Is podcast
Tokrat smo pozornost namenili pomembnemu opravilu, ki nas čaka med prazničnimi dnevi. Blagoslov doma. Kaj pomeni, kako se tega lotimo in kaj prinaša, nam je povedal župnik Janez Kavčič.
Tokrat smo pozornost namenili pomembnemu opravilu, ki nas čaka med prazničnimi dnevi. Blagoslov doma. Kaj pomeni, kako se tega lotimo in kaj prinaša, nam je povedal župnik Janez Kavčič.
Tokrat smo pozornost namenili pomembnemu opravilu, ki nas čaka med prazničnimi dnevi. Blagoslov doma. Kaj pomeni, kako se tega lotimo in kaj prinaša, nam je povedal župnik Janez Kavčič.
Z nami je kriminalist Robert Tekavec spregovoril o razlogih za porast mladoletniškega kriminala, ki naj bi bil po nekaterih podatkih najvišji v Sloveniji v zadnjih desetih letih. Povedal je, kakšni so prestopki, ki se jih poslužijo mladoletni in kakšno odgovornost morajo zanje prevzeti.
Z nami je kriminalist Robert Tekavec spregovoril o razlogih za porast mladoletniškega kriminala, ki naj bi bil po nekaterih podatkih najvišji v Sloveniji v zadnjih desetih letih. Povedal je, kakšni so prestopki, ki se jih poslužijo mladoletni in kakšno odgovornost morajo zanje prevzeti.
Jedi na žlico (enolončnice), vanilijevi rogljički [8:00], strojni keksi [12:00], glazura za piškote [15:00], karamelizirani lešniki [17:00], orehi za medenjake [20:00], meso iz goveje juhe [25:00], pašta fižol [27:00], piškoti se razlezejo [29:00], cimetove rolice [31:00] ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Jedi na žlico (enolončnice), vanilijevi rogljički [8:00], strojni keksi [12:00], glazura za piškote [15:00], karamelizirani lešniki [17:00], orehi za medenjake [20:00], meso iz goveje juhe [25:00], pašta fižol [27:00], piškoti se razlezejo [29:00], cimetove rolice [31:00] ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Posvetili smo se partnerskim odnosom, kadar se ti znajdejo na preizkušnji. Bolj ko se bližajo praznični dnevi, bolj v srcih mnogih zeva praznina. Nekaj namigov, kako se lotiti reševanja takih stisk, nam je podala Nataša Lotrič, ki se s tovrstnim partnerskim svetovanjem ukvarja v Inštitutu Addictiva v Škofji Loki.
Posvetili smo se partnerskim odnosom, kadar se ti znajdejo na preizkušnji. Bolj ko se bližajo praznični dnevi, bolj v srcih mnogih zeva praznina. Nekaj namigov, kako se lotiti reševanja takih stisk, nam je podala Nataša Lotrič, ki se s tovrstnim partnerskim svetovanjem ukvarja v Inštitutu Addictiva v Škofji Loki.
Jutranjo Svetovalnico smo tokrat posvetili bontonu. Z nami je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk, ki je odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev.
Jutranjo Svetovalnico smo tokrat posvetili bontonu. Z nami je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk, ki je odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev.
Z nami je bila Judita Železnik iz podjetja Afrodita. Govorili smo o negi kože pozimi, o tem, zakaj jo je treba čistiti in kako, pa tudi, kako pristopiti k problematični koži in kako se lotiti pilinga.
Z nami je bila Judita Železnik iz podjetja Afrodita. Govorili smo o negi kože pozimi, o tem, zakaj jo je treba čistiti in kako, pa tudi, kako pristopiti k problematični koži in kako se lotiti pilinga.
Nada Zupančič je zakonska in družinska terapevtka ter karierna svetovalka. Z njo smo se pogovarjali o najstništvu, kako se odzvati na vedenje, ki ga starši ne odobravajo, kako ohranjati miren ton in zbranost kljub najstniškemu uporu, kako razumeti najstniško obdobje in mlade, ki so v tem zanje zelo pomemben času odraščanja in iskanju svojega mesta pod soncem.
