Is podcast
Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo.
Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake.
Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo.
Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake.
Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo.
Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake.
Kuhajmo s sestro Nikolino
V oddajo smo uvrstili tudi recept 86-letne gospe Koželj. Testo: 10 dag vode, ščep soli, 7 dag olja, 10 dag mehke moke in 3 cela jajca. Ko to zavre, zakuhamo moko in posamič jajca. Nabrizgamo in spečemo. Krema: 4 jajca (sneg), 6 dl mleka, 10 dag ostre moke, do 15 dag sladkorja (z vanilin sladkorjem). Z rumenjaki naredimo kremo kot puding, ko je še vroča, lahko dodamo žlico breskovega likerja, na koncu umešamo še sneg in s tem nabrizgamo princese
Kuhajmo s sestro Nikolino
V oddajo smo uvrstili tudi recept 86-letne gospe Koželj. Testo: 10 dag vode, ščep soli, 7 dag olja, 10 dag mehke moke in 3 cela jajca. Ko to zavre, zakuhamo moko in posamič jajca. Nabrizgamo in spečemo. Krema: 4 jajca (sneg), 6 dl mleka, 10 dag ostre moke, do 15 dag sladkorja (z vanilin sladkorjem). Z rumenjaki naredimo kremo kot puding, ko je še vroča, lahko dodamo žlico breskovega likerja, na koncu umešamo še sneg in s tem nabrizgamo princese
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za testo potrebujemo: 60 dag moke, kavna žlička soli ob strani, v moko pa limonino lupino, 2-3 žlice ruma, mešanico 3 rumenjakov in 8 dag sladkorja. 2 dl toplega mleka. Posebej 2,5 dag kvasa z malo sladkorja, 3 žlice mleka in malo moke posebej vzhaja ... Potico zavijemo, damo v model in nabodemo s pletilko, iztisnemo morebitni zrak in nato vzhaja 80 minut. Nato jo spet nabodemo, namažemo z jajcem in damo v 170 stopinj vročo pečico. Pečemo jo do eno uro. Pečeno čez 5-10 minut obrnemo na desko. Pokrijemo s prtičem in zavijemo v vrečko in počakamo, da se ohladi.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Za testo potrebujemo: 60 dag moke, kavna žlička soli ob strani, v moko pa limonino lupino, 2-3 žlice ruma, mešanico 3 rumenjakov in 8 dag sladkorja. 2 dl toplega mleka. Posebej 2,5 dag kvasa z malo sladkorja, 3 žlice mleka in malo moke posebej vzhaja ... Potico zavijemo, damo v model in nabodemo s pletilko, iztisnemo morebitni zrak in nato vzhaja 80 minut. Nato jo spet nabodemo, namažemo z jajcem in damo v 170 stopinj vročo pečico. Pečemo jo do eno uro. Pečeno čez 5-10 minut obrnemo na desko. Pokrijemo s prtičem in zavijemo v vrečko in počakamo, da se ohladi.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zakaj žele ne nastane, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina je povedala, da se sadje letos nekoliko drugače obnaša. Kutine skrtačimo, razrežemo in skuhamo. Vodo odcedimo. Na 1 l vode moramo dati dovolj sladkorja, da nastane žele. Nalijemo na pekač s peki papirjem in počakamo, da se zgosti ali pa nalijemo v kozarčke
Kuhajmo s sestro Nikolino
Zakaj žele ne nastane, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina je povedala, da se sadje letos nekoliko drugače obnaša. Kutine skrtačimo, razrežemo in skuhamo. Vodo odcedimo. Na 1 l vode moramo dati dovolj sladkorja, da nastane žele. Nalijemo na pekač s peki papirjem in počakamo, da se zgosti ali pa nalijemo v kozarčke
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je vprašal, ali jih lahko naredi več in zamrzne. Sesta Nikolina je odgovorila, da jih sama vedno dela sproti, na klasičen način - na servieto. Da ne bi šli narazen, v vodo zakuha žlico moke in cmoke kuha v tej, rahlo škrobni vodi. Zaviti v seriveto ali folijo pa ne sme pretesno. Oglasila se je poslušalka, ki kruhovo cmoke tudi zamrzne in pripravi na zalogo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je vprašal, ali jih lahko naredi več in zamrzne. Sesta Nikolina je odgovorila, da jih sama vedno dela sproti, na klasičen način - na servieto. Da ne bi šli narazen, v vodo zakuha žlico moke in cmoke kuha v tej, rahlo škrobni vodi. Zaviti v seriveto ali folijo pa ne sme pretesno. Oglasila se je poslušalka, ki kruhovo cmoke tudi zamrzne in pripravi na zalogo.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je vprašal, zakaj so bili štruklji rahlo zbiti. Sestra Nikoina mu je svetovala, naj jih ne zavije preveč trdo in ko so kuhani, jih je dobro s pletilko hitro nabosti, da ostanejo napeti in rahli. Sama jih kuha brez folije, v vodi jih obrne, kuhane nareže z nitko.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalec je vprašal, zakaj so bili štruklji rahlo zbiti. Sestra Nikoina mu je svetovala, naj jih ne zavije preveč trdo in ko so kuhani, jih je dobro s pletilko hitro nabosti, da ostanejo napeti in rahli. Sama jih kuha brez folije, v vodi jih obrne, kuhane nareže z nitko.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kuhamo jih lahko v vodi ali nad soparo. Na rešetko v ovalni posodi položimo seriveto in na to položimo štruklje. Potrebujemo: 30 dag ajdove moke in 5-10 dag ostre pšenične moke, ki malo posuši in porahlja testo. Ajdovo moko poparimo - prelijemo z vrelo, slano vodo in s kuhalnico mešamo, da dobimo gmoto. Razširimo jo po skledi in čez natresmo pšenično moko. Dodamo še 2 dag kvas. Ko začne kvas vzhajati, z roko pregnetemo in naredimo enotno testo. Pokrijemo ga, zelo hitro bo vzhajalo. Nato ga na dobro pomokani deski z valjarjem rahlo potolčemo in razvaljamo v obliko, ki jo potrebujemo - valjar večkrat pokotalimo po moki. Potresemo z nadevom: skutin nadev, zmleti orehi in sladkor ... Kuhajo se 25-30 minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kuhamo jih lahko v vodi ali nad soparo. Na rešetko v ovalni posodi položimo seriveto in na to položimo štruklje. Potrebujemo: 30 dag ajdove moke in 5-10 dag ostre pšenične moke, ki malo posuši in porahlja testo. Ajdovo moko poparimo - prelijemo z vrelo, slano vodo in s kuhalnico mešamo, da dobimo gmoto. Razširimo jo po skledi in čez natresmo pšenično moko. Dodamo še 2 dag kvas. Ko začne kvas vzhajati, z roko pregnetemo in naredimo enotno testo. Pokrijemo ga, zelo hitro bo vzhajalo. Nato ga na dobro pomokani deski z valjarjem rahlo potolčemo in razvaljamo v obliko, ki jo potrebujemo - valjar večkrat pokotalimo po moki. Potresemo z nadevom: skutin nadev, zmleti orehi in sladkor ... Kuhajo se 25-30 minut.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki, ki ji potica odstopa, svetovala, na pazi na nadev. Ta naj ne bo premehek ali presuh glede na nadev. Prav tako naj pazi na čas vzhajanja. Spečeno potico obrnemo na pladenj, zavijemo v krpo in ovijemo v folijo (ali damo v vrečko). Potico na začetku pečemo brez ventilatorja (sicer se lahko naredijo luknje), tega lahko vklopimo čez čas in takrat temperaturo znižamo za približno 10 stopinj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina je poslušalki, ki ji potica odstopa, svetovala, na pazi na nadev. Ta naj ne bo premehek ali presuh glede na nadev. Prav tako naj pazi na čas vzhajanja. Spečeno potico obrnemo na pladenj, zavijemo v krpo in ovijemo v folijo (ali damo v vrečko). Potico na začetku pečemo brez ventilatorja (sicer se lahko naredijo luknje), tega lahko vklopimo čez čas in takrat temperaturo znižamo za približno 10 stopinj.
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je vprašala, kako naj se loti ribanja zelja in ali je pomembno gledati ob tem na luno. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da mlaj vpliva na vsa živila, na ena bolj, na druga manj, zato se takrat mogoče izognimo temu dnevu in še dva dneva prej in potem. Pred ribanjem si pripravimo tudi mešanico soli, kumine in zrn popra. To potresemo po dnu posode, na to po plasteh nalagamo naribno zelje (vsako plast dobro pretlačimo z rokami ali z nogami), vmes potresemo z omenjeno mešanico. Lahko dodamo tudi kakšen lovorov list, ni pa nujno - dodali ga bomo lahko potem med kuhanjem. Količine soli je 2 odstotka (za 1 kg zelja 2 dag soli). Pokrijemo s platneno tkanino in pokrijemo s pokrovom ter obtežimo. Po potrebi prilijemo vodo. Zelje se hitreje okisa v toplejšem prostoru - približno tri tedne. Redno menjamo vrhnjo plast vode, na kateri se nabira mrena (pranje zelja).
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je vprašala, kako naj se loti ribanja zelja in ali je pomembno gledati ob tem na luno. Sestra Nikolina ji je odgovorila, da mlaj vpliva na vsa živila, na ena bolj, na druga manj, zato se takrat mogoče izognimo temu dnevu in še dva dneva prej in potem. Pred ribanjem si pripravimo tudi mešanico soli, kumine in zrn popra. To potresemo po dnu posode, na to po plasteh nalagamo naribno zelje (vsako plast dobro pretlačimo z rokami ali z nogami), vmes potresemo z omenjeno mešanico. Lahko dodamo tudi kakšen lovorov list, ni pa nujno - dodali ga bomo lahko potem med kuhanjem. Količine soli je 2 odstotka (za 1 kg zelja 2 dag soli). Pokrijemo s platneno tkanino in pokrijemo s pokrovom ter obtežimo. Po potrebi prilijemo vodo. Zelje se hitreje okisa v toplejšem prostoru - približno tri tedne. Redno menjamo vrhnjo plast vode, na kateri se nabira mrena (pranje zelja).
Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica. Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah. Arhiv minulih oddaj in rubrik: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/
Naš gost
Pogovarjali smo se s kantavtorjem in pevcem brez dlake na jeziku Adijem Smolarjem. Kot kot pravi sam, v svojih pesmih izbira besede, ki podučijo. Z nami pa je delil tudi osebno izkušnjo ločitve.
Globine
V oddaji smo se ustavili pri vprašanju, ki je odmevalo tudi na letošnjih Nikodemovih večerih. Prizorov nasilja v spisih Stare zaveze sploh ni tako malo. Kako naj k njim pristopi sodoben kristjan in kako naj jih prebira z očmi današnjega časa? Gre res za bitko interpretacije? Z nami je bil asistent pri Katedri za sveto pismo in judovstvo in prefekt v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani dr. Matjaž Celarc.
Pogovor o
Vlada pod vodstvom Roberta Goloba škodi Sloveniji, je jasen predsednik SLS Marko Balažic. Skupaj s strankinim nosilcem liste za evropske volitve dr. Petrom Gregorčičem je za oddajo Pogovor o spregovoril o precej pestrem politične dogajanju ter opozoril na škodljive zakone, ki jih sprejema državni zbor. O slednjih je spregovoril tudi Gregorčič, ki trdi, da so evropske volitve tudi z vidika zastopanja slovenskih interesov v Bruslju izjemno pomembne.
Dogodki
Tokrat ste lahko prisluhnili pogovoru z Gregorjem Čušinom, ki nam vsak dan predstavlja svetnike. Kako ga nagovarjajo, kako se poglablja v njihovo življenje, komu se najbolj priporoča? Vprašali smo ga tudi, ali imamo še kaj možnosti, da postanemo sveti in kako je Gregor ob tem prazniku povezan s svojimi rajnimi domačimi.
Za življenje
O aktualni temi izgorelosti smo se pogovarjali z dr. Andrejo Poljanec.
Ob radijskem ognjišču
Vsak je sam - Hazard, Weisst du wohin - Karel Gott, Are You Lonesome Tonight - Elvis Presley, Zadnji valček - Marjana Deržaj, Ma Mélodie DAmour - Mireille Mathieu, Who’s sorry now - Connie Francis, Dan neskončnih sanj in Tista črna kitara – Vlado Kreslin, Love me do – The Beatles, Canzone d’amore - Ricchi e Poveri, Zalazak sunca - Lola Novaković, Rhythm Of My Heart – Rod Stewart …
Via positiva
Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka. V Slovenijo se je Natalija skupaj z družino vrnila v želji po večjem stiku z naravo. Rojena je v Nemčiji, pred leti pa se je odločila za drugačno pot in se vselila v hišo svojih staršev, na Štajersko.
V Nemčiji je bila profesorica v gimnaziji, sodelovala je tudi pri tamkajšnjem razvoju šolskega koncepta, z vrnitvijo v Slovenijo pa ob vseh omenjenih dejavnostih na domači kmetiji pomaga ljudem, kjer sta z možem na holističen način združila glasbo ter stik z naravo in konjem. Z možem veliko koncertirata, on je pisanist in dirigent, nastopata po cerkvah, kulturnih domovih, tudi po gradovih, skratka na veliko odrih in ob različnih prireditvah. Večinoma klasično in sakralno glasbo. O Natalijinem delu lahko več preberete tudi v reviji Vzgoja, članek o celostnem poučevanju in modelu TCI.
Če vas zanimata seminarja, ki ju pripravlja Natalija Hormuth, o smernicah Ruth Cohn ter o celostnem in zavestnem spremljanju otrok »Uspešno vodenje pouka« in »Uspešna komunikacija s starši v težjih situacijah«, ki sta uvrščena tudi v katalog Katis, dobite več informacij na povezavi: izobrazevanje@dkps.si www.dkps.s
Slovenska oddaja Radia Vatikan
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.