Is podcast
Dobre in kakovostne letine hmelja, si brez namakanja skoraj ne moremo zamisliti. A namakanje te kulture zahteva precej znanja in pravilnega opazovanja, trend in najnovejši pristop pa je v kapljičnem namakanju. Dr. Boštjan Naglič z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije pravi, da so izsledki pilotnega projekta, ki so ga izvajali zadnji dve leti na nekaterih hmeljarskih kmetijah, jasno pokazali na prednosti, ki jih prinaša sistem napovedovanja namakanja…
Dobre in kakovostne letine hmelja, si brez namakanja skoraj ne moremo zamisliti. A namakanje te kulture zahteva precej znanja in pravilnega opazovanja, trend in najnovejši pristop pa je v kapljičnem namakanju. Dr. Boštjan Naglič z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije pravi, da so izsledki pilotnega projekta, ki so ga izvajali zadnji dve leti na nekaterih hmeljarskih kmetijah, jasno pokazali na prednosti, ki jih prinaša sistem napovedovanja namakanja…
Dobre in kakovostne letine hmelja, si brez namakanja skoraj ne moremo zamisliti. A namakanje te kulture zahteva precej znanja in pravilnega opazovanja, trend in najnovejši pristop pa je v kapljičnem namakanju. Dr. Boštjan Naglič z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije pravi, da so izsledki pilotnega projekta, ki so ga izvajali zadnji dve leti na nekaterih hmeljarskih kmetijah, jasno pokazali na prednosti, ki jih prinaša sistem napovedovanja namakanja…
Minute za kmetijstvo in podeželje
Jutri se bo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani odvijal letošnji Praznik biodinamike. Za vse, ki vas to področje pridelave zdrave hrane zanima, se bo zanimivo dogajanje odvijalo od 9.00 ure naprej. Med drugim organizatorji, Zveza biodinamikov Slovenije in Združenje demeter pripravljajo okroglo mizo in več predavanj. Pojasnjuje svetovalka Maja Klemen Cokan…
Minute za kmetijstvo in podeželje
Jutri se bo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani odvijal letošnji Praznik biodinamike. Za vse, ki vas to področje pridelave zdrave hrane zanima, se bo zanimivo dogajanje odvijalo od 9.00 ure naprej. Med drugim organizatorji, Zveza biodinamikov Slovenije in Združenje demeter pripravljajo okroglo mizo in več predavanj. Pojasnjuje svetovalka Maja Klemen Cokan…
Minute za kmetijstvo in podeželje
Letos smo priča lepim jesenskim dnem, ki kar kličejo po pravočasni in dobri pripravi zemlje za pravočasno setev ozimnih žit. Mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat opozarja, da je prav dobro pripravljena njiva predpogoj za uspešno pridelavo…
Minute za kmetijstvo in podeželje
Letos smo priča lepim jesenskim dnem, ki kar kličejo po pravočasni in dobri pripravi zemlje za pravočasno setev ozimnih žit. Mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat opozarja, da je prav dobro pripravljena njiva predpogoj za uspešno pridelavo…
Minute za kmetijstvo in podeželje
Petek 29. september je mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Žal še vedno velja, da bolj kot je družba razvita, večje so količine zavržene hrane, kar pa seveda ni prav in gre pravzaprav za protislovje razvitosti. Zavržena hrana namreč pomeni hudo in nepotrebno dodatno obremenjevanje Zemlje in izziv vseh nas je, da s hrano ravnamo spoštljivo in omogočimo, da bo na voljo vsem. Vse to pri nas v Sloveniji zasleduje tudi Akcijski načrt za izvajanje Strategije za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki je v sklepni fazi sprejemanja, pravi Tadeja Kvas Majer z MKGP.