Svetovalnica

VEČ ...|18. 9. 2020
Kako do dobrega domačega jabolčnega soka

Martin Mavsar, kmetijski svetovalec s KGZ Novo mesto, je svetoval kako pristopiti k pripravi in hranjenju jabolčnega soka. Poudaril je predvsem pomen čistoče, ki je zelo pomembna pri stekleničenju soka.

Kako do dobrega domačega jabolčnega soka

Martin Mavsar, kmetijski svetovalec s KGZ Novo mesto, je svetoval kako pristopiti k pripravi in hranjenju jabolčnega soka. Poudaril je predvsem pomen čistoče, ki je zelo pomembna pri stekleničenju soka.

kmetijstvovrtsadjarstvoprehranasvetovanje

Svetovalnica

Kako do dobrega domačega jabolčnega soka
Martin Mavsar, kmetijski svetovalec s KGZ Novo mesto, je svetoval kako pristopiti k pripravi in hranjenju jabolčnega soka. Poudaril je predvsem pomen čistoče, ki je zelo pomembna pri stekleničenju soka.
VEČ ...|18. 9. 2020
Kako do dobrega domačega jabolčnega soka
Martin Mavsar, kmetijski svetovalec s KGZ Novo mesto, je svetoval kako pristopiti k pripravi in hranjenju jabolčnega soka. Poudaril je predvsem pomen čistoče, ki je zelo pomembna pri stekleničenju soka.

Robert Božič

kmetijstvovrtsadjarstvoprehranasvetovanje

Svetovalnica

VEČ ...|25. 8. 2020
Motnje hranjenja

V tokratni oddaji smo govorili o motnjah hranjenja. Ko deklice začnejo odraščati in dobivati ženske obline, se marsikatera ne more sprijazniti s tem. Hujšanje je proces, ki poteka na skrivaj in ga starši dostikrat dolgo ne opazijo. Kako pomembna je podpora in kako poteka zdravljenje anoreksije, smo vprašali sogovornico dr. Karin Sernec z Enote za zdravljenje motenj hranjenja na Psihiatrični kliniki v Ljubljani.

Motnje hranjenja

V tokratni oddaji smo govorili o motnjah hranjenja. Ko deklice začnejo odraščati in dobivati ženske obline, se marsikatera ne more sprijazniti s tem. Hujšanje je proces, ki poteka na skrivaj in ga starši dostikrat dolgo ne opazijo. Kako pomembna je podpora in kako poteka zdravljenje anoreksije, smo vprašali sogovornico dr. Karin Sernec z Enote za zdravljenje motenj hranjenja na Psihiatrični kliniki v Ljubljani.

svetovanjehranapogovorzdravje

Svetovalnica

Motnje hranjenja
V tokratni oddaji smo govorili o motnjah hranjenja. Ko deklice začnejo odraščati in dobivati ženske obline, se marsikatera ne more sprijazniti s tem. Hujšanje je proces, ki poteka na skrivaj in ga starši dostikrat dolgo ne opazijo. Kako pomembna je podpora in kako poteka zdravljenje anoreksije, smo vprašali sogovornico dr. Karin Sernec z Enote za zdravljenje motenj hranjenja na Psihiatrični kliniki v Ljubljani.
VEČ ...|25. 8. 2020
Motnje hranjenja
V tokratni oddaji smo govorili o motnjah hranjenja. Ko deklice začnejo odraščati in dobivati ženske obline, se marsikatera ne more sprijazniti s tem. Hujšanje je proces, ki poteka na skrivaj in ga starši dostikrat dolgo ne opazijo. Kako pomembna je podpora in kako poteka zdravljenje anoreksije, smo vprašali sogovornico dr. Karin Sernec z Enote za zdravljenje motenj hranjenja na Psihiatrični kliniki v Ljubljani.

Tanja Dominko

svetovanjehranapogovorzdravje

Klepet z Metko Klevišar

VEČ ...|2. 8. 2020
Hrana in prehranjevanje

V Klepetu z Metko Klevišar je bila osrednja tema pogovora hrana in prehranjevanje. Kako najti pravo mero, kako prek hrane izražamo skrb in ljubezen ter tudi o ortoreksiji - obsedenosti z zdravo prehrano ... Izvedeli ste tudi, katera je Metkina najbolj priljubljena jed ...

Hrana in prehranjevanje

V Klepetu z Metko Klevišar je bila osrednja tema pogovora hrana in prehranjevanje. Kako najti pravo mero, kako prek hrane izražamo skrb in ljubezen ter tudi o ortoreksiji - obsedenosti z zdravo prehrano ... Izvedeli ste tudi, katera je Metkina najbolj priljubljena jed ...

hranabolezenortoreksijaanoreksijahujšanje

Klepet z Metko Klevišar

Hrana in prehranjevanje
V Klepetu z Metko Klevišar je bila osrednja tema pogovora hrana in prehranjevanje. Kako najti pravo mero, kako prek hrane izražamo skrb in ljubezen ter tudi o ortoreksiji - obsedenosti z zdravo prehrano ... Izvedeli ste tudi, katera je Metkina najbolj priljubljena jed ...
VEČ ...|2. 8. 2020
Hrana in prehranjevanje
V Klepetu z Metko Klevišar je bila osrednja tema pogovora hrana in prehranjevanje. Kako najti pravo mero, kako prek hrane izražamo skrb in ljubezen ter tudi o ortoreksiji - obsedenosti z zdravo prehrano ... Izvedeli ste tudi, katera je Metkina najbolj priljubljena jed ...

Damijana Medved

hranabolezenortoreksijaanoreksijahujšanje

Svetovalnica

VEČ ...|22. 5. 2020
Spremenjene prehranjevalne navade v času epidemije

Zaradi epidemije so mnogi v dveh mesecih precej ali povsem spremenili svojo prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19, ki so jo izvedli tudi na Inštitutu za nutricionistiko konec aprila 2020. Doc. dr. Anita Kušar, raziskovalka na omenjenem Inštitutu je spregovorila o izsledkih. Več načrtovanja, kakovostnejša živila, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, tehtnejša uporaba in posledično manj zavržene hrane, so dobri kazalniki, ki bi jih veljalo ohraniti tudi po epidemiji.

Spremenjene prehranjevalne navade v času epidemije

Zaradi epidemije so mnogi v dveh mesecih precej ali povsem spremenili svojo prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19, ki so jo izvedli tudi na Inštitutu za nutricionistiko konec aprila 2020. Doc. dr. Anita Kušar, raziskovalka na omenjenem Inštitutu je spregovorila o izsledkih. Več načrtovanja, kakovostnejša živila, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, tehtnejša uporaba in posledično manj zavržene hrane, so dobri kazalniki, ki bi jih veljalo ohraniti tudi po epidemiji.

izobraževanjesvetovanjezdravstvokulinarikaprehranavzgoja

Svetovalnica

Spremenjene prehranjevalne navade v času epidemije
Zaradi epidemije so mnogi v dveh mesecih precej ali povsem spremenili svojo prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19, ki so jo izvedli tudi na Inštitutu za nutricionistiko konec aprila 2020. Doc. dr. Anita Kušar, raziskovalka na omenjenem Inštitutu je spregovorila o izsledkih. Več načrtovanja, kakovostnejša živila, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, tehtnejša uporaba in posledično manj zavržene hrane, so dobri kazalniki, ki bi jih veljalo ohraniti tudi po epidemiji.
VEČ ...|22. 5. 2020
Spremenjene prehranjevalne navade v času epidemije
Zaradi epidemije so mnogi v dveh mesecih precej ali povsem spremenili svojo prehrano, tako je pokazala tudi mednarodna raziskava Food-Covid-19, ki so jo izvedli tudi na Inštitutu za nutricionistiko konec aprila 2020. Doc. dr. Anita Kušar, raziskovalka na omenjenem Inštitutu je spregovorila o izsledkih. Več načrtovanja, kakovostnejša živila, več doma pripravljene hrane, manj nakupovanja, tehtnejša uporaba in posledično manj zavržene hrane, so dobri kazalniki, ki bi jih veljalo ohraniti tudi po epidemiji.

Nataša Ličen

izobraževanjesvetovanjezdravstvokulinarikaprehranavzgoja

Svetovalnica

VEČ ...|6. 3. 2020
Pridelava krompirja

Mag. Jože Mohar je odgovarjal na vprašanja poslušalcev in svetoval kako v vsej ponudbi sort semenskega krompirja pravilno izbrati, kako prepoznati kakovostno in dobro seme ter kako z njim pravilno postopati do saditve.

Pridelava krompirja

Mag. Jože Mohar je odgovarjal na vprašanja poslušalcev in svetoval kako v vsej ponudbi sort semenskega krompirja pravilno izbrati, kako prepoznati kakovostno in dobro seme ter kako z njim pravilno postopati do saditve.

svetovanjevrtkmetijstvohranasamooskrba

Svetovalnica

Pridelava krompirja
Mag. Jože Mohar je odgovarjal na vprašanja poslušalcev in svetoval kako v vsej ponudbi sort semenskega krompirja pravilno izbrati, kako prepoznati kakovostno in dobro seme ter kako z njim pravilno postopati do saditve.
VEČ ...|6. 3. 2020
Pridelava krompirja
Mag. Jože Mohar je odgovarjal na vprašanja poslušalcev in svetoval kako v vsej ponudbi sort semenskega krompirja pravilno izbrati, kako prepoznati kakovostno in dobro seme ter kako z njim pravilno postopati do saditve.

Robert Božič

svetovanjevrtkmetijstvohranasamooskrba

Kmetijska oddaja

VEČ ...|2. 2. 2020
Protesti nemških kmetov in predstavitev kmetije Giassi

Zapleteno kmetijsko dogajanje v Nemčiji bo vsekakor prineslo posledice tudi k nam, ste lahko slišali v uvodu v oddajo. Nadaljevali smo z gozdarskimi temami, Nataša Ličen pa nam je predstavila še zelo zanimivo izletniško kmetijo Giassi iz Strunjana, ki stavi na pridelavo in predelavo kakija.

Protesti nemških kmetov in predstavitev kmetije Giassi

Zapleteno kmetijsko dogajanje v Nemčiji bo vsekakor prineslo posledice tudi k nam, ste lahko slišali v uvodu v oddajo. Nadaljevali smo z gozdarskimi temami, Nataša Ličen pa nam je predstavila še zelo zanimivo izletniško kmetijo Giassi iz Strunjana, ki stavi na pridelavo in predelavo kakija.

kmetijstvohranaekologijadružba

Kmetijska oddaja

Protesti nemških kmetov in predstavitev kmetije Giassi
Zapleteno kmetijsko dogajanje v Nemčiji bo vsekakor prineslo posledice tudi k nam, ste lahko slišali v uvodu v oddajo. Nadaljevali smo z gozdarskimi temami, Nataša Ličen pa nam je predstavila še zelo zanimivo izletniško kmetijo Giassi iz Strunjana, ki stavi na pridelavo in predelavo kakija.
VEČ ...|2. 2. 2020
Protesti nemških kmetov in predstavitev kmetije Giassi
Zapleteno kmetijsko dogajanje v Nemčiji bo vsekakor prineslo posledice tudi k nam, ste lahko slišali v uvodu v oddajo. Nadaljevali smo z gozdarskimi temami, Nataša Ličen pa nam je predstavila še zelo zanimivo izletniško kmetijo Giassi iz Strunjana, ki stavi na pridelavo in predelavo kakija.

Robert Božič

kmetijstvohranaekologijadružba

Svetovalnica

VEČ ...|21. 1. 2020
Ali znate pripraviti slovensko narodno jed?

V Svetovalnici smo se tokrat lotili tradicionalne slovenske jedi, ki jo v različnih izvedbah poznajo v vseh slovenskih gastronomskih regijah. Slani in sladki, iz kvašenega, listnatega ali krompirjevega testa, z raznovrstnimi nadevi... Štruklje smo pripravljali z mojstrom peke Jožetom Senegačnikom.

Ali znate pripraviti slovensko narodno jed?

V Svetovalnici smo se tokrat lotili tradicionalne slovenske jedi, ki jo v različnih izvedbah poznajo v vseh slovenskih gastronomskih regijah. Slani in sladki, iz kvašenega, listnatega ali krompirjevega testa, z raznovrstnimi nadevi... Štruklje smo pripravljali z mojstrom peke Jožetom Senegačnikom.

svetovanjehranakuhanje

Svetovalnica

Ali znate pripraviti slovensko narodno jed?
V Svetovalnici smo se tokrat lotili tradicionalne slovenske jedi, ki jo v različnih izvedbah poznajo v vseh slovenskih gastronomskih regijah. Slani in sladki, iz kvašenega, listnatega ali krompirjevega testa, z raznovrstnimi nadevi... Štruklje smo pripravljali z mojstrom peke Jožetom Senegačnikom.
VEČ ...|21. 1. 2020
Ali znate pripraviti slovensko narodno jed?
V Svetovalnici smo se tokrat lotili tradicionalne slovenske jedi, ki jo v različnih izvedbah poznajo v vseh slovenskih gastronomskih regijah. Slani in sladki, iz kvašenega, listnatega ali krompirjevega testa, z raznovrstnimi nadevi... Štruklje smo pripravljali z mojstrom peke Jožetom Senegačnikom.

Blaž Lesnik

svetovanjehranakuhanje

Kmetijska oddaja

VEČ ...|29. 12. 2019
Vdor aktivistov na kmetijo

Poskušali smo odgovoriti na vprašanje zakaj vdor aktivistov v hlev ene od ljubljanskih kmetij ni dopustno dejanje. Naša gostja bo tudi mag. Tatjana Čop, urednica pri strokovni reviji Kmetovalec.

Vdor aktivistov na kmetijo

Poskušali smo odgovoriti na vprašanje zakaj vdor aktivistov v hlev ene od ljubljanskih kmetij ni dopustno dejanje. Naša gostja bo tudi mag. Tatjana Čop, urednica pri strokovni reviji Kmetovalec.

kmetijstvohranaživinoreja

Kmetijska oddaja

Vdor aktivistov na kmetijo
Poskušali smo odgovoriti na vprašanje zakaj vdor aktivistov v hlev ene od ljubljanskih kmetij ni dopustno dejanje. Naša gostja bo tudi mag. Tatjana Čop, urednica pri strokovni reviji Kmetovalec.
VEČ ...|29. 12. 2019
Vdor aktivistov na kmetijo
Poskušali smo odgovoriti na vprašanje zakaj vdor aktivistov v hlev ene od ljubljanskih kmetij ni dopustno dejanje. Naša gostja bo tudi mag. Tatjana Čop, urednica pri strokovni reviji Kmetovalec.

Robert Božič

kmetijstvohranaživinoreja

Svetovalnica

VEČ ...|24. 12. 2019
Božični kruh

Ali veste, kako se lotiti poprtnika? Božični kruh ima bogato trdicijo, zato je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. V Svetovalnici ste slišali, kako se lotite priprave in kakšen je njegov duhovni pomen. Z nami so bili Milka Debeljak, Nada Lunder in Jože Senegačnik.

Božični kruh

Ali veste, kako se lotiti poprtnika? Božični kruh ima bogato trdicijo, zato je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. V Svetovalnici ste slišali, kako se lotite priprave in kakšen je njegov duhovni pomen. Z nami so bili Milka Debeljak, Nada Lunder in Jože Senegačnik.

svetovanjehrana

Svetovalnica

Božični kruh
Ali veste, kako se lotiti poprtnika? Božični kruh ima bogato trdicijo, zato je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. V Svetovalnici ste slišali, kako se lotite priprave in kakšen je njegov duhovni pomen. Z nami so bili Milka Debeljak, Nada Lunder in Jože Senegačnik.
VEČ ...|24. 12. 2019
Božični kruh
Ali veste, kako se lotiti poprtnika? Božični kruh ima bogato trdicijo, zato je bil leta 2013 vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. V Svetovalnici ste slišali, kako se lotite priprave in kakšen je njegov duhovni pomen. Z nami so bili Milka Debeljak, Nada Lunder in Jože Senegačnik.

Blaž Lesnik

svetovanjehrana

Svetovalnica

VEČ ...|29. 11. 2019
Slovenske jedi

V Svetovalnici smo govorili o slovenskih jedeh, o tradiciji in o tem, kako se tradicionalnim jedem da sodobno preobleko. V našem studiu sta bila vodja gostinstva Maxi in vodja sendvičarne v Slovenskih Konjicah Jakob Furman in živilska tehnologinja, ki skrbi za kakovost in razvoj v delikatesnem obratu v Naklem, Mateja Rupnik.

Slovenske jedi

V Svetovalnici smo govorili o slovenskih jedeh, o tradiciji in o tem, kako se tradicionalnim jedem da sodobno preobleko. V našem studiu sta bila vodja gostinstva Maxi in vodja sendvičarne v Slovenskih Konjicah Jakob Furman in živilska tehnologinja, ki skrbi za kakovost in razvoj v delikatesnem obratu v Naklem, Mateja Rupnik.

svetovanjehrana

Svetovalnica

Slovenske jedi
V Svetovalnici smo govorili o slovenskih jedeh, o tradiciji in o tem, kako se tradicionalnim jedem da sodobno preobleko. V našem studiu sta bila vodja gostinstva Maxi in vodja sendvičarne v Slovenskih Konjicah Jakob Furman in živilska tehnologinja, ki skrbi za kakovost in razvoj v delikatesnem obratu v Naklem, Mateja Rupnik.
VEČ ...|29. 11. 2019
Slovenske jedi
V Svetovalnici smo govorili o slovenskih jedeh, o tradiciji in o tem, kako se tradicionalnim jedem da sodobno preobleko. V našem studiu sta bila vodja gostinstva Maxi in vodja sendvičarne v Slovenskih Konjicah Jakob Furman in živilska tehnologinja, ki skrbi za kakovost in razvoj v delikatesnem obratu v Naklem, Mateja Rupnik.

Tanja Dominko

svetovanjehrana

Svetovalnica

VEČ ...|15. 11. 2019
Zdrava rastlinska prehrana

Tokrat smo govorili o zdravi prehrani. Jelena Dimitrijevič je priznana holistična svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka in ambasadorka zdravega načina življenja.

Zdrava rastlinska prehrana

Tokrat smo govorili o zdravi prehrani. Jelena Dimitrijevič je priznana holistična svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka in ambasadorka zdravega načina življenja.

svetovanjehranazdravje

Svetovalnica

Zdrava rastlinska prehrana
Tokrat smo govorili o zdravi prehrani. Jelena Dimitrijevič je priznana holistična svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka in ambasadorka zdravega načina življenja.
VEČ ...|15. 11. 2019
Zdrava rastlinska prehrana
Tokrat smo govorili o zdravi prehrani. Jelena Dimitrijevič je priznana holistična svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano in certificirana nutricionistka in ambasadorka zdravega načina življenja.

Nataša Ličen

svetovanjehranazdravje

Svetovalnica

VEČ ...|22. 7. 2019
Slovenci pojemo premalo rib

Po podatkih prehranskih raziskav se ribe premalokrat znajdejo na krožnikih Slovencev. Zakaj so ribe pomembne za zdravje in kako je z vsebnostjo kovin in drugih virov onesnaževanja voda? Katere ribe so najboljše in kako jih pripraviti? Naša gostja je bila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inšituta za javno zdravje.

Slovenci pojemo premalo rib

Po podatkih prehranskih raziskav se ribe premalokrat znajdejo na krožnikih Slovencev. Zakaj so ribe pomembne za zdravje in kako je z vsebnostjo kovin in drugih virov onesnaževanja voda? Katere ribe so najboljše in kako jih pripraviti? Naša gostja je bila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inšituta za javno zdravje.

zdravjeribesvetovanjeprehrana

Svetovalnica

Slovenci pojemo premalo rib
Po podatkih prehranskih raziskav se ribe premalokrat znajdejo na krožnikih Slovencev. Zakaj so ribe pomembne za zdravje in kako je z vsebnostjo kovin in drugih virov onesnaževanja voda? Katere ribe so najboljše in kako jih pripraviti? Naša gostja je bila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inšituta za javno zdravje.
VEČ ...|22. 7. 2019
Slovenci pojemo premalo rib
Po podatkih prehranskih raziskav se ribe premalokrat znajdejo na krožnikih Slovencev. Zakaj so ribe pomembne za zdravje in kako je z vsebnostjo kovin in drugih virov onesnaževanja voda? Katere ribe so najboljše in kako jih pripraviti? Naša gostja je bila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inšituta za javno zdravje.

Blaž Lesnik

zdravjeribesvetovanjeprehrana

Svetovalnica

VEČ ...|21. 3. 2019
Transmaščobam so šteti dnevi

Bliža se uveljavitev pravilnika o omejitvi transmaščobnih kislin v prehranskih izdelkih. Prof. prehrane dr. Igor Pravst je pojasnil, zakaj so te maščobe zdravju škodljive, kje so jih pri nas po letu 2015 našli in kaj bo po 7. aprilu 2019 drugače.

Transmaščobam so šteti dnevi

Bliža se uveljavitev pravilnika o omejitvi transmaščobnih kislin v prehranskih izdelkih. Prof. prehrane dr. Igor Pravst je pojasnil, zakaj so te maščobe zdravju škodljive, kje so jih pri nas po letu 2015 našli in kaj bo po 7. aprilu 2019 drugače.

prehranazdravjesvetovanjetransmaščobe

Svetovalnica

Transmaščobam so šteti dnevi
Bliža se uveljavitev pravilnika o omejitvi transmaščobnih kislin v prehranskih izdelkih. Prof. prehrane dr. Igor Pravst je pojasnil, zakaj so te maščobe zdravju škodljive, kje so jih pri nas po letu 2015 našli in kaj bo po 7. aprilu 2019 drugače.
VEČ ...|21. 3. 2019
Transmaščobam so šteti dnevi
Bliža se uveljavitev pravilnika o omejitvi transmaščobnih kislin v prehranskih izdelkih. Prof. prehrane dr. Igor Pravst je pojasnil, zakaj so te maščobe zdravju škodljive, kje so jih pri nas po letu 2015 našli in kaj bo po 7. aprilu 2019 drugače.

Blaž Lesnik

prehranazdravjesvetovanjetransmaščobe

Naš pogled

VEČ ...|19. 2. 2019
Dovolj je sprenevedanja!

Pravilen odgovor na afero poljsko meso bi bil, najprej lokalno, na naši slovenski, potem pa tudi na vseevropski strani, poiskati mehanizme, ki bodo tako učinkoviti, da ljudje niti pomislili ne bodo, da bi za ceno ekonomske uspešnosti v prehransko verigo dali nekaj, kar sami ne bi nikoli dali v usta. Če bomo to dosegli, noben novinar ne bo mogel več zapisati: Dovolj je sprenevedanja, bolno poljsko meso ste jedli že pred mojim razkritjem!

Dovolj je sprenevedanja!

Pravilen odgovor na afero poljsko meso bi bil, najprej lokalno, na naši slovenski, potem pa tudi na vseevropski strani, poiskati mehanizme, ki bodo tako učinkoviti, da ljudje niti pomislili ne bodo, da bi za ceno ekonomske uspešnosti v prehransko verigo dali nekaj, kar sami ne bi nikoli dali v usta. Če bomo to dosegli, noben novinar ne bo mogel več zapisati: Dovolj je sprenevedanja, bolno poljsko meso ste jedli že pred mojim razkritjem!

kmetijstvopolitikahranavarnost

Naš pogled

Dovolj je sprenevedanja!
Pravilen odgovor na afero poljsko meso bi bil, najprej lokalno, na naši slovenski, potem pa tudi na vseevropski strani, poiskati mehanizme, ki bodo tako učinkoviti, da ljudje niti pomislili ne bodo, da bi za ceno ekonomske uspešnosti v prehransko verigo dali nekaj, kar sami ne bi nikoli dali v usta. Če bomo to dosegli, noben novinar ne bo mogel več zapisati: Dovolj je sprenevedanja, bolno poljsko meso ste jedli že pred mojim razkritjem!
VEČ ...|19. 2. 2019
Dovolj je sprenevedanja!
Pravilen odgovor na afero poljsko meso bi bil, najprej lokalno, na naši slovenski, potem pa tudi na vseevropski strani, poiskati mehanizme, ki bodo tako učinkoviti, da ljudje niti pomislili ne bodo, da bi za ceno ekonomske uspešnosti v prehransko verigo dali nekaj, kar sami ne bi nikoli dali v usta. Če bomo to dosegli, noben novinar ne bo mogel več zapisati: Dovolj je sprenevedanja, bolno poljsko meso ste jedli že pred mojim razkritjem!

Robert Božič

kmetijstvopolitikahranavarnost

Pogovor o

VEČ ...|13. 2. 2019
O problematiki uvoženega mesa in pomenu sledljivosti, ter previdnosti pri nakupu

Govorila sta direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec.

O problematiki uvoženega mesa in pomenu sledljivosti, ter previdnosti pri nakupu

Govorila sta direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec.

hranapolitikamesouvoz

Pogovor o

O problematiki uvoženega mesa in pomenu sledljivosti, ter previdnosti pri nakupu
Govorila sta direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec.
VEČ ...|13. 2. 2019
O problematiki uvoženega mesa in pomenu sledljivosti, ter previdnosti pri nakupu
Govorila sta direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi in predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Tanja Dominko

hranapolitikamesouvoz

Svetovalnica

VEČ ...|25. 1. 2019
O podhranjenosti

Z nami je bila družinska zdravnica dr. Milena Blaž Kovač, govorili pa smo o podhranjenosti, ki je v času izobilja poseben izziv. Ob dveh milijardah pretežkih ljudi po svetu je namreč samo v Evropi kar 33 milijonov podhranjenih. Govorili smo o pravilni prehranski obravnavi, ki je ključ do zdravja oziroma predstavlja podporo zdravljenju pri bolnikih.

O podhranjenosti

Z nami je bila družinska zdravnica dr. Milena Blaž Kovač, govorili pa smo o podhranjenosti, ki je v času izobilja poseben izziv. Ob dveh milijardah pretežkih ljudi po svetu je namreč samo v Evropi kar 33 milijonov podhranjenih. Govorili smo o pravilni prehranski obravnavi, ki je ključ do zdravja oziroma predstavlja podporo zdravljenju pri bolnikih.

izobraževanjesvetovanjezdravstvo. prehrana

Svetovalnica

O podhranjenosti
Z nami je bila družinska zdravnica dr. Milena Blaž Kovač, govorili pa smo o podhranjenosti, ki je v času izobilja poseben izziv. Ob dveh milijardah pretežkih ljudi po svetu je namreč samo v Evropi kar 33 milijonov podhranjenih. Govorili smo o pravilni prehranski obravnavi, ki je ključ do zdravja oziroma predstavlja podporo zdravljenju pri bolnikih.
VEČ ...|25. 1. 2019
O podhranjenosti
Z nami je bila družinska zdravnica dr. Milena Blaž Kovač, govorili pa smo o podhranjenosti, ki je v času izobilja poseben izziv. Ob dveh milijardah pretežkih ljudi po svetu je namreč samo v Evropi kar 33 milijonov podhranjenih. Govorili smo o pravilni prehranski obravnavi, ki je ključ do zdravja oziroma predstavlja podporo zdravljenju pri bolnikih.

Blaž Lesnik

izobraževanjesvetovanjezdravstvo. prehrana

Svetovalnica

VEČ ...|20. 12. 2018
Z zdravo hrano praznikom naproti

O smernicah zdravega prehranjevanja za starejše odrasle je spregovorila Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poslušalce je zanimalo, koliko rdečega mesa se sme pojesti in ali je res povezan s pojavom raka in druga vprašanja, povezana s prehrano starejših.

Z zdravo hrano praznikom naproti

O smernicah zdravega prehranjevanja za starejše odrasle je spregovorila Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poslušalce je zanimalo, koliko rdečega mesa se sme pojesti in ali je res povezan s pojavom raka in druga vprašanja, povezana s prehrano starejših.

svetovanjeprehranazdravjestarejši

Svetovalnica

Z zdravo hrano praznikom naproti
O smernicah zdravega prehranjevanja za starejše odrasle je spregovorila Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poslušalce je zanimalo, koliko rdečega mesa se sme pojesti in ali je res povezan s pojavom raka in druga vprašanja, povezana s prehrano starejših.
VEČ ...|20. 12. 2018
Z zdravo hrano praznikom naproti
O smernicah zdravega prehranjevanja za starejše odrasle je spregovorila Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poslušalce je zanimalo, koliko rdečega mesa se sme pojesti in ali je res povezan s pojavom raka in druga vprašanja, povezana s prehrano starejših.

Blaž Lesnik

svetovanjeprehranazdravjestarejši

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|18. 6. 2018
Pomen hitrih nitratnih testov

Izteka se čas za izvedbo hitrih nitratnih testov pravi Mateja Strgulec, svetovalka specialistka za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. V nekaterih ukrepih kmetijske politike so zahtevani, dejstvo pa je, da z njimi lahko kmetije veliko prihranijo in optimalno dognojujejo poljščine ter varujejo okolje.

Pomen hitrih nitratnih testov

Izteka se čas za izvedbo hitrih nitratnih testov pravi Mateja Strgulec, svetovalka specialistka za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. V nekaterih ukrepih kmetijske politike so zahtevani, dejstvo pa je, da z njimi lahko kmetije veliko prihranijo in optimalno dognojujejo poljščine ter varujejo okolje.

kmetijstvohrananarava

Minute za kmetijstvo in podeželje

Pomen hitrih nitratnih testov
Izteka se čas za izvedbo hitrih nitratnih testov pravi Mateja Strgulec, svetovalka specialistka za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. V nekaterih ukrepih kmetijske politike so zahtevani, dejstvo pa je, da z njimi lahko kmetije veliko prihranijo in optimalno dognojujejo poljščine ter varujejo okolje.
VEČ ...|18. 6. 2018
Pomen hitrih nitratnih testov
Izteka se čas za izvedbo hitrih nitratnih testov pravi Mateja Strgulec, svetovalka specialistka za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. V nekaterih ukrepih kmetijske politike so zahtevani, dejstvo pa je, da z njimi lahko kmetije veliko prihranijo in optimalno dognojujejo poljščine ter varujejo okolje.

Robert Božič

kmetijstvohrananarava

Priporočamo
|
Aktualno

Kmetijska oddaja

VEČ ...|20. 9. 2020
Pred volitvami v KGZS, drobnica, ozimna žita

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije bo v letošnji jeseni izvedla že šeste volitve v svoje organe, objavljen je seznam potrjenih kandidatur. Aktivno v volilno kampanjo vstopajo tudi v Zvezi podeželske mladine Slovenije, kjer predvsem mlade nagovarjajo k udeležbi na volitvah, vsem, ki kandidirajo, pa polagajo na srce, da bodo delali v dobro slovenskega kmeta, kmetijstva in razvoja podeželja.

Pred volitvami v KGZS, drobnica, ozimna žita

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije bo v letošnji jeseni izvedla že šeste volitve v svoje organe, objavljen je seznam potrjenih kandidatur. Aktivno v volilno kampanjo vstopajo tudi v Zvezi podeželske mladine Slovenije, kjer predvsem mlade nagovarjajo k udeležbi na volitvah, vsem, ki kandidirajo, pa polagajo na srce, da bodo delali v dobro slovenskega kmeta, kmetijstva in razvoja podeželja.

Robert Božič

kmetijstvopogovor

Dogodki

VEČ ...|18. 8. 2020
Reportaža s kratkega oddiha v Radencih - 7. do 9. avgust 2020

Reportaža s z letošnjega tridnevnega kratkega oddiha v Radencih

Reportaža s kratkega oddiha v Radencih - 7. do 9. avgust 2020

Reportaža s z letošnjega tridnevnega kratkega oddiha v Radencih

Mirjam Judež

družbašportodnosiPRO

Slovenski mučenci 20. stoletja

VEČ ...|26. 4. 2020
P. Kerubin Tušek

P. Kerubin Tušek

Jože Bartolj

duhovnostpolitika

Naš pogled

VEČ ...|22. 9. 2020
Skušnjave

Mnogo popisanega je človek ustvari skozi čas. Med odlične zapise spadajo pisma C. S. Lewis-a, avtorja zgodb iz Narnije. V Pismih izkušenega hudiča se je lotil skušnjav, razpetosti med to kar bi torej človek rad storil in to kar sme storiti oz. je prav da stori. Izraz pogosto in skoraj izključno uporablja katoliška cerkev. Kdor si ga danes upa uporabiti, tvega, da bo označen za krelikalca, če ne že kar za srednjeveškega blazneža. ... 

Celoten komentar Silvestre Sadar si lahko preberete tudi na spletnih straneh Radia Ognjišče.

Skušnjave

Mnogo popisanega je človek ustvari skozi čas. Med odlične zapise spadajo pisma C. S. Lewis-a, avtorja zgodb iz Narnije. V Pismih izkušenega hudiča se je lotil skušnjav, razpetosti med to kar bi torej človek rad storil in to kar sme storiti oz. je prav da stori. Izraz pogosto in skoraj izključno uporablja katoliška cerkev. Kdor si ga danes upa uporabiti, tvega, da bo označen za krelikalca, če ne že kar za srednjeveškega blazneža. ... 

Celoten komentar Silvestre Sadar si lahko preberete tudi na spletnih straneh Radia Ognjišče.

Silvestra Sadar

komentarduhovnostkoronavirusdružba

Duhovna misel

VEČ ...|23. 9. 2020
Hodili, oznanjali, ozdravljali.

Poslal jih je oznanjat Božje kraljestvo in ozdravljat bolnike. Rekel jim je: Ničesar ne jemljite na pot, ne palice ne torbe ne kruha ne denarja; tudi ne imejte dveh oblek.
(Lk 9, 2-3)

Hodili, oznanjali, ozdravljali.

Poslal jih je oznanjat Božje kraljestvo in ozdravljat bolnike. Rekel jim je: Ničesar ne jemljite na pot, ne palice ne torbe ne kruha ne denarja; tudi ne imejte dveh oblek.
(Lk 9, 2-3)

Gregor Čušin

duhovnost

Zgodbe za otroke - Šmarnice

VEČ ...|31. 5. 2020
Največji dar

Marija je res posebna žena, ki jo je Bog izbral, da je postala Jezusova mami. Z njim je bila povsod. Takrat, ko se je kot otrok prvič nasmehnil, ko je prvič shodil, ko se je začel učiti, ko je bil nagajiv in ko je odrasel ter začel ljudi učiti o Bogu, ko je delal čudeže, ko je trpel in umrl, ko je premagal smrt in nam pokazal, kako zelo rad nas ima, in ko je šel v nebesa.

Največji dar

Marija je res posebna žena, ki jo je Bog izbral, da je postala Jezusova mami. Z njim je bila povsod. Takrat, ko se je kot otrok prvič nasmehnil, ko je prvič shodil, ko se je začel učiti, ko je bil nagajiv in ko je odrasel ter začel ljudi učiti o Bogu, ko je delal čudeže, ko je trpel in umrl, ko je premagal smrt in nam pokazal, kako zelo rad nas ima, in ko je šel v nebesa.

Marjan Bunič

Zgodbe za otrokemladiotrocivzgojašmarnicepravljice

Kulturni utrinki

VEČ ...|23. 9. 2020
Na Bledu srečanje PEN - Pikin Festival - 50 let od smrti Vena Pilona

Na Bledu srečanje PEN - Pikin Festival - 50 let od smrti Vena Pilona

Jože Bartolj

kultura

Iz Betanije

VEČ ...|23. 9. 2020
Šola odpuščanja (jezuiti v Ljubljani), Sonja Pungertnik

Šola odpuščanja (jezuiti v Ljubljani), Sonja Pungertnik

Mateja Subotičanec

duhovnostizobraževanjepogovor

Minute za kmetijstvo in podeželje

VEČ ...|23. 9. 2020
Fanči Perdih: Vzgoja lastnega semena je zahteven podvig!

Še posebej v letošnjem letu imamo kar velike težave s skaldiščenjem pridelkov. Kako pravilno shraniti česen in čebulo in kaj storiti, če pride do gnitja, je svetovala Fanči Perdih.

Fanči Perdih: Vzgoja lastnega semena je zahteven podvig!

Še posebej v letošnjem letu imamo kar velike težave s skaldiščenjem pridelkov. Kako pravilno shraniti česen in čebulo in kaj storiti, če pride do gnitja, je svetovala Fanči Perdih.

Robert Božič

kmetijstvosvetovanje

Svetovalnica

VEČ ...|23. 9. 2020
Cvetje na pragu jeseni

Kako zasaditve rož čim dalj obdžati v kondiciji in kako potem postopati, je svetovala vrtnarka Monika Mohar iz vrtnarstva Hortika iz Goričan pri Medvodah.

Cvetje na pragu jeseni

Kako zasaditve rož čim dalj obdžati v kondiciji in kako potem postopati, je svetovala vrtnarka Monika Mohar iz vrtnarstva Hortika iz Goričan pri Medvodah.

Robert Božič

izobraževanjenaravasvetovanje