Is podcast
Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu
Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu
Potrebujemo: 3 jajca, 28 dag skute, 25 dag pšeničnega zdroba, 6 dag masla (ali svinjska mast). Rumenjake zamešamo s skuto, dodamo sneg, potresemo zdrob in dodamo maslo ter pomešamo. Pred kuhanjem naj testo počiva, sladkamo pa na koncu
Kuhajmo s sestro Nikolino
Česen očistimo in narežemo, solimo ter dodamo olivno olje. To zmiksamo, da dobimo nekakšno kremo ali namaz. Nalagamo v plastične kozarčke ali škatlice s pokrovčkom ter damo v skrinjo. Ko rabimo, česen z lahko z žličko postrgamo
Kuhajmo s sestro Nikolino
Česen očistimo in narežemo, solimo ter dodamo olivno olje. To zmiksamo, da dobimo nekakšno kremo ali namaz. Nalagamo v plastične kozarčke ali škatlice s pokrovčkom ter damo v skrinjo. Ko rabimo, česen z lahko z žličko postrgamo
Kuhajmo s sestro Nikolino
Ko je rolada pečena, je nekaj minut še pustimo na pekaču, potem ob robu zarežemo z nožem in obrnemo na desko ter pokrijemo z ožeto krpo, ki jo na robovih zagrnemo pod biskvit.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Ko je rolada pečena, je nekaj minut še pustimo na pekaču, potem ob robu zarežemo z nožem in obrnemo na desko ter pokrijemo z ožeto krpo, ki jo na robovih zagrnemo pod biskvit.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Jabolka olupimo in očistimo, narežemo na enako velike koščke, dodamo sladkor, cimet in dve žlici vina ter jih zmehčamo. To lahko dodamo kuhani proseni kaši ali pa vsako jed ponudimo samostojno. Dušena jabolka se podajo tudi k testeninam, lahko pa jih tudi konzerviramo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Jabolka olupimo in očistimo, narežemo na enako velike koščke, dodamo sladkor, cimet in dve žlici vina ter jih zmehčamo. To lahko dodamo kuhani proseni kaši ali pa vsako jed ponudimo samostojno. Dušena jabolka se podajo tudi k testeninam, lahko pa jih tudi konzerviramo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj uporabi do 3 dag kvasa na 1 kg moke, zamesi naj z vodo, lahko dodamo tudi mleko in obvezno kakšno žlico olja. Narediti mora mehko testo, potem bo lepše vzhajalo ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj uporabi do 3 dag kvasa na 1 kg moke, zamesi naj z vodo, lahko dodamo tudi mleko in obvezno kakšno žlico olja. Narediti mora mehko testo, potem bo lepše vzhajalo ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je prosila za ideje za jedi, ki bi jih lahko skuhala za dva ali več dni, svetovala, naj pripravi: ričet, zelenjavno enolončnico (v njo lahko zakuhamo drobne testenine), govejo juho, golaž, obaro, nadevana paprika, jedi iz špinače, sataraš ... Kasneje v letu bodo lahko pripravila tudi jedi iz kislega zelja in repe ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je prosila za ideje za jedi, ki bi jih lahko skuhala za dva ali več dni, svetovala, naj pripravi: ričet, zelenjavno enolončnico (v njo lahko zakuhamo drobne testenine), govejo juho, golaž, obaro, nadevana paprika, jedi iz špinače, sataraš ... Kasneje v letu bodo lahko pripravila tudi jedi iz kislega zelja in repe ...
Kuhajmo s sestro Nikolino
Potrebujemo 1 l sladke smetane, 2 navadna jogurta, 6-8 zrelih banan, 2 limoni, sladkor, 1 žlica breskovega likerja ali 2 žlici ruma. Banane narežemo in polijemo z limoninim sokom ter po potrebi sladkamo, dodamo liker ali rum. Posebej zmešamo smetano, na koncu dodamo jogurta. To združimo s sadjem, dobro premešamo in postavimo v skrinjo. Občasno premešamo in počakamo, da jed zamrzne. Če delamo iz drugega sadja, lahko uporabimo tudi sadni jogurt istega okusa.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Potrebujemo 1 l sladke smetane, 2 navadna jogurta, 6-8 zrelih banan, 2 limoni, sladkor, 1 žlica breskovega likerja ali 2 žlici ruma. Banane narežemo in polijemo z limoninim sokom ter po potrebi sladkamo, dodamo liker ali rum. Posebej zmešamo smetano, na koncu dodamo jogurta. To združimo s sadjem, dobro premešamo in postavimo v skrinjo. Občasno premešamo in počakamo, da jed zamrzne. Če delamo iz drugega sadja, lahko uporabimo tudi sadni jogurt istega okusa.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Če čebula gnije, jo očistimo, narežemo ali zmiskamo in na maščobi dobro spražimo, solimo in naložimo v kozarčke. Te dobro zapremo in shranimo v shrambi, že odprt kozarček pa v hladilniku.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Če čebula gnije, jo očistimo, narežemo ali zmiskamo in na maščobi dobro spražimo, solimo in naložimo v kozarčke. Te dobro zapremo in shranimo v shrambi, že odprt kozarček pa v hladilniku.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za testo potrebujemo 1/2 kg moke, 1 jajce, 2 žlici olja in zvrhana žlička soli ter mlačno vodo. Zamesimo testo, ga dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo ter pustimo nekaj časa počivati. Posebej prepražimo čebulo, da nežno zarumeni. Bučo olupimo in naribamo. Ko bomo razvlekli testo, ga potresemo s čebulo, nato pa z naribanimi bučami, solimo in popramo ter zavijemo. Srednje del testa ne nadevamo, samo namažemo s kislo smetano in oljem. Damo na pekač, ki smo ga namazali z oljem in pečemo 30-40 minut. Zavitek lahko obogatimo, če testo dodatno namažemo s skuto. Tako pripravljen zavitek lahko tudi zamrznemo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za testo potrebujemo 1/2 kg moke, 1 jajce, 2 žlici olja in zvrhana žlička soli ter mlačno vodo. Zamesimo testo, ga dobro pregnetemo in pokrijemo s skledo ter pustimo nekaj časa počivati. Posebej prepražimo čebulo, da nežno zarumeni. Bučo olupimo in naribamo. Ko bomo razvlekli testo, ga potresemo s čebulo, nato pa z naribanimi bučami, solimo in popramo ter zavijemo. Srednje del testa ne nadevamo, samo namažemo s kislo smetano in oljem. Damo na pekač, ki smo ga namazali z oljem in pečemo 30-40 minut. Zavitek lahko obogatimo, če testo dodatno namažemo s skuto. Tako pripravljen zavitek lahko tudi zamrznemo.
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Za življenje
V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?
Dogodki
V Rovtah bo sveta maša in slovesnost ob 30. obletnici postavitve farnih plošč, ko so leta 1993 po dolgih desetletjih odkrili imena pobitih žrtev revolucije. Obudili bodo tudi spomin na ustanovitev domobranske vojske, slovesnost pa bo potekala tudi tik pred evropskim dnevom spomina na žrtve totalitarnih sistemov. S članico organizacijskega odbora slovesnosti Judito Treven se je pogovarjal Alen Salihović
Duhovna misel
Jezus je stopil v tempelj in izgnal vse, ki so v templju prodajali in kupovali. Menjalcem denarja je prevrnil mize, prodajalcem golobov pa stole in jim rekel: “Pisano je: Moja hiša naj se imenuje hiša molitve, vi pa ste iz nje naredili razbojniško jamo” (Matejev evangelij 21, 12-13).
Glasbeni medgeneracijski večer
V Glasbenem medgeneracijskem večeru smo se spet posvetili glasbi iz filmov, ki je zaznamovala različne generacije. Prisluhnite znanim melodijam in zgodbam njihovega nastanka.
Globine
V septembrskih Globinah smo se dotaknili obširnega področja, ki ga zajema družbeni nauk Cerkve. Od kdaj je Cerkev vpeta v teme, ki zadevajo socialno pravičnost, vlogo države, solidarnost, človekovo dostojanstvo in skrb za okolje? Številni danes razumejo to kot nepotrebno vmešavanje Cerkve v družbeno politično dogajanje. Je res? Posebej smo se ustavili tudi pri vprašanju smisla človeškega dela z vidika socialne moralne teologije. Naš sogovornik je bil župnik iz Šmihela pri Novem mestu Štefan Hosta.
Za življenje
V oddaji Za življenje je bila z nami dr. Andreja Poljanec. Pogovarjali smo se, kako vztrajati na začrtanih poteh. Zdi se, da smo pri načrtovanju boljši, kot pri vztrajanju, predvsem takrat, ko se zgodijo prvi padci. Kako se pobrati po težkih življenjskih preizkušnjah in vztrajati v dobrem?
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Sobotna iskrica
Ob devetih se je začela Sobotna iskrica, ki je tokrat, z vsebino Mavrice, skušala nagovoriti odrasle poslušalce k naročilu revije za njihovo mladež. Slišali ste lepo zgodbo o živalih družine Cvek, spoznali kaj novega nam revija prinaša letos in kako lepo nagrado ponuja novim naročnikom. Vabljeni k poslušanju.