Is podcast
Trener smučanja Primož Obrč iz Smučarskega kluba Olimpija je bil z nami, govorili smo o učenju prvih zavojev in o tem, kaj terja od otrok resno ukvarjanje s smučanjem, kako naporna je ta pot po fizični in finančni plati.
Trener smučanja Primož Obrč iz Smučarskega kluba Olimpija je bil z nami, govorili smo o učenju prvih zavojev in o tem, kaj terja od otrok resno ukvarjanje s smučanjem, kako naporna je ta pot po fizični in finančni plati.
Trener smučanja Primož Obrč iz Smučarskega kluba Olimpija je bil z nami, govorili smo o učenju prvih zavojev in o tem, kaj terja od otrok resno ukvarjanje s smučanjem, kako naporna je ta pot po fizični in finančni plati.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Na sporedu so bile Pravne zagate z odvetnico Matejo Maček.
Demenca je vse bolj razširjena bolezen možganov, ki ne prizadene le oseb, ki zaradi nje zbolijo, temveč močno vpliva tudi na svojce in druge, ki zanje skrbijo. Bolezen je neozdravljiva in lahko traja dolgo časa. O tem, kako lahko svojcem pomaga montessori pristop v domačem okolju, je spregovorila delovna terapevtka Sara Črepinšek.
Demenca je vse bolj razširjena bolezen možganov, ki ne prizadene le oseb, ki zaradi nje zbolijo, temveč močno vpliva tudi na svojce in druge, ki zanje skrbijo. Bolezen je neozdravljiva in lahko traja dolgo časa. O tem, kako lahko svojcem pomaga montessori pristop v domačem okolju, je spregovorila delovna terapevtka Sara Črepinšek.
Kako nadomestiti smetano v nadevu za ajdove štruklje, hranjenje ocvirkov, koruzni kruh, kako ublažiti vonj po česnu, kako kupljeni hrani narediti domač okus, šamrole, kruhov cmok, segedin ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Kako nadomestiti smetano v nadevu za ajdove štruklje, hranjenje ocvirkov, koruzni kruh, kako ublažiti vonj po česnu, kako kupljeni hrani narediti domač okus, šamrole, kruhov cmok, segedin ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino.
Virusne respiratorne okužbe so v porastu od konca lanskega decembra. Bolnišnice, kjer so bile razmere minuli konec tedna zaradi pomanjkanja postelj in osebja dramatične, so omejile obiske. Kako pa se lahko sami omejimo, da ne prispevamo k širjenju okužb, ki so lahko predvsem za ranljive skupine usodne? Kateri podtip gripe letos prevladuje, kakšen potek predvideva stroka in kako razlikujemo gripo od ostalih okužb? Naša gostja je bila infektologinja Mateja Logar.
Virusne respiratorne okužbe so v porastu od konca lanskega decembra. Bolnišnice, kjer so bile razmere minuli konec tedna zaradi pomanjkanja postelj in osebja dramatične, so omejile obiske. Kako pa se lahko sami omejimo, da ne prispevamo k širjenju okužb, ki so lahko predvsem za ranljive skupine usodne? Kateri podtip gripe letos prevladuje, kakšen potek predvideva stroka in kako razlikujemo gripo od ostalih okužb? Naša gostja je bila infektologinja Mateja Logar.
Dr. Veronika Dolenc je avtorica programa Zdravo žívi, ki k aktivnemu življenjskemu slogu spodbuja vsakogar. Vodi vadbe za starejše in zato dobro ve, da se je treba prilagoditi tudi nekaterim omejitvam. Kako se gibati, če imaš težave s sklepi, kako, če imaš težave s pljuči, kako pomembno je ohranjati mišično maso?
Dr. Veronika Dolenc je avtorica programa Zdravo žívi, ki k aktivnemu življenjskemu slogu spodbuja vsakogar. Vodi vadbe za starejše in zato dobro ve, da se je treba prilagoditi tudi nekaterim omejitvam. Kako se gibati, če imaš težave s sklepi, kako, če imaš težave s pljuči, kako pomembno je ohranjati mišično maso?
Mnogi že razmišljajo o letošnji izbiri sort semenskega krompirja. Mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja in ima po drugi strani tudi uvid v dogajanje na strani ponudbe semenskega krompirja, je opozoril na nekatere zakonitosti pridelave, nakaljevanja in izbire semena ter odgovarjal na vprašanja poslušalcev.
Mnogi že razmišljajo o letošnji izbiri sort semenskega krompirja. Mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja in ima po drugi strani tudi uvid v dogajanje na strani ponudbe semenskega krompirja, je opozoril na nekatere zakonitosti pridelave, nakaljevanja in izbire semena ter odgovarjal na vprašanja poslušalcev.
Z nami je bila Barbara Zajc Tekavec, specialistka klinične prehrane, govorili pa smo o tem, kako se spopasti z novoletnimi zaobljubami, ki morda vključujejo tudi izgubo kilogramov.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Vreme – od nekdaj vsakdanja in postranska tema. Ko se v pogovoru nimamo na kaj navezati, nam priskočijo na pomoč trenutne vremenske razmere. Profesionalni napovedovalci vremena se z njim ukvarjajo iz dneva v dan in številne službe brez njihovih napovedi ne bi mogle opravljati svojega dela. Med vremenske modele in v gorski svet, med markacije in posredovanje napovedi za širšo javnost nas je popeljala meteorologinja z Agencije za okolje Veronika Hladnik Zakotnik.
Kratke zgodbe Stefanosa Ksenakisa so tako prisrčne in polne življenja, nenazadnje jih je življenje tudi napisalo, da je njegova knjiga v kateri jih je zbral, kot globok vodnjak bistre vode, ki odžeja. Vabim vas, da se odžejate še ob treh iz njegovega zvezka čudežev, kot je knjigo z naslovom Življenje je darilo, poimenoval z delovnim naslovom. Izšla je pri založbi Primus.
Z novim ciklom smo vstopili že v osmo leto oddaje Globine, ki jo bo odslej spremljal tudi video podkast. V svetem letu želimo odpreti komunikacijo med teisti in ateisti, spodbuditi dialog, spraševanje, poslušanje in razumevanje drug drugega. V uvodni oddaji smo se z jezuitom p. Damjanom Ristićem pogovarjali o ateizmu, njegovih opredelitvah in pomenu v sodobni družbi. Oddaja je na voljo tudi v video obliki na youtube kanalu Radia Ognjišče
Kaj je ostalo od tajne policije, ki je leta 1988 nadzirala vse pore slovenske družbe, bila po prvih večstrankarskih volitvah še vedno polno operativna, v letih po osamosvojitvi pripravila teren za zamenjavo oblasti in pred desetimi leti na primer poskrbela za čiščenje kreditnih map v največji banki? Nemogoče je, da bi na tisoče ljudi poniknilo in povsem opustilo delo, za katerega so bili izšolani ali bolje vzgojeni.
V začetku leta 2024 je bil sodelavec SCNR dr. Renato Podbersič na delovnem obisku med Slovenci v Avstraliji in je tam posnel več pričevanj. Tokrat sta o boleči ločitvi od rodne domovine Slovenije, vznemirljivi begunski poti, prihodu v Avstralijo in tamkajšnjih začetkih novega življenja spregovorili Vida Tončič Kravos in Romana Žetko.
V Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova je na ogled razstava z naslovom Slovenec sem - in kdo je več?!, dr. Viktor Murnik. V Galeriji Murska Sobota so odprli prvo letošnjo razstavo del Mirsada Begića. Tehniški muzej Slovenije pa je pred svojo prvo celovito prenovo.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
V sklopu odprtja novega Podjetniškega inkubatorja v Tržiču smo se pogovarjali z več uspešnimi podjetniki, med njimi tudi z Anžejem Olajem iz podjetja Duol, kjer razvijajo napihljive hale in tudi kupolo za bivanje v vesolju.
Poslušalka je že večkrat spekla koruzni kruh po receptu iz knjige sestre Nikolina, a je ta postal bolj nizek in jo je zato zanimalo, koliko naj da koruzne moke, če je celotna količina moke 1 kg. Sestra Nikolina pravi, da je lahko razmerje pol-pol, se pravi pol kilograma koruzne moke in pol kilograma ostale moke, ki je pa bodisi pšenična ali pirina ali krušna. Dobro je, da se koruzno moko popari, lepše se bo pripravil, lepše se bo vezal in aroma bo boljša. Kruh bo višji, če bo več pšenične moke, ker vsebuje več glutena. Razmerje med moko lahko sama prilagodi, tako da lahko da le 30 dag koruzne moke in 70 dag druge moke.