Vsak dan se srečujemo z branjem besedil, umetnostnih in neumetnostnih. Ena nas nagovorijo bolj kot druga. Kaj pa storiti, ko naenkrat nismo več bralci in se znajdemo v vlogi tvorca besedil? S kakšnimi prijemi nagovoriti ciljno publiko, ki bo naše delo brala? O tem smo se v tokratni Svetovalnici pogovarjali z Rokom Sanda.
Vsak dan se srečujemo z branjem besedil, umetnostnih in neumetnostnih. Ena nas nagovorijo bolj kot druga. Kaj pa storiti, ko naenkrat nismo več bralci in se znajdemo v vlogi tvorca besedil? S kakšnimi prijemi nagovoriti ciljno publiko, ki bo naše delo brala? O tem smo se v tokratni Svetovalnici pogovarjali z Rokom Sanda.
Vsak dan se srečujemo z branjem besedil, umetnostnih in neumetnostnih. Ena nas nagovorijo bolj kot druga. Kaj pa storiti, ko naenkrat nismo več bralci in se znajdemo v vlogi tvorca besedil? S kakšnimi prijemi nagovoriti ciljno publiko, ki bo naše delo brala? O tem smo se v tokratni Svetovalnici pogovarjali z Rokom Sanda.
Svetovalnica
V času jutranje Svetovalnice so bile na sporedu Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
V času jutranje Svetovalnice so bile na sporedu Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Svetovalnica
Tokrat smo se posvetili tistim, ki imajo sončno elektrarno in so se soočili z vprašanjem, kako izbrati pravi baterijski hranilnik zanjo. Zakaj je to sploh potrebno? V studiu se nam je pridružil Gregor Novak, direktor družbe Suncontract.
Svetovalnica
Tokrat smo se posvetili tistim, ki imajo sončno elektrarno in so se soočili z vprašanjem, kako izbrati pravi baterijski hranilnik zanjo. Zakaj je to sploh potrebno? V studiu se nam je pridružil Gregor Novak, direktor družbe Suncontract.
Svetovalnica
Ideje za zajtrk, chilli con carne, skorja pri potici odstopa, dober domač kruh ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Ideje za zajtrk, chilli con carne, skorja pri potici odstopa, dober domač kruh ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Svetovalnica
Z Lucijo Pinterič, višjo koordinatorico za področje kakovosti kmetijskega svetovanja in razvoja na področju psihosocialne podpore na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, bomo govorili o psihosocialni podpori za kmete.
Svetovalnica
Z Lucijo Pinterič, višjo koordinatorico za področje kakovosti kmetijskega svetovanja in razvoja na področju psihosocialne podpore na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, bomo govorili o psihosocialni podpori za kmete.
Svetovalnica
Spregovorili smo o povezavi med črevesjem in našim zdravjem. Kako delujejo naši drugi možgani, kot nekateri pravijo črevesju, in na kakšen način prehrana, stres in življenjski slog vplivajo na ravnovesje črevesnih bakterij? Z nami je bila dr. Teja Klančič.
Svetovalnica
Spregovorili smo o povezavi med črevesjem in našim zdravjem. Kako delujejo naši drugi možgani, kot nekateri pravijo črevesju, in na kakšen način prehrana, stres in življenjski slog vplivajo na ravnovesje črevesnih bakterij? Z nami je bila dr. Teja Klančič.
Svetovalnica
Čeprav največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, pa je jagodičevja iz leta v leto več. Tokrat smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ki jih moramo zdaj jeseni in na pragu zime opraviti, da nas bo jagodičevje na naših vrtovih razveseljevalo prihodnje leto. Naša gostja je bila Alenka Caf, svetovalka specialistka za sadjarstvo na KGZ Ljubljana.
Svetovalnica
Čeprav največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, pa je jagodičevja iz leta v leto več. Tokrat smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ki jih moramo zdaj jeseni in na pragu zime opraviti, da nas bo jagodičevje na naših vrtovih razveseljevalo prihodnje leto. Naša gostja je bila Alenka Caf, svetovalka specialistka za sadjarstvo na KGZ Ljubljana.
Svetovalnica
V Svetovalnici se bomo naslonili na nedavni god sv. Frančiška Asiškega, zavetnika živali, ki nas uči spoštljivega odnosa do stvarstva nasploh. V studio smo povabili veterinarko Veroniko Pretnar z Veterine Vrhnika, govorili pa bomo o zdravstvenih težavah pri psih. Prisluhnite in vprašajte, začnemo ob osmih.
Svetovalnica
V Svetovalnici se bomo naslonili na nedavni god sv. Frančiška Asiškega, zavetnika živali, ki nas uči spoštljivega odnosa do stvarstva nasploh. V studio smo povabili veterinarko Veroniko Pretnar z Veterine Vrhnika, govorili pa bomo o zdravstvenih težavah pri psih. Prisluhnite in vprašajte, začnemo ob osmih.
