Is podcast Shranjevanje ohrovta Is podcast
Shranjevanje ohrovta

Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo. 
Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

21. 11. 2022
Shranjevanje ohrovta

Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo. 
Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake. 

Matjaž Merljak

VEČ ...|21. 11. 2022
Shranjevanje ohrovta

Glave lahko zavijemo v časopisni papir in shranimo v hladilniku ali zelo hladni shrambi. Sicer pa narežemo za juho ali liste uporabimo za ohrovtove klobasice: liste poparimo, nadevamo z mesom, zavijemo ter damo v skrinjo. 
Listni ohrovt, katerega listi so bolj debeli, je uporaben za juho. Liste naložimo v škatlo in shranimo v hladilniku, obarjene pa lahko shranimo v skrinji. Iz tega lahko pripravimo tudi različne priloge ali omake. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 2. 2023
Pustni krofi in špičačna lazanja

V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani

Pustni krofi in špičačna lazanja

V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Pustni krofi in špičačna lazanja

V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani

VEČ ...|6. 2. 2023
Pustni krofi in špičačna lazanja

V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 1. 2023
Žrebičkovi zrezki

To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ... 

Žrebičkovi zrezki

To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ... 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Žrebičkovi zrezki

To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ... 

VEČ ...|16. 1. 2023
Žrebičkovi zrezki

To je mlado meso, ki je zelo bogato z železom in je dobrodošlo pri ljudeh s slabokrvnostjo. Najprej naj zrezke presoli in popra, namaže z olivnim oljem ter nato opeče. Lahko naredi tudi golaž, obaro ... 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 1. 2023
Zakaj biskvit in peciva upadejo?

Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut. 

Zakaj biskvit in peciva upadejo?

Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Zakaj biskvit in peciva upadejo?

Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut. 

VEČ ...|16. 1. 2023
Zakaj biskvit in peciva upadejo?

Najbrž je premalo moke in premalo pečeno, je poslušalki svetovala sestra Nikolina. Torej naj da 1-2 dag več moke in peko podaljša za nekaj minut. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 1. 2023
Uporaba olj oz. maščob

Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja. 

Uporaba olj oz. maščob

Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Uporaba olj oz. maščob

Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja. 

VEČ ...|16. 1. 2023
Uporaba olj oz. maščob

Hladno uporabljamo olivno in sončično olje za solate, uporabimo lahko tudi za opekanje, maslo uporabimo za zabelo, za krhko testo; svinjsko mast uporabimo golaž, rižoto, praženje, cvrenje... Lahko tudi pol masti, pol olja. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 1. 2023
Ribe z zelenjavo

Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.

Ribe z zelenjavo

Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Ribe z zelenjavo

Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.

VEČ ...|16. 1. 2023
Ribe z zelenjavo

Zelenjavo lahko priravi posebej: jo nareže in popraži in zduši. Ribo pa posoli (v trebušno votlino da peteršilja in česna) in posebej speče na olivnem olju. Filete ribe začini pokaplja z oljem, ob strani da bučke, por, korenje, zelje ... pokaplja z oljem, posuje za ribanim sirom in speče v pečici.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 1. 2023
Piščančja obara

Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut.  Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.

Piščančja obara

Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut.  Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Piščančja obara

Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut.  Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.

VEČ ...|16. 1. 2023
Piščančja obara

Piščanca narežemo na kose, pazimo, da kosti ne prelomimo. To dodamo na čebulo, ki smo jo najprej pokuhali in pražili. Dodamo narezan ali grobo narezan korenček, peteršiljevo korenino in zeleno. Poprašimo z žličko pirine moke in zalijemo s toplo vodo. Dodamo rožmarin, lovorjev list, košček limone (brez lupine). Počakamo, da zavre in kuhamo 10-20 minut.  Po potrebi lahko kaj zakuhamo (ribano kašo, krpice, testenine). Preden juho damo na mizo, dolijemo žlico domačega kisa ali vina in narezan peteršilj.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 1. 2023
Pasulj - trd fižol

Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.

