V oddaji smo raztegnili meh harmonike in izvabljali decembrske, predpraznične melodije. Zazvenela je Decembrska pravljica, pogreli smo se ob Toplem domačem ognjišču in se spomnili Starih jaslic ...
V oddaji smo raztegnili meh harmonike in izvabljali decembrske, predpraznične melodije. Zazvenela je Decembrska pravljica, pogreli smo se ob Toplem domačem ognjišču in se spomnili Starih jaslic ...
V oddaji smo raztegnili meh harmonike in izvabljali decembrske, predpraznične melodije. Zazvenela je Decembrska pravljica, pogreli smo se ob Toplem domačem ognjišču in se spomnili Starih jaslic ...
Petkov večer
Na predvečer praznika svetega Frančiška Asiškega frančiškovi redovi po vsem svetu obhajajo spomin njegove smrti - Transítus. Zato smo se v Petkovem večeru posvetili temu svetniku, ki bi ga v današnjem času prav gotovo označili za velikega influencerja. Kdo je bil ta človek, ki je kot svetnik še vedno revolucionaren s svojo preprostostjo in pristnostjo? Kaj o njem menijo nekateri njegovi sledilci? In kako ga opevajo sodobne pesmi?
Petkov večer
Na predvečer praznika svetega Frančiška Asiškega frančiškovi redovi po vsem svetu obhajajo spomin njegove smrti - Transítus. Zato smo se v Petkovem večeru posvetili temu svetniku, ki bi ga v današnjem času prav gotovo označili za velikega influencerja. Kdo je bil ta človek, ki je kot svetnik še vedno revolucionaren s svojo preprostostjo in pristnostjo? Kaj o njem menijo nekateri njegovi sledilci? In kako ga opevajo sodobne pesmi?
Petkov večer
Tokrat smo si privoščili literarni večer in prisluhnili nekaj kratkim črticam našega mojstra besede Ivana Cankarja. Slikovit jezik, psihološka ostrina in barvite podobe preteklosti so lepo legle v petkov rahlo deževni večer v istoimenski oddaji.
Petkov večer
Tokrat smo si privoščili literarni večer in prisluhnili nekaj kratkim črticam našega mojstra besede Ivana Cankarja. Slikovit jezik, psihološka ostrina in barvite podobe preteklosti so lepo legle v petkov rahlo deževni večer v istoimenski oddaji.
Petkov večer
Ob 40-letnici svoje glasbene kariere je bil gost oddaje pevec in avtor Gianni Rijavec. Govoril je o svojih glasbenih podvigih, delu za mir ter o zanimivih prednikih.
Petkov večer
Ob 40-letnici svoje glasbene kariere je bil gost oddaje pevec in avtor Gianni Rijavec. Govoril je o svojih glasbenih podvigih, delu za mir ter o zanimivih prednikih.
Petkov večer
Pred tedni se je poslovil ustanovni član in vodja ansambla Štirje kovači Franc Šegovc. V glasbenem svetu je pustil neizbrisne sledi, v prepoznavnem zvenu pa združeval preproste koroške melodije z igrivim humorjem in privlačnimi ananžmaji. Ni bil le harmonikar in pevec, temveč tudi avtor več sto melodij in besedil. Spomnili smo se ga z njegovo glasbo, deli posnetkov pogovora z njim in z besedo tistih, ki so ga poznali.
Petkov večer
Pred tedni se je poslovil ustanovni član in vodja ansambla Štirje kovači Franc Šegovc. V glasbenem svetu je pustil neizbrisne sledi, v prepoznavnem zvenu pa združeval preproste koroške melodije z igrivim humorjem in privlačnimi ananžmaji. Ni bil le harmonikar in pevec, temveč tudi avtor več sto melodij in besedil. Spomnili smo se ga z njegovo glasbo, deli posnetkov pogovora z njim in z besedo tistih, ki so ga poznali.
Petkov večer
Ali veste, zakaj moški v klobukih nekdaj niso smeli na obisk k novorojenčku? Ali v katerem kraju je edino slovensko pokopališče za hišne ljubljenčke? Doktor etnografije in kulturne antropologije Ambrož Kvartič je predstavil svojo monografijo Od imena do spomina, ki je bila nominirana za knjigo leta na Slovenskem knjižnem sejmu 2023. V njej je doslej najbolj celovito popisal šege in navade ob mejnikih v našem življenju; tudi ob birmi, novi maši, gradnji hiše, delu in prostem času ...
Petkov večer
Ali veste, zakaj moški v klobukih nekdaj niso smeli na obisk k novorojenčku? Ali v katerem kraju je edino slovensko pokopališče za hišne ljubljenčke? Doktor etnografije in kulturne antropologije Ambrož Kvartič je predstavil svojo monografijo Od imena do spomina, ki je bila nominirana za knjigo leta na Slovenskem knjižnem sejmu 2023. V njej je doslej najbolj celovito popisal šege in navade ob mejnikih v našem življenju; tudi ob birmi, novi maši, gradnji hiše, delu in prostem času ...
Petkov večer
V zadnjem avgustovskem Petkovem večeru nam je družbo delal odličen tenorist, ki smo ga na Radiu Ognjišče kar malo posvojili. Kaj je počenjal čez poletje, kako je užival v igri Črna žena na Studencu, kateri sladoled ima najraje in kaj pripravlja za jesen, nam je povedal Gregor Ravnik.
Petkov večer
V zadnjem avgustovskem Petkovem večeru nam je družbo delal odličen tenorist, ki smo ga na Radiu Ognjišče kar malo posvojili. Kaj je počenjal čez poletje, kako je užival v igri Črna žena na Studencu, kateri sladoled ima najraje in kaj pripravlja za jesen, nam je povedal Gregor Ravnik.
Petkov večer
Oddaja je tokrat najprej prinesla poletni klepet z vami, dragi poslušalci, ki smo vam izpolnili tudi kakšno glasbeno željo, v studiu pa se nam je pridružil baritonist, član SNG Opera in balet Ljubljana, ki pa se podaja tudi na različne zabavnoglasbene odre, Anton Habján.
Petkov večer
Oddaja je tokrat najprej prinesla poletni klepet z vami, dragi poslušalci, ki smo vam izpolnili tudi kakšno glasbeno željo, v studiu pa se nam je pridružil baritonist, član SNG Opera in balet Ljubljana, ki pa se podaja tudi na različne zabavnoglasbene odre, Anton Habján.
Petkov večer
Gledališka in filmska igralka Tina Gorenjak je med drugim predstavila glasbeno stand up predstavo Trip to Las Vegas Show, v kateri z Otom Pestnerjem, Urošem Peričem in Omarjem Naberjem obuja zlato obdobje ameriške zabavne scene.
Petkov večer
Gledališka in filmska igralka Tina Gorenjak je med drugim predstavila glasbeno stand up predstavo Trip to Las Vegas Show, v kateri z Otom Pestnerjem, Urošem Peričem in Omarjem Naberjem obuja zlato obdobje ameriške zabavne scene.
Sol in luč
Psihologinja, ki je v rožnem vencu našla način, kako se soočiti s tesnobo, raziskava, ki potrjuje, da je Rožni venec lahko tudi oblika terapije in Kanadčana, ki sta prodala uspešno podjetje in luksuz zamenjala za Medžugorje!
Tokrat smo prebrali tri prispevke s spletne strani Aleteia.si, ki govorijo o moči te preproste molitve.
Naš gost
Na praznik sv. Frančiška Asiškega smo gostili brata frančiškana, dolgoletnega župnika župnije svetega Antona Padovanskega na Viču v Ljubljani, kamor se je letos kot župnik tudi vrnil, vmes pa je kot provincial vodil slovenske frančiškane, patra Marjana Čudna. Prisluhnite, kako Frančiškova karizma nagovarja tudi danes.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 10. oktober 2025 ob 05-ih
Za življenje
Vprašali smo se, ali je življenje nekaj, kar imamo, ali nekaj, kar smo? O vlogi hvaležnosti, sprejemanja in duhovne drže v življenju smo govorili na godovni dan zavetnika stvarstva Sv. Frančiška Asiškega. Z nami je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik. Svoje vprašanje zanj lahko pošljete za.zivljenje@ognjisce.si!
Svetovalnica
Z Lucijo Pinterič, višjo koordinatorico za področje kakovosti kmetijskega svetovanja in razvoja na področju psihosocialne podpore na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, bomo govorili o psihosocialni podpori za kmete.
Kulturni utrinki
Vokalna skupina Oktet In spiritu iz Vojnika začenja danes veliko koncertno turnejo pri Slovencih v Argentini. Naslov turneje je ODMEV DOMOVINE POD JUŽNIM KRIŽEM. O tem smo se pogovarjali s pevcem zasedbe Anžejem Gračnerjem.
Komentar tedna
Kaj sta publicistka in obrtnik, Polonca in Tomaž Sokol spoznala v pogovorih in pregovarjanjih z umetno inteligenco? Je pristranska ali išče resnico? Ji lahko polno zaupamo? Kakšna je naša vloga pri vsem tem?
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kako pripraviti kremno špinačo ali blitvo, je vprašala poslušalka. Lahko jo pripravimo za omako ali prilogo, pravi sestra Nikolina. Špinačo očistimo in jo manjšo količino blanširamo - damo v vrelo vodo za 2-3 minute in vmes obrnemo. Poberemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, nato lahko blanširamo še drugo polovico špinače, če ni šla vsa v lonec. Vedno blanširamo manjšo količino, da bi se čim prej blanširala in s tem čim več ohranila dobrih snovi. Nato jo zrežemo ali zmiksamo. Če bomo delali omako, tako špinačo damo na prepraženo čebulo. Ta daje dober okus, dodamo tudi malo česna. Solimo in popramo, dodamo še mleko in kislo smetano. Med špinačo in blitvo pri pripravi ni velike razlike, pove sestra Nikolina, ima pa vsaka svoj okus in aromo.