Svetovalnica
V tokratni oddaji smo spregovorili o vlagi, ki ni pogosta le v zimskih mesecih, pač pa tudi poleti, zato se v marsikaterem domu pojavlja plesen. Kako učinkovito prezračevati in kako odpravljati posledice hude vlage, nam je zaupal gost Bojan Žnidaršič, ki je odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev.
Svetovalnica
V tokratni oddaji smo spregovorili o vlagi, ki ni pogosta le v zimskih mesecih, pač pa tudi poleti, zato se v marsikaterem domu pojavlja plesen. Kako učinkovito prezračevati in kako odpravljati posledice hude vlage, nam je zaupal gost Bojan Žnidaršič, ki je odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev.
Globine
Ateist Simon Rígač in jezuit p. Damjan Ristić sta razmišljala, kako vera oziroma nevera oblikuje človekov odnos do prihodnosti. Ali je prihodnost prostor upanja, razvoja in presežkov? Ali pa negotovosti, krize smisla in tehnološke neobvladljivosti? Pogovor lahko spremljate tudi na YouTube kanalu Radia Ognjišče.
Naš pogled
Zadnjič smo imeli obletnico valete. 20 let. Kar nekaj časa torej od zadnjega stika z osnovnošolskimi klopmi, učitelji in sošolci. Tako kot vsakemu, tudi mene spomini na osnovnošolske čase obdajajo z lepimi in manj lepimi trenutki. Mešane občutke dobim, ko pomislim na svoje sošolce. Razumeli smo se povprečno, z nekaterimi smo ohranili stike, z drugimi smo se srečevali zgolj priložnostno v trgovini ali na kakšni prireditvi, s tistimi, ki so se odselili, pa se nismo videli praktično od valete.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 15. oktober 2025 ob 05-ih
Moja zgodba
V nedeljo, 5. oktobra, je bila na Teharjah spominska slovesnost v spomin na povojno komunistično uničevalno taborišče, iz katerega so vozili ujetnike na množična morišča. Mašo je daroval celjski škof Maksimilijan Matjaž, govornica je bila dr. Helena Jaklitsch, podpredsednica Nove Slovenske zaveze. V oddaji Moja zgodba smo objavili posnetke govorov.
Kmetijska oddaja
Pred začetkom 22. shoda kmetov pri bl. A. M.Slomšku, ste lahko slišali, kako kmetje vidijo in doživljajo aktualni kmetijski trenutek. V osrednjem delu pa smo govorili kako se spopasti z aktualnimi izzivi reje drobnice in goveda, v času po epidemiji modrikastega jezika, predvsem pa, kako črede živali, ki bodo ostale, v kratkem času spraviti v čim boljšo kondicijo pred začetkom spomladanskega cepljenja. Objavili smo namreč drugi del 13. epizode podkasta RAST.
Kulturni utrinki
Minuli četrtek je Studio Siposh v Antonovem domu na Viču gostil premiero dveh epizod serije Živi v Kristusu: Mučenci Cerkve. Kratko poročilo ste lahko slišali v naši oddaji o kulturi. Povabili pa smo vas tudi na znanstveni simpozij z naslovom »Plečnik in duhovno«, ki bo ob stoti obletnici izgradnje jezuitskega Doma duhovnih vaj na Poljanah, to soboto, 18. oktobra, med 9. do 15. uro, pri sv. Jožefu v Ljubljani.
Komentar Domovina.je
Med drugim je zapisal, da bomo posledice sedanje slovenske vlade čutili še veliko dlje od konca njenega trajanja. Ob možnosti, da bi se Golob kljub vsemu po volitvah obdržal na oblasti s pomočjo najbolj primitivnega populizma ter propagande podrejenih mu medijev, pa se nam obeta vrtinec, ki bo za institucije mlade slovenske demokracije najbolj ogrožajoč doslej, je prepričan Nenad Glücks.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Sestra Nikolina za zajtrk priporoča domačo skuto, h kateri lahko ponudimo še rezine mesa od kosila prejšnji dan (malo reberc). Zraven lahko ponudimo kislo zelje s česnom in mešanico oljčnega in bučnega olja. Druga ideja je skuin namaz, zraven pa marmelada ali med. Za zajtrk so zelo primerna tudi jajčka taka in drugačna: umešana, ocvrta, pečena na oko, kuhana ... Lahko je jogurt s kosmiči ali smuti iz zmiksanega sadja z dodatkom kosmičev in jogurta. Poslušalka pa na vodi skuha ovseni kosmiči, ohladi in nato doda zmečkano banano ali kuhano ajdovo kašo ali kuhano proseno kašo in suhe slive v vsakem primeru, torej pri prvem drugem ali tretjem receptu pa doda še med in cimet.