Iščem...

Priporočamo
|
Aktualno

Kmetijska oddaja

VEČ ... |
Bomo priča največjim kmečkim protestom zadnjih desetletij?

V četrtek v Bruslu pričakujejo več kot 10.000 kmetov iz vse EU. Nova administrativna bremena, napovedano hudo zmanjševanje sredstev za Skupno kmetijsko politiko, trgovinske vojne ter za kmetijstvo škodljivi sporazumi so le glavni razlogi...

Bomo priča največjim kmečkim protestom zadnjih desetletij?

V četrtek v Bruslu pričakujejo več kot 10.000 kmetov iz vse EU. Nova administrativna bremena, napovedano hudo zmanjševanje sredstev za Skupno kmetijsko politiko, trgovinske vojne ter za kmetijstvo škodljivi sporazumi so le glavni razlogi...

Robert Božič

kmetijstvoprotesti kmetovBruseljSKP

Svetovalnica

VEČ ... |
O wellnesu in zakonitostih

V tokratni oddaji smo bili povezani z izvršno direktorico Term Ptuj Mileno Mojzeš, ki jespregovorila o tem, kako dobro deluje v zimskem času nega, ki si jo privoščimo v wellnesu. Osvetlili smo tudi savnanje, predstavili, komu je savna predvsem namenjena in kako se pravilno savnati.  

O wellnesu in zakonitostih

V tokratni oddaji smo bili povezani z izvršno direktorico Term Ptuj Mileno Mojzeš, ki jespregovorila o tem, kako dobro deluje v zimskem času nega, ki si jo privoščimo v wellnesu. Osvetlili smo tudi savnanje, predstavili, komu je savna predvsem namenjena in kako se pravilno savnati.  

Tanja Dominko

svetovanje

Duhovna misel

VEČ ... |
Hišica in požar

Na položnem gričku je stala lična hišica. Nekje noči jo je nenadoma zajel požar. Mlad par, Janez in Roža, njena prebivalca, sta se rešila iz ...

Iz knjige Zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Hišica in požar

Na položnem gričku je stala lična hišica. Nekje noči jo je nenadoma zajel požar. Mlad par, Janez in Roža, njena prebivalca, sta se rešila iz ...

Iz knjige Zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Za življenje

VEČ ... |
Sočuten pristop je lahko najlepše darilo drug drugemu

Pričakovanja, hrepenenja, kopičenje obveznosti, v službi zaključevanja do rokov in nujnost po lepo doživetih praznikih, se lahko obrne v upor. Mnogo ljudi toži nad pritiski pred prazničnimi dnevi. Kako se soočati s tovrstnimi napetostmi in nervozo, od kod jeza, ker vsemu prej omenjenemu nismo kos? Kaj se nam dogaja in kako si lahko pomagamo, da se to ne bi dogajalo? Kako lahko prepoznavamo stiske drug drugega, smo se pogovarjali z Alenko Rebula, psihologinjo, pesnico in pisateljico.  

Sočuten pristop je lahko najlepše darilo drug drugemu

Pričakovanja, hrepenenja, kopičenje obveznosti, v službi zaključevanja do rokov in nujnost po lepo doživetih praznikih, se lahko obrne v upor. Mnogo ljudi toži nad pritiski pred prazničnimi dnevi. Kako se soočati s tovrstnimi napetostmi in nervozo, od kod jeza, ker vsemu prej omenjenemu nismo kos? Kaj se nam dogaja in kako si lahko pomagamo, da se to ne bi dogajalo? Kako lahko prepoznavamo stiske drug drugega, smo se pogovarjali z Alenko Rebula, psihologinjo, pesnico in pisateljico.  

Nataša Ličen

vzgojaduhovnostodnosi

Moja zgodba

VEČ ... |
Temna in svetla plat Dela

V oddaji Moja zgodba smo predstavili zadnji dve knjigi o najpomembnejšem časopisu v času komunističnega režima: »Temna in svetla stran Dela«. Njun avtor je publicist mag. Igor Omerza. Sedanja Temna stran Dela je nadaljevanje prve knjige o novinarjih Dela, ki so bili sodelavci tajne politične policije UDBe.  Prav tako pa v svojem delu omenja tudi novinarje, ki niso podlegli pritisku tajne službe. Gre torej za trilogijo o Delu in Udbi v skupnem obsegu 1.266 strani. Omerza jo je pripravljal skoraj 20 let iz ostankov ohranjenega udbovskega gradiva. 

Temna in svetla plat Dela

V oddaji Moja zgodba smo predstavili zadnji dve knjigi o najpomembnejšem časopisu v času komunističnega režima: »Temna in svetla stran Dela«. Njun avtor je publicist mag. Igor Omerza. Sedanja Temna stran Dela je nadaljevanje prve knjige o novinarjih Dela, ki so bili sodelavci tajne politične policije UDBe.  Prav tako pa v svojem delu omenja tudi novinarje, ki niso podlegli pritisku tajne službe. Gre torej za trilogijo o Delu in Udbi v skupnem obsegu 1.266 strani. Omerza jo je pripravljal skoraj 20 let iz ostankov ohranjenega udbovskega gradiva. 

Jože Bartolj

spominpolitikaTemna stran DelaSvetla stran DelaIgor OmerzaAlenka Puhar

Adventna spodbuda

VEČ ... |
Zgradili bomo hišo

S. Marta Meško, ki deluje v Ukrajini, pripoveduje o deklici Darinki, ki je zaradi vojne vihre izgubila streho nad glavo. Zgodba upanja pripoveduje o dobrih ljudeh, ki so pomagali zgraditi nov dom in blažiti stisko. 

Zgradili bomo hišo

S. Marta Meško, ki deluje v Ukrajini, pripoveduje o deklici Darinki, ki je zaradi vojne vihre izgubila streho nad glavo. Zgodba upanja pripoveduje o dobrih ljudeh, ki so pomagali zgraditi nov dom in blažiti stisko. 

Radio Ognjišče

duhovnostZgodbe upanjaAdventni koledar Misijonskega središča Slovenije

Zgodbe za otroke

VEČ ... |
Frančiškova božična procesija

Nov dan, nova adventna zgodba na zvočnem koledarju radia Ognjišče! Danes prisluhnite zgodbi o dobrem Frančišku, ki je v svoji vasi Jezusov prihod praznoval na prav poseben način.

Frančiškova božična procesija

Nov dan, nova adventna zgodba na zvočnem koledarju radia Ognjišče! Danes prisluhnite zgodbi o dobrem Frančišku, ki je v svoji vasi Jezusov prihod praznoval na prav poseben način.

Nika Mandelj

otrocizgodbe za otrokepravljiceadventni koledar 2025

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ... |
Rozinova in makov nadev

Poklicala je poslušalka, ki bi rada naredila rozinovo potico. Sestra Nikolina ji je sicer predlagala, naj razvaljano testo tanko namaže z nežnim lešnikovim ali orehovim nadevom, nato pa potrese rozine, ki jih namoči v rumu. Lahko pa se testo namaže samo z gosto kuhano smetano ali kislo smetano.  

Ustavili smo se še pri makovem nadevu. Mak mora biti zmlet. Najprej zavremo mleko, dodamo maščobo (maslo ali margarino), sladkor in nato mak. Kuhamo tako dolgo, da se rahlo zgosti. Za 3 dl maka potrebujemo 1,5-2 dl mleka. Nadev bo bolj mehak, če bomo naredili sneg. K makovem nadevu je dobro še pridat piškotne drobtine, da te posrkajo vlago in pa domačo marmelado, ki naredi prijeten okus.

Rozinova in makov nadev

Poklicala je poslušalka, ki bi rada naredila rozinovo potico. Sestra Nikolina ji je sicer predlagala, naj razvaljano testo tanko namaže z nežnim lešnikovim ali orehovim nadevom, nato pa potrese rozine, ki jih namoči v rumu. Lahko pa se testo namaže samo z gosto kuhano smetano ali kislo smetano.  

Ustavili smo se še pri makovem nadevu. Mak mora biti zmlet. Najprej zavremo mleko, dodamo maščobo (maslo ali margarino), sladkor in nato mak. Kuhamo tako dolgo, da se rahlo zgosti. Za 3 dl maka potrebujemo 1,5-2 dl mleka. Nadev bo bolj mehak, če bomo naredili sneg. K makovem nadevu je dobro še pridat piškotne drobtine, da te posrkajo vlago in pa domačo marmelado, ki naredi prijeten okus.

Matjaž Merljak

kuhajmo

Zgodbe za otroke

VEČ ... |
Frančiškova božična procesija

Nov dan, nova adventna zgodba na zvočnem koledarju radia Ognjišče! Danes prisluhnite zgodbi o dobrem Frančišku, ki je v svoji vasi Jezusov prihod praznoval na prav poseben način.

Frančiškova božična procesija

Nov dan, nova adventna zgodba na zvočnem koledarju radia Ognjišče! Danes prisluhnite zgodbi o dobrem Frančišku, ki je v svoji vasi Jezusov prihod praznoval na prav poseben način.

Nika Mandelj

otrocizgodbe za otrokepravljiceadventni koledar 2025

Rožni venec

VEČ ... |
Svetli del

Molili so radijski sodelavci.

Svetli del

Molili so radijski sodelavci.

Radio Ognjišče

Otok

VEČ ... |
Dan namenjen kitom

V tokratni oddaji smo slišali poezijo pesnika Billya Collinsa iz zbirke Dan namenjen kitom.

Dan namenjen kitom

V tokratni oddaji smo slišali poezijo pesnika Billya Collinsa iz zbirke Dan namenjen kitom.

Gregor Čušin

glasbapoezija