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Petek 29. september je mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Žal še vedno velja, da bolj kot je družba razvita, večje so količine zavržene hrane, kar pa seveda ni prav in gre pravzaprav za protislovje razvitosti. Zavržena hrana namreč pomeni hudo in nepotrebno dodatno obremenjevanje Zemlje in izziv vseh nas je, da s hrano ravnamo spoštljivo in omogočimo, da bo na voljo vsem. Vse to pri nas v Sloveniji zasleduje tudi Akcijski načrt za izvajanje Strategije za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki je v sklepni fazi sprejemanja, pravi Tadeja Kvas Majer z MKGP.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Naslednji javni razpis za mlade prevzemnike bo odprt v prvi polovici prihodnjega leta, ko naj bi zaradi spremenjenega strateškega načrta, mladim kmetom prinesel ugodnejše pogoje za kandidiranje. Je pa še vedno odprt komplementarni javni razpis za intervencijo Medgeneracijski prenos znanja, ki je nekakšno nadomestilo nekdaj znanega ukrepa Zgodnje upokojevanje kmetov. Pojasnjuje Marija Brodnik Lodewijk z direktorata za kmetistvo.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Naslednji javni razpis za mlade prevzemnike bo odprt v prvi polovici prihodnjega leta, ko naj bi zaradi spremenjenega strateškega načrta, mladim kmetom prinesel ugodnejše pogoje za kandidiranje. Je pa še vedno odprt komplementarni javni razpis za intervencijo Medgeneracijski prenos znanja, ki je nekakšno nadomestilo nekdaj znanega ukrepa Zgodnje upokojevanje kmetov. Pojasnjuje Marija Brodnik Lodewijk z direktorata za kmetistvo.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Danes se izteka rok, do katerega lahko vsa kmetijska gospodarstva, pa tudi čebelarji, ribiške družine in ribogojnice, ki so utrpeli škodo zaradi avgustovskih hudourniških poplav in plazov, oddajo obrazec za Popis škode v primarni kmetijski proizvodnji.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Danes se izteka rok, do katerega lahko vsa kmetijska gospodarstva, pa tudi čebelarji, ribiške družine in ribogojnice, ki so utrpeli škodo zaradi avgustovskih hudourniških poplav in plazov, oddajo obrazec za Popis škode v primarni kmetijski proizvodnji.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Primorska živilska podjetja in zadruge združene v neformalni skupini »Po primorsko« vabijo danes med 11.00 in 16.00 uro na Pogačarjev trg v Ljubljani, na tradicionalno kulinarično doživetje Po primorsko. Že osmič po vrsti pripravljajo pokušino izbranih dobrot mesnin, mlečnih izdelkov, ribjih jedi, testenin ter sonca polnih primorski vin, pravi Anka Lipušček Miklavič…
Minute za kmetijstvo in podeželje
Primorska živilska podjetja in zadruge združene v neformalni skupini »Po primorsko« vabijo danes med 11.00 in 16.00 uro na Pogačarjev trg v Ljubljani, na tradicionalno kulinarično doživetje Po primorsko. Že osmič po vrsti pripravljajo pokušino izbranih dobrot mesnin, mlečnih izdelkov, ribjih jedi, testenin ter sonca polnih primorski vin, pravi Anka Lipušček Miklavič…
Minute za kmetijstvo in podeželje
21. septembra se izeče rok do katerega lahko izvajalci ribiškega upravljanja in subjekti v sektorju akvakulture prijavijo oceno škode na premičninah (stroji in oprema), zalogah (krmila, gnojila, razkužila, repromaterial) in živalih (ribe v ribogojniškem obratu in oz. ali komercialnem ribniku), ki so posledica avgustovskih hudourniških poplav, pravi Ana Le Marechal Kolar.
Minute za kmetijstvo in podeželje
21. septembra se izeče rok do katerega lahko izvajalci ribiškega upravljanja in subjekti v sektorju akvakulture prijavijo oceno škode na premičninah (stroji in oprema), zalogah (krmila, gnojila, razkužila, repromaterial) in živalih (ribe v ribogojniškem obratu in oz. ali komercialnem ribniku), ki so posledica avgustovskih hudourniških poplav, pravi Ana Le Marechal Kolar.
