Is podcast
Jutranjo Svetovalnico smo tokrat posvetili bontonu. Z nami je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk, ki je odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev.
Jutranjo Svetovalnico smo tokrat posvetili bontonu. Z nami je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk, ki je odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev.
Z nami je bila Judita Železnik iz podjetja Afrodita. Govorili smo o negi kože pozimi, o tem, zakaj jo je treba čistiti in kako, pa tudi, kako pristopiti k problematični koži in kako se lotiti pilinga.
Z nami je bila Judita Železnik iz podjetja Afrodita. Govorili smo o negi kože pozimi, o tem, zakaj jo je treba čistiti in kako, pa tudi, kako pristopiti k problematični koži in kako se lotiti pilinga.
Nada Zupančič je zakonska in družinska terapevtka ter karierna svetovalka. Z njo smo se pogovarjali o najstništvu, kako se odzvati na vedenje, ki ga starši ne odobravajo, kako ohranjati miren ton in zbranost kljub najstniškemu uporu, kako razumeti najstniško obdobje in mlade, ki so v tem zanje zelo pomemben času odraščanja in iskanju svojega mesta pod soncem.
Nada Zupančič je zakonska in družinska terapevtka ter karierna svetovalka. Z njo smo se pogovarjali o najstništvu, kako se odzvati na vedenje, ki ga starši ne odobravajo, kako ohranjati miren ton in zbranost kljub najstniškemu uporu, kako razumeti najstniško obdobje in mlade, ki so v tem zanje zelo pomemben času odraščanja in iskanju svojega mesta pod soncem.
Ob osrednjem dogodku Tedna slovenske hrane , ki je Tradicionalni slovenski zajtrk, smo z dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., specialistko interne medicine, iz ordinacije za diabetes in zdravo življenje - tudi ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, govorili o preventivi pred diabetesom s pravilnim prehranjevanjem.
Ob osrednjem dogodku Tedna slovenske hrane , ki je Tradicionalni slovenski zajtrk, smo z dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., specialistko interne medicine, iz ordinacije za diabetes in zdravo življenje - tudi ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, govorili o preventivi pred diabetesom s pravilnim prehranjevanjem.
V aktualni Svetovalnici smo predstavili možnosti varčevanja in naložb z zlatom in plemenitimi kovinami. Zlato je že stoletja cenjeno kot varna naložba. O tem, kaj je naložbeno varčevanje, kakšne so trenutne tržne razmere in kaj je dobro vedeti, preden vstopimo v svet tovrstnih naložb smo se pogovarjali z direktorjem podjetja Eko zlato Gregorjem Razborškom.
V aktualni Svetovalnici smo predstavili možnosti varčevanja in naložb z zlatom in plemenitimi kovinami. Zlato je že stoletja cenjeno kot varna naložba. O tem, kaj je naložbeno varčevanje, kakšne so trenutne tržne razmere in kaj je dobro vedeti, preden vstopimo v svet tovrstnih naložb smo se pogovarjali z direktorjem podjetja Eko zlato Gregorjem Razborškom.
Trenutno je v evropskem parlamentu tik pred sprejemom nova zakonodaja s področja semenarstva, ki bo z določenimi členi zakonov navidezno olajšala delo, po drugi strani pa omogočila, da bodo nove genomske tehnike zakorakale v vsak kotiček Evrope. Genomske tehnike so novi, bolj prijazen, izraz za GSO (gensko spremenjene organizme). V Svetovalnici je Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant, predstavila stanje na področju semenarstva v Sloveniji in povabila k sodelovanju kooperante, ki bi želeli pridelovati ekološka semena.
Trenutno je v evropskem parlamentu tik pred sprejemom nova zakonodaja s področja semenarstva, ki bo z določenimi členi zakonov navidezno olajšala delo, po drugi strani pa omogočila, da bodo nove genomske tehnike zakorakale v vsak kotiček Evrope. Genomske tehnike so novi, bolj prijazen, izraz za GSO (gensko spremenjene organizme). V Svetovalnici je Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant, predstavila stanje na področju semenarstva v Sloveniji in povabila k sodelovanju kooperante, ki bi želeli pridelovati ekološka semena.
Pojasnili smo, kaj je to poravnava, za katere postopke je primerna in kako lahko pride do razrešitve spora s pomočjo poravnalca. V našem studiu je bil gost Miha Jeraša, ki je tudi sam v tej vlogi v kazenskih postopkih večkrat nastopil.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Za izhodišče smo vzeli stavek legendarnega alpinista Nejca Zaplotnika »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi in se osredotočili na cilj. V letu tematskih in gozdnih učnih poti (mineva pol stoletja od prve takšne poti) so nas gozdarja Jože Prah in Luka Jemec ter markacist Zdravko Bodlaj spomnili, da poti niso samoumevna dobrina.
Naš gost je bil frančiškan in župnik na Viču v Ljubljani p. Pepi Lebreht, ki je 14 let preživel v misijonih v Afriki – v Beninu in Togu. V razumevanju nekaterih gre pri misijonskem poslanstvu katoliške Cerkve zgolj za vprašanje vpliva, moči in denarja. Slišali smo, kako na to gleda naš gost in ga vprašali, ali so misijonarji v klasičnem smislu sploh še potrebni v današnjem globaliziranem svetu, kjer so informacije dostopne na vsakem koraku. Po drugi strani nismo mogli mimo aktualnega misijonskega izziva na Stari celini, ki izgublja svojo krščansko identiteto.
Pred tednom Karitas in ob 30. obletnici Uprave RS za zaščito in reševanje smo v oddaji v ospredje postavili lanske poplave - najhujšo vodno ujmo znano doslej in izkušnje, ki jih je prinesla ta naravna nesreča. Matej Pirnat, Danilo Jesenik Jelenc in Martin Smodiš so povedali, kako so doživljali samo nesrečo, kako je potekalo reševanje prizadetih, dostavljanje pomoči, koordinacija prostovoljcev. Stiske prizadetih v poplavah ostajajo, zato je raznovrstna pomoč še vedno potrebna. Gostje so predstavili tudi izkušnje, ki jih je prinesla lanska ujma.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Poslušalka jih rada pripravlja in jo je zanimalo, če lahko doda v testo malo limonine lupine, morda kakšen vanilijev sladkor ali pa kaj podobnega, da bi bilo malo priokusa. Sestra Nikolina ji je svetovala, da lahko, sploh če bodo postreženi kot sladka jed (lahko jih naredimo tudi slane in so zraven mesnine ali solate). Dodala je še, da višek cmokov zamrznemo, preden jih damo kuhat. Naložimo jih na pladenj, ki je prekrit s folijo. Ko zamrznejo, jih naložimo v vrečko ali škatlo in shranimo v skrinji. Ko jih bomo potrebovali, jih damo kuhat v vrelo vodo, kuhamo jih kakšno minuto več kot sveže narejene.