Is podcast
Z nami je bila Judita Železnik iz podjetja Afrodita. Govorili smo o negi kože pozimi, o tem, zakaj jo je treba čistiti in kako, pa tudi, kako pristopiti k problematični koži in kako se lotiti pilinga.
Z nami je bila Judita Železnik iz podjetja Afrodita. Govorili smo o negi kože pozimi, o tem, zakaj jo je treba čistiti in kako, pa tudi, kako pristopiti k problematični koži in kako se lotiti pilinga.
Z nami je bila Judita Železnik iz podjetja Afrodita. Govorili smo o negi kože pozimi, o tem, zakaj jo je treba čistiti in kako, pa tudi, kako pristopiti k problematični koži in kako se lotiti pilinga.
Nada Zupančič je zakonska in družinska terapevtka ter karierna svetovalka. Z njo smo se pogovarjali o najstništvu, kako se odzvati na vedenje, ki ga starši ne odobravajo, kako ohranjati miren ton in zbranost kljub najstniškemu uporu, kako razumeti najstniško obdobje in mlade, ki so v tem zanje zelo pomemben času odraščanja in iskanju svojega mesta pod soncem.
Nada Zupančič je zakonska in družinska terapevtka ter karierna svetovalka. Z njo smo se pogovarjali o najstništvu, kako se odzvati na vedenje, ki ga starši ne odobravajo, kako ohranjati miren ton in zbranost kljub najstniškemu uporu, kako razumeti najstniško obdobje in mlade, ki so v tem zanje zelo pomemben času odraščanja in iskanju svojega mesta pod soncem.
Ob osrednjem dogodku Tedna slovenske hrane , ki je Tradicionalni slovenski zajtrk, smo z dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., specialistko interne medicine, iz ordinacije za diabetes in zdravo življenje - tudi ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, govorili o preventivi pred diabetesom s pravilnim prehranjevanjem.
Ob osrednjem dogodku Tedna slovenske hrane , ki je Tradicionalni slovenski zajtrk, smo z dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., specialistko interne medicine, iz ordinacije za diabetes in zdravo življenje - tudi ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, govorili o preventivi pred diabetesom s pravilnim prehranjevanjem.
V aktualni Svetovalnici smo predstavili možnosti varčevanja in naložb z zlatom in plemenitimi kovinami. Zlato je že stoletja cenjeno kot varna naložba. O tem, kaj je naložbeno varčevanje, kakšne so trenutne tržne razmere in kaj je dobro vedeti, preden vstopimo v svet tovrstnih naložb smo se pogovarjali z direktorjem podjetja Eko zlato Gregorjem Razborškom.
V aktualni Svetovalnici smo predstavili možnosti varčevanja in naložb z zlatom in plemenitimi kovinami. Zlato je že stoletja cenjeno kot varna naložba. O tem, kaj je naložbeno varčevanje, kakšne so trenutne tržne razmere in kaj je dobro vedeti, preden vstopimo v svet tovrstnih naložb smo se pogovarjali z direktorjem podjetja Eko zlato Gregorjem Razborškom.
Trenutno je v evropskem parlamentu tik pred sprejemom nova zakonodaja s področja semenarstva, ki bo z določenimi členi zakonov navidezno olajšala delo, po drugi strani pa omogočila, da bodo nove genomske tehnike zakorakale v vsak kotiček Evrope. Genomske tehnike so novi, bolj prijazen, izraz za GSO (gensko spremenjene organizme). V Svetovalnici je Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant, predstavila stanje na področju semenarstva v Sloveniji in povabila k sodelovanju kooperante, ki bi želeli pridelovati ekološka semena.
Trenutno je v evropskem parlamentu tik pred sprejemom nova zakonodaja s področja semenarstva, ki bo z določenimi členi zakonov navidezno olajšala delo, po drugi strani pa omogočila, da bodo nove genomske tehnike zakorakale v vsak kotiček Evrope. Genomske tehnike so novi, bolj prijazen, izraz za GSO (gensko spremenjene organizme). V Svetovalnici je Fanči Perdih, vodja prve ekološke semenarske hiše v Sloveniji, Amarant, predstavila stanje na področju semenarstva v Sloveniji in povabila k sodelovanju kooperante, ki bi želeli pridelovati ekološka semena.
Pojasnili smo, kaj je to poravnava, za katere postopke je primerna in kako lahko pride do razrešitve spora s pomočjo poravnalca. V našem studiu je bil gost Miha Jeraša, ki je tudi sam v tej vlogi v kazenskih postopkih večkrat nastopil.
Pojasnili smo, kaj je to poravnava, za katere postopke je primerna in kako lahko pride do razrešitve spora s pomočjo poravnalca. V našem studiu je bil gost Miha Jeraša, ki je tudi sam v tej vlogi v kazenskih postopkih večkrat nastopil.
Zeljne krpice, ajdov kruh, sladka repa, kuhanje kostanja in nadev, kako zelje obarvati rdeče ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. (link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/)
Zeljne krpice, ajdov kruh, sladka repa, kuhanje kostanja in nadev, kako zelje obarvati rdeče ... so bile teme v tokratni kontaktni oddaji s sestro Nikolino. (link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/)
Z nami je bila mag. Andreja Jernejčič, strokovnjakinja za javno nastopanje, ki je na to temo izdala že več knjig, prav jutri/ danes pa izide njena zvočna knjiga. Slišali smo nekaj ključnih trikov, kako se pripraviti na javni nastop, kako se spopasti s tremo in kako ustvariti prepričljiv govor.
Z nami je bila mag. Andreja Jernejčič, strokovnjakinja za javno nastopanje, ki je na to temo izdala že več knjig, prav jutri/ danes pa izide njena zvočna knjiga. Slišali smo nekaj ključnih trikov, kako se pripraviti na javni nastop, kako se spopasti s tremo in kako ustvariti prepričljiv govor.
Vsebinsko je nekaj tem določenih, to so zdravstvena vprašanja, izzivi domačega vrtnarjenja, pravne zagate, pripravljanje okusnih obrokov, pravila lepega vedenja, iskanje zaposlitve. Pri pogovoru s strokovnjakom sodelujejo poslušalci s svojimi vprašanji.
Za nami je počitniški teden. Z družino smo ga želeli preživeti predvsem skupaj, doma in v obiskovanju vseh tistih, ki so nam ljubi. Sredi tedna bi morali na obisk k moževi babi, prababici Lojzki, ki pa je zaradi slabega počutja naše srečanje prestavila. Niti v sanjah si nismo predstavljali, da ga je prestavila v večnost. In tako so se naše počitnice ravno okoli praznika Vseh svetih spremenile v slovo od naše Lojzi. Slovo, ki je bilo težko, a tako blagoslovljeno.
V slovenski župniji svetega Rafaela v Merrylandsu v Sydneyju v Avstraliji so imeli včeraj slovesnost svete birme. Generalni vikar Peter Williams iz Parramatte je zakrament Svetega Duha podelil sedmim rojakom, to so: Kaiah in Seth Hogan, Callan Jake in Joshua Anton Kociper, Ariana Maria in Rihanna Lee ter Milana Bianca Pirc, slednje so bile prejšnjo nedeljo pri prvem svetem obhajilu. Popoldne so imeli v klubu Triglav Mounties koncert harmonikarja Denisa Novata in kitarista Johna Ferfolje. V sredo so rojaki romali v Penrose park. Po sveti maši je bila procesija k lurški votlini in molitev pri slovenski kapelici Marije Pomagaj. Ta bo kmalu stara 30 let in že kliče po obnovi. Pred dnevi se je začela tudi obnova jaslic, ki so več kot pol stoletja v uporabi v slovenski cerkvi sv. Rafaela. V podružnici v Wollongonu so imeli preteklo nedeljo žegnanje. Pri sv. maši se je zbranim predstavil rojak iz Unanderre Alan Škofic, ki kot diakon deluje v župniji sv. Marije od Križa Upper Blue Mountains.
Gosta oddaje zakonca Perko sta govorila o tem, kako najti smisel, naštela sta tudi nekaj koristnih knjižnih naslovov.
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 19. november 2024 ob 05-ih
V oddaji Moja zgodba smo objavili tri prispevke z znanstvenega posveta ob sto letnici rojstva Alojza Rebule, ki so ga konec oktobra pripravili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Slišali smo podpredsednika SAZU Marka Snoja, misleca in publicista Vinka Ošlaka ter literarnega zgodovinarja Janka Kosa.
V sredo 20. novembra ob 19.30 bo v cerkvi sv. Trojice v sklopu Sakralnega abonmaja nastopil Komorni zbor Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika. Koncert bo posvečen tudi pokojnemu dr. Edu Škulju, ki je bil tudi član Glasbene matice, predvsem zaradi njegovega prispevka pri raziskovanju Gallusovih del. Naš gost je bil dirigent Sebastjan Vrhovnik.
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Sestra Nikolina je poslušalki, ki jo je zanimala priprava presne oziroma sladke repe, svetovala, da jo lahko pripravi kot prilogo ali pa kot prikuho. Repo očistimo, narežemo ali naribamo ter damo kuhati v vrelo vodo, dodamo sol in kumino. Kuhamo jo tolio časa, da postane mehka. Nato jo odcedimo in zabelimo z maslom, oljem, ocvirki ali stresemo na praženo čebulo. Taka repa bo dobro priloga krompirjevim jedem, testeninam, rižotam in podobno. Dodamo ji lahko tudi smetanov podmet (moka, tekočina, kisla smetana).