Is podcast
Kako se v naših kuhinjah znajdemo s tujimi jedmi, poznamo začimbe, jih znamo uporabljati, znamo hrano sploh pravilno uživati? Z nami je bil nami Uroš Mencinger, ki s soprogo Violeto vodi Šolo okusov.
Kako se v naših kuhinjah znajdemo s tujimi jedmi, poznamo začimbe, jih znamo uporabljati, znamo hrano sploh pravilno uživati? Z nami je bil nami Uroš Mencinger, ki s soprogo Violeto vodi Šolo okusov.
Kako se v naših kuhinjah znajdemo s tujimi jedmi, poznamo začimbe, jih znamo uporabljati, znamo hrano sploh pravilno uživati? Z nami je bil nami Uroš Mencinger, ki s soprogo Violeto vodi Šolo okusov.
Tema oddaje je bila povezana z odvisnostjo od nikotina, saj uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov med dijaki hitro narašča. O posledicah smo govorili z gostjo Heleno Koprivnikar, višjo zdravnico specialistko na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
Tema oddaje je bila povezana z odvisnostjo od nikotina, saj uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov med dijaki hitro narašča. O posledicah smo govorili z gostjo Heleno Koprivnikar, višjo zdravnico specialistko na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
Tokratna gostja je bila Ana Višnikar, ustanoviteljica Družabnika. Ukvarja se s programom družabništva, ki je oblika oskrbe z druženjem in podporo starejšim pri vsakodnevnih dejavnostih.
Tokratna gostja je bila Ana Višnikar, ustanoviteljica Družabnika. Ukvarja se s programom družabništva, ki je oblika oskrbe z druženjem in podporo starejšim pri vsakodnevnih dejavnostih.
Danes je o aktualnih opravilih na vrtu spregovorila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka za pridelavo vrtnin in okrasnih rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Odgovarjala je tudi na vprašanja poslušalk in poslušalcev.
Danes je o aktualnih opravilih na vrtu spregovorila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka za pridelavo vrtnin in okrasnih rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Odgovarjala je tudi na vprašanja poslušalk in poslušalcev.
Tokrat je bila z nami Manca Kok iz Logouta, centra pomoči pri prekomerni rabi interneta. Govorili smo o zgledu, ki ga dajemo starši s svojim ravnanjem v prometu, na spletu, v družbi in doma. Kaj povedo mladi in kako jih okužimo oziroma zapeljemo s svojim vedenjem, nam je zaupala povedala in podala nekaj usmeritev, ki jih zasledujejo v posebni kampanji.
Tokrat je bila z nami Manca Kok iz Logouta, centra pomoči pri prekomerni rabi interneta. Govorili smo o zgledu, ki ga dajemo starši s svojim ravnanjem v prometu, na spletu, v družbi in doma. Kaj povedo mladi in kako jih okužimo oziroma zapeljemo s svojim vedenjem, nam je zaupala povedala in podala nekaj usmeritev, ki jih zasledujejo v posebni kampanji.
Hrana za odpornost, uporaba zmrznjenega boba (10), shranjevanje česna v kozarčkih (15), da bo potica dolgo sveža (18), lešnikov nadev za potico (20), zajčji golaž (26) ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Hrana za odpornost, uporaba zmrznjenega boba (10), shranjevanje česna v kozarčkih (15), da bo potica dolgo sveža (18), lešnikov nadev za potico (20), zajčji golaž (26) ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Gostili smo profesorja logopedije Benjamina Vogriča. Svetoval nam je, kako starši lahko spodbujamo razvoj pravilnega govora in kako ukrepamo, če zaznamo govorne napake.
Gostili smo profesorja logopedije Benjamina Vogriča. Svetoval nam je, kako starši lahko spodbujamo razvoj pravilnega govora in kako ukrepamo, če zaznamo govorne napake.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Gostili smo študenta Martino Pušnik in Iana Žviplja, ki sta zmagala na 21. mednarodnem festivalu s produktom Šaleške sladke zgodbe. Nismo se ustavili le pri medenjakih, ledernjakih in Piki Nogavički, ampak smo slišali tudi recept za cimetove rolice, miške, tatarski biftek in jagenjčka.
Gostili smo študenta Martino Pušnik in Iana Žviplja, ki sta zmagala na 21. mednarodnem festivalu s produktom Šaleške sladke zgodbe. Nismo se ustavili le pri medenjakih, ledernjakih in Piki Nogavički, ampak smo slišali tudi recept za cimetove rolice, miške, tatarski biftek in jagenjčka.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Arif Sulejmanovič je odraščal v Trnovem v Ljubljani ob očetu muslimanu in materi kristjanki. V mladosti je postal ateist, a ga je ljubezen do Svetlane, ki se je želela cerkveno poročiti, pripeljala do krščanske vere. Po ženini nesreči na Begunjščici in njeni smrti je bolečino preobrazil v ljubezen in svoje vdovstvo živi v darovanju za druge. Je vsestranski glasbenik in tudi avtor znane pesmi Ko čutiš to ter nekaterih drugih.
Z gostom smo se ustavili pri prvem poročilu o vladavini prava v ustanovah EU. To kaže, da tudi najvišje ustanove evropske povezave niso imune pred kršitvami. Na podoben način bi lahko presojali tudi vladavino prava v najvišjih ustanovah naše države. V oddaji se bomo dotaknili tudi aktualnih zunanjepolitičnih tem od nove komisije EU in sestavljanja Trumpove vladne ekipe v ZDA, do vojnih žarišč v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu.
Publicist in urednik Metod Berlec je avtor znanstvene monografije z naslovom Nacionalne države na udaru globalizacije. Knjiga pred bralce prinaša njegovo doktorsko disertacijo, ki smo jo predstavili skupaj z dr. Jožetom Dežmanom.
Velika večina ljudi želi uvesti v svoje življenje vsaj kakšno spremembo. Radi bi jedli bolj zdravo, shujšali, se več gibali, zmanjšali stres, bolje spali. Za prepad med željo in dejanjem krivimo marsikaj, najpogosteje pa sebe. Ljudje ponotranjijo sporočilo naše kulture, ki nam govori: ‘Sam, si kriv. Moral bi več telovaditi, vendar tega ne delaš. Sram te bodi.’ Naj vam povem, da niste krivi vi. To je nekaj stavkov iz uvoda v knjigo z naslovom Drobne navade Dr. Briana Fogga, ki smo jo predstavili v tokratni oddaji Sol in luč. Izšla je pri založbi Primus.
V adventni soboti smo z Alenko Rebula premislili čas priprave in upočasnitve. Ob vsakodnevnih obveznostih v adventu običajno samo še dodajamo, še več je službenih srečevanj, druženj, čas jemljejo tudi nakupovanja daril in ostale priprave na praznike. Kako v miru in izpolnjujoče iskati poti do osrečujočih praznikov za vse, saj si ne želimo vsi istega, smo se pogovarjali.
V adventni soboti smo z Alenko Rebula premislili čas priprave in upočasnitve. Ob vsakodnevnih obveznostih v adventu običajno samo še dodajamo, še več je službenih srečevanj, druženj, čas jemljejo tudi nakupovanja daril in ostale priprave na praznike. Kako v miru in izpolnjujoče iskati poti do osrečujočih praznikov za vse, saj si ne želimo vsi istega, smo se pogovarjali.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče