Is podcast
Kako bo s potekom epidemije koronavirusa v jesensko - zimskem času? Kakšna cepiva bodo na voljo v Sloveniji in kdaj? Zakaj tako preboleli kot cepljeni ponovno zbolevajo in kako naj se najbolje zaščitimo pred novimi valovi okužb? To je bilo nekaj osnovnih vprašanj, na katera smo iskali odgovore v Svetovalnici, ko je bil z nami vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu dr. Roman Jerala.
Kako bo s potekom epidemije koronavirusa v jesensko - zimskem času? Kakšna cepiva bodo na voljo v Sloveniji in kdaj? Zakaj tako preboleli kot cepljeni ponovno zbolevajo in kako naj se najbolje zaščitimo pred novimi valovi okužb? To je bilo nekaj osnovnih vprašanj, na katera smo iskali odgovore v Svetovalnici, ko je bil z nami vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu dr. Roman Jerala.
Kako bo s potekom epidemije koronavirusa v jesensko - zimskem času? Kakšna cepiva bodo na voljo v Sloveniji in kdaj? Zakaj tako preboleli kot cepljeni ponovno zbolevajo in kako naj se najbolje zaščitimo pred novimi valovi okužb? To je bilo nekaj osnovnih vprašanj, na katera smo iskali odgovore v Svetovalnici, ko je bil z nami vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu dr. Roman Jerala.
Svetovalnica
Kako se lotiti, s katerimi odločitvami glede organizacije dogodka je treba pohiteti, pri katerih pa se ne mudi tako zelo. Kaj lahko naredimo sami, kaj prepustimo strokovnjakom? V našem studiu je bila Tjaša Kunst Kališnik, ki ima za seboj že vrsto izkušenj na področju organizacije porok.
Svetovalnica
Kako se lotiti, s katerimi odločitvami glede organizacije dogodka je treba pohiteti, pri katerih pa se ne mudi tako zelo. Kaj lahko naredimo sami, kaj prepustimo strokovnjakom? V našem studiu je bila Tjaša Kunst Kališnik, ki ima za seboj že vrsto izkušenj na področju organizacije porok.
Svetovalnica
Gost tokratne Svetovalnice je bil duhovnik dr. Andrej Šegula, ki je osvetlil pomen današnjega praznika za vsakega kristjana. Spregovoril je tudi o poklicanosti v medosebne odnose in o tem, kakšno znanje lahko mlademu človeku koristi pri osmišljanju svojega življenja in poslanstva.
Svetovalnica
Gost tokratne Svetovalnice je bil duhovnik dr. Andrej Šegula, ki je osvetlil pomen današnjega praznika za vsakega kristjana. Spregovoril je tudi o poklicanosti v medosebne odnose in o tem, kakšno znanje lahko mlademu človeku koristi pri osmišljanju svojega življenja in poslanstva.
Svetovalnica
V našem studiu je bila redna gostja Mateja Maček, strokovnjakinja za pravo. Odgovarjala je na vprašanja povezana s pravnimi zagatami.
Svetovalnica
V našem studiu je bila redna gostja Mateja Maček, strokovnjakinja za pravo. Odgovarjala je na vprašanja povezana s pravnimi zagatami.
Svetovalnica
V studiu se nam je pridružila Hedvika Dermol Hvala iz Društva katoliških pedagogov. Z nami je delila nekaj koristnih nasvetov, kako se pripraviti na govorniške izzive.
Svetovalnica
V studiu se nam je pridružila Hedvika Dermol Hvala iz Društva katoliških pedagogov. Z nami je delila nekaj koristnih nasvetov, kako se pripraviti na govorniške izzive.
Svetovalnica
Z nami je bil strokovnjak za vzgojo Miha Ruparčič. Kakšen je pomen igre za otroke? Zakaj se morajo otroci igrati?
Svetovalnica
Z nami je bil strokovnjak za vzgojo Miha Ruparčič. Kakšen je pomen igre za otroke? Zakaj se morajo otroci igrati?
Svetovalnica
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbios za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chefs choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Osnovna cilja projekta sta osveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo kot ugodnim vplivom na okolje. V studiu je o kakovostnejši izbiri živil in prehrani govorila mag. Edvina Hafner, inženirka prehrane z Inštituta za nutricionistiko.
Svetovalnica
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija ter linijo EGO proteini, Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov, Barbios za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni, Delamaris za ribje solate, Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chefs choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom. Osnovna cilja projekta sta osveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo kot ugodnim vplivom na okolje. V studiu je o kakovostnejši izbiri živil in prehrani govorila mag. Edvina Hafner, inženirka prehrane z Inštituta za nutricionistiko.
Svetovalnica
V začetku januarja je Ekosklad objavil javni poziv za nepovratno finančno pomoč pri samooskrbi z električno energijo s pomočjo sonca. Prav tako so na voljo sredstva za skupne naložbe ogrevanja starejših stavb. O podrobnosti razpisa in višini sredstev je v Svetovalnici govoril Luka Petkovšek iz Ekosklada, ki je odgovarjal tudi na vaša vprašanja.
Svetovalnica
V začetku januarja je Ekosklad objavil javni poziv za nepovratno finančno pomoč pri samooskrbi z električno energijo s pomočjo sonca. Prav tako so na voljo sredstva za skupne naložbe ogrevanja starejših stavb. O podrobnosti razpisa in višini sredstev je v Svetovalnici govoril Luka Petkovšek iz Ekosklada, ki je odgovarjal tudi na vaša vprašanja.
Svetovalnica
V Svetovalnici je bila z nami ga. Mirjam Kopše. Kako prav skuhati proseno kašo, zakaj je ta kaša lahko izhodišče za celo pahljačo zdravih jedi in zakaj je proso tudi eden od temeljev projekta Botrinja, ki nagovarja babice, da poskrbijo za zdravo prehranjevanje mladih mamic.
Svetovalnica
V Svetovalnici je bila z nami ga. Mirjam Kopše. Kako prav skuhati proseno kašo, zakaj je ta kaša lahko izhodišče za celo pahljačo zdravih jedi in zakaj je proso tudi eden od temeljev projekta Botrinja, ki nagovarja babice, da poskrbijo za zdravo prehranjevanje mladih mamic.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Globine
V Globinah smo odprli vrata teologiji pokojnega papeža Benedikta XVI. Dotaknili smo se tudi vprašanja tradicije in modernejših tokov znotraj Cerkve, saj naj bi bil prav zaslužni papež najbolj blizu vernikom, ki zagovarjajo latinsko liturgijo. Kako živi so ti tokovi znotraj Cerkve po svetu? Naš gost je bil vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji Karel Bolčina.
Duhovna misel
Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: “Vina nimajo” (Janezov evangelij 2, 3).
Komentar tedna
Da bi lahko živeli in uresničili kitico naše državne himne: »Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan«; je nujno potrebno spet oživeti eno kitico prej, ki pravi: »Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinóv sloveče matere«! Da bi bili tolerantni in spoštljivi do drugih narodov in kultur, se moramo naučiti ljubiti, spoštovati in biti ponosni na svoj narod, svojo kulturo in svojo zgodovino.
Komentar je pripravila sestra Emanuela Žerdin, redovnica kongregacije Frančiškank brezmadežnega spočetja.
Lahko noč, moj angel
Priznam, da mi ni vseeno in sem rad na dobrem glasu. Lažje zaspim, če vem, da ležim v postelji in ne nekomu v želodcu. A dobro vem, kam se bo nagnila tehtnica …
Naš gost
Pred slovenskim kulturnim praznikom, ob prihajajočem 80 rojstnem dnevu in pred podelitvijo najvišjih državnih priznanj za delovanje na umetniških področjih, je bil v oddaji »Naš gost« letošnji Prešernov nagrajenec za življenjsko delo, akademski slikar in pedagog Herman Gvardjančič! Z njim smo govorili o umetnosti in ustvarjanju o pedagoškem delu in tudi o praznovanju praznika kulture, kajti Slovenci smo verjetno edini narod, ki imamo ob tem prazniku tudi dela prost dan …
Kar tri velike Gvardjančičeve razstave bodo v tem letu na ogled. Prva v Galeriji Equrna, ki ga je tudi predlagala za Prešernovo nagrado za življenjsko delo, zatem v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju, tretja pa bo poleti v Škofji Loki.
Za Hermana Gvardjančiča je izjemno pomembna krajina. Ta je tista, ki ga resnično zanima. Ker prihaja iz okolice Škofje Loke (Gorenja vas – Reteče), smo govorili tudi o tem, da ima to mesto pri nas bržčas najdaljšo slikarsko tradicijo z brati Šubic, Ažbetom, Groharjem in še z vrsto drugih umetnikov brez katerih si težko predstavljamo slovensko slikarstvo, še posebej moderno. Sem se umešča tudi naš gost …
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 05. februar 2023 ob 05-ih
Pojdite in učite
V rubriki ste lahko prisluhnili vabilu na Pustno sobotno iskrico, v drugem delu pa se je iz Madagaskarja oglasil misijonar Jani Mesec.
Utrip Cerkve v Sloveniji
Za nami je teden, ki ga je zaznamovalo več prazničnih dogodkov: svečnica, dan Bogu posvečenega življenja in god ustanovitelja salezijancev sv. Janeza Boska. 5. februar je Gnidovčeva nedelja, saj smo 3. februarja obhajali obletnico smrti Božjega služabnika škofa Janeza Frančiška Gnidovca. Kako se pri lazaristih pripravljajo na praznovanje tudi 150. obletnice rojstva, nam je povedal predstojnik Borut Pohar. S tajnico Urada za laike pri Nadškofiji Ljubljana Heleno Šijanec pa smo govorili o sadovih sinode v Sloveniji in naslednjih korakih v sinodalnem procesu.
Kmetijska oddaja
Osrednje mesto v nedeljski kmetijski oddaji smo namenili perečemu vprašanju spreminjanja modela določitve bonitete kmetijskih in gozdnih zemljišč. Za vas smo pred mikrofon povabili predstavnike Urada za nepremičnine na Geodetski upravi Republike Slovenije. V oddaji pa tudi o dogajanju povezanem s kanalom C0.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče