Is podcast
Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu
Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu
Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu
Kuhajmo s sestro Nikolino
V oddajo smo uvrstili tudi recept 86-letne gospe Koželj. Testo: 10 dag vode, ščep soli, 7 dag olja, 10 dag mehke moke in 3 cela jajca. Ko to zavre, zakuhamo moko in posamič jajca. Nabrizgamo in spečemo. Krema: 4 jajca (sneg), 6 dl mleka, 10 dag ostre moke, do 15 dag sladkorja (z vanilin sladkorjem). Z rumenjaki naredimo kremo kot puding, ko je še vroča, lahko dodamo žlico breskovega likerja, na koncu umešamo še sneg in s tem nabrizgamo princese
Kuhajmo s sestro Nikolino
V oddajo smo uvrstili tudi recept 86-letne gospe Koželj. Testo: 10 dag vode, ščep soli, 7 dag olja, 10 dag mehke moke in 3 cela jajca. Ko to zavre, zakuhamo moko in posamič jajca. Nabrizgamo in spečemo. Krema: 4 jajca (sneg), 6 dl mleka, 10 dag ostre moke, do 15 dag sladkorja (z vanilin sladkorjem). Z rumenjaki naredimo kremo kot puding, ko je še vroča, lahko dodamo žlico breskovega likerja, na koncu umešamo še sneg in s tem nabrizgamo princese
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za testo potrebujemo: 60 dag moke, kavna žlička soli ob strani, v moko pa limonino lupino, 2-3 žlice ruma, mešanico 3 rumenjakov in 8 dag sladkorja. 2 dl toplega mleka. Posebej 2,5 dag kvasa z malo sladkorja, 3 žlice mleka in malo moke posebej vzhaja ... Potico zavijemo, damo v model in nabodemo s pletilko, iztisnemo morebitni zrak in nato vzhaja 80 minut. Nato jo spet nabodemo, namažemo z jajcem in damo v 170 stopinj vročo pečico. Pečemo jo do eno uro. Pečeno čez 5-10 minut obrnemo na desko. Pokrijemo s prtičem in zavijemo v vrečko in počakamo, da se ohladi.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za testo potrebujemo: 60 dag moke, kavna žlička soli ob strani, v moko pa limonino lupino, 2-3 žlice ruma, mešanico 3 rumenjakov in 8 dag sladkorja. 2 dl toplega mleka. Posebej 2,5 dag kvasa z malo sladkorja, 3 žlice mleka in malo moke posebej vzhaja ... Potico zavijemo, damo v model in nabodemo s pletilko, iztisnemo morebitni zrak in nato vzhaja 80 minut. Nato jo spet nabodemo, namažemo z jajcem in damo v 170 stopinj vročo pečico. Pečemo jo do eno uro. Pečeno čez 5-10 minut obrnemo na desko. Pokrijemo s prtičem in zavijemo v vrečko in počakamo, da se ohladi.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zakaj žele ne nastane, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina je povedala, da se sadje letos nekoliko drugače obnaša. Kutine skrtačimo, razrežemo in skuhamo. Vodo odcedimo. Na 1 l vode moramo dati dovolj sladkorja, da nastane žele. Nalijemo na pekač s peki papirjem in počakamo, da se zgosti ali pa nalijemo v kozarčke
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zakaj žele ne nastane, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina je povedala, da se sadje letos nekoliko drugače obnaša. Kutine skrtačimo, razrežemo in skuhamo. Vodo odcedimo. Na 1 l vode moramo dati dovolj sladkorja, da nastane žele. Nalijemo na pekač s peki papirjem in počakamo, da se zgosti ali pa nalijemo v kozarčke
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je vprašal, ali jih lahko naredi več in zamrzne. Sesta Nikolina je odgovorila, da jih sama vedno dela sproti, na klasičen način - na servieto. Da ne bi šli narazen, v vodo zakuha žlico moke in cmoke kuha v tej, rahlo škrobni vodi. Zaviti v seriveto ali folijo pa ne sme pretesno. Oglasila se je poslušalka, ki kruhovo cmoke tudi zamrzne in pripravi na zalogo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je vprašal, ali jih lahko naredi več in zamrzne. Sesta Nikolina je odgovorila, da jih sama vedno dela sproti, na klasičen način - na servieto. Da ne bi šli narazen, v vodo zakuha žlico moke in cmoke kuha v tej, rahlo škrobni vodi. Zaviti v seriveto ali folijo pa ne sme pretesno. Oglasila se je poslušalka, ki kruhovo cmoke tudi zamrzne in pripravi na zalogo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je vprašal, zakaj so bili štruklji rahlo zbiti. Sestra Nikoina mu je svetovala, naj jih ne zavije preveč trdo in ko so kuhani, jih je dobro s pletilko hitro nabosti, da ostanejo napeti in rahli. Sama jih kuha brez folije, v vodi jih obrne, kuhane nareže z nitko.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je vprašal, zakaj so bili štruklji rahlo zbiti. Sestra Nikoina mu je svetovala, naj jih ne zavije preveč trdo in ko so kuhani, jih je dobro s pletilko hitro nabosti, da ostanejo napeti in rahli. Sama jih kuha brez folije, v vodi jih obrne, kuhane nareže z nitko.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kuhamo jih lahko v vodi ali nad soparo. Na rešetko v ovalni posodi položimo seriveto in na to položimo štruklje. Potrebujemo: 30 dag ajdove moke in 5-10 dag ostre pšenične moke, ki malo posuši in porahlja testo. Ajdovo moko poparimo - prelijemo z vrelo, slano vodo in s kuhalnico mešamo, da dobimo gmoto. Razširimo jo po skledi in čez natresmo pšenično moko. Dodamo še 2 dag kvas. Ko začne kvas vzhajati, z roko pregnetemo in naredimo enotno testo. Pokrijemo ga, zelo hitro bo vzhajalo. Nato ga na dobro pomokani deski z valjarjem rahlo potolčemo in razvaljamo v obliko, ki jo potrebujemo - valjar večkrat pokotalimo po moki. Potresemo z nadevom: skutin nadev, zmleti orehi in sladkor ... Kuhajo se 25-30 minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kuhamo jih lahko v vodi ali nad soparo. Na rešetko v ovalni posodi položimo seriveto in na to položimo štruklje. Potrebujemo: 30 dag ajdove moke in 5-10 dag ostre pšenične moke, ki malo posuši in porahlja testo. Ajdovo moko poparimo - prelijemo z vrelo, slano vodo in s kuhalnico mešamo, da dobimo gmoto. Razširimo jo po skledi in čez natresmo pšenično moko. Dodamo še 2 dag kvas. Ko začne kvas vzhajati, z roko pregnetemo in naredimo enotno testo. Pokrijemo ga, zelo hitro bo vzhajalo. Nato ga na dobro pomokani deski z valjarjem rahlo potolčemo in razvaljamo v obliko, ki jo potrebujemo - valjar večkrat pokotalimo po moki. Potresemo z nadevom: skutin nadev, zmleti orehi in sladkor ... Kuhajo se 25-30 minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki, ki ji potica odstopa, svetovala, na pazi na nadev. Ta naj ne bo premehek ali presuh glede na nadev. Prav tako naj pazi na čas vzhajanja. Spečeno potico obrnemo na pladenj, zavijemo v krpo in ovijemo v folijo (ali damo v vrečko). Potico na začetku pečemo brez ventilatorja (sicer se lahko naredijo luknje), tega lahko vklopimo čez čas in takrat temperaturo znižamo za približno 10 stopinj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki, ki ji potica odstopa, svetovala, na pazi na nadev. Ta naj ne bo premehek ali presuh glede na nadev. Prav tako naj pazi na čas vzhajanja. Spečeno potico obrnemo na pladenj, zavijemo v krpo in ovijemo v folijo (ali damo v vrečko). Potico na začetku pečemo brez ventilatorja (sicer se lahko naredijo luknje), tega lahko vklopimo čez čas in takrat temperaturo znižamo za približno 10 stopinj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je vprašala, kako naj se loti ribanja zelja in ali je pomembno gledati ob tem na luno. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da mlaj vpliva na vsa živila, na ena bolj, na druga manj, zato se takrat mogoče izognimo temu dnevu in še dva dneva prej in potem. Pred ribanjem si pripravimo tudi mešanico soli, kumine in zrn popra. To potresemo po dnu posode, na to po plasteh nalagamo naribno zelje (vsako plast dobro pretlačimo z rokami ali z nogami), vmes potresemo z omenjeno mešanico. Lahko dodamo tudi kakšen lovorov list, ni pa nujno - dodali ga bomo lahko potem med kuhanjem. Količine soli je 2 odstotka (za 1 kg zelja 2 dag soli). Pokrijemo s platneno tkanino in pokrijemo s pokrovom ter obtežimo. Po potrebi prilijemo vodo. Zelje se hitreje okisa v toplejšem prostoru - približno tri tedne. Redno menjamo vrhnjo plast vode, na kateri se nabira mrena (pranje zelja).
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je vprašala, kako naj se loti ribanja zelja in ali je pomembno gledati ob tem na luno. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da mlaj vpliva na vsa živila, na ena bolj, na druga manj, zato se takrat mogoče izognimo temu dnevu in še dva dneva prej in potem. Pred ribanjem si pripravimo tudi mešanico soli, kumine in zrn popra. To potresemo po dnu posode, na to po plasteh nalagamo naribno zelje (vsako plast dobro pretlačimo z rokami ali z nogami), vmes potresemo z omenjeno mešanico. Lahko dodamo tudi kakšen lovorov list, ni pa nujno - dodali ga bomo lahko potem med kuhanjem. Količine soli je 2 odstotka (za 1 kg zelja 2 dag soli). Pokrijemo s platneno tkanino in pokrijemo s pokrovom ter obtežimo. Po potrebi prilijemo vodo. Zelje se hitreje okisa v toplejšem prostoru - približno tri tedne. Redno menjamo vrhnjo plast vode, na kateri se nabira mrena (pranje zelja).
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Naš pogled
Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval rojstni dan, s katerim vstopam v zadnji razred letnika, ki mu danes radi rečejo nova dvajseta, pa so v resnici trideseta … in ja, recimo bobu bob; s te stopničke se štirica številke štirideset zdi vse večja in bolj resnična. Vem, nekateri boste odmahnili z roko ob tem, mladostniškem preštevanju let, a resnici na ljubo je slovo od mladosti lahko, menda predvsem za nas, moški del populacije, sila stresno obdobje. Kriza pač …
Sol in luč
V zadnjem delu je pogovor tekel o zdravilni moči glasbe in o tem, kako glasba vpliva na plod v materinem telesu in ali je koristno, da v najrosnejšem obdobju kar prek trebuha predvajamo določeno glasbo. Zakaj ne, v tokratni oddaji.
Za življenje
Adventni čas, ki ga začenjamo, nam vrača obzorje upanja - upanja, ki preprosto nikoli ne razočara, ker je utemeljeno na Božji Besedi... Kako se nasloniti na to Upanje, če smo v temi, če ne vidimo svetlobe? Kaj pomeni advent v odnosu mati - hči? Tudi o tem smo ob sodelovanju poslušalcev govorili v oddaji. Z nami je bil frančiškan in klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik.
Svetovalnica
V hladnem obdobju leta večino časa preživimo v zaprtih prostorih, v katerih si želimo čist in primerno topel zrak. Tokrat smo v Svetovalnici govorili o prezračevanju z rekuperacijo in toplotnih črpalkah, ki so v zadnjem desetletju postale zelo razširjene. Z nami je bil strokovnjak iz podjetja Veto Group Gregor Stare.
Slovencem po svetu in domovini
Deželna vlada je namreč v petek sprejela sklep o posodobitvi načrta o mreži šol za šolsko leto 2024/2025. Kljub temu da je predhodna uredba ministrov za izobraževanje in finance predvidela združevanje ravnateljstev slovenskih šol, tega dežela ni potrdila. Ocenjuje namreč, da je za ustanavljanje oz. ukinjanje slovenskih šol pristojna država. Do teh ugotovitev je prišla tudi po poglobljeni preučitvi skupaj z ministrstvom za izobraževanje. V Italiji namreč šole ustanavljajo oz. ukinjajo z uredbo predsednika republike na predlog ministrov za izobraževanje in finance. Sklep tudi izpostavlja, da je ministrstvo za izobraževanje pristojnost urejanja mreže šol s slovenskim učnim jezikom oz. dvojezičnih slovensko-italijanskih šol podelilo generalni direktorici Deželnega šolskega urada za FJK. Načrtovano združevanje slovenskih ravnateljstev je vznemirilo slovensko manjšino v Italiji. Njeni predstavniki so med drugim poudarjali, da slovenske šole v Italiji ščiti Londonski memorandum iz leta 1954. Na to vprašanje so opozorili tudi ob nedavnem srečanju s slovenskim premierjem Robertom Golobom in na sestanku omizja za vprašanja slovenske manjšine v Italiji
Pevci zapojte, godci zagodte
18. novembra je v Dolskem potekala državna revija poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije Napev – odsev, ki je namenjena predstavitvi zanimivih in kakovostnih programov glasbenih poustvarjalcev. Prireditev je pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, gostiteljstvo pa je prevzela Območna izpostava Ljubljana-okolica. Odlomke s prireditve smo predvajali v dveh zaporednih oddajah o ljudski glasbi.
Prijatelji Radia Ognjišče
V oddaji smo kolo zgodovine malce zavrteli nazaj. Vstopili smo v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, kjer smo 5. novembra pripravili 29. gala koncert. Slišali ste posnetek prvega dela.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Lahko noč, moj angel
Nepremišljeni ljudje prehitevajo kjerkoli in kadarkoli. Tudi, ko je …