Svetovalnica
Govorili smo o hrani, o taki, ki nam daje prepotrebno moč in ki nam pomaga pri okrevanju. V našem studiu je bila dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko.
Svetovalnica
Govorili smo o hrani, o taki, ki nam daje prepotrebno moč in ki nam pomaga pri okrevanju. V našem studiu je bila dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko.
Naš pogled
V nedeljo, 24. aprila, obeležujemo Dan brez zavržene hrane. Zaskrbljujoče je, da letno na svetu zavržemo tretjino vse proizvedene hrane. S to količino bi nahranili 3 milijarde ljudi, kar je skoraj 40 % svetovne populacije. Na svetu šestina ljudi trpi lakoto in če bi to dvoje nekako uravnali, na svetu ne bi bilo lačnih. Na temo zavržene hrane je razmišljala Mirjam Judež, celoten komentar pa si lahko tudi preberete na spletni strani Radia Ognjišče.
Naš pogled
V nedeljo, 24. aprila, obeležujemo Dan brez zavržene hrane. Zaskrbljujoče je, da letno na svetu zavržemo tretjino vse proizvedene hrane. S to količino bi nahranili 3 milijarde ljudi, kar je skoraj 40 % svetovne populacije. Na svetu šestina ljudi trpi lakoto in če bi to dvoje nekako uravnali, na svetu ne bi bilo lačnih. Na temo zavržene hrane je razmišljala Mirjam Judež, celoten komentar pa si lahko tudi preberete na spletni strani Radia Ognjišče.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Glede na dramatično spremenjene razmere na področju oskrbe s hrano je evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič prepričan, da se mora EU Komisija vzdržati predložitve kakršnihkoli novih zakonodajnih predlogov, ki bi lahko ogrozili obseg pridelave hrane v EU, predvsem pa mora poskrbeti, da bo deloval enotni notranji trg.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Glede na dramatično spremenjene razmere na področju oskrbe s hrano je evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič prepričan, da se mora EU Komisija vzdržati predložitve kakršnihkoli novih zakonodajnih predlogov, ki bi lahko ogrozili obseg pridelave hrane v EU, predvsem pa mora poskrbeti, da bo deloval enotni notranji trg.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije obsoja nerazumna vojna dejanja v Ukrajini in poziva vse, ki lahko vplivajo in imajo moč odločanja, da prekinejo tragične dogodke na evropskih tleh. Nesprejemljivo je, da se leta 2022 soočamo z vojno v Evropi in da posledice teh nerazumnih dejanj trpijo nedolžne žrtve.Na KGZS pa hkrati tudi opozarjajo na druge, dolgoročnejše posledice, ki bi jih nadaljevanje vojnih spopadov pustilo za Evropo in tudi Slovenijo.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije obsoja nerazumna vojna dejanja v Ukrajini in poziva vse, ki lahko vplivajo in imajo moč odločanja, da prekinejo tragične dogodke na evropskih tleh. Nesprejemljivo je, da se leta 2022 soočamo z vojno v Evropi in da posledice teh nerazumnih dejanj trpijo nedolžne žrtve.Na KGZS pa hkrati tudi opozarjajo na druge, dolgoročnejše posledice, ki bi jih nadaljevanje vojnih spopadov pustilo za Evropo in tudi Slovenijo.
Minute za kmetijstvo in podeželje
V 81 državah po svetu je že 276 milijonov ljudi, ki trpijo zaradi hude lakote, opozarja direktor berlinskega urada Svetovnega programa Združenih narodov za hrano Martin Frick in dodaja, da si svet preprosto ne more privoščiti novega konflikta. Več kot polovica živil, ki jih Svetovni program Združenih narodov za hrano uporablja v kriznih regijah po svetu, izvira iz Ukrajine, tako Ukrajina kot Rusija pa sta ključni dobaviteljici kmetijskih pridelkov. Zaloge žit kot tudi pridelek v letošnjem letu so v Ukrajini ogrožene, v Rusiji pa je zaradi sankcij obtičal.
Minute za kmetijstvo in podeželje
V 81 državah po svetu je že 276 milijonov ljudi, ki trpijo zaradi hude lakote, opozarja direktor berlinskega urada Svetovnega programa Združenih narodov za hrano Martin Frick in dodaja, da si svet preprosto ne more privoščiti novega konflikta. Več kot polovica živil, ki jih Svetovni program Združenih narodov za hrano uporablja v kriznih regijah po svetu, izvira iz Ukrajine, tako Ukrajina kot Rusija pa sta ključni dobaviteljici kmetijskih pridelkov. Zaloge žit kot tudi pridelek v letošnjem letu so v Ukrajini ogrožene, v Rusiji pa je zaradi sankcij obtičal.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Dr. Marjeta Recek vodja Sektorja za varovanje zdravja na Ministrstvu za zdravje trdi, da je desetletje osveščanja o pomenu zajtrkovanja prispevalo k pozitivno spremenjenim prehranjevalnim navadam glede zajtrkovanja, kot tudi uživanja sadja in zelenjave. Spodbudni so tudi podatki o zmanjševanju uživanja sladkih pijač med mladostniki.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Dr. Marjeta Recek vodja Sektorja za varovanje zdravja na Ministrstvu za zdravje trdi, da je desetletje osveščanja o pomenu zajtrkovanja prispevalo k pozitivno spremenjenim prehranjevalnim navadam glede zajtrkovanja, kot tudi uživanja sadja in zelenjave. Spodbudni so tudi podatki o zmanjševanju uživanja sladkih pijač med mladostniki.
Svetovalnica
Pogledali smo na mize, saj je pred nami dan slovenske hrane in naši otroci bodo imeli Tradicionalni slovenski zajtrk. Z Gabrijelo Salobir, vodjo službe za varno hrano na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Ireno Simčič, višjo svetovalko na Zavodu RS za šolstvo, smo se pogovarjali o izzivih teh akcij.
Svetovalnica
Pogledali smo na mize, saj je pred nami dan slovenske hrane in naši otroci bodo imeli Tradicionalni slovenski zajtrk. Z Gabrijelo Salobir, vodjo službe za varno hrano na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Ireno Simčič, višjo svetovalko na Zavodu RS za šolstvo, smo se pogovarjali o izzivih teh akcij.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Desetletje priprave Tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah in vrtcih in kasneje pridružen Dan slovenske hrane, ki ga že nekaj let obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru, kljub krču pandemije tudi letos spet vabita k razmisleku o slovenski pridelavi hrane in odločanju zanjo. Sprva promocijski akciji sta veliko več, gre za vzgojo in gre za veliko odgovornost, je v torek opozoril minister dr. Jože Podgoršek.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Desetletje priprave Tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah in vrtcih in kasneje pridružen Dan slovenske hrane, ki ga že nekaj let obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru, kljub krču pandemije tudi letos spet vabita k razmisleku o slovenski pridelavi hrane in odločanju zanjo. Sprva promocijski akciji sta veliko več, gre za vzgojo in gre za veliko odgovornost, je v torek opozoril minister dr. Jože Podgoršek.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Desetletje priprave Tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah in vrtcih in kasneje pridružen Dan slovenske hrane, ki ga že nekaj let obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru, kljub krču pandemije tudi letos spet vabita k razmisleku o slovenski pridelavi hrane in odločanju zanjo. Zelo aktivni so bili v minulem mesecu tudi v Zvezi slovenske podeželske mladine, kjer so za vzgojno izobraževalne ustanove pripravili posebne učne vsebine, pravi Anja Mager.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Desetletje priprave Tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah in vrtcih in kasneje pridružen Dan slovenske hrane, ki ga že nekaj let obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru, kljub krču pandemije tudi letos spet vabita k razmisleku o slovenski pridelavi hrane in odločanju zanjo. Zelo aktivni so bili v minulem mesecu tudi v Zvezi slovenske podeželske mladine, kjer so za vzgojno izobraževalne ustanove pripravili posebne učne vsebine, pravi Anja Mager.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Ne samo v šolah in vrtcih, v kuhinje vseh javnih ustanov bi moralo priti več kakovostne slovenske hrane, pravi Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Ne samo v šolah in vrtcih, v kuhinje vseh javnih ustanov bi moralo priti več kakovostne slovenske hrane, pravi Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Brexit in CO2 razlog za pomanjkanje hrane na Otoku?
Na pragu jeseni se Velika Britanija spet sooča s praznimi policami v trgovinah z živili. Medtem ko je motnjam v oskrbi poleti botrovalo predvsem pomanjkanje delovne sile, pa so vzrok zadnjim težavam pri oskrbi s svežimi živili, visoke cene plina.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Brexit in CO2 razlog za pomanjkanje hrane na Otoku?
Na pragu jeseni se Velika Britanija spet sooča s praznimi policami v trgovinah z živili. Medtem ko je motnjam v oskrbi poleti botrovalo predvsem pomanjkanje delovne sile, pa so vzrok zadnjim težavam pri oskrbi s svežimi živili, visoke cene plina.
Svetovalnica
Za veselje na naših vrtovih so zelo zaslužne čebele, saj s svojim opraševanjem poskrbijo za pisano podobo različnih vrst sadja in zelenjave. Letošnje leto je za čebele in čebelarjenje skrajno neugodno, saj je slabo vreme v aprilu in maju povzročilo, da so čebelarji, namesto da bi med točili, že primorani krmiti čebele, da bodo sploh preživele… Osebne izkušnje, kako se z letošnjo slabo sezono spopadajo v čebelarstvu Ferenčak, je z nami delil Rok Ferenčak.
Svetovalnica
Za veselje na naših vrtovih so zelo zaslužne čebele, saj s svojim opraševanjem poskrbijo za pisano podobo različnih vrst sadja in zelenjave. Letošnje leto je za čebele in čebelarjenje skrajno neugodno, saj je slabo vreme v aprilu in maju povzročilo, da so čebelarji, namesto da bi med točili, že primorani krmiti čebele, da bodo sploh preživele… Osebne izkušnje, kako se z letošnjo slabo sezono spopadajo v čebelarstvu Ferenčak, je z nami delil Rok Ferenčak.
Svetovalnica
Kaj pomeni zdravo prehranjevanje in kako vplivajo različna prehranska dopolnila? Prof. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je odgovoril na to in nekatera druga vprašanja poslušalcev.
Svetovalnica
Kaj pomeni zdravo prehranjevanje in kako vplivajo različna prehranska dopolnila? Prof. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je odgovoril na to in nekatera druga vprašanja poslušalcev.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Koronakriza je sicer grobo posegla v poslovanje KZ Metlika, ki je bilo predvsem orientirano na oskrbo gostinstva, a jim je z veliki napori uspel skok v internetno ponudbo tako vinskega kot mesnega programa izdelkov, pravi direktorica Tatjana Malešič. Upajo pa, da bodo lahko čimprej znova zagnali že prej utečene poti sodelovanja z gostinci.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Koronakriza je sicer grobo posegla v poslovanje KZ Metlika, ki je bilo predvsem orientirano na oskrbo gostinstva, a jim je z veliki napori uspel skok v internetno ponudbo tako vinskega kot mesnega programa izdelkov, pravi direktorica Tatjana Malešič. Upajo pa, da bodo lahko čimprej znova zagnali že prej utečene poti sodelovanja z gostinci.
Svetovalnica
V oddaji smo gostili enega prvih mojstrov sodobne kuhinje - Janeza Bratovža. Razkrili smo nekaj namigov, kako na naših domačih štedilnikih in v pečicah skuhati najboljše, tudi če nismo profesionalni kuharji.
Svetovalnica
V oddaji smo gostili enega prvih mojstrov sodobne kuhinje - Janeza Bratovža. Razkrili smo nekaj namigov, kako na naših domačih štedilnikih in v pečicah skuhati najboljše, tudi če nismo profesionalni kuharji.
Svetovalnica
Kako se v naših kuhinjah znajdemo s tujimi jedmi, poznamo začimbe, jih znamo uporabljati, znamo hrano sploh pravilno uživati? Z nami je bil nami Uroš Mencinger, ki s soprogo Violeto vodi Šolo okusov.