Minute za kmetijstvo in podeželje
“Kot bi bili v časih Udbe,” pravi predsednik KGZS Roman Žveglič.»Kmetijsko gozdarska zbornica vztrajala pri tem, da zaščiti ustavnost in demokracijo. Če so začeli z kršenjem človekovih pravic, pasivne volilne pravice pri kmetih, se bojimo, da se bo to razširilo tudi na druge sfere v naši družbi.«
Minute za kmetijstvo in podeželje
“Kot bi bili v časih Udbe,” pravi predsednik KGZS Roman Žveglič.»Kmetijsko gozdarska zbornica vztrajala pri tem, da zaščiti ustavnost in demokracijo. Če so začeli z kršenjem človekovih pravic, pasivne volilne pravice pri kmetih, se bojimo, da se bo to razširilo tudi na druge sfere v naši družbi.«
Vsako delavniško jutro ob 8.50 nekaj minut namenimo nasvetom za pridelavo dobre in zdrave domače hrane ter razvoj podeželja. Rubriko pripravljamo v sodelovanju s kmetijskimi svetovalkami in svetovalci ter drugimi strokovnjaki tega področja.
Sol in luč
GREG MCKEOWN je razsvetljenje doživel, ko je bil zaradi sestanka primoran v porodnišnici pustili ženo z majhnim otrokom. »Naučil sem se pomembne lekcije,« pravi: »Če si v življenju sam ne določiš prioritet, ti jih bo nekdo drug.« Začel je preučevati, zakaj se ljudje odločamo tako kot se in začel svetovati ljudem, ki jih pritisk na koncu zlomi. Svetovanje poimenuje Esencializem, govori o preprostih stvareh, predvsem pa o tem, da se moramo naučiti sprejemati odločitve in velikokrat reči ’ne’, za to, da bomo lahko uresničili tisto, kar je najbolj bistveno, saj bomo s tem uresničili tisto kar je najbolj naše, smisel našega bivanja. Knjiga je izšla pri založbi Učila.
Svetovalnica
V svetu se tretjina pridelane hrane zavrže, po drugi strani pa se ocenjuje, da se bo morala proizvodnja hrane zaradi večanja prebivalstva povečati za sedemdeset odstotkov. Poleg socialnega in finančnega vidika je zavržena hrana velik okoljski problem. V Evropi se s hrano letno zavrže toliko pitne vode, da bi z njo lahko trikrat napolnili Ženevsko jezero. Kakšni so koraki za manj zavržene hrane smo se pogovarjali s Katjo Sreš iz Ekologi brez meja.
Pogovor o
Zgodb ljudi prizadetih v avgustovskih poplavah na Slovenski karitas ne pozabljajo. Dnevno se srečujejo z njimi in ljudem pomagajo. Kaj ta čas počne država, kako in kje izpolniti vloge za pomoč, kaj se dober mesec po poplavah dogaja v ljudeh, kako se spopadajo s stiskami. Vse to smo komentirali v tokratni oddaji Pogovor o … z zakonsko in družinsko terapevtko ter geštalt svetovalko Katjo Jarc in generalnim tajnikom Slovenske karitas Petrom Tomažičem.
Spoznanje več, predsodek manj
Državni zbor je izglasoval spremembo zakona o verski svobodi, s katerim je znižal višino državnega kritja prispevkov za socialno varnost verskim uslužbencem iz 100 % na 60 %. Škofje so v izjavi izpostavili, da se s predlaganimi spremembami zakona ne strinjajo, saj zniževanje prispevkov pomeni slabšanje socialne varnosti duhovnikov, redovnic, redovnikov in drugih verskih delavcev, ukinitev statusa splošno koristne organizacije pa pomeni tudi nerazumevanje vloge Katoliške cerkve v naši družbi.
O tem in tudi o stanju na RTV Slo je tekla beseda v oddaji, ki ji lahko prisluhnete!
Kulturni utrinki
Komentar tedna
Pluralnost, pluralizacija je ena ključnih besed, ki je bila močno v obtoku konec osemdesetih let, ko je čez socialistično zatohlost zavel prvi piš slovenske pomladi. Pomenila je začetek konca zavratnega enoumja in nas je spremljala še kar nekaj časa v devetdeseta. Potem pa je zlagoma izginila iz vsakdanje rabe, zdela se je nepotrebna, saj smo jo živeli v lahkotni samoumevnosti. Kot postaja očitno, je bila ta samoumevnost veliko preveč lahkotna - kljub opozorilom, ki se zdijo v svoji preroškosti danes neverjetna.
Vabilo na pot
V Vabilu na pot smo podrobneje pogledali v program prihajajočega konca tedna na Festivalu pohodništva Dolina Soče.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče