Is podcast
Na pogovor smo povabili rednega profesorja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, zaposlenega na katedri za tehnologije rastlinskih živil in vino Rajka Vidriha. Spregovoril in svetoval nam je na temo olj v prehrani.
Na pogovor smo povabili rednega profesorja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, zaposlenega na katedri za tehnologije rastlinskih živil in vino Rajka Vidriha. Spregovoril in svetoval nam je na temo olj v prehrani.
Na pogovor smo povabili rednega profesorja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, zaposlenega na katedri za tehnologije rastlinskih živil in vino Rajka Vidriha. Spregovoril in svetoval nam je na temo olj v prehrani.
Krompirjeve počitnice so pred vrati, zato smo se posvetili tudi idejam, kako razmigati otroke. Med poukom otroci veliko sedijo, zato je pomembno, da vsaj v prostem času tega ni preveč. Nekaj namigov nam je podal gost dr. Gregor Starc s Fakultete za šport, ki je postregel tudi z aktualnimi podatki raziskave SLO FIT.
Krompirjeve počitnice so pred vrati, zato smo se posvetili tudi idejam, kako razmigati otroke. Med poukom otroci veliko sedijo, zato je pomembno, da vsaj v prostem času tega ni preveč. Nekaj namigov nam je podal gost dr. Gregor Starc s Fakultete za šport, ki je postregel tudi z aktualnimi podatki raziskave SLO FIT.
Marjeta Krejči Hrastar je diplomirana fizioterapevtka z več zaključenimi specializacijami. V tokratnem srečanju smo govorili o vplivu gibanja na razvoj in učenje otrok ter kako dobro obvladovati stres. Zaradi vse večjih izzivov v šolskem prostoru, smo izpostavili pedagoške delavce, čeprav sta vsebini koristni za vse, ne glede na starost in način življenja.
Marjeta Krejči Hrastar je diplomirana fizioterapevtka z več zaključenimi specializacijami. V tokratnem srečanju smo govorili o vplivu gibanja na razvoj in učenje otrok ter kako dobro obvladovati stres. Zaradi vse večjih izzivov v šolskem prostoru, smo izpostavili pedagoške delavce, čeprav sta vsebini koristni za vse, ne glede na starost in način življenja.
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
V tokratni oddaji Svetovalnici se smo poglobili v skrivnosti človeških možganov in raziskali, zakaj pozabljamo. Naš gost, priznani nevrolog dr. Zvezdan Pirtošek, je z nami delil najnovejša spoznanja o demenci, njenih vzrokih in možnostih zdravljenja. Kaj lahko storimo za svojce in zase, da bi bolje razumeli in obvladali to kompleksno bolezen?
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Kako se izognemo plastiki in na katere oznake na embalaži moramo biti pozorni, nam je v tokratni oddaji povedala Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja.
Kako se izognemo plastiki in na katere oznake na embalaži moramo biti pozorni, nam je v tokratni oddaji povedala Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja.
Pehtranova potica, kutinova marmelada, njoki iz ostankov krompirja, shranjevanje kostanja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. (link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/)
Pehtranova potica, kutinova marmelada, njoki iz ostankov krompirja, shranjevanje kostanja ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. (link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/)
V pogovoru z mag. Barbaro Vesel Barborič, socialno pedagoginjo, učiteljico in svetovalno delavko dolgoletnih izkušenj, smo izpostavili več dejstev iz šolskega, družbenega in domačega vzgojenega okolja, ki predstavijo trikotnik šola-otroci-starši v novi luči. Oddajo smo pripravili v sodelovanju z Društvom katoliških pedagogov Slovenije.
V pogovoru z mag. Barbaro Vesel Barborič, socialno pedagoginjo, učiteljico in svetovalno delavko dolgoletnih izkušenj, smo izpostavili več dejstev iz šolskega, družbenega in domačega vzgojenega okolja, ki predstavijo trikotnik šola-otroci-starši v novi luči. Oddajo smo pripravili v sodelovanju z Društvom katoliških pedagogov Slovenije.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
V tokratnem sobotnem popoldnevu je bil naš gost Srečko Maček, bibliotekar iz domoznanskega oddelka Osrednje knjižnice Celje, ki se svojemu delu predaja s strastjo in nalezljivo navdušenostjo. Pri svojem odkrivanju zakladov lokalnega območja v to vpleta najrazličnejše sodelavce. V pogovoru ste spoznali delček njegovega življenja, med drugim spomine na osnovnošolska in študijska leta – študiral je slovenščino in srbohrvaščino, veselje z dramsko umetnostjo, ki se je začelo že v času vajeništva v Pivovarni Laško, zdaj pa se krepi s sodelovanjem v ljubiteljskem gledališču Petra Simonitija Celje, kjer so ustvarili številne dramske projekte in recitale od Alme Karlin, Franceta Balantiča do Gibranovega Preroka; sodeloval pa je tudi v Laškem pasijonu. Izvedeli ste, kako se je spletlo sodelovanje s puljsko knjižnico in kakšna je njegova vloga pri Kamri – domoznanskem spletnem portalu. Zaupal nam je, zakaj je bil pomemben Lovro Stepišnik – prvi potujoči knjižničar in za konec, kaj osmišlja njegovo življenje.
Tokrat prisluhnite razmišljanju Marka Rijavca, ki ga je zapisal v uvodniku v oktobrsko številko revije Ognjišče.
Govorili smo o moči in pomenu molitve. Katekizem pravi, da je »molitev povzdigovanje duha k Bogu.« Kako moliti in koliko? Ali lahko s svojo molitvijo prepričamo Boga, da izpolni naše želje? Jezus je namreč rekel: Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo. V mesecu rožnega venca in misijonov sta bila z nami župnik v Preski Jure Koželj in misijonar Tone Kerin, ki se je z Madagaskarja letos preselil v Slovenijo in prevzel župnijo Brusnice. Pridružite se nam – ob 20. uri v živo!
Mesec oktober je v mnogočem mesec, ki je povezan z duhovnostjo, ko Sonce ugaša in moramo mraz pregnati s pomočjo našega notranjega ognja. Razplamtimo ga lahko z molitvijo, v oktobru še posebej z rožnim vencem in s primernim branjem. V oddaji Sol in luč smo izbrali knjigo z naslovom Poti graditve duhovne identitete.
- Duhovno življenje je dinamičen proces osebne svetosti.
- Kako ljudje zlorabljamo Boga in kakšna je pri tem odgovornost posameznika?
- Soočenje z lastnimi mejami je odkritje našega poslanstva.
Vrhovna sodnica in sodnik Barbara in Jan Zobec v tokratni oddaji Spoznanje več, predsodek manj nista mogla mimo ovadbe premiera Roberta Goloba, govorili pa smo tudi o novi sestavi sodnega sveta in o noveli zakona o varstvu javnega reda in miru, ki preprečuje in kaznuje poveličevanje nacizma in fašizma, ne pa tudi komunizma. Prav tako sta komentirala zakon o zdravstveni dejavnosti in poročilo Evropske komisije o vladavini prava.
V oddaji o kulturi ste slišali predstavitev koncerta ob 80. obletnici delovanja Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel. Koncert bo 27. oktobra, ob 19h, v božjepotni cerkvi v Logu pri Vipavi. Ob tem pomembnem jubileju bo zbor predstavil tudi zbornik. Z nami je bil predsednik zbora Martin Gregorc.
O umetni inteligenci je bilo prelitega že precej črnila, o njej se ukvarjajo na vseh področjih in spektrih življenja in človeštva. Ne bom se spuščal v to, koliko dobrega in koliko slabega prinaša, me je pa k tokratnemu razmišljanju spodbudilo vprašanje, ki smo si ga mimogrede zastavili ob priliki v neki družbi, ali se umetni inteligenci, ko odgovori na tvoje vprašanje ali reši težavo, tudi zahvališ ...
Tako je svoje razmišljanje v svojem komentarju začel Rok Mihevc. V celoti si ga lahko preberete tudi na spletnih straneh Radia Ognjišče.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalk je vprašala, če pire oziroma kuhan krompir, ki je ostal, lahko za kaj uporabi. Sestra Nikolina ji je svetovala pripravo hlebčkov, svaljkov oziroma njokov. Za ½ kg krompirjeva zmesi dodamo enega do dva rumenjaka in 10 dag suhe skute. To zdrobimo oziroma spasiramo in dodamo še 1/3 moke. To z roko zamesimo, a ne smemo ga preveč, ker bo sicer postalo mokro.