Vstopili smo v evropski teden denarja, ki je posvečen finančnemu opismenjevanju, o tem je spregovoril Matej Krumberger, vodja Izobraževalnega centra Združenja bank.
Vstopili smo v evropski teden denarja, ki je posvečen finančnemu opismenjevanju, o tem je spregovoril Matej Krumberger, vodja Izobraževalnega centra Združenja bank.
Vstopili smo v evropski teden denarja, ki je posvečen finančnemu opismenjevanju, o tem je spregovoril Matej Krumberger, vodja Izobraževalnega centra Združenja bank.
Svetovalnica
V državi deluje več zavetišč za živali. Kako poteka njihovo delo in kako lahko žival posvojimo sami, kakšni so pogoji in kaj od nas pričakujejo? O tem smo govorili z gostjo Oljo Ivanovič iz ljubljanskega zavetišča.
Svetovalnica
V državi deluje več zavetišč za živali. Kako poteka njihovo delo in kako lahko žival posvojimo sami, kakšni so pogoji in kaj od nas pričakujejo? O tem smo govorili z gostjo Oljo Ivanovič iz ljubljanskega zavetišča.
Svetovalnica
V negotovih časih, ko so borzni indeksi na prepihu, je vedno zahtevno vprašanje, kam vlagati? Z direktorjem podjetja Zlato po pošti Gregorjem Razboršekom smo pogledali, kakšni so obeti za plemenite kovine, predvsem za zlato, ki dosega najvišje vrednosti v zgodovini.
Svetovalnica
V negotovih časih, ko so borzni indeksi na prepihu, je vedno zahtevno vprašanje, kam vlagati? Z direktorjem podjetja Zlato po pošti Gregorjem Razboršekom smo pogledali, kakšni so obeti za plemenite kovine, predvsem za zlato, ki dosega najvišje vrednosti v zgodovini.
Svetovalnica
Tokrat nas je v Svetovalnici zanimala zelena površina okoli hiš. Kako se lotimo zasaditve naših vrtov? Kje na vrtu bo prostor za jagodičevje in kje za cvetoče rastline? Predvsem smo govorili o jagodičevju. Kdaj je pravi čas za sajenje, kako pripravimo tla, kako negujemo rastline? Z nami je bil strokovnjak za načrtovanje in urejanje vrtov, Grega Čuden, ki je odgovarjal tudi na vaša vprašanja.
Svetovalnica
Tokrat nas je v Svetovalnici zanimala zelena površina okoli hiš. Kako se lotimo zasaditve naših vrtov? Kje na vrtu bo prostor za jagodičevje in kje za cvetoče rastline? Predvsem smo govorili o jagodičevju. Kdaj je pravi čas za sajenje, kako pripravimo tla, kako negujemo rastline? Z nami je bil strokovnjak za načrtovanje in urejanje vrtov, Grega Čuden, ki je odgovarjal tudi na vaša vprašanja.
Svetovalnica
Neplodnost je danes težava mnogih parov. Kako se s tem soočiti, kje so razlogi in kje možne rešitve? O tem smo govorili z ginekologinjo Mileno Igličar.
Svetovalnica
Neplodnost je danes težava mnogih parov. Kako se s tem soočiti, kje so razlogi in kje možne rešitve? O tem smo govorili z ginekologinjo Mileno Igličar.
Svetovalnica
Piškoti iz ovsenih kosmičev, vampi na tržaški način, juha iz lisičk, jedi iz prosene kaše, rahel in puhast šmorn, sočne piščančje prsi ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Piškoti iz ovsenih kosmičev, vampi na tržaški način, juha iz lisičk, jedi iz prosene kaše, rahel in puhast šmorn, sočne piščančje prsi ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Marjetka Klevišar ima različne izkušnje z individualnim poučevanjem otrok. Starši so velikokrat v dilemi, kdaj je pravi čas, da se odločijo za inštrukcije, pomembno pa je tudi, kaj o tem misli otrok in kako pripravljen je na to pot.
Svetovalnica
Marjetka Klevišar ima različne izkušnje z individualnim poučevanjem otrok. Starši so velikokrat v dilemi, kdaj je pravi čas, da se odločijo za inštrukcije, pomembno pa je tudi, kaj o tem misli otrok in kako pripravljen je na to pot.
Svetovalnica
Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno. Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group.
Svetovalnica
Kakšen način ogrevanja je optimalen, kaj je ključno pri odločitvi za toplotno črpalko, v katerih primerih pa poseči po konvencionalnih rešitvah ogrevanja – zlasti po pečeh na olje, kotlih na lesno biomaso in podobno. Naš gost je bil Marko Bizjak iz podjetja Veto Group.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Doživetja narave
Začeli smo z zgodovinskim uspehom tekmovalnih turnih smučarjev - Klara Velepec in Klemen Španring sta se s svetovnega prvenstva v Švici vrnila z zlatima kolajnama v disciplini vzpon. Nadaljevali pa smo z uspehom sežanskih jamarjev, ki so v bližini meje z Italijo odkrili novo jamo. Poimenovali so jo po odkritelju - Matejeva jama, za raziskovalce pa obeta veliko.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 17. marec 2025 ob 05-ih
Sol in luč
Za življenje
Nada Zupančič Bajželj je govorila o kritiki in pohvali, o tem, kako izrekamo pohvalo in kritiko.
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo prisluhnili trem pričevalcem, ki jih je v začetku leta 2024 med Slovenci v Avstraliji posnel sodelavec Študijskega centra za narodno spravo Renato Podbersič. Svoje življenjske zgodbe so z nami delili Francke Anžin, Lidije Čušin in Mirka Cudermana.
Kulturni utrinki
Mešani pevski zbor Forte Vojnik pripravlja cikel šestih postnih koncertov Stabat Mater, kjer bodo poslušalcem predstavili glasbeni pregled vélikega tedna. Koncertni program in turnejo nam je predstavil dirigent Lovro Frelih.
Komentar Domovina.je
Komentar na portalu Domovina.je je tokrat prispeval dr. Andrej Fink. Sprašuje se ali si želimo varnost. Med drugim je zapisal: »Nevarnosti so pred vrati in so otipljiva stvarnost. Vse evropske države jih vidijo. Samo pri nas v Sloveniji smo tako nespametni, da nočemo razumeti odvračalnega pomena razumnega oboroževanja in se odpovedujemo legitimni obrambi pod lažno pretvezo, da dajemo prednost znanosti, kulturi, zdravju, šolstvu, takemu in drugačnemu blagostanju.«
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kako pripraviti rahel in puhast šmorn, je zanimalo našo poslušalko. Jajčne jedi so dobrodošle v postnem času, saj z njimi dobimo energijo za različna opravila. Šmorn je dobro sprejet tako pri mlajših kot starejših. Potrebujemo: ¼ l mleka, 2-3 jajca, ¼ l moke in sol. Mleku dodamo rumenjake in moko, nato pa z metlico v roki nežno zamešamo še slan sneg iz beljakov. Tako bo šmorn puhast. Spečemo ga na olju v vroči ponvi ali v litoželezni posodi z debelim dnom. Če imamo večjo količino masa, jo razdelimo in spečemo v več korakih. Hitreje se namreč speče, če pečemo manjše količine. Obračamo z lopatko ali trgamo, da se popeče z vseh strani. Če želimo lepšo barvo, k masi dodamo tudi žličko sladkorja, sicer pa si jed vsak lahko sladka sam po okusu.