Pasulj - trd fižol

Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Pasulj - trd fižol

Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.

VEČ ...|16. 1. 2023
Pasulj - trd fižol

Fižol v pasulju naslednji dan postane trd, je sporočil poslušalec. Sestra Nikolina predlaga, da je dobro pogrejejo.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|16. 1. 2023
Narastek iz kislega zelja Lahko ga delamo z mesom ali krom

Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom. 

Narastek iz kislega zelja Lahko ga delamo z mesom ali krom

Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom. 

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Narastek iz kislega zelja Lahko ga delamo z mesom ali krom

Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom. 

VEČ ...|16. 1. 2023
Narastek iz kislega zelja Lahko ga delamo z mesom ali krom

Lahko ga delamo z mesom ali krompirjem. Zelje prej pokuhamo ali popražimo (na čebuli). Posebej pražimo mleto meso. Nalagamo plasti zelja in plasti mesa. Na vrhu naj bo zelje. Prelijemo z jajčnim mlekom (ali jajčno juho). Po vrhu potresemo z naribanim sirom. 

Matjaž Merljak

kuhajmo

Kuhajmo s sestro Nikolino

Prisluhnite odgovorom sestre Nikoline na vaša kuharska vprašanja. Z njo sodelujemo že od leta 2006. Sedem let je pripravljala oddaje in rubrike z recepti, nato pa sodelovala v naših kontaktnih oddajah, od leta 2017 sodeluje v oddaji Svetovalnica.

Sestra Nikolina Rop je Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja, ki je pri založbi Družina izdala več kuharskih knjig, vodila je kuharske tečaje v Repnjah pri Vodicah in na Brezjah.

Arhiv minulih oddaj in rubrik:
http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/

Matjaž Merljak

Matjaž Merljak

Priporočamo
|
Aktualno

Zgodbe za otroke

VEČ ...|3. 2. 2023
Kje je Bacek?

Mija ne more zaspati brez svoje ninice, malega, puhastega Backa. Nocoj ga ne najde. Mamica in očka sta ji prišla na pomoč pri iskanju. Neuspešno. Kako zaspati? Kdo zmore pomiriti vznemirjeno dekletce?

Kje je Bacek?

Mija ne more zaspati brez svoje ninice, malega, puhastega Backa. Nocoj ga ne najde. Mamica in očka sta ji prišla na pomoč pri iskanju. Neuspešno. Kako zaspati? Kdo zmore pomiriti vznemirjeno dekletce?

Jure Sešek

otrociotrokzgodbezgodbapravljicapravljiceHvala za lep dan dobri Bog

Sol in luč

VEČ ...|31. 1. 2023
Claudia Croos-Müller: Glavo gor - Pomoč ob stresu, slabi volji in drugih stiskah.

Kako s telesnimi vajami poskrbimo zase? Kako telo, čustva in misli spravimo v gibanje, ki nam pomaga otresti se obremenitev in travm ter spominov nanje? S preprostimi telesnimi vajami lahko vadimo optimističen odnos do življenja. S tem izboljšamo počutje, zaupanje vase in dobro ter splošno odpornost. Odpornost pomeni sposobnost nekaj odbiti, je sposobnost obvladovanja kriz. Ljudje, ki pridobijo to sposobnost, so samozavestni, sočutni, optimistični in srečni. Knjižica “Glavo gor” je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Claudia Croos-Müller: Glavo gor - Pomoč ob stresu, slabi volji in drugih stiskah.

Kako s telesnimi vajami poskrbimo zase? Kako telo, čustva in misli spravimo v gibanje, ki nam pomaga otresti se obremenitev in travm ter spominov nanje? S preprostimi telesnimi vajami lahko vadimo optimističen odnos do življenja. S tem izboljšamo počutje, zaupanje vase in dobro ter splošno odpornost. Odpornost pomeni sposobnost nekaj odbiti, je sposobnost obvladovanja kriz. Ljudje, ki pridobijo to sposobnost, so samozavestni, sočutni, optimistični in srečni. Knjižica “Glavo gor” je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi.

Tadej Sadar

odnosidružbazdravstvo

Kmetijska oddaja

VEČ ...|5. 2. 2023
Spreminjanje modela določitve bonitete kmetijskih in gozdnih zemljišč

Osrednje mesto v nedeljski kmetijski oddaji smo namenili perečemu vprašanju spreminjanja modela določitve bonitete kmetijskih in gozdnih zemljišč. Za vas smo pred mikrofon povabili predstavnike Urada za nepremičnine na Geodetski upravi Republike Slovenije. V oddaji pa tudi o dogajanju povezanem s kanalom C0.

Spreminjanje modela določitve bonitete kmetijskih in gozdnih zemljišč

Osrednje mesto v nedeljski kmetijski oddaji smo namenili perečemu vprašanju spreminjanja modela določitve bonitete kmetijskih in gozdnih zemljišč. Za vas smo pred mikrofon povabili predstavnike Urada za nepremičnine na Geodetski upravi Republike Slovenije. V oddaji pa tudi o dogajanju povezanem s kanalom C0.

Robert Božič

kmetijstvonaravavrt

Pogovor o

VEČ ...|1. 2. 2023
Predsednik NSi Matej Tonin

Govorili smo o delovanju in sodelovanju stranke v opoziciji, stanju v zdravstvu in gospodarstvu ter interpelaciji ministrice za kulturo.

Predsednik NSi Matej Tonin

Govorili smo o delovanju in sodelovanju stranke v opoziciji, stanju v zdravstvu in gospodarstvu ter interpelaciji ministrice za kulturo.

Marta Jerebič

politikaživljenje

Program zadnjega tedna

VEČ ...|6. 2. 2023
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. februar 2023 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. februar 2023 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Program zadnjega tedna

VEČ ...|6. 2. 2023
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. februar 2023 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 06. februar 2023 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Kulturni utrinki

VEČ ...|6. 2. 2023
Razstava in dogodki ob 450-letnici velikega hrvaško-slovenskega kmečkega upora

Razstava in dogodki ob 450-letnici velikega hrvaško-slovenskega kmečkega upora

Jože Bartolj

kulturalikovna umetnostMiha ColnerHelena RožmanKulturni dom KrškoPosavski Muzej Brežice

Spominjamo se

VEČ ...|6. 2. 2023
Spominjamo se dne 6. 2.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 6. 2.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|6. 2. 2023
Pustni krofi in špičačna lazanja

V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani

Pustni krofi in špičačna lazanja

V tokratni oddaji ste slišali nasvete sestre Nikolino o tem, kako pripraviti pustne krofe, o sestavinah in postopku, vzhajanju, maščobi in cvrenju, pripravi krofov v pečici, preprečevanju lukenj in zamrzovanju ter tudi o pripravi špinačne lazanje. Več nasvetov in receptov sestre Nikoline pa najdete na posebni spletni strani

Matjaž Merljak

kuhajmo

Življenje išče pot

VEČ ...|6. 2. 2023
Nepopolno starševstvo kot zdravilo za bolestni perfekcionizem

Od 24. do 26. februarja so sodelavci zavoda Družina in življenje v Veržeju vodili tematski seminar z naslovom (Ne)popolno starševstvo. V času, ki boleha za perfekcionizmom, je to gotovo zelo dobrodošla tematika. Naša gosta sta bila Katarina in Klemen Lajevec, ki sta eden od voditeljskega para.

Nepopolno starševstvo kot zdravilo za bolestni perfekcionizem

Od 24. do 26. februarja so sodelavci zavoda Družina in življenje v Veržeju vodili tematski seminar z naslovom (Ne)popolno starševstvo. V času, ki boleha za perfekcionizmom, je to gotovo zelo dobrodošla tematika. Naša gosta sta bila Katarina in Klemen Lajevec, ki sta eden od voditeljskega para.

s. Meta Potočnik

nepopolno starševstvoDružina in življenje. Seminar za starše