bo dala v zamrzovalnik - na pari ali v kropu, s soljo ali brez. Sestra Nikolina odgovarja, da gobe očistimo in narežemo ter damo v vrelo vodo brez soli. Gledamo, da pride čim prej do vrenja, jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Nato jih poberemo na cedilo, odcedimo in razgrnemo po pekaču. Malo ga dvignemo, da se tekočina odteče. Vmes še malo pomešamo, da se čim prej ohladijo in tako jih potem lahko po porcijah spravljamo v zamrzovalnik. Sestra še meni, da bi bilo blanširanje na pari težko izvesti. Drugo poslušalko je zanimalo, če je tekočina, v kateri so se gobe blanširale, uporabna. Sestra Nikolina meni, da jo lahko uporabi pri kuhanju juhe. Tretja poslušalka pa je povedala, da gob za zamrzovanje ne blanšira, ampak jih kar poduši. Tako izgubijo ogromno količino tekočine.