Nada Zupančič je zakonska in družinska terapevtka ter karierna svetovalka. Z njo smo se pogovarjali o najstništvu, kako se odzvati na vedenje, ki ga starši ne odobravajo, kako ohranjati miren ton in zbranost kljub najstniškemu uporu, kako razumeti najstniško obdobje in mlade, ki so v tem zanje zelo pomemben času odraščanja in iskanju svojega mesta pod soncem.
Ob osrednjem dogodku Tedna slovenske hrane , ki je Tradicionalni slovenski zajtrk, smo z dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., specialistko interne medicine, iz ordinacije za diabetes in zdravo življenje - tudi ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, govorili o preventivi pred diabetesom s pravilnim prehranjevanjem.
Ob osrednjem dogodku Tedna slovenske hrane , ki je Tradicionalni slovenski zajtrk, smo z dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., specialistko interne medicine, iz ordinacije za diabetes in zdravo življenje - tudi ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, govorili o preventivi pred diabetesom s pravilnim prehranjevanjem.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Tokrat smo iskali točke, do katerih nas pripeljejo znanje in izkušnje iz orientacije. Slovenske ekipe so na balkanskem prvenstvu v planinski orientaciji, ki ga je od 8. do 10. novembra gostil srbski Rajac, dosegle dve prvi, dve drugi in dve tretji mesti ter ekipni pokal za skupno drugo mesto. Pred mikrofon smo povabili mlade tekmovalce iz Planinskega društva Polzela: Manco Jazbec, Teodorja Tominška, Jakoba Pepevnika, Naceta Jazbeca in Jureta Lešnika. Z njimi je prišel tudi mentor Uroš Lešnik.
Tudi tokrat boste lahko prisluhnili iskrivim odgovorom na vprašanja o Cerkvi in družbi, med drugim o blagoslovih v šoli, pouku v veroučnih učilnicah in o tem da se v Evropi vse bolj kaže, da je demografska kriza mati ostalih kriz.
Imel sem eno samo željo: popolnoma se podariti Bogu. Zato ...
Iz knjige Zgodbe s semeni upanja, ki je izšla v zbirki Zgodbe za dušo pri založbi Ognjišče.
Na Gospodarskem razstavišču so odprli 40. Slovenski knjižni sejem s sloganom Knjigo moraš imeti rad. Letošnji 40. Slovenski knjižni sejem, ki ga pripravlja Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije, bo na 5000 kvadratnih mestih ponudil več kot 280 dogodkov. V Galeriji Božidar Jakac - Muzeju moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki je na ogled njihova največja razstava do zdaj, na kateri predstavljajo dela nove stvarnosti in realizma v Srednji Evropi v obdobju med letoma 1925 in 1933.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Enolončnica je dobra, močna, okusna juha. Ena takih je ješprenj, ki je odličen, tudi če je brez mesa. Ješprenj dobro operemo in namočimo. Nato ga (najbolje naslednji dan) v tej vodi tudi skuhamo do vrenja. To vodo odlijemo in zalijemo z vročo vodo ter dodamo kuhat še zelenjavo (na kocke narežemo korenje, korenino zelene, grah ... ). Zabelimo ga lahko s slanino, zaseko, ocvirki, dodamo lahko strt česen in malo kuhanega fižola. Okus bo dopolnil tudi zelen peteršilj. Ješprenj bo povsem drugega okusa, če se bo hkrati v njem skuhala še kranjska klobasa. V tem času lahko pripravljamo tudi že jedi na žico iz kisle repe ali zelja. Seveda ne gre brez krompirja, stlačenemu dodamo strt česen in zabelimo z vročimi ocvirki ali zaseko. Enolončnice lahko čakajo, lahko jih pogrevamo ...
Zinka Lorger ima posebno zgodbo. Kljub težkim preizkušnjam je ohranila pozitivnost. Srečali smo jo v Vojniku med kolesarskim tradicionalnim romanjem. Ob njeni skorajšnji sto letnici rojstva in našem jubileju tridesetih let rednega oddajanja, smo jo vprašali po mnenju o radiu, zakaj nas posluša, kaj najraje in kako se piše tudi njena zgodba življenja.