Svetovalnica
Kako se v naših kuhinjah znajdemo s tujimi jedmi, poznamo začimbe, jih znamo uporabljati, znamo hrano sploh pravilno uživati? Z nami je bil nami Uroš Mencinger, ki s soprogo Violeto vodi Šolo okusov.
Svetovalnica
Življenjski cikli in obdobja, tudi praznična in postna, imajo svoj smisel, med najpogostejšimi novoletnimi zaobljubami pa je izgubiti kakšen odvečni kilogram. V studiu smo gostili strokovnjakinjo za zdravo prehrano in hujšanje, certificirano nutricistko, Mojco Cepuš.
Svetovalnica
Življenjski cikli in obdobja, tudi praznična in postna, imajo svoj smisel, med najpogostejšimi novoletnimi zaobljubami pa je izgubiti kakšen odvečni kilogram. V studiu smo gostili strokovnjakinjo za zdravo prehrano in hujšanje, certificirano nutricistko, Mojco Cepuš.
Svetovalnica
Z gostjo Barbaro Orešnik tehnologinjo iz podjetja Mercator IP Kranjski kolaček smo govorili o pravilnem izboru sestavin in o postopku peke potice. Kako doseči, da skorja ne odstopa, da v testu ni lukenj in da je potica rahla in okusna? Svoje izkušnje so prispevali tudi poslušalci.
Svetovalnica
Z gostjo Barbaro Orešnik tehnologinjo iz podjetja Mercator IP Kranjski kolaček smo govorili o pravilnem izboru sestavin in o postopku peke potice. Kako doseči, da skorja ne odstopa, da v testu ni lukenj in da je potica rahla in okusna? Svoje izkušnje so prispevali tudi poslušalci.
Modrost v očeh
Naša gostja je bila dr. Veronika Dolenc, profesorica športne vzgoje ter kondicijska in osebna trenerka. Svetuje, da se vsake spremembe lotimo počasi in postopno.
Modrost v očeh
Naša gostja je bila dr. Veronika Dolenc, profesorica športne vzgoje ter kondicijska in osebna trenerka. Svetuje, da se vsake spremembe lotimo počasi in postopno.
Svetovalnica
Martin Mavsar, kmetijski svetovalec s KGZ Novo mesto, je svetoval kako pristopiti k pripravi in hranjenju jabolčnega soka. Poudaril je predvsem pomen čistoče, ki je zelo pomembna pri stekleničenju soka.
Svetovalnica
Svetovalnica
V tokratni oddaji smo govorili o motnjah hranjenja. Ko deklice začnejo odraščati in dobivati ženske obline, se marsikatera ne more sprijazniti s tem. Hujšanje je proces, ki poteka na skrivaj in ga starši dostikrat dolgo ne opazijo. Kako pomembna je podpora in kako poteka zdravljenje anoreksije, smo vprašali sogovornico dr. Karin Sernec z Enote za zdravljenje motenj hranjenja na Psihiatrični kliniki v Ljubljani.
Svetovalnica
Nedeljski klepet
V Klepetu z Metko Klevišar je bila osrednja tema pogovora hrana in prehranjevanje. Kako najti pravo mero, kako prek hrane izražamo skrb in ljubezen ter tudi o ortoreksiji - obsedenosti z zdravo prehrano ... Izvedeli ste tudi, katera je Metkina najbolj priljubljena jed ...
Nedeljski klepet
Svetovalnica
Zaradi epidemije so mnogi v dveh mesecih precej ali povsem spremenili svojo prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19, ki so jo izvedli tudi na Inštitutu za nutricionistiko konec aprila 2020. Doc. dr. Anita Kušar, raziskovalka na omenjenem Inštitutu je spregovorila o izsledkih. Več načrtovanja, kakovostnejša živila, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, tehtnejša uporaba in posledično manj zavržene hrane, so dobri kazalniki, ki bi jih veljalo ohraniti tudi po epidemiji.
Svetovalnica
Svetovalnica
Mag. Jože Mohar je odgovarjal na vprašanja poslušalcev in svetoval kako v vsej ponudbi sort semenskega krompirja pravilno izbrati, kako prepoznati kakovostno in dobro seme ter kako z njim pravilno postopati do saditve.
Svetovalnica
Kmetijska oddaja
Zapleteno kmetijsko dogajanje v Nemčiji bo vsekakor prineslo posledice tudi k nam, ste lahko slišali v uvodu v oddajo. Nadaljevali smo z gozdarskimi temami, Nataša Ličen pa nam je predstavila še zelo zanimivo izletniško kmetijo Giassi iz Strunjana, ki stavi na pridelavo in predelavo kakija.
Kmetijska oddaja
Svetovalnica
V Svetovalnici smo se tokrat lotili tradicionalne slovenske jedi, ki jo v različnih izvedbah poznajo v vseh slovenskih gastronomskih regijah. Slani in sladki, iz kvašenega, listnatega ali krompirjevega testa, z raznovrstnimi nadevi... Štruklje smo pripravljali z mojstrom peke Jožetom Senegačnikom.
Svetovalnica
Kmetijska oddaja
Poskušali smo odgovoriti na vprašanje zakaj vdor aktivistov v hlev ene od ljubljanskih kmetij ni dopustno dejanje. Naša gostja bo tudi mag. Tatjana Čop, urednica pri strokovni reviji Kmetovalec.
Kmetijska oddaja
Svetovalnica
Ali veste, kako se lotiti poprtnika? Božični kruh ima bogato trdicijo, zato je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. V Svetovalnici ste slišali, kako se lotite priprave in kakšen je njegov duhovni pomen. Z nami so bili Milka Debeljak, Nada Lunder in Jože Senegačnik.
Svetovalnica
Svetovalnica
V Svetovalnici smo govorili o slovenskih jedeh, o tradiciji in o tem, kako se tradicionalnim jedem da sodobno preobleko. V našem studiu sta bila vodja gostinstva Maxi in vodja sendvičarne v Slovenskih Konjicah Jakob Furman in živilska tehnologinja, ki skrbi za kakovost in razvoj v delikatesnem obratu v Naklem, Mateja Rupnik.
Svetovalnica
Svetovalnica
Tokrat smo govorili o zdravi prehrani. Jelena Dimitrijevič je priznana holistična svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka in ambasadorka zdravega načina življenja.
Svetovalnica
Svetovalnica
Po podatkih prehranskih raziskav se ribe premalokrat znajdejo na krožnikih Slovencev. Zakaj so ribe pomembne za zdravje in kako je z vsebnostjo kovin in drugih virov onesnaževanja voda? Katere ribe so najboljše in kako jih pripraviti? Naša gostja je bila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inšituta za javno zdravje.
Svetovalnica
Svetovalnica
Bliža se uveljavitev pravilnika o omejitvi transmaščobnih kislin v prehranskih izdelkih. Prof. prehrane dr. Igor Pravst je pojasnil, zakaj so te maščobe zdravju škodljive, kje so jih pri nas po letu 2015 našli in kaj bo po 7. aprilu 2019 drugače.
Svetovalnica
Naš pogled
Pravilen odgovor na afero poljsko meso bi bil, najprej lokalno, na naši slovenski, potem pa tudi na vseevropski strani, poiskati mehanizme, ki bodo tako učinkoviti, da ljudje niti pomislili ne bodo, da bi za ceno ekonomske uspešnosti v prehransko verigo dali nekaj, kar sami ne bi nikoli dali v usta. Če bomo to dosegli, noben novinar ne bo mogel več zapisati: Dovolj je sprenevedanja, bolno poljsko meso ste jedli že pred mojim razkritjem!
Naš pogled
Pogovor o
Govorila sta direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec.
Pogovor o
Svetovalnica
Z nami je bila družinska zdravnica dr. Milena Blaž Kovač, govorili pa smo o podhranjenosti, ki je v času izobilja poseben izziv. Ob dveh milijardah pretežkih ljudi po svetu je namreč samo v Evropi kar 33 milijonov podhranjenih. Govorili smo o pravilni prehranski obravnavi, ki je ključ do zdravja oziroma predstavlja podporo zdravljenju pri bolnikih.
Svetovalnica
Svetovalnica
O smernicah zdravega prehranjevanja za starejše odrasle je spregovorila Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poslušalce je zanimalo, koliko rdečega mesa se sme pojesti in ali je res povezan s pojavom raka in druga vprašanja, povezana s prehrano starejših.
Svetovalnica
Minute za kmetijstvo in podeželje
Izteka se čas za izvedbo hitrih nitratnih testov pravi Mateja Strgulec, svetovalka specialistka za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. V nekaterih ukrepih kmetijske politike so zahtevani, dejstvo pa je, da z njimi lahko kmetije veliko prihranijo in optimalno dognojujejo poljščine ter varujejo okolje.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Pogovor o
Na dan duhovniškh posvečenj v ljubljanski stolnici smo v oddaji Pogovor o gostili župnika p. Primoža Jakopa, župnika Kancijana Čižmana in mamo letošnjega novomašnika Jožico Šuštar. Rdeča nit pogovora je bila: Kdo je duhovnik in kakšna naj bo vzgoja bogoslovcev za današnji čas?
Spoznanje več, predsodek manj
Tokrat smo govorili o malem številu novomašnikov ter o tem kako slaba novica je to za Cerkev. Zatem smo pogledali proti Ukrajini in razmišljali o tem, da je vojna razkrila velik razkorak med Zahodom in Rusijo ter tudi drugimi deli sveta. Zazrli pa smo se tudi k delu nove vlade, ki je sicer levičarska a le toliko, kolikor ji to dovoli kapital ...
Svetovalnica
Počitniški tedni ponujajo celo vrsto dogodkov, nekateri pa omogočajo tudi spoznavanje različnih poklicev in pridobivanje uporabnega znanja. Na nekaj fakultet smo poklicali in preverili, kaj pripravljajo in kakšen je njihov namen.
Naš gost
Željko Kozinc - novinar, publicist, filmski in televizijski scenarist ter pisec popotnih vodnikov po Sloveniji Lep dan kliče. V pogovoru boste slišali, zakaj ga navdušuje slikarstvo in zakaj mu je poleg Slovenije zelo ljub Tibet in Patagonija. Spoznali ga boste tudi kot pesnika in romanopisca, z nami pa bo delil tudi spomine na pot v Himalajo z družino Nejca Zaplotnika.
Kmetijska oddaja
V osrednjem delu nedeljske kemtijske oddaje je z nami Roman Savšek, predsednik Zveze društev rejcev drobnice Slovenije. V shemo »izbrana kakovost« je namreč vstopil tudi sektor drobnice in tega smo se dotaknili v oddaji. Vabljeni k poslušanju.
Slovenska oddaja Radia Vatikan
Rubriko pripravlja slovensko uredništvo Radia Vatikan.
Nedeljski klepet
V tokratnem Nedeljskem klepetu je bila naša sogovornica Ana Petrič, direktorica DEOS Centra starejših Notranje Gorice. V pogovoru je povedala več o projektu Počitnice v zameno za prostovoljno delo pa tudi o nakupu avtomobila za prevoz nepokretnih ljudi Lifemobil. Z nami je delila, kakšna spoznanja je prinesla epidemija in kako pestro je življenje v njihovem domu.
Pojdite in učite
Tokrat smo pozdravili sestro Vido Gerkman iz Albanije ter spregovorili o misijonstvu v tej deželi.
Karitas
Ministrstvo za zdravje je leta 2020 Slovenski karitas dodelilo sredstva za izvajanje programa ZMERNO. ODGOVORNO. OPOLNOMOČENO. Z 0.0. Slovenska karitas je v triletnem obdobju izvajala aktivnosti, ki so pripomogle k večji ozaveščenosti o alkoholu med mladimi in starši, ki so mladim zgled. O programu in njegovih rezultatih smo se pogovarjali z Nino Stenko